Dodaj do ulubionych

zespół Raynauda

11.04.05, 14:33
witam serdecznie

brałam tabletki antykoncepcyjne Stediril 30 przez jakieś 3 lata z przerwami.
od dawna cierpiałam na chwilowy odpływ krwi z palców, stawały się białe, sine
i bardzo bolały, gdy krew już do nich wracała po kilkunastu, kilkudziesięciu
minutach. w ostatnich miesiącach objawy nasiliły się i okazało się, że jest
to związane właśnie z antykoncepcją. mam zespół Raynauda i tabletki dobijają
u mnie dodatkowo te objawy. choroba nie do wyleczenia, można jedynie łagodzić
objawy. czy któraś z Was spotkała się już z czymś takim? jestem
niepocieszona, gdyż nie mogę zażywać żadnej doustnej antykocepcji, pozostają
dla mnie tylko metody mechaniczne.
proszę o kontakt osoby mające ten sam problem lub wiedzące coś na ten temat.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jagoda48 podciągam wątek 30.04.05, 13:38
    • l0vely Re: zespół Raynauda 01.05.05, 15:27
      O kurcze...
      Około półtora roku temu zauważyłam, że z moimi palcami dzieje się dokładnie to,
      co opisałaś. Odpływała z nich krew, stawały się białe, a paznokcie siniały.
      Przy dużym bólu i rozcieraniu krew wracała do palców po 30-45 minutach, czasami
      szybciej, a niska temperatura nasilała występowanie tego "zjawiska" do tego
      stopnia, że całymi dniami albo palce miałam sine i zbolałe albo je rozcierałam
      i czekałam, aż wróci w nich czucie. Poszłam z tym do lekarza rodzinnego, który
      po opisaniu doleglowości zapytał czy wszystkie palce zachowują się tam samo.
      Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że nie, czasami tylko 2, czasami wszystkie, u
      jednej albo u obu rąk, co usłyszałam? Eee... jakby to były wszystkie palce u
      obu rąk to może byśmy się za to wzięli, ale to skomplikowane, lepiej dać sobie
      spokój. No to dałam, mimo, że mi to przeszkadza bardzo, ale nigdy bym nie
      powiązała tego ze stosowaniem antykoncepcji doustnej, mimo, że zaczęło się to
      właśnie w czasie, kiedy zaczęłam brać pigułki.
      Jak zdiagnozowano u Ciebie zespół Raynauda?Jakie badania miałaś przeprowadzone?
      Czy to groźne i niesie ze sobą poważne konsekwencje?Lekarz nie pomaga, więc
      może chociaż Ty rzucisz troszkę światła na to, co mi się dzieje...

Pzdr.
    • isabell85 Re: zespół Raynauda 13.05.05, 18:34
      Witam! Ja rowniez stosuje tabletki antykoncepcyjne od trzech lat. Moje
      dolegliwosci,zwiazane z zimnymi i sinymi rekami oraz stopami zaczely sie ponad
      6 lat temu.Od roku boli mnie prawy kciuk (klebuszek) oraz wystapily mi na
      nogach popekane naczynka.Jest ich coraz wiecej.Nie ma co ukrywac-mam dopiero 20
      lat. Dopiero pare dni temu dowiedzialam sie o tej chorobie. Mam zazywac leku
      Adavin. Czy jest to pewne,ze nie moge zazywac tabletek antykoncepcyjnych,nawet
      o najnizszej zawartosci hormonow? Nigdy sie juz nie wylecze? Co Wam dokladnie
      powiedzial lekarz?Jezeli mozna to bardzo prosze o kontakt. Pozdrawiam goraco!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka