Dodaj do ulubionych

pierwsza wizyta

26.09.05, 19:26
Mam 16 lat i mam zamiar wybrac sie po raz pierwszy do ginekologa, Dziewczyny
powiedzcie mi jak sie przygotowac do tej wizyty. Ubrac spodniczke czy
spodnie?? Czy podczas badania moge miec na sobie spodniczke?? O co lekarz
bedzie mnie sie pytal?? I jak przebiega takie badanie?? Aha a jak wyglada ten
fotel do badania??
Obserwuj wątek
    • lizz Re: pierwsza wizyta 26.09.05, 21:37
      wskazane jest ubrac spodniczke(szeroka)albo miec dluga bluzke jesli wolisz czuc
      sie bardziej komfortowo. wybierz lekarza poleconego przez kogos znajomego bo z
      nimi to roznie bywa, ja wolalam isc do kobiety, moja mama mnie przedstawila i
      wszystko bylo spoko dzieki temu poza tym ze to ze ktos zaglada ci "tam" nie
      nalezy do najprzyjemniejszych doswiadczen na poczatku ale to tylko gabinet
      lekarski nie ma sie czego obawiac przyzwyczisz sie teraz moglabym to porownac
      do kontroli biletowsmile plec ginekologa teraz nie ma dla mnie znaczenia, wazne
      zeby byl profesjonalista. nie pamietam o co mnie moja pierwsza ginekolozka
      pytala, na pewno o date ostatniej miesiaczki, czy regularne sa i co ile, chyba
      czy wspolzylam -standard jesli idziesz do nowego lekarza, no i potem mowi zebys
      sie rozebrala u spoczela na fotelusmile ktory jest jak lozko porodowe, lezysz a
      nogi kladziesz na poreczach pozostawiajac lekarzowi szerokie pole do
      dzialaniasmile badanie moze byc troche nieprzyjemne za pierwszym razem wiadomo to
      intymna sprawa ale nic sie nie boj ani nie boli ani nikt ci jakiejkolwiek
      krzywdy nie bedzie chcial zrobic. powodzenia
    • misia165 Re: pierwsza wizyta 27.09.05, 11:34
      Dzieki lizz za informacje bardzo mi to pomoglo. Dziewczyny jesli mozecie to
      napiszcie jak u was przebiegaja takie wizyty u ginekologa> Aha i jeszcze mam
      pytanie czy sa potrzebne jakies dokumenty jak ide do ginekologa??
      • lizz Re: pierwsza wizyta 28.09.05, 22:07
        dokumenty jak do lekaza normalnego przy pierwszej wizycie-dowod osobisty i
        jakas legitymacja ubezpieczeniowa
        • blanqq Re: pierwsza wizyta 29.09.05, 12:56
          Ja byłam wczoraj u ginekologa po raz pierwszy więc mogę się niejako "na gorąco"
          podzielić wrażeniamismile Też się strasznie stresowałam i dobrze Cię rozumiem.
          Przede wszystkim to co mogę Ci poradzić to to, byś wybrała dobrego lekarza.
          Moim zdaniem lepsi są mężczyzni, bo są delikatniejsi od kobiet, choć mogą
          bardziej stresowaćwink Ja byłam u faceta i polecam. Ale i tak najważniejsze byś
          poszła do kogoś poleconego, pogadaj z mamą, koleżankami czy nie znają kogoś u
          kogo były i jest w porządku. I wez z sobą jakąś bratnią duszę która by Cię
          powspierała w poczekalni bo to bardzo pomagawink
          Jak już wejdziesz do gabinetu to siadasz sobie na krzesełku przy biurku i
          prowadzisz konwersacjęwink Ja zostałam wypytana o to co robię, gdzie chodziłam do
          liceum, co teraz studiuję i takie tam. Wiesz, taka rozmowa na rozluznienie
          pacjentkiwink Potem już standard: wiek pierwszej miesiączki, jak często są
          krwawienia (długość cyklu), jak długo trwają, czy są regularne czy nie, i czy
          towarzyszą im bóle. No i czy współżyłaś oczywiściewink I czy masz jakiś konkretny
          problem, czyli co Cię tu sprowadza (np. prośba o tabletki antykoncepcyjne, albo
          że coś ci nie pasuje z miesiączką itd, to już wiesz najlepiej samawink ). No i ja
          potem zostałam grzecznie zaprowadzona za parawanik i poproszona o rozebranie
          się od pasa w dółwink Wtedy się STRASZNIE zestresowałam, na szczęście gin. wrócił
          za biurko i się nawet nie patrzył w moją stronę, coś tam do mnie mówił o szkole
          ale szczerze to Ci powiem że nic nie słyszałam przez ten stres, jakbym była w
          jakimś transiewink Potem pokazał mi jak usiąść na tym fotelu ( nie jest to takie
          trudne, wyobrażałam sobie że będę musiała mieć jakoś strasznie szeroko
          rozchylone uda a wcale nie było tak zlewink. Położyłam wygodnie głowę(kierowana
          wskazówkami lekarza) i gapiłam się w sufit przez cały czas trwania badania
          (polecam Ci powtarzanie jakiegoś zdania, np. "ja sie w ogolę nie boję" czy coś
          takiego, żeby zająć czymś myśli, pomaga gwarantuję) no i nie patrzyłam się co
          on tam robi- bo i po co? Samo badanie nie trwa dlugo i nic nie boli, mój lekarz
          był bardzo delikatny i cały czas do mnie mówił, bo chyba widział jaka byłam
          przestraszona- bardzo trzesły mi się nogi hehewink Dlatego musisz mu powiedzieć
          że jesteś pierwszy raz u ginekologa, wtedy się będzie bardziej starał by Cię
          nie urazić i pozostawić dobre wspomnienia.
          Potem "tylko" badanie piersi (jednak wiem że nie wszyscy ginekolodzy je
          wykonują a powinni! to ich obowiązek, wiec jak "zapomni" to Ty mu przypomnij).
          Bedziesz usiała zdjąć stanik więc lepiej w ogóle go nie zakładaj, wtedy
          wystarczy jak tylko podciągniesz do góry koszulkę. Też nic nie boli i
          szybciutko jest już po wszystkimwink
          I to już był koniec, ja jak teraz myślę jak bardzo się obawiałam tej pierwszej
          wizytyto chce mi się śmiać że tak się sama nakręcałamwink Naprawde nie ma się
          czego bać, choć nie należy to do przyjemności. Musisz sobie po prostu
          powiedzieć sobie że to jest tylko LEKARZ i on chce Ci pomóc. Głowa do góry i
          bądz odważnasmile Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka