Dodaj do ulubionych

Fenotyp a rodzaj pigułki

23.03.05, 10:06
czy moze ktos mi pomóc okreslic mój fenotyp i zaproponowac pigułki. lEkarz
przpisał mi cilest.
1. wygląd zewnętrzny - wg mnie kobiecy
2. budowa ciała - drobna , szerokie biodra i ramiona, niska, 58 kg - nie
wiem czy to ma znaczenie
3.gruczoły sutkowe - okrągłe duże, jedna apierś większa
4.włosy suche
5.skóra sucha
6.PMS - nerwowośc, bóle pierśi ,podbrzusza
7. długośc cyklu- 28- 32 dni z reguły czasem sie przesuwa
8.długość krwawieńia - 6- 7 dni
9.obfitość- średnio
10. bolesność - średnia, czasem bolesne a czasem nie
11.wydzielina z pochwy- średnia
12. macica - w porzadku miałam robione usg - endometrium 8 mm
13.żylaków nie mam
Obserwuj wątek
    • anula.a1 Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 23.03.05, 13:16
      Hej, dobieranie pigułki na podstawie fenotypu jest już bardzo starym poglądem i
      niestosowanym przez dobrych, doświadczonych lekarzy, bo po prstu się nie
      sprawdza. Jeśli zrobiłaś wstępne badania (krew, mocz, próba wątrobowa) i nie
      masz zdrowotnych przeciwskazań do brania pigułek to znaczy że mozesz je brać.
      Dobrać pigułki, którą najlepiej będzie tolerował Twój organizm można tylko
      niestety przy pomocy prób i błędów. Ale nie przejmuj się, wielu udaje się za
      pierwszym czy drugim razem. Z tego co mówił mi lekarz i z własnych doświadczeń,
      lepiej jednak sprawdzają się pigułki II generacji (np. minisiston) niż pigułki
      II generacji (np. Cilest). Pigulki II generacji powodują podobno mniej skutków
      ubocznych, a mikroskopijna różnica hormonów jakie zawierają jedne i drugie jest
      dla organizmu niezauważalna. Ze swojego doświadczenia mogę się z tą opinią
      (mojego lekarza) zgodzić, ponieważ tak własnie działała na mnie moja pigułka,
      potem jak lekarz mieniła mi na pigułki II generacji, to zmieniałam je kilka
      razy, aż postanowiłam wrócić do pierwszej, właśnie ze względu na skutki uboczne
      (m.in. brałam też Cilest). Zycze powodzenia w Twojej przygodzie z pigułkami i
      szybkiego odnalezienia tej własciwejsmile
      • anula.a1 Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 23.03.05, 13:18

>
        > lepiej jednak sprawdzają się pigułki II generacji (np. minisiston) niż
        pigułki
        > II generacji (np. Cilest).

oczywiście chodziło mi o pigułki III generacji, np. Cilest
      • an_ni Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 25.03.05, 23:08
        straszne bzdury wypisalas, po prostu stek bzdur !
        po pierwsze dobor wg fenotypu jak najbardziej sie sprawdza, chyba ze ktos jest
        mieszanym typem albo wybitnie niestandardowym
        potwierdza to moj przyklad i wielu moich kolezanek, jak i osob z forum
        po drugie roznica w ilosci hormonow jest doskonale dla organizmu "zauwazalna"
        bo po co w takim razie pigulki o roznej zawartosci estradiolu jak i 3 fazowe?
        po trzecie pigulki III generacji nie maja wiecej skutkow ubocznych tylko tobie
        akurat nie pasowaly wiec nie rozpowiadaj bzdurnych teorii
        • anula.a1 Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 28.03.05, 14:39
          Ciekawe, bo ja te "bzdury" usłyszałam od kilku już lekarzy.

Jeśli chodzi o różnicę w hormonach, to nie chodzilo mi o to, że wszystkie
          piguly sa takie same, bo oczywiście nawet niewielkie roznice w skladnikach mają
          swoją rolę. Ale chodzi mi o to, że pigułki II generacji wcale nie są bardziej
          szkodliwe, jeśli np. chodzi o płodność czy ryzyko chorób ubocznych, niż pigułki
          III generacji.

A jeśli chodzi o skutki uboczne piguł II generacji, to mogę się wypowiadać,
          ponieważ bralam już kilka takich piguł i żadna nie była tak dobra jak pigułka
          II generacji. Moją opinię potwierdza wiele moich koleżanek, a także lekarz,
          który to własnie mi uświadomił.
          Być może to Tobie pasowała pigułka III generacji, jeśli tak to ok, ale jesteś w
          mniejszości.

I nie mów, ze ktoś opowiada bzdury, ponieważ akurat u Ciebie się to sprawdziło.
          Jak ktoś chce to niech wierzy w wątpliwe wyliczanki, że powinno brać się taką,
          a nie inną pigułkę, bo ma się szerokie biodra i tłuste włosysmile) Dla
          nowoczesnych dziewczyn, których nie zadawalają takie bajki polecam wizytę u
          dobrego lekarza, który to wszystko wytłumaczy.
    • an_ni Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 25.03.05, 23:10
      obawiam sie ze Cilest jest dla ciebie zbyt wysoko estrogenna pigulka
      jestes typem zdecydowanie estrogennym wiec dla ciebie lepsza moze byc pigulka
      niskoestrogennna
      mowi na swoim przykladzie bo takim tez jestem fenotypem i Cilest kompletnie sie
      nie nadawal
    • janka111 Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 04.04.05, 12:41
      Czy fenotyp ma cos wspolnego z pigułką ?? dlaczego ???
      • ze_nitka Re: Fenotyp a rodzaj pigułki 06.06.05, 01:33
        Jestem zdecydowanie typem mieszanym, i tez przepisano mi cilest, ale zaczne
        brac dopiero od lipca.
        Zobaczymy jak bedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka