Dodaj do ulubionych

Chcę przestać brać tabletki trójfazowe - pytanie

27.03.06, 21:47
Cześć, może Wy mi coś poradzicie.
Przez jakieś półtora roku brałam Minulet i wszystko było super, dopóki go nie
wycofali z aptek. Potem zaczęły się schody - testowałam femoden, cilest i
teraz milvane. Ciągle mam kłopoty - plamienia przy każdych tabletkach.
Uzbierało się tych "testów" 7 miesięcy (teraz zaczął się ósmy i znowu
plamienie uncertain). Mam już dosyć i postanowiliśmy z partnerem, że na jakiś czas
zrezygnuję z tabletek. Chciałabym to zrobić od razu, bo nie uśmiecha mi się
mieć plamienie jeszcze przez 2 tygodnie a potem @, a na to się właśnie zanosi
sad Tylko że milvane to tabletki trójfazowe. Ja dzisiaj wzięłam przedostatnią z
1. fazy. Czy mogę po prostu przestać je brać, czy powinnam zaczekać do końca
opakowania? Wiem, że po odstawieniu tabletek mogą być różne sensacje i nie
chciałabym jeszcze bardziej rozregulować sobie hormonów...
Obserwuj wątek
    • basiorra Re: Chcę przestać brać tabletki trójfazowe - pyta 27.03.06, 23:14
      Hej,

po pierwsze, dowiedz się dokładnie, co z tym minuletem - czy dalej wycofany. Bo mnie się wydaje, że już jest i że jeśli były to dobre dla Ciebie tabletki, to może do nich wróć.
      Po drugie, piszesz o trzech czy czterech rodzajach tabletek, przy których plamiłaś. Plamienie zdarza się bardzo często przez cały pierwszy cykl przyjmowania tabletek (u mnie tak było, kiedy pierwszy raz wzięłam pigułki i potem po dłuższej przerwie w braniu i zmianie pigułek). Wiem, że czasami może się ten okres przejsciowy nieco wydłużyć do nawet trzech cykli - ale nie upieram się, że to norma, ja tego nie sprawdziłam. Wobec tego proponuję nie zaprzestawać brania Milvane, doprowadzić to do końca i w międzyczasie pójść do jakiegoś dobrego lekarza i może zbadać sobie poziom hormonów? Z tabletkami jest różnie, niektóre z nas reagują dobrze (patrz ja, bez problemów z wątrobą, długimi plamieniami, niedostosowaniem tabletek), a inne źle. Lepiej sprawdzić.
      Pozdrawiam,

Basia
      • anula36 Re: Chcę przestać brać tabletki trójfazowe - pyta 28.03.06, 00:38
        Minulet wrocil - czasem sa jakies male braki - ale wystarczy miec 1 opakowanie
        zw zapasie. Tez go sobie chwalesmile
        • madziaq Re: Chcę przestać brać tabletki trójfazowe - pyta 28.03.06, 09:23
          Hej, dzięki za odpowiedzi smile

Dobrze wiedzieeć z tym Minuletem, jak byłam u lekarza jakiś miesiąc temu, to
          mówił mi, że jeszcze nie wrócił i raczej już go nie będzie.
          Co do tych kłopotów przy różnych tabletkach, to nie jest tak, że ja na pierwszy
          objaw niepożądany mówię, że rzucam pigułki smile Femoden i Cilest przetestowałam po
          3 cykle i była kicha. Z milvane pierwszy cykl był OK, teraz znowu problemy sad
          OK, jeszcze sobie pomyślę...
          Pozdrawiam wiosennie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka