flondra5 20.11.06, 18:32 strasznie boje sie wizyty u gin?? jak to jest?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tojaona Re: jak jest u gin??? 20.11.06, 18:49 a no napisze jak to było u mnie: zawsze wstydziłam się iść do gin. faceta i chodziłam do jędzy takiej która kiedyś wyśmiała mnie, że jestem dziewicą. Teraz chodze do faceta, jest bardzo milym i dobrym lekarzem, z którym jak sie okazuje moge porozmawiac dosłownie o wzystkim jak z moim partnerem To zalezy mi sie wydaje czu spalas z facetem czy nie bo u mnie dzieki temu dokonal sie wielki przelom i przestalam sie wstydzić Podejdz do tego w ten sposób, że to jest poprostu wizyta lekarska i tyle, chociaż wiem, że ciezko jesli chiodzi przede wszystkim o 1szą taka wizytę Naprawdę to nic takiego chodzi tylko o pewne przełamanie się, ale to gdzieś samo już przychodzi jak jesteś w samym gabinecie Głowa do góry, będzie dobrze Trzymam kciuki Odpowiedz Link
turzyca Re: jak jest u gin??? 20.11.06, 19:35 Byla kiedys taka akcja "ktory mezczyzna zgodzi sie nie byc jedynym w Twoim zyciu?" "Twoj ginekolog" i dla mnie to jest wlasnie odpowiedzia na pytanie jaki ma byc gin. Dokladnie taki jak dobry partner: uwazny, ostrozny, cierpliwy, musi chciec odpowiadac na wszystkie moje pytania, nawet jesli mu sie wydaja bzdurnie oczywiste. A przede wszystkim musze byc dla niego czlowiekiem. Waznym czlowiekiem. To oznacza, ze szanuje Twoja intymnosc, np. zostawia Cie sama na czas przebierania. Ze nie komentuje niczego, co nie jest scisle zwiazane z medycyna (np. wlasnie tego czy jestes dziewica albo czy golisz nogi), a jesli komentuje to robi to w sposob nieosobowy (tzn. jesli uznaje wygolenie warg sromowych za niewlasciwe bo np. nie sprzyja higienie to mowi to, a nie pyta sie gdzie pracujesz, ze sie golic musisz.) Uwzglednia Twoje zyczenia i przekonania, a pomija wlasne pozamedyczne (jesli chcesz pigulek to zgodnie ze swoja wiedza medyczna dobiera Ci najlepsze, jesli decydujesz sie na npr wyjasnia wszelkie watpliwosci.) Traktuje Cie jak calosc a nie jak nosicielke macicy - zwraca uwage na wszelkie aspekty leczenia, jakie proponuje. Mysle, ze ginekolog i dentysta to tak wazni lekarze, ze nalezy znalezc najlepszych i byc im wierna. Podobnie jak tojaona nie chcialam isc do mezczyzny-ginekologa i bylam u dwoch pan. Od obydwu wyszlam z placzem. Po czym moja Mama zapisala mnie do swojego i okazalo sie, ze jest on idealnym lekarzem. Przejal opieke nad moim zdrowiem: to on pamieta, ze za 3 miesiace cytologia, a teraz nalezy zbadac krew, bo od poprzedniego badania minal rok. Poza tym pamieta o moich nawykach i upodobaniach i mysli perspektywicznie. Np ze co roku jade na Mazury i kapie sie tam w jeziorach, wiec powinnam dostac lactovaginal, zeby uniknac problemow zwiazanych z bakteriami z mazurskich jezior. Prawda, ze to drobiazg? Ale on ma wiedze, ktorej ja nie mam, wiec przewiduje konsekwencje moich dzialan, ktorych ja bym nie wymyslila. Mam wrazenie, ze jesli wyemigruje to i tak przez jeszcze jakis czas bede na kontrole chodzila do niego (w koncu bede w domu co najmniej raz na pol roku...) Co do strony "technicznej" - w watku o Dianie zamiescilam taki opis wizyty u gina: Ginekolog zaczyna do wywiadu, sprawdza ogolny stan zdrowia, pyta sie o przebyte choroby, o choroby aktywne, czesto mierzy cisnienie krwi i wazy, pyta sie o zwyczaje, np. papierosy. Potem zajmuje sie "kobieca" czescia - regularnosc i bolesnosc okresow, objawy pms (o ile sa), pyta o kolor, zapach i intensywnosc sluzu. Nastepnie zazwyczaj nastepuje badanie na fotelu podczas ktorego ocenia budowe drog rodnych, oglada czy np. nie ma zmian skory i sluzowki wskazujacych na choroby, sprawdza czy nie ma stanow zaplanych, nadzerek. Przy okazji moze pobrac material do cytologii (proste badanie, ktore ulatwia wykrycie raka w najwczesniejszym stadium). Moze rowniez zbadac piersi, czy poprosic pacjentke zeby pokazala mu jak wykonuje samokontrole. KAZDA KOBIETA POWINNA BYC U GINEKOLOGA PRZYNAJMNIEJ RAZ W ROKU. Jesli chcesz stosowac antykoncepcje hormonalna dobry (ale nie wszyscy ginekolodzy sa dobrzy) lekarz zleca Ci badania krwi. Zmniejsza sie dzieki temu ryzyko skutkow ubocznych - niektore schorzenia nieujawniajace sie w zyciu codziennym sa powaznym przeciwwskazaniem dla pigulek. Przy okazji mozna dobrac tabletki do Twoich potrzeb. Warto dodac, ze dziewice bada sie troche inaczej, tak by nie naruszyc blony. Mam nadzieje, ze teraz uzbrojona w wiedze ruszysz na spotkanie temu wymarzonemu... Powodzenia, nie taki diabel straszny! Odpowiedz Link
love-you19 Re: jak jest u gin??? 25.11.06, 13:17 ja chodze do kobiety... a byłam juz u trzech, i okazało sie, ze ta trzecia to wlasnie ta byłam u niej narazie tylko raz, bo nie mam takiej potrzeby, ale nie masz sie czego bac na 1 wizycie lekarz zapyta cie o pierwsza miesiaczke i kiedy mialas ostatnio. najlepiej sie wybrac kilka dni po miesiaczce. bdezie sie pytac czy wspołzyjesz, i czy z jedenym partnerem. Potem napewno delikatnie cie zbada, ewentualnie kaze ci zrobic jakies badania itp nie boj sie wszystko bedzie ok... Odpowiedz Link
wielorak , 27.11.06, 13:28 spokojnie, lekarz wyczuje twoje zdenerwowanie i tak cię zagada że nawet nie pomyślisz o stresie Odpowiedz Link