Dodaj do ulubionych

pomozcie..

18.04.06, 12:46
dziewczyny, biore jasmin od sierpnia, wczoraj o 23 powinnam wziasc 4 tabletke
z nowego opakowania. i tak niby sie stalo, ale dzis niecala godzine temu
znalazlam ta tabletke na podlodze lazienki... oczywiscie wzialam ja jak
najszybciej ale minelo 13 godzin. a to jest pierwszy tydzien. przepraszam, ze
pisze troche bez skladu ale jestem tak roztrzesiona, tak bardzo uwazam, wiec
jak tabletka mogla mi spasc na pizame a nie do ust! niewazne, prosze napiszcie
co mam robic, leciec juz po postinor czy troche sie uspokoic? powinnam jeszcze
dodac ze wczoraj w poludnie kochalam sie z chlopakiem..
Obserwuj wątek
    • genovefa Re: pomozcie.. 18.04.06, 13:30
      po pierwsze: jesli kochalas sie w "kakaowe oko" - to ciazy z tego nie bedzie.
      a teraz serio - jak mozna nie czuc, czy sie wzielo, czy nie tabletke???
      zmien nick bo ten jest beznadziejny i tylko cie osmiesza.
    • kasica_33 Re: pomozcie.. 18.04.06, 13:39
      Jeśli sie zapomniało tabletki do 12 godzin to antykoncepcja normalnie
      działa,jeśli wzięłaś po 12 godzinach to powinnas sie dodatkowo zabezpieczyc tak
      dla pewności...a tak wogole to troche dziwne że nie czułas jak przyjmowalas
      tabletke!!Zgadzam się z przedmowczynia..zmien nicksmile
      • kakaowe.oko Re: pomozcie.. 18.04.06, 13:54
        czy osmiesza mnie? nie wiem, nigdy nie pomyslalam ze tak moze sie kojarzyc.
        widze ze jestem wyjatkiem. coz, dzieki za odpowiedz.
        • genovefa Re: pomozcie.. 18.04.06, 14:04
          a z czym ci sie kojarzy?
          bo mi z tym, z czym google tez to kojarzy
          www.google.pl/search?hl=pl&q=kakaowe+oko&lr=
          twoje pytanie moze jest jak najbardziej powazne, ale powinnas zmienic nicka, bo
          osoby o takich nickach zazwyczaj są trollami, ktore tylko zasmiecaja fora.
          • agusia_1988 Re: pomozcie.. 18.04.06, 17:09
            jesli to bylo w I tygodniu to sie zabezpieczaj dodatkowo przez tydzien, jesli
            II to nic sie nie stalo, antykoncepocja jest zachowana a jesli w III i chcesz
            uniknac dodatkowych zab nalezy wziasc kolejne opakowanie bez robienia 7
            dniowej przerwy.poszukam jakiejsc lepszej ulotki niz z yasminu bo o tym II i
            III tygodnia nie jest napisane.
            • agusia_1988 Re: pomozcie.. 18.04.06, 17:16
              tutaj jest bardziej robudowane:

Pominięta więcej niż 1 tabletka z opakowania
              Powinna Pani zwrócić się do swojego lekarza.

Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
              Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli
              oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej
              porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne
              (metody mechaniczne).
              Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki
              seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie
              poinformować o tym lekarza.

Pominięta 1 tabletka w drugim tygodniu
              Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli
              oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej
              porze.
              Skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana i nie trzeba stosować
              dodatkowych metod zapobiegania ciąży.

Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu
              Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania
              dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak
              najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a
              kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego
              opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy
              między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu
              drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się
              plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z
              aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również
              wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować
              zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób
              postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym
              dniu tygodnia.
              Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich
              przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed
              rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze
              swoim lekarzem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka