Dodaj do ulubionych

Brak 2 tabletek w opakowaniu

27.12.12, 16:54
Witajcie!

Po raz pierwszy stosuję tabletki antykoncepcyjne i mam problem.

4 mies. temu urodziłam dziecko. Teraz zaczęłam stosować tabletki dwuskładnikowe. To moje pierwsze doświadczenie z tą formą antykoncepcji. Zaczęłam brać tabletki drugiego dnia cyklu, co po siedmiu dniach miało skutkować ochroną. Tu rozumiem - zastosowałam się.
W drugim tygodniu brania zdarzyło mi się wziąć dwie tabletki. Po pierwszej w danym dniu pogoniło mnie do toalety (nie była to biegunka, ale... nie chcę opisywać szczegółów) i bałam się, że się nie wchłonęła. Wczoraj (trzeci tydzień brania tabletek) zdarzyło mi się to po raz drugi. Suma sumarum brakuje mi dwóch tabletek do końca opakowania - co dalej? Dobrać z kolejnego czy robić przerwę normalnie po wzięciu ostatniej (czyli 19 dnia)?

Może te pytania wydają się głupie. I tak wybieram się do lekarza po nowym roku, ale strasznie mnie to wszystko niepokoi. Czy aby nie przedobrzyłam biorąc dwie tabletki jednego dnia?

Czytałam ulotkę, ale o "takiej" sytuacji nie ma w niej mowy.
Może za bardzo panikuję?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o łagodne potraktowanie smile
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Brak 2 tabletek w opakowaniu 27.12.12, 19:51
      zacznij brać tabletki z drugiego opakowania i nie rób przerwy, dla świętego spokoju.
      mogą być plamienia, więc bez nerw.
      • 31jaka Re: Brak 2 tabletek w opakowaniu 27.12.12, 23:57
        Bardzo dziękuję za radę. Gdzieś w Internecie wyczytałam, że niby można normalnie przerwę zrobić, ale rozumiem, że w przypadku tabletek nie ma nigdy jednoznacznych sytuacji a tym samym rozwiązań.

Rozumiem, że po tym drugim opakowaniu mam zrobić normalną 7-dniową przerwę?
        I później już 21 tab. + 7 dni przerwy itd. itd.?

• doral2 Re: Brak 2 tabletek w opakowaniu 28.12.12, 17:09
          tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka