Dodaj do ulubionych

Pytanie do doral2

16.05.11, 20:12
Czy Ty miałaś albo masz Mirenę? Chciałabym bardzo sobie założyć, ale boję się skutków ubocznych. Miewam od hormonów bóle głowy. Nie chciałabym też przytyć, ale nie wiem czy to przy Mirenie powszechne? To dość duże koszty i nie chciałabym jej wyjmować za chwilę.
Nie mogę się porozumieć w tej kwestii z moim ginekologiem. Medycznie nie ma zastrzeżeń, ale ma jakieś ale i nie wiem o co mu chodzi. Poradź mi co mam zrobić? Chciałabym ją założyć i mieć spokój. Jak częste są skutki uboczne?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Pytanie do doral2 16.05.11, 21:16
      hmm... no co ja ci mogę doradzić??
      mirena ma hormon działający miejscowo, omija wątrobę, ale tak czy siak trafia do krwioobiegu.
      nikt ci nie zagwarantuje, że przy mirenie będziesz mieć lub nie bóle głowy.
      taka sama sprawa jest z przytyciem lub nie.
      tyje się generalnie od jedzenia, nie od mireny.
      nie wiem jakie "ale" ma twój ginekolog, jego zapytaj. wtedy może się do tego odniesiemy, o ile będziemy posiadały wystarczającą wiedzę w tej kwestii.

mirena, poza pierwszymi miesiącami z plamieniami, jest to super sprawa. zapomnij o miesiączce, tamponach i podpaskach. zapomnij o pms.

mirena w porównaniu do innych metod antykoncepcji, wcale nie jest taka droga.
      tyle, że trzeba wydać to jednorazowo.
      nawet niech to będzie 1.000 zł, przedziel to przez pięć lat, potem przez 12 miesięcy i wyjdzie ci koszt miesięczny jakieś 17 zeta.
      i porównaj z kosztem miesięcznym na przykład nuvaring czy plastrów evra. i potem pomnóż to przez 12 miesięcy i pięć lat. licząc po 50 zeta za miesiąc, pięcioletnie używanie nuvaringu czy evry wychodzi 3 tysiące.

mireną zaoszczędzasz dwa tysiaki na bluzeczki smile
      • doral2 Re: Pytanie do doral2 16.05.11, 21:17
        aha, w razie co, to zawsze możesz założyć zwykła spiralę, bez hormonów.
        jest jeszcze tańsza i nie ma skutków ubocznych w postaci bólu głowy czy tycia.
        tyle, że miesiączki czasami są obfitsze, niż zazwyczaj.
        • zapytam.bo.niewiem Re: Pytanie do doral2 16.05.11, 22:53
          Czyli miedzianą? Gin powiedział że absolutnie nie założy mi miedzianej bo będe miała jakies infekcje nawracające (nazwał to fachowo) zapalenia czy coś.
          Jedyny jego argument to wydatek (za założenie nic nie bierze czyli 630zł to mój cały koszt) a drugi to że szkoda zakładać na tyle lat jeśli będę chciała mieć dziecko.
          Chcę go jakoś przekonać ale mam to bardzo utrudnione bo to mój "dobry znajomy" i rozmowa nie wygląda jak z obcym lekarzem, ten ma zawsze jakąś odpowiedź na moje argumenty.
          Aktualnie muszę wyleczyć jakś infekcję bo mialam cytologię i nie wyszła dobrze (rodziłam 5 miesięcy temu) i jak to wyleczę to chciałabym twardo i jasno zarządzać Mireny smile Teraz założyłam drugi krążek.
          Mój wcześniejszy post dotyczył długiego krwawienia. Trafiłam w końcu do lekarza 21 dnia od założenia krążka i od tego dnia krwawienie się zamieniło w plamienie. Dzisiaj założyłam nowy krążek. Do czasu wyleczenia infekcji ponoszę krążek, ale w zasadzie jutro minie miesiąc jak nie rozstaje się z podpaską sad

Napisałaś że mam zapomnieć o krwawieniu, w ogóle go nie ma czy jest małe?
          • zapytam.bo.niewiem Re: Pytanie do doral2 16.05.11, 22:56
            To chyba tez nie jest normalne:
            18 kwietnia zakładam pierwszy krążek- krwawienie, krwawienie, krwawienie
            9 maja wyjmuje krążek- nadal krwawienie zamienione na plamienie
            16 maja nowy krążek nadal plamienie

Czyli po wyjęciu 1go krążka nie miałam krwawienia normalnego tylko plamienie i włożyłam nowy na to krwawienie.
            Ja to w ogóle jestem zabezpieczona?
            • doral2 Re: Pytanie do doral2 17.05.11, 06:59
              nie jest normalne....warto by było zrobić usg..
              • zapytam.bo.niewiem Re: Pytanie do doral2 17.05.11, 08:19
                Miałam USG i wszystko jest w porządku.
                • doral2 Re: Pytanie do doral2 17.05.11, 19:04
                  no cóż, lekarzem nie jestem, więc nie powiem ci skąd te plamienie.
                  lekarz musi to wiedzieć.
                  póki co, możesz brać cerutin i pić tonic shwepps, musi być z chininą, powinno nieco pomóc na krwawienie, ale przyczyny nie usunie.
                  idź do lekarza.
                  • zapytam.bo.niewiem Re: Pytanie do doral2 17.05.11, 21:16
                    Byłam już u lekarza i lekarz nie wie od czego, ale nie widzi w tym nic złego skoro wszystkie badania są ok. Teraz już nie krwawię. Jest ok. Wczoraj założyłam nowy krążek. Ale w sumie nie miałam krwawienia po wyjęciu tamtego. Co też podobno tragedią nie jest. Poczekam jeszcze ten krążek i zobaczę czy po wyjęciu wystąpi krwawienie.
                    Biorę na stałe Rutinoscorbin od 4 miesięcy.
                    Muszę tę Mirenę założyć i będzie z głowy uncertain
    • capricorn79 Re: Pytanie do doral2 17.05.11, 22:33
      droga doral2
      Zalożyłam mirenę i mam ją od tygodnia, od tygodnia też mam bóle głowy, małe ale jednak bóle...kiedyś stosowałam różnego rodzaju pigułki i nic takiego sie nie zdarzało. Może być , że to od zmian pogody (czasem tak mam ale nie aż tak długo), nie miewam migren ani nic w tym stylu. Czy jest szansa , że ból jest po założeniu, ale minie jak się organizm przyzwyczai? Kurczę, nie chciałabym jej wyjmować ;-(
      • doral2 Re: Pytanie do doral2 18.05.11, 07:35
        wiesz co? ja nie wróżka, więc nie zgadnę.
        jedyne co mogę doradzić, to obserwowanie siebie, kontrolowanie cisnienia, i przy najbliższej wizycie u ginekologa (w celu sprawdzenia prawidłowego osadzenia wkładki, czyli za miesiąc najdalej) powiedz mu o wszystkim co u siebie zaobserwowałaś.
        pocztaj również informacje na www.mirena.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka