Dodaj do ulubionych

przedłuzona przerwa..

30.08.11, 18:51
Witam
Od 2 lat biorę tabletki antykoncepcyjne - wcześniej Yasminelle, obecnie Naraya (ten sam skład). Nie wzięłam pierwszej tabletki z nowego opakowania, czyli to tak jakbym zrobiła dluższą przerwę, zamiast 7dni, było 8dni. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy. W ulotce informacja jest taka:
"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. "

Czy pomimo tego, że biore już 15tabletke w tym cyklu, jest zwiększone ryzyko ciąży teraz, czy raczej nie? Z ulotki wynika, że tylko przez nastepne 7 dni istnieje ryzyko ciąży, dobrze to rozumiem?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy w zwiazku z tą sytuacją powinnam wziąć o jedną tabletke mniej, czyli 20, zamiast 21 w tym cyklu?
Bardzo prosze o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • tehuana Re: przedłuzona przerwa.. 30.08.11, 23:42
      A dlaczego chcesz przyjac tylko 20 tabletek? Wzielas chyba 2 tabletki na raz na samym poczatku?Skoro w ulotce napisane jest, ze jestes zabezpieczona-to jestes.
      • marllena0 Re: przedłuzona przerwa.. 31.08.11, 00:30
        Nie, własnie pisałam, ze ja całkowicie nie wzięłam pierwszej, w przeciwnym wypadku nie pytałabym o to co już mam w ulotce. Miałam 8 dni przerwy. Obecnie jestem po 15-tej tabletce
        • the_kami Re: przedłuzona przerwa.. 31.08.11, 08:39
          Nigdy nie skracaj cyklu, to może skutkować osłabieniem zabezpieczenia.
          Skoro nie wzięłaś pierwszej - zabezpieczaj się dodatkowo przy tym opakowaniu. 6 dni Cię nie zbawi, od następnego opakowania będziesz już na pewno zabezpieczona.
          • marllena0 Re: przedłuzona przerwa.. 31.08.11, 14:53
            ok, dzięki za odpowiedzi, już wszystko wiemsmile
    • klubgogo Re: przedłuzona przerwa.. 31.08.11, 18:18
      >Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli
      > oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek

odpowiedziałaś sobie sama czy przyjmować 21 tabletek. Poza tym antykoncepcja, którą stosujesz polega właśnie na zażyciu 21 tabletek, nie inaczej. Pozwala też skracać przerwy, ale nie wydłużać. Zabezpieczaj się do końca opakowania, następnie zrób test w czasie przerwy, jeśli wyjdzie negatywny, możesz zaczynać nowe opakowanie, ale po 7 dniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka