Dodaj do ulubionych

Krótkowzroczność a tabletki

19.10.06, 12:25
Hej,od 4 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne,i ostatnio zauważyłam
pogorszenie wzroku..słyszałam,że przy krótkozroczności wada może pogarszać się
w ciąży(moja mama tak miała) z powode przestrojeń hormonalnych.a przecież
tabletki wywołują w organizmie"złudzenie ciąży".Czy jest możliwe,że to z
powodu tabletek?czy któraś z Was tak miała?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Krótkowzroczność a tabletki 19.10.06, 13:16
      pierwszy raz slysze zeby wada wzroku poglebiala sie przy stosowaniu tabletek.
      wady wzroku poglebiaja sie w ciazy z powodu wysilku w dzwiganiu brzucha i
      porodzie - stad wskazanie do CC dla wiekszych krotkowidzow.
      Tabletki bardzo wysuszaja za to galke oczna i powoduja " zespol suchego oka"
      byc moze masz po prostu zmeczone i podraznione oczy i to daje efekt gorszego
      widzenia.
      • lenchen Re: Krótkowzroczność a tabletki 20.10.06, 13:14
        Niestety, coś jest na rzeczy. Oczywiście wszystko zależy od tego, jaka jest to
        wada wzroku, w jakim stanie są oczy. Ja mam bardzo wysoką krótkowzroczność
        (powyżej minus 10 dioptri) i za sobą 5 lat brania tabletek anty. Lekarze
        jednoznacznie stwierdzili, że tabletki mogły się przyczynić do pogorszenia
        stanu gałki ocznej (przede wszystkim siatkówki) oraz do pogłębienia się wady
        wzroku. Nie powinnam przyjmować hormonów. W przypadku mojej siostry lekarze
        stwierdzili niezależnie to samo. Ale podkreślam- jest to sprawa indywidualna i
        wszystko zależy od stanu twoich oczu oraz od wysokośći wady wzroku. Pozdrawiam
        • anula36 Re: Krótkowzroczność a tabletki 20.10.06, 14:53
          a wytlumaczyli moze jaki jest mechanizm poglebiania sie wad wzroku przy braniu
          tabletek? czy to wplyw hormonow na organizm w tym siatkowke?
          Pytam bez zlosliwosci - sama ma wade wzroku, a pierwszy raz slysze o takim
          zjawisku, dobrze wioedziec ze moze tak byc.
          • lenchen Re: Krótkowzroczność a tabletki 20.10.06, 15:56
            Nie dopytywałam się, podczas ostatniej wizyty byłam też bardzo przygnębiona -
            jestem po 2 operacjach oczu, mam 27 lat i właściwie wada wzroku powinna stać w
            miejscu, a ona się pogłebia - o czym dowiedziałam się podczas tej wizyty. Od 10
            lat noszę szkła kontaktowe, oczy nie chcą ich tolerować, więc mam zmartwienie.
            Tabletek nie przyjmuję już od dłuższego czasu (miałam problem z żyłami i
            krążeniem), dlatego nie zgłębiałam tego tematu z lekarzem, bo uznałam, że stało
            się i tych 5 lat łykania nie cofnę, poza tym czułam się winna i wstyd mi było,
            że nie skonsultowałam z okulistą brania tabletek anty przy tak chorych oczach.
            Nie jestem zdziwiona słowami lekarzy, że tabletki mogły mieć zły wpływ na stan
            moich oczu, bo miały też niekorzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Na pewno
            chodzi tutaj o hormony, również o ciśnienie (ciśnienie w gałce ocznej). Zapewne
            to indywidualna sprawa. Marzy mi się operacja oczu (zmiana soczewek na
            sztuczne, bardzo kosztowna sprawa) i dowiedziałam się, że jeżeli biorę tabletki
            anty, to na pół roku przed operacją nie mogę przestać ich łykać, tylko brać. A
            jeżeli ich nie łykam, to nie powinnam na pół roku przed operacją rozpoczynać
            brania. Czyli jakaś zależność musi tutaj być.
            • lenchen Re: Krótkowzroczność a tabletki 20.10.06, 16:47
              Jeszcze coś - tabletki anty na pewno mogą powodować brak tolerancji na szkła
              kontaktowe. Znam takie przypadki, zresztą ten skutek uboczny jest zawsze
              wymieniony w ulotce dołączonej do tabletek. U mnie akurat nie było takiego
              niepożądanego działania. Niektóre kobiety w ciąży również przestają tolerować
              szkła kontaktowe (jak moja koleżanka z pracy) - chodzi tu o zmiany hormonalne
              zachodzące w organizmie podczas ciąży (jak i brania tabletek). Słyszałam o
              przypadkach, że kobietom mającym ogromną wadę wzroku odradza się zachodzenie w
              ciążę, gdyż mogłaby ona przyczynić się do pogłębienia wady wzroku. Ja np. nie
              mogę rodzić siłami natury ze względu na moje oczy - wysiłek grożący odklejeniem
              się siatkówki. No, ale to już inny temat smile)
              • anula36 Re: Krótkowzroczność a tabletki 20.10.06, 21:56
                tak o tym wiedzialam, ale dobrze ze napisalas. jeszcze raz dzieki za
                rozjasnienie tematu.
                Mnie chyba tabsy na wzrok nie szkodza - wada stoi w miejscu od jakichs 12 lat.
                Siatkowka, dno oka tez ok.
                Ale dobrze wiedziec ze warto uwazac.
                • sundry Re: Krótkowzroczność a tabletki 21.10.06, 18:13
                  Ostatnio czytam o operacjach oczu,zastanawiam się nad taką,i wydaje mi się,że to
                  zalecenie,żeby nie odstawiać tabletek przed i po operacji jest spowodowane
                  tym,że ewentualna ciąża mogłaby mieć niekorzystny wpływ na operowane
                  oczy.Lenchen,zabiłaś mnie swoim postem,ja mam też dość dużą wadę wzroku(-9),ale
                  tabletki biorę dopiero 4 miesiąc. Mam teraz wizytę u okulistki,zapytam ją o to.a
                  w jaki sposób zorientowałaś się,że hormony mają niekorzystny wpływ na Twoje
                  oczy,miałaś jakieś badania?Będę wdzięczna za odpowiedź
                  pozdrawiam
                  • anula36 Re: Krótkowzroczność a tabletki 21.10.06, 18:18
                    nie odstawianie tabletek moze tez chwonic przed niespodziewana miesiaczka -
                    kilka dni przed , po i w trakcie krzepliwosc krwi bardzo spada.
                  • lenchen Re: Krótkowzroczność a tabletki 22.10.06, 00:38
                    Witam Sundry! Udaj się do swojej okulistki, ona na pewno udzieli ci bardziej fachowej odpowiedzi niż ja. Każdy przypadek i organizm jest szczególny. Ja przeszłam 2 operacje oczu (zatrzymanie wady wzroku - operacja nieudana i polepszenie ukrwienia siatkówki)i to co mnie dotyczy, nie musi ciebie, więc nie martw się na zapas. Miałam kompleks badań. Właściwie to było tak, że przez 5 lat brania tabletek anty nie miałam większych problemów z oczami, wada posunęła się niewiele, 2 razy byłam u okulisty na podstawowych badaniach. W styczniu wyrzuciłam tabletki do kosza - problemy z krążeniem, żyły w nogach bolały mnie do tego stopnia, że były momenty, że nogą ruszać nie mogłam - zmieniano mi 3 razy tabletki, bez skutku i po prostu mój ginekolog powiedział mi, że po 5 latach brania ryzyko zakrzepów na tyle u mnie wzrosło, że lepiej dać sobie spokój z tabletkami. Do tego doszły jeszcze bóle głowy. Po 3 miesiącach poczułam, że nie widzę tak ostro jak kiedyś, oczy nie chciały tak dobrze jak przedtem tolerować soczewek. W czerwcu przeszłam komplet badań u okulisty (ostrość, ciśnienie gałki ocznej, pole widzenia itp). Wyniki: 2 dioptrie wiecej w obydwu oczach, zmiany w rogówce. Diagnoza: lekarka powiedziała, że na to złożyło się wieloletnie noszenie szkieł kontaktowych (ucisk szkła na rogówkę przez cały dzień), łykanie latami tabletek antykoncepcyjnych oraz praca przy komputerze.Czyli nie tylko tabletki odegrały tu negatywną rolę. Inny lekarz to potwierdził. Przez te 5 lat brania tabletek nie miałam jakoś niekorzystnych objawów (oczy), brałam praktycznie bez przerw.
                    Nie wiem jak wygląda sytuacja z twoimi oczami, ale na pewno warto skonsultować tę sprawę z okulistą, będziesz spokojniejsza smile
                    • sundry Re: Krótkowzroczność a tabletki 22.10.06, 13:36
                      Niestety,mam skłonność do panikowania..Na szczęście jutro mam wizytę,więc
                      wszystkiego się dowiem.może to tylko zbieg okoliczności,choć już przez kilka lat
                      wzrok mi się nie pogarszał,a teraz mam z tym problemy,szczególnie nocą.Soczewek
                      kontaktowych wcale nie mogłam nosić.nigdzie nie spotkałam informacji,żeby wzrok
                      pogarszał się od tabletek(może to są bardzo rzadkie przypadki)ale jak by co,to
                      szybko je odstawię.poza tym nie mam żadnych dolegliwości,ale się przestraszyłam.
                      dziękuję za informacje
                      • mala_ilonka Re: Krótkowzroczność a tabletki 10.01.07, 14:45
                        ma wpływ !!! nie panikujesz
                        • sundry Re: Krótkowzroczność a tabletki 10.01.07, 15:17
                          Rozmawiałam o tym z moją okulistką i powiedziała,że są to niezmiernie rzadkie
                          przypadki.
                          • doral2 Re: Krótkowzroczność a tabletki 10.01.07, 15:24
                            tabletki powoduja złudzenie ciąży???? ktoś ci chyba głupot naopowiadał...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka