Dodaj do ulubionych

WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie

• dankam1 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.07.06, 16:02
      witam, biore Yasmin od roku, ze wszystkich tabletek antykoncepcyjnych jakie
      brałam (logest, harmonet, minulet, i jeszcze jakieś inne ale nie pamiętam) te
      okazały sie jak najbardziej trafionym wyborem. przestałam spać, zwiększyła sie
      ochota na sex, przestały puchnąc i bolec nogi, skończyły sie bóle głowy podczas
      7-dniowej przerwy, wreszcie nie mam wrażenia jakbym cała była jak balon
      napełniony wodą. czytam na różnych forach posty związane z tabletkami anty. i
      czasami mam wrażenie że kobiety które je biora nie do końca wiedzą, że dla
      jednej jest dobry yasmin a dla drugiej jakiś inny specyfik anty. panuje coś na
      kształt "mody" o wychodzi nowa tabletka trzeba ją wziąc bo ktoś tam powiedział
      że jest super, nie dla każdego jest super, moja przyjaciółka bierze jeden z
      najbardziej ocenionych jako najgorszy specyfik Stediril, nie może się jego
      nachwalić, wpadła w lekki strach jak dowiedziała sie że już nie ma w aptekach.
      Kobietki troszke więcej zdrowego rozsądku i dystansu do wszelkich plotek,
      opowieści. Pozdrawiam
      • ankajak skutki uboczne 20.07.06, 10:04
        zdazylam wybrac zaledwie 8 pigulek yasmine i tak mnie zaczely bolec nogi (zyly)
        ze w nocy ryczalam z bolu a w dzien nie moglam sie ruszac. odstawilam od razu.
        jakis tydzien moje zyly dochodzily do siebie.
        • portis3 Re: skutki uboczne 12.08.07, 09:45
          Znam przypadek, że dziewczyna dostała zapalenia żył po tabletkach.
          Dobrze, że je odstawiłaś.
          • turzyca Re: skutki uboczne 12.08.07, 13:12
            jak ja lubie propagande.... grrr

Czy jak napisze ze ja znam 50 dzieczyn ktore nie dostaly to bedzie wystarczajacy
            kontrargument?
            Pigulki maja skutki uboczne, trzeba o nich pamietac, wykonywac terminowo
            badania, ale nie demonizowac. A uzytkownik portis3 wlasnie bawi sie w demonizowanie.
    • wercia_m1 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 21.07.06, 14:55
      Witam mam pytanko moze troche dziwne ale dopiero zaczynam brac pigluki i chcialabym wiedziec ile trzeba poczekac na pelna ochrone (tzn ile czasu musi minac od wziecia pierwszej pigułki)
      Pozdrawiam
    • nenulka21 POMOZCIE!!!!!!!!!!!!!!! 21.07.06, 15:10
      --------------------------------------------------------------------------------
      załamałam sie calkiem nie mam sily wyjsc z domusad jestem caly czasz zmeczona
      przytylam 10 kg po yasminie biore pol roku od miesiac tak strasznie bola mnie
      krzyze ze nie moge siedziec kucac schylac siecrying kiedys bralam logest czulam
      sie lepiej...podobno po yasminie sie nie tyje a ja przytylam jem jakos tak
      dziwnie nie mama na nic ochoty tylko glupoty jem ;/ jakiej i tyje...sad
      pomozcie mi
      moj przyszly maz radzi zebym odlozyla yasmin na kilka miechow schudla
      samoistnie(bo jak nie bralam wazylam jak piorko przy swoim wzroscie) a potem
      zaczela logest bo po nim bylo dobrze kochane pomozcie plisss sad
      • klamus Re: POMOZCIE!!!!!!!!!!!!!!! 25.07.06, 15:52
        Myślę że powinnaś przedewszystkim wybrać się do lekarza ,a ja na Twoim miejscu
        dawno bym odstawiła te tabletki.
        Pozdrawiam i 3mam kciukismile
    • jelonkaa Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 22.07.06, 21:11
      Czy kolejność przyjmowania pigułek z listka wg dni tyg. jest ważna? Czy te dni tyg są dla wygody i ułatwienia?
      • iwwka Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 08.11.06, 22:52
        nie jest ważna, ale się pogubisz
    • klamus Kiedy w Końcu można? 29.07.06, 13:47
      Mój ginekolog powiedział,że pełna ochrona jest po zakończeniu pierwszego
      opakowania(Yasmin biorę poraz pierwszy)a ja na tutejszym forum wyczytałam,że
      już 3-4 dnia(zależnie od cyklu) jest pełna ochrona. Czy ktoś mógłby mi napisać
      jak jest naprawdę? bo mam już mętlik w głowie.
      • missmary Re: Kiedy w Końcu można? 29.07.06, 23:10
        dzisiaj wzięłam 4 tabletkę peirwszego opakowania...
        przez pierwsze 3 dni bolało mnie podbrzusze...może jajniki?/ no i do tej pory
        jestem jakaś całe dnie senna.
        najbardziej martwi mnie jednak fakt, iż krwawienie nadal jest mocne(a miałam
        kiedyś anemię) a dziś po południu zaczęły lecieć ze mnie okropnie wielkie
        skrzepy...normalnie nigdy aż tak tak obfitych nie miałam. czy tak może reagować
        moj organizm na yasmin? martwię się i czekam na wasze dopowiedzi.. dziękikiss**
      • robaczynka Re: Kiedy w Końcu można? 30.07.06, 21:30
        przede wszystkm sprawdz w ulotce!!!!!
        • klamus Re: Kiedy w Końcu można? 01.08.06, 21:41
          Czytałam ją 3 razy i nie wyczytałam tego ,może ktoś o dobrym sercu napisał by
          mi na której stronie się to znajduje,a nie karci...
          • robaczynka Re: Kiedy w Końcu można? 03.08.06, 00:10
            ok przepraszam jeśli CIe uraziłam smile

YASMINE tak jak inne pigułki, jeśli zazyte pierwszego dnia miesiączki chronią od
            tego pierwszego dnia pierwszego opakowania (zażywane regularnie)

jesli zazylas w trakcie pierwszych 7 dni okresu musisz sie jeszcze zabezpieczac
            prze kolejne 7 dni, czasem pisza ze do konca cyklu. Generalnie w USA praktykuje
            sie dwie metody- od 1 dnia okresu i "sunday start" czyli od pierwszej niedzieli
            od rozpoczecia okresu, wowczas trzeba sie zabezpieczac jeszcze 7 dni. natomiast
            w Anglii, generalnie pozwalaja Ci zayzwac kiedy chcesz, tylko ze zanim zaczniesz
            trzeba wykluczyc ciaze. i tez niby po 7 dnaich wszystko dziala.

prosze nie naskoczcie teraz na mnie, bo znalazlam to albo w zagraniczynych
            ulotkach tych samych specyfikow co sa u nas, albo na stronach poswieconych
            wylacznie kobietom i metodom antykoncepcji. jak widac co kraj to obyczaj smile

czyli jak zaczelas PIERWSZEGO DNIA
          • robaczynka Re: Kiedy w Końcu można? 03.08.06, 00:10
            TO JESTES ZABEZPIECZONA
            • klamus Pierwsze małe plamienie i tabletka? 03.08.06, 22:02
              Dziękuje Ci robaczynko kiss tyle ,że właśnie nie wiem czy dobrze zrobiłam.
              Pierwszą tabletkę chciałam zacząś brać o 23:00 i któregoś dnia dostała
              maluuuuuutkiego plamiania około 22:00 a potem ustało ,nie wiedziałam czy brać
              tabetkę czy nie ,ale w końcu postanowiłam wziąść,bo z ulotki wynika miałam ją
              zażyć pierwszego dnia okresu...ale z kolei tak sobie myślę ,przecież jeśli
              poszłam bym spać o np 21 obudziła bym się rano i miałam bym okres to przecież
              myslała bym ,iż jest to 1 dzień okresu i wzieła bym tabletke ozanoczą tym dniem
              i wtedy całkowicie nieświadoma mogłam bym zajść w ciąże bo niezabezpieczyła bym
              się przez 7 dni bo wziełam tabletke 2 dnia cyklu......Sorki bardzo za błędy
              każdego rodzaju,ale własnie się nad tym najbardziej zastanawiam...
    • kajmanka2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 31.07.06, 12:46
      Własnie koncze pierwsze opakowania. Zadnych plamień, zadnego bólu głowy, nie
      narzekam również na suchość pochwy, wręcz na odwrótsmile moje libido jakby
      zaczynało wzrastać ( jestem po porodzie 18 miesięcy i wciąż nie myśle o
      seksie.. buuu) wiec bardzo sie z tego ciesze!!!!
      Minusy: mam wrażenie jakbym miała nogi jak balony, ale opuchlizny nie widać..
      jestem troche senne.. i chyba zaczynam tyc, z tym ze nie wiem czy to nie od
      tabletek na alergie... Mam nadzieje, ze po 3 miesiącach wszystko sie
      usabilizuje..
      Tak na marginesie, Yasmin tak jak każda inna pigułka, może powodować skutki
      uboczne!!! Kazdy organizm jest inny, jednym pasuje tabletka najnowszej
      generacji a innym starej..
      Z tego co ja wiem, to tabletki ochraniają od pierwszego dnia przyjmowania.
      Pozdrawiam
    • lessie7 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.08.06, 22:13
      Pocieszcie mnie, proszę. Już pytalam na forum o TO, ale jakoś miałam mały
      odzew. Otóż jestem dopiero przy drugiej paczce Yasminu, biorę regularnie, co
      wieczór, telefon mi dzwoni o 22 każdego dnia, ale... jakoś jest mi tak dobrze,
      i fizycznie, i psychicznie, że aż wierzyć się nie chce, że to takie proste.
      Moje wątpliwości dotyczą tego, czy mogę kochać się zawsze i codziennie,
      niezaleznie od dnia cyklu. Pytanie wzięło się z stąd, że zaobserwowałam u
      siebie wydzielinę podobną do tej, jaka pojawiała mi się przyowulacji. No, może
      nie taka przezroczysta i nie taka "klejąca", ale jednak.

I strach mnie obleciał.
    • monika19788 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.08.06, 12:50
      Kurcze a ja mam zonk teraz po tych różnych opiniach nieciekawych. Biorę Yasmin
      dopiero 4 miesiąc i wszystko w sumie jest ok. Chodzi mi głównie o informacje
      dotyczące zachorowalności na zakrzepicę, ilość zgonów oraz to, że Yasmin jest
      wycofywana ze sprzedazy w Europie Zachodniej. No i nie wiem czy brać dalej czy
      nie...
    • monika19788 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.08.06, 13:11
      Acha, mam jeszcze pytanie-czy można bezproblemowo opalać się biorąc Yasmin?
      Kuzynka mojej koleżanki z pracy brała Cilest i po kilku wizytach w solarium ma
      kilka białych plam na twarzy i one nie chcą jakoś zejść. Słyszałam, że czasem
      pojawiają się takie anomalie. Czy któraś miała takie przejścia po Yasmin?Dzięki
      za info.
      • rudaa26 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.08.06, 17:58
        Witajcie,
        Ja jestem przy 5 opakowaniu. Na początku miałam pewne skutki uboczne.
        Początkowo plamiłam, na początku opakowania bolała mnie głowa i miałam straszne
        doły ale po kilku dniach mijało. Z koleji pod koniec opakowania miałam jak ktoś
        już wcześniej tu napisał kandydozę. W tej chwili wszytkie te objawy znikneły.
        Nic mi nie dolega, tyle że schudłam 5 kg i to nie od razu co trochę mnie martwi
        bo akurat nie było mi to potrezbne. Wszytko jednak zależy od organizmu.
        Trzymajcie się ciepło.
        P.S. Mam jeszcze zapytanie co to takiego pokrowiec na yasmin bo nie za bardzo
        wiem o co chodzi?
        • monika19788 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 08.08.06, 09:27
          Interesuje mnie czy są jakieś ograniczenia czasowe co do brania tabletek?
          Chciałabym mieć dziecko za jakieś 4-5 latek i sądzę, że potem przeżucę się na
          Mirene lub jakąś spiralkę. Chyba nie można brać tabletek za długo?Nie wiem
          właśnie...czy wiecie coś na ten temat?
          • bebe71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 19.08.06, 14:08
            jesli nie chce sie byc mamusia to mozna brac tabletki tyle ile Ci sie podoba. oczywiscie jelsi nie masz zadnych skutkow ubocznych po zazywaniu. a po odstawieniu juz zostac mamasmile
            • krewetka Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.09.06, 12:31
              mnie po yasmij bolala glowa, dlatego odstawilam, zostalo mi 1 pelne opakowanie
              • xsenna Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 04.09.06, 13:13
                Ja tez sie zastanawiam,mieszkam w Irlandii i polecil mi je lekarz ze niby nowe i
                duzo osob je bierze.No i tak sobie poczytalam i sie zastanawiam.Mam dwojke
                dzieci nie chce wiecej i w pierwszej ciazy mialam cholestaze
                wewnatrzwatrobowa.Sprobuje i najwyzej zmienie.Tutaj przed pierwszym opakowaniem
                robia testy na krew i mierza cisnienie i wymaz.
                • wiol.wasilewska Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 13.09.06, 11:57
                  Witajcie

biore Yasmin od ponad roku,od lipca mam nieustające mdłości , teraz wymioty,
                  badania krwi niczego nie wykazały jeśli chodzi o problemy żołądkowe, jestem od
                  miesiąca na zwolnieniu, podejrzewano albo od yasmin albo podłoże nerwowe,
                  kazano mi odstawic yasmin, nie zrobiłam tego, bo moja gin bedzie dopiero za
                  miesiac. Od tygodnia sztywnieja mi nogi, czuje dziwne skurcze, dretwienie,
                  poczytalam trocze o tym artykule i wycofaniu yasmin z Europy i dziś odstawilam,
                  w połowie cyklu. Wystraszyłam się, zobacze, czy wymioty miną, a wrócę chyba do
                  harmonetu, brałam 2 lata, byłam zadowolona. Wcześniej na yasmin nie narzekałam,
                  ale ponoć skutki uboczne ujawniają sie nawet po 2-3 latach. A poza tym czy nie
                  zastanowiło was , że w ulotce yasmin przy zakrzepicy jest informacja "w
                  przypadku yasmin dokładna liczba zachorowań na zakrzepice nie jest jeszcze
                  znana" to co, my mamy być tymi krolikami doświadczalnymi, poza tym jak sie
                  zastanowć to wszedzie trobią o yasmin, tylko wszystko to linki sponsorowane,
                  nie zamierzam umrzeć, aby ktos pojechał sobie na wycieczkę za dobrą sprzedaż
                  yasmin.
                  • kasix89 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 17.09.06, 21:31
                    hej wszystkim..moze to co powiem wyda sie głupie ale mój problem polega na tym
                    że jestem strasznie chuda i chciałabym troszke przybrac na wadze.czy nie znacie
                    moze jakis tabletek po których przybylo by mi troche tu i tam??(no nie mowie o
                    jakis 20 kilo ale troche by mi sie przydalo)od ponad pol roku biore Yasmin
                    czuje sie po nim super ale jest stosunkowo dla mnie za drogi(4 dychy
                    miesiecznie to troche za drogo jak dla mnie).jeżeli byscie mieli troszke czasu
                    zeby pomyslec nad jakimis tabletkami dla mnie to prosz4e bierzcie tez pod uwage
                    cene.z góry dzieki.pozdrawiam wszystkichwink
                    • kasix89 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 17.09.06, 22:15
                      aha i jeszcze jedno pytanie.po kilku miesiacach brania Yasmin poszłam do
                      ginekologa z problemem(nadmierne upławy0i stwierdzil mi ostra nadżerke.czy to
                      może byc od tabletek??dodam tylko ze oprócz tego żadnych skutkow ubocznych nie
                      miałam
                    • smr84 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 16.12.06, 01:33
                      ja biore pigulki juz od 4 lat. na poczatku bralam regulon a pozniej nowinette a
                      dzisiaj waze prawie 20 kilo wiecej.
    • tobylsen Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 05.09.06, 10:36
      ja biore jasmin juz tydzien. i po prostu rewelacyjnie sie czuje, zero skutkow
      ubocznych, troche chudne, ale to dlatego ze nie jestem glodna wieczorem ( koncze
      prace o 10tej, wiec zwykle jem pozna kolacje ) a teraz to rano i na obiad jem
      ile chce i to mi wystarcza.nie jestem zmeczona, nerwowa, nic nie puchne i mam
      nawet wieksza ochote na seks!wink wczesniej probowalam wszytskiego ale nawet po
      dwoch dniach nie moglam wejsc w zadne spodnie wiec rezygnowalam.kazda tabletka
      dziala na kazdego inaczej, dlatego trudno doradzic ktora brac, kazda z wac musi
      wybrowac sama.ale warto sprobowac.pozdrawiam
    • dariaaa_20 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.09.06, 16:58
      chcialabym sie dowiedziec czy jest jakas roznica ja sie nie bierze tabletek po
      kolei z opakowania. czy one dzialaja inaczej ??
      • bebe71 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.09.06, 17:10
        nie, one nie dzialaja inaczej kazda ma taki sam skald a sa poukladane dnimi dla komfortu zeby wiedziec czy sie juz przyjelo danego dnia tabletke czy nie.
        • mmilkaa2 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.09.06, 22:37
          Mam pytaniesmilebiore Yasmin poraz pierwszy!po okresie mialam drobne krawienia-ale
          slyszalam ze to nomralne!Martwi mnie jednak cos innego!przy19tabletce w ten
          dzien brzuch zaczal mnie bolec tak jak przy okresie!Dostalama krwawienia-wydaje
          mi sie ze to okres!czy cos jest nie tak?czy takie cos moze sie zdarzyc przy
          pierwszym braniu pierwszego opakowania tabletek?bo z tego co wiem okres
          powinien wystapic w ciagu tych 7dni odstawienia!jezeli mozesz mi udzielic
          informaCji bylabym wdzieczna!
          • asiulka1976 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 09.09.06, 00:20
            mmilkaa2 mam podobny problem al eja ju zpo 7 tabletce dostalam okres (biore 4
            opakowanie) fakt zapomnialam dwoch tabletek i bylo plamienie i przeszlo w
            brunetne brazowe cos jak okres mysle ze gdybym odstawila to chlupło by okresem
            hhmm martwi mnie to
    • gerbera17 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 21.09.06, 12:22
      Zaczęłam brać yasmin właściwie tylko dla poprawienia stanu cery. Niestety,
      dermatolodzy i kosmetyczki i różne smarowidła nie wiele zdziałały. Lekarz
      zaproponował mi wypróbowanie hormonów antykoncepcyjnych.
      Nie mam żadnych skutków ubocznych, czuje sie dobrze ale nie chcę wcinać żadnych
      hormonów więc denerwuje się juz że właściwie na buzi też jakoś efektów nie widać.
      Kończę drugie opakowanie - po jakim czasie u Was poprawia sie cera tzn znikaja
      PRYSZCZE???
      • magdalena504 [...] 21.09.06, 23:39
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • norka84 [...] 25.09.06, 11:42
    • vesper_lynd Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 01.10.06, 00:10
      Przeczytałam cały yasminowy wątek no i przyznam, że jakoś mnie nie odstraszył
      od poproszenia o te pigułki jako moje pierwsze. Nie wiem czy zrobiłam dobrze,
      ale w tej kwestii chyba wszystkie jesteśmy królikami doświadczalnymi i na sobie
      testujemy która tabletka nam podejdzie, chyba że ma się kompletne badania
      hormonalne i gin jest wyjątkowy... tak mi się wydaje.
      Jeszcze nie zaczęłam ich brać, ale zachęciła mnie tak reklamowana właściwość
      jak przeciwdziałanie zatrzymywania wody w organizmie. Wahania wagowe mam
      niesamowite, standardowo ok. 8-10kg w ciągu roku; cykl bardziej niż
      nieregularny, bo potrafię nie mieć okresu przez 3 miesiące, a w normie jest co
      2 miesiące. Zgroza. PMS standardowo 2tyg przed. Sama ze sobą nie wytrzymuję,
      więc mam nawet najgorsze hormonalne jazdy będą niczym, jeśli tylko będę miała
      regularny cykl (tfu tfu, odpukać).
      Martwi mnie tylko dość częstwo powtarzające się zarzut o zbytnią suchośći
      spadek libido, wysuszenie skóry (a i tak mam wyjątkowo suchą i mocno
      alergiczną) i depresje.
      pozdrawiam
      • pstosia Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 02.10.06, 15:55
        biore ysmin od roku, to moje pierwsze tabletki. schudlam po nich [jakies
        miesiac, dwa od 1 opakowania] ok 6 kg. cera mi sie poprawila, nie mam juz
        bolesnych miesiaczek. z minusow: urosly mi piersi z B na C [chocia mawet moga
        byc :d] i miewam czasami nastroje depresyjne, tylko nie wiem czy to za sprawa
        yaminu, bo wczesniej juz takowe mialamsmile ogolnie jestem zadowolona smile

kupuje za 29,90 w gdansku na walowej smile

pozdrawiam!
    • camyla84 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 03.10.06, 16:18
      jasmin jest moim pierwszym srodkiem anty...mam fobie antyciazowa dlatego sie
      zdecydowalam...1 miesiac byl w miare ok...nic nie czulam dopiero od 13 dnia
      brania tabletek okropny bol piersi i straszliwa drazliwosc...nerwy caly czas i
      tak do konca 1 mca. 2 miesiac to juz tragediacrying sucha skora na twarzy, ciagle
      oddawanie moczu, suchosc pochwy do tego stopnia ze kazdy stosunek sprawia mi
      bol, bol glowy i teraz najgorsze...stan przeddepresyjny...albo juz nawet
      deprecha placze bez powodu nie daje rady w pracy bo non stop rycze jak dziecko!
      mam leki jakies ogolnie samopoczucie psychiczne mam wybitnie lipne. jeszcze
      jedna rzecz skora na calym ciele mnie swedzi caly czas i mam skorcze w nocy;/
      od dzisiaj czekam na okres i zastanawiam sie czy brac 3 op bo jak tak dalej
      bedzie z moja psycha to zwariuje;/ albo w klinice wyladuje dla psychicznie
      chorych ale duuuuzy jest jeden plus urosly mi piersi (bo mialam a a teraz to
      juz chyba z b bedzie) no serio to jedyny plus reszta do bani! a no i faktycznie
      nie tyje waga w normie caly czas (70 kg 176 cm wzrostu) pozdrawiam serdecznie
      • mya86 Może ktoś wie? 04.10.06, 10:01
        Hej ...Brałam przez półtora roku Diane-35 ze względu na nieregularne miesiączki
        i bardzo nasilony trądzik. Tabletki mi pomogły ale słyszałam, że nie można ich
        długo przyjmować. Przestałam jakieś 4 miesiące temu.Słyszałam o Yasmin, czy one
        także mają działanie antyandrogenne?Czy ktoś może opisać to na swoim
        przykładzie? A drugie pytanie...Czym różnią się tabletki I, II, III i IV
        generacji? Diane-35 należy do jakiej?
        • vesna-matisse Re: Może ktoś wie? 26.10.06, 16:05
          Mają działanie antyandrogenne, właśnie z tego powodu je brałam. Po pół roku
          miałam już dobre wyniki, więc pomogły.
          Inna sprawa, że przy pierwszym opakowaniu niezbyt się czułam, a poza tym
          przytyłam ok. 6kg (po jakimś czasie od odstawienia yasminu wróciłam do normalnej
          wagi).

Ach, i pomijając fakt że każde pigułki antykoncepcyjne mają jakieś "ale", to
          odnośnie diane-35 ciskane są podobno gromy. Zdaje mi się nawet, że gdzieś
          wycofali to z produkcji (Niemcy?), ale nie jestem pewna.
    • agata_wilk Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 11.10.06, 14:26
      mam yasmin 1 op
      • victoria1985 [...] 15.10.06, 15:24
        • agata_wilk [...] 16.10.06, 10:07
          • ipsionek nie chcę nawet słyszeć o yasmin ! 23.10.06, 18:59
            biorę od 6 miesięcy i mam cystę w lewej piersi,która ma 8mm, właśnie wczoraj
            byłam na USG. Gin powiedział, że to od tabletek. Poza tym mam potworne bóle
            głowy i bardzo częste migreny połączone z chwilową utratą wzroku . Odczuwam też
            ciągłe zmęczenie i senność przez cały dzień. Nic mi się nie chce robić, a
            dawniej byłam wulkanem energiisad
            ps. Tak czytam te wszystkie posty i naszła mnie taka refleksja: jak bardzo
            kobiety potrafią się poświęcać i truć swoje organizmy. Apeluję do koncernów
            farmaceutycznych : A MOŻE BY TAK COŚ DLA FACETÓW WYMYSLIĆ ??? Wiem, że trwają
            badania nad pigułką dla mężczyzn, ale jakoś podejrzanie długo.
            • vesper_lynd Re: nie chcę nawet słyszeć o yasmin ! 24.10.06, 22:37
              hmmm... gin ginowi nie równy, niektórzy np nie przypiszą tabletek argumentując religią, inni za to skrobią kobiety w podziemiu, inni - jak Twój - nie spytają o samopoczucie i nie każą odstawić źle dobranych tabletek, nie przypiszą innych. nie wiesz też na 100% co spowodowało cystę, Twój gin pewnie też.
              wiele jest spiskowych teorii, dopóki nie będzie wyników badań, które jasno przedstawią jak dobrze i indywidualnie dobrane do profilu hormonalnego tabletki szkodzą - nie będę w to wierzyć, dopoki się dobrze czuję, mam dobre wyniki badań i jestem zabezpieczona.
              pozdrawiam
    • kasiunia_pgo Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 27.10.06, 17:25
      hey biorę yasmin od ponad pól roku narazie jestem zadowolona i zastanawiam się
      kiedy mniej więcej i czy w ogólne muszę robić jakąś przerwę w ich braniu...?
      • jandanonna Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.10.06, 12:31
        mam pytanie skoro biore yasmin wg starego czasu to jak wziac go dzisiaj po
        zmianie czasu? normalnie bralam o godzinie 21 a co zrobic teraz? wziac wg
        strego czasu czy nowego? prosze o szybka odpowiedz!! to wazne!! z gory dzieki
        • kasiunia_pgo Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 29.10.06, 14:50
          rowniez biore moje tabletki o 21 i tez sie nad tym zastanawialam... doszlam do
          wniosku ze skoro tabletke mozna wziąść do 12 godz od stalej pory to ta godzina
          nie ma znaczenia wiec nadal bede przyjmowala o 21 zeby nie zmieniac nawyku
          • hinduska jak to z ta godzina przyjmowania?? 30.10.06, 21:45
            Czy wy dziewczyny bierzecie swoja tabletke zawsze DOKLADNIE o tej samej porze,
            ze jak o 21 to to zawsze tak samo?? I nigdzy nie zdarzylo wam sie wziac
            pozniej?? Albo wczesniej?? Bo ja sie zastanawiam nad tym, bo jak znam zycie bede
            brala o roznych godzinach, ale o tej samej porze dnia, tzn np. wieczorem w
            przedziale 21-24 smile Przeciez to nei wplywa negatywnie na zachowanie antykoncepcji.
    • miskaa Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 30.10.06, 09:43
      witam
      mam pytanie,moze ktoras z was mnie pociszy. biore yasmin od kilku miesiecy
      (okolo 4-5) no i teraz zaczelam sie czuc fatalnie, mam mdlosci, zawroty glowy,
      lekki brak apetytu, czuje sie tak jakbym byla w ciazy;-( czy jest jakies
      prawdopodobienstwo ze mimo poprawnego stosowania tabletek zaszlam??? juz sama
      nie wiem co mam myslec, chyba polece po test......
      • askazbielan UWAGA! przy jasmin "0" potasu! 31.10.06, 08:44
        Wlasnie sie doczytalam w ulotce z USA (a nie ma tej informacji w polskich
        ulotkach!!!) ze przy jasmin nie nalezy jesc warzyw z duza iloscia potasu! Sama
        biore juz 4 opakowanie (czuje sie po nich super, przeszlam na nie z Mercilonu,
        ktory moj organizm przestal tolerowac). trzeba wiec uwazac np. z ...pomidorami!
        Odstawic, zapomniec. Ponadto jest BARDZO WAZNE zeby duuuzo pic - chodzi o
        uzupelnienie elektrolitow, bo wiele kobiet moze miec klopoty z gospodarka wodna
        przy ich przyjmowaniu! Stad moga sie pojawiac bole głowy.

ps. dla mnie Jasmine to wybawienie, nigdy wiecej Mercilonu
        • askazbielan Re: UWAGA! przy jasmin "0" potasu! 31.10.06, 09:00
          Hmmm, przejrzałam ulotki raz jeszcze, i w polskich nie ma nic na temat
          interakcji Jasmin z ibuprofenem.....Chyba zrobię z tego mały dym....
          • askazbielan Re: UWAGA! przy jasmin "0" potasu! 31.10.06, 09:14
            Przepraszam, ze to 3 post, ale szukam informacji i o to co znalazlam:

Jeśli masz za dużo potasu:

Jeśli przez długi okres w pożywieniu było za dużo potasu, może to powodować
            osłabienie, bóle i drętwienie mięśni oraz zmniejszenie ich siły, mrowienie
            kończyn oraz zwolnienie akcji serca i zaburzenia rytmu. W przypadku nadmiernej
            suplementacji potasu mogą pojawić się bóle brzucha, nudności, wymioty oraz
            biegunka.

I co? Zgadza się?
            Dlaczego nie ma informacji o potasie w ulotkach?????!!!!!!
            a oto amerykanska, oficjalna wersja:

berlex.com/html/products/Safety/Fair_Balance_Yasmin.pdf
            • kasiunia_pgo Re: UWAGA! przy jasmin "0" potasu! 31.10.06, 22:31
              a jest cos na temat na ktory nikt mi narazie nie odp... a wiec chodzi o to czy
              musze robic jakas przerwe w braniu tabletek? jestem zadowolona i raczej nie chcesad
              • magda8410 Yasmin a CYSTY (TORBIELE) 08.02.07, 11:31
                Witam !
                Chcialabym sie dowiedziec czy ktoras z dziewczyn miala podobny przypadek.
                Mianowicie, poszlam do lekarza po pigułki anty, dostalam YASMIN. Powiedzial ze
                to jest nowa pigułka, nowej generacji i ze m.in sie po niej nie tyje. I tak...
                w pierwszych 3 tyg to mialam takie schizy ze lepiej bylo sie do mnie wogole nie
                odzywac. Plakalam nawet wtedy jak mi widelec na podloge spadl. No dobra ,
                teraz sie z tego troche smieje ale stany deppresyjne byly okropne. Ale minely,
                co najwazniejsze. Ponadto nie odczuwalam zadnych dodatkowych negatywnych
                skutkow. Aha, biust mi sie strasznie powiekszyl Z jedenj strony to bylo bardzo
                fajne...z drugiej strony caly czas mnie bolal i byl po prostu napuchniety - jak
                przed okresem. Ten objaw nie zniknal.
                Na przerwanie tabletek zdecydowalam sie sama bez konsultacji z lekarzem. Po
                prostu partner wyjezdzal a ja nie chcialam sie niepotrzebnie szprycowac
                hormonami. Bylo wszystko w porzadku. Okres pojawil sie normalnie. Bole tak jak
                zwykle nic szczegolnego. Po pol roku poszlam znowu po pigulki i okazało sie ze
                ma CYSTE! Bylam przerazona bo powiedzial ze jest duza. Nie moglam uwierzyc,
                dlaczego, jak to sie stalo, czy cos nie tak zrobilam.... Nie, powiedzial ze to
                sie zdarza i to nie jest od tabletek. Ale skoro cysta jest zaburzeniem
                hormonalnym, to gdybym nigdy nie ingerowala w swoja nat gospodarke horm. na
                pewno by sie nie pojawily - to moje zdanie. Mniejsza o to. Powiedzial ze i tak
                bym dostala tabletki anty bo to I sposob na wyleczenie torbieli. Zaznaczam ze
                nie mialam rzadnych objawow. Tak wiec jak zaczelam brac ponownie Yasmin, to
                potem krwawilam caly miesiac - cysta sie likwidowala. Po miesiacu, przy
                kolejnym badaniu okazalo sie ze zniknela Uhh Ale zapytalam sie co mam zrobic
                aby to sie nie powtorzylo, jakbym chciala przetwac branie - Skoro chce przerwac
                to chce miec dzieci. A jak zajde w ciaze to mi sie nie zobia. No i tak
                otrzymalam bardzo "wyczerpujaca" odpowiedz.
                I teraz pytanie: CZY KTORAS Z DZIEWCZYN PO PRZERWANIU YASMIN DOSTALA CYSTY?
                Znalazlam na forum 1 przypadek, dlatego i ja o tym napisalam. Przypominam, moja
                cysta zostala wykryta przy badaniu kontrolnym, przez USG. Nie mialam ojawow a i
                lekarz powiedzial ze przy normalnym badaniu nie zawsze mozna ja wykryc,
                potrzebne jest USG.

Pozdrawiam
                Magda
                • martus2110 Re: Yasmin a CYSTY (TORBIELE) 09.02.07, 23:05
                  hej chciałabym Cię zapytać jak długo przedtem brałaś yasmin?? ja skończyłam
                  drugie opakowanie, niby wszystko ok., ale też mam problem z piersiami, są
                  nabrzmiałe i obolałe, a w trakcie badania palcami wyczuwalne są takie małe guzki
                  jak groszki jest ich dużo szczególnie pojawiają się w połowie opakowania, byłam
                  z tym u ginekologa i powiedział, że do 3-4 opakowań to normalne, ale dla mnie
                  nie wydaje się to normalne!!!! nie wiem czy sięgać po kolejne opakowanie, bo
                  akurat robię siedmiodniową przerwę. Martwię się ... i chciałabym Cię prosić abyś
                  napisała, czy miałaś podobne objawy na początku brania tabletek i ile opakowań
                  wybrałaś przed tym jak Twój chłopak wyjechał??

Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • marti96 Re: UWAGA! przy jasmin "0" potasu! 16.11.06, 12:21
          A ja bralam Mercilon i wszystko bylo ok.
          Ale moja kolezanka bierze Yasmin i dowiedziala sie od gina, ze to lek
          moczopedny (wszyscy mysla, ze on odchudza a naprawde to czesciej sikasz). Wiec
          musi duzo pic zeby nie miec problemow z odwodnieniem organizmu! No i w ogole
          nic nie schudla...
      • ibsen Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 01.11.06, 21:24
        Brałam tylko 5 dni. Codziennie czułam się podobnie: mdłości, zawroty glowy,
        zasłabniecia. To straszne skutki uboczne, co do ktorych lekarze starają się nam
        wmówić, ze nic nie znaczą. Poczytaj w ulotce o zakrzepicy. Te objawy świadczą o
        zaburzeniach krążenia własnie. I odstaw to cholerstwo.
      • jnkk zmiana tabletek 05.11.06, 23:45
        Witam,

Przez 6 miesięcy bralam Novynette, po którym niestety utylam 7 kg (mimo diety i aktywnego trybu zycia). Dodatkowo spadlo mi libido i mam ciągle problemy z nastrojem. Lekarz przepisal mi Yasmine i chcialabym jak najszybciej sie na nie przestawic. Jestem teraz na ósmej tabletce Novynette i najchetniej nie kończylabym juz tego opakowania - czy moge teraz przerwac? kiedy w takim wypadku powinnam zaczac brac nowe tabletki? (trzeba czekać do 1-go dnia cyklu?)Jak, zakladajac ze moge tak zrobic, wygladalby wtedy problem zabezpieczenia?

Oczywiscie moge cierpliwie poczekac do konca opakowania, ale boje sie ze zdaze jeszcze utyc, nie wspominajac juz o nastroju..

Czy ktos moze mi coś doradzić ?
    • stokrotka_87 zmiana z regulonu 02.11.06, 23:39
      jakies 2 miesiace temu zaczelam brac regulon,ale mialam po nich caly czas dola,
      ryczalam z byle powodu, nie potrafilam zlapac kontaktku z ludzmi na pierwszym
      roku, nawet moje Kochanie powiedzialo,ze zaczelam byc dosc marudna. Od jutra
      zaczynam brac yasmine-mam nadzieje ze to wszystko mi minie w koncu
      Pozdrawiam
    • malias176 ??????!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.11.06, 11:03
      Mam pytanie. od ktorego dnia brania preparatu Yasmin zaczyna on dzialac? czekam
      na odpowiedz. z gory dziekuje i pozdrawiam
      • orchidea11 Czy wy tez zauwazylyscie ze tab. Yasmin podrozaly? 05.11.06, 10:10
        Do tej pory udawalo mi sie je kupica za ok 38-39 zl, natomiast teraz, w tych
        samych aptekach kosztja ok 46 zl!
        Bardzo dobrze sie po nich czuje, to moje pierwsze tabletki antykoncepc., ale
        zastanawiam sie nad zmiana na tansze, bo niedlugo nie bedzie mnie na nie stac,
        teraz i tak jest mi ciezko.
        • bla211 Re: Czy wy tez zauwazylyscie ze tab. Yasmin podro 05.11.06, 23:38
          nie radze Ci zmieniac na tansze, zalezy jeszcze czemu bierzesz. uwierz mi
          jestem weteranka i przekonalam sie ze nie warto na tym oszczedzac po Dianie 35
          przytylam 30kg po Mikrogynonie 15kg a Harmonetu brac nie moglam bo plamilam.
          teraz od dwoch miesiecy biore Yasmin na razie nie tyje tylko wontroba mi sie
          chyba powieksza...stracilam ochote na sex ale i tak chce mi sie bardziej niz
          przy innych srodkach anty. biore tabletki zeby wyleczyc cere bo mam 23 lata a
          tradzik taki ze kazdy pyta co mi jest, na razie mi nie pomagaja ale zaczekam.
          radze wydac te 10 zl wiecej czy nawet 20 niz pozniej walczyc z nadwaga lub
          innymi ciekawymi zjawiskami... pozdrawiam
          • orchidea11 Re: Czy wy tez zauwazylyscie ze tab. Yasmin podro 07.11.06, 00:33
            bla211 - naprawde z Ciebie weteranka. Ja biore tab zeby nie zajsc w ciaze, od 7
            miesiecy, to moje pierwsze tab jak pisalam i nie mam takiego doswiadczenia w
            tym jak Ty. Czuje sie po nich normalnie i dodatkowo nie daje mi sie we znaki
            syndrom napiecia przedmiesiaczkowego(nie przebiegal u mnie bardzo intensywnie,
            ale jednak byl dokuczliwy). Mysle ze masz racje, ze warto wydac kilka zl wiecej
            ale za to miec dobre sampopoczuczcie, szczegolnie ze nie przekonalam sie na
            sobie jak dokuczliwe moga byc objawy po niektorych, nietolerowanych przez
            organizm tabletkach. Zauwazylam nawet ze Yasmin lekko odwadnia. Dzis udalo mi
            sie go kupic za 31,90. Roznice w aptekach sa doslownie przerazajace. Pozdrawiam
            i mam nadzieje ze tym razem bedziesz sie dobrze czula
          • marti96 Re: Czy wy tez zauwazylyscie ze tab. Yasmin podro 16.11.06, 12:24
            A ja slyszalam, ze na tradzik dobry jest Marvelon. I ponoc duzo bezpieczniejszy
            niz Diane, bo mozna ja stosowac tylko przez kilka miesiecy (duzo hormonow).
    • deprimka Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 07.11.06, 13:31
      hejka mam pytanie, czy zazywajac pigułki mozna zazywac tabletki uspakajajace
      np.deprim, czy persen?
      • orchidea11 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 09.11.06, 10:00
        Tabletki uspokajajace czesto maja w swoim skladzie dziurawiec, a on oslabia
        dzialanie pigulek antykoncepcyjnych i nie powinno sie razem zazywac. Sprawdz
        sklad tab uspok. a najlepiej zapytaj o to swojego ginekologa. Pozdrawiam
    • kirki ja skończyłam po 4 pigułkach 08.11.06, 11:15
      niestety ja musiałam odstawic po 4 pigułkach. Czułam sie po nich świetnie -
      zero jakiś nieprzyjemnych doznań, miałam więcej energii, brzuch mnie przestał
      boleć. Ale niestety, po 3 pigułce zaczęło mnie rwać lewe udo i rozpierać, a po
      czwartej zdrętwiała mi cała lewa noga i zaczęła drętwieć lewa ręka. więcej juz
      nie wzięłam. szkoda. ogólnie mam znimi lepsze doświadczenia niż z cilestem,
      którego też wzięłam coś ze 4 sztuki, ale równoczesnie bardzo źle się czułam, no
      zdrętwaiło mi dosłownie wszystko i koszmarnie bolało.

już nie wiem, czy próbować jakiś innych tabletek, czy juz sobie odpuścić.
      Zostają w zasadzie tylko te II generacji z levonogestrolem, ale one
      przycyzniają się do androgenizacji, a ja właśnie miałam dobierane pigułki pod
      kątem zwalczania tych objawów.
      • zuzka301 Re: ja skończyłam po 4 pigułkach 10.11.06, 18:20
        ja do tej pory brałam od 7 lat cilest ale od jaiegoś czasu mam opuchniete kolana
        i kostki myslałam że to od stawów bo jestem chora na reumatolidalne zapalenie
        stawów ale stawy ostatnio sie wyciszyły i nawet moja dr. reumatolog zmniejszyła
        dawke leków, stawy nie bola a kolana i kostki nadal opuchniete moze od cilestu?
        sama nie wiem . tarza gin. przepisał mi yasmin kupiłam za 34.14zł zaczyna m od
        poniedziłku zobaczymy jak te pigułki na mnie zadziałaja. gin powiedził że to
        nowy lek i lepszy od cilestu
    • daria00 Re: WSZYSTKO O YASMIN - pytajcie i radzcie 18.11.06, 23:05
      ile płacicie za yasmin?
    • mashene mity, mity, mity 19.11.06, 18:33
      po pierwsze. jeżeli chodzi o zagrożenia przy braniu tabletek II, III i IV
      generacji, są one bardzo indywidualne.
      co do wycofania tabletek na zachodzie - bzdura. jeszcze dziś czytałam posty na
      amerykańskim forum o zdrowiu i gdyby ktoś się pofatygował i je przejrzał,
      wiedział by że teoria o tym że tabketki IV generacji testują na nas, polkach
      jest mitem.

w US najpopularniejsze są tabletki 3 fazowe. są mniej skuteczne, ale mają mniej
      skutków ubocznych. u nas przepisuje się je kobietom które już rodziły. dlaczego?

tego jeszcze nie wiem :-o ale sie dowiem.

czytanie takich postów powoduje typowe objawy psychosomatyczne i nie są one
      związane z tabletkami ale z naszymi głowami, które zbyt łatwo ulegają sugestiom.
      a szkoda.
      • emka25 Re: mity, mity, mity 19.11.06, 19:36
        witam

dziewczyny a czy którejs przed przepisaniem tabletek lekarz zlecił badanie
        hormonów ? pewnie nie a to podstawa , gdyby było to normą to od razu
        dostawałybyśmy tabletki odpowiednie dla nas a nie jak cos nam jest to zmieniamy
        ja mam zdjagnozowane PCO brałam mercilon i regulon - i cholerne s. uboczne,
        okazało sie ze przy takim "zwichrowaniu" hormonów powinnam brac leki typu
        yasmin ( i jest ok ) , także dobrze radze , zbadajcie hormony zaczym zaczniecie
        brac cokolwiek ......
        • mienthe Re: mity, mity, mity 07.12.06, 19:19
          Tez mam stwierdzone PCO,tabletki dopiero zacznę brac, juz mi je przepisano,będe
          brała głównie ze wzgledu na problemy z trądzikiem, czy yasmin rzeczywsiie
          pomaga na cerę? Boję się tylko że pojawią się u mnie stany depresyjne...
          • turzyca Re: mity, mity, mity 08.12.06, 18:05
            Wiekszosc pigulek poprawia stan cery.

A co do depresji to rozwazalam jakas kasliwa uwage, ale nie chce mi sie
            wyzlosliwiac. Jak sie tego spodziewasz, to pewnie zadziala jak samospelniajaca
            sie przepowiednia. Rownie dobrze mozesz zaczac myslec, ze, podobnie jak u mnie,
            tabletki wplyna pozytywnie na Twoj nastroj.
    • mashene potas 19.11.06, 19:01
      i jeszcze co do objawów ubocznych. moze nie są bezpośrednio związane z
      tabletkami ale np z nadmiarem potasu. rzeczywiście, yasmin moze spowodowac
      zwiększenie udziału potasu w procesach naszego organizmu.

www.gotowanie.v9.pl/mineraly/potas.php
      • xt1 Re: potas 24.11.06, 00:46
        1) od kiedy moja dziewczyna bieże YASMIN jej nie poznaje
        2) SCHERING firma co produkuje jasmin i reszte (nr1 na świecie) ostatnio wpadła
        na to ,że taniej niż wysła gina na hawaje jest zatrudni ludźi co napiszą na
        takim forum ,że jest yasmin ,logestm ,diane jest ok, wreęcz wspaniale po ...
        3) jestem po studach medycznych i niestety wiekszoś kolerzanek zrezygnowało
        albo przeszło na plastry (evra)

chyba rzuce dziewczyne bo była u SUPER ginekolog (200zł wizyta) i mi nie wieży
        a ja już jej nie kocham (nie nosze jej towarzystwa)-yasmin
        nie prosze o rade - przestrzegam
    • kinius3 po 7 dniowej przerwie? 24.11.06, 23:24
      Witam, mam pytanie-czy po 7 dniach przerwy jestem odporna na zajście w ciąże-
      jeszcze przed zażyciem nastepnej tabletki z nowego opakowania(którą zażyje
      dopiero wieczorem o mojej stałej porze)?? Prosze o odp...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka