Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a wpadka?

17.02.12, 09:17
Od ponad roku brałam tabletki Mercilon teraz po 7 dniowej przerwie zaczełam brać cerazette i dodatkowo zabezpieczać się przez 7 dni. Niestety w drugim dniu przyjmowania tabletki pękła prezerwatywa. Czy mogę zajść w ciąże, czy muszę przyjąć tabletkę "po stosunku" a co z tabletkami, nadal zażywać czy odstawić
Obserwuj wątek
    • only.emily Re: antykoncepcja a wpadka? 17.02.12, 15:25
      Skoro zaczęłaś brak tabletki normalnie po 7 dniowej przerwie, sądzę, że nic nie powinno się stać.
    • klubgogo Re: antykoncepcja a wpadka? 17.02.12, 20:37
      Z ulotki: jeżeli wcześniej pacjentka przyjmowała inny złożony doustny preparat antykoncepcyjny - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabl. poprzedniego preparatu;
      • doral2 Re: antykoncepcja a wpadka? 17.02.12, 21:10
        na wszelki wypadek użyj tabletki "PO".
        tak na wszelki wypadek.
        • czkawka101 Re: antykoncepcja a wpadka? 18.02.12, 16:20
          No a jak wezmę tą tabletkę "po" to nie rozreguluje ona tak organizmu że tabletki anty mimo zażywania nie będą działać? Miałam się zabezpieczać a będzie wpadka. Tabletkę "po" wypisał mi bez problemu lekarz w przychodni, ale kazał skontaktować się z ginekologiem czy jest potrzebna. Jak na złość tamten jest "nieuchwytny" pod telefonem, będe próbować do skutku
          • lencia.k Re: antykoncepcja a wpadka? 20.04.12, 15:23
            cześć! no i jak tam potoczyły się sprawy? mam nadziję że wszystko ok.
            Tylko chciałam jeszcze zapytać czy tę "pigułkę po" wypisał Ci zwykły internista? Czyli można iść po nią nie tylko do giniekologa? (do mojego również czasem bardzo trudno się dostać, a w takiej sytuacji nie mamy dużo czasu)
            • czkawka101 Re: antykoncepcja a wpadka? 24.04.12, 11:19
              Nie jestem w ciąży chociaż nie zabezpieczałam się w ciągu tych 7 dni. Ginekolog wyjaśnił mi , że takie przypadki zdarzają się 1 na 1000 i nie ma co panikować , a zażycie tabletki "po" może tylko rozregulować organizm , a gdyby to się jednak przytrafiło to będziemy szukać innego sposobu na wywołanie miesiączki. Miło, fachowo i dokładnie wyjaśnił. Panikując oczywiście zanim zaczełam drugie opakowanie zrobiłam test, wynik negatywny, a zmiana tabletek mi służy. Niewielkie krwawienie albo tylko plamienie, ogólnie dobre samopoczucie.
              Tabletkę "po" wypisała mi internistka w przychodni, często też wypisuje tabletki anty, ale kiedyś jedna mnie wyrzuciła z gabinetu jak chciałam anty i teraz najpierw robie wywiad w rejestracji kto bez problemu wypisze a później dopiero ide. Gorzej było z realizacją recepty ponieważ w dwóch mi odmówiono relizacji, jedna nie realizuje takich recept, w drugiej starsza pani powiedziała ,że mi tego nie sprzeda. W trzeciej sprzedali bez gadania...
              Miłego dnia życze wszystkim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka