Dodaj do ulubionych

antykoncepcja PO

17.05.07, 13:49
Witajcie! mam kilka pytań odnościnie tego tematu.
Ostatnio moja przyjaciółka miała taką sytuacje, że właśnie musiała zastosować
tabletke, już po stosunku. Wzięła Escapelle i wszystko skończyło się dobrze.
Ale miała te tabletki... a gdyby mi się coś takiego przytrafiło, to miałabym
problem większy... bo z tego, co wiem, to żeby wziąść te tabletki jest 72h, a
musi je przepisać lekarz. I teraz na przykład tak myśle, że jeśli musiałabym
je tak pilnie wziąść, to warto by bylo, żebym je miała "na wszelki wypadek"
już wcześniej.
No i tu pojawia mi sie pytanie - co zrobić? Czy moge poprosić lekarza o
przepisanie Escapelle zanim to bedzie konieczne? Czy lekarze to chetnie
przepisują? Czy mogą to przepisać tylko ginekolodzy, czy też zwykły lekarz?
Jak to wygląda? Czy zastanawiałyście się nad tym, albo same jakoś
rozwiązalyście ten problem?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 14:28
      proponowałabym jednak zastosować antykoncepcję PRZED....
      • doral2 Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 14:30
        Jednym z najnowszych preparatów na rynku jest Escapelle - już dostępny na
        polskim rynku. Mechanizm działania nowego preparatu jest identyczny, jak
        dostępnego do tej pory Postinoru Duo. Tabletkę należy przyjąć jak najwcześniej
        po niezabezpieczonym stosunku, jednak nie później, niż 72 godzin po nim.

Escapelle posiada jednak cechy, które wyróżniają go na tle innych dostępnych na
        rynku produktów. Przewagą Escapelle jest łatwość stosowania: jest to tylko
        jedna tabletka zawierająca 1500 mikrogramów lewonorgestrelu (hormonu z grupy
        progestagenów). Stosowanie Escapelle zapewnia także skuteczność – tutaj
        oszacowana jest ona na 99% przy zażyciu w pierwszej dobie po stosunku. Co
        więcej, Escapelle nie powoduje przerywania ciąży!

Jeśli preparat zostanie przyjęty zbyt późno, kiedy dojdzie już do zagnieżdżenia
        zapłodnionej komórki jajowej w ściance macicy, nie spowoduje jej usunięcia.
        Zadziała wspomagająco na rozpoczętą ciążę i stanie się jej sprzymierzeńcem.
        • doral2 Cena preparatu: ok. 75 PLN 17.05.07, 14:32
          Wskazania do stosowania
          Antykoncepcja doraźna jest metodą zalecaną do sporadycznego stosowania (w ciągu
          72 godzin)
          w przypadkach nagłych: po niezabezpieczonym stosunku płciowym lub w przypadku
          niepowodzenia zastosowanej metody antykoncepcyjnej. Jeśli kobieta nie jest
          pewna, ile czasu minęło od odbycia niezabezpieczonego stosunku płciowego lub
          gdy od niezabezpieczonego stosunku w tym samym cyklu miesiączkowym minęły ponad
          72 godziny, może dojść do zapłodnienia.

Po zastosowaniu antykoncepcji w przypadkach nagłych do momentu wystąpienia
          następnego krwawienia miesiączkowego zaleca się stosowanie dodatkowych,
          mechanicznych metod antykoncepcyjnych (np. prezerwatywa, kapturek naszyjkowy,
          krążek dopochwowy). Zastosowanie Escapelle nie stanowi przeciwwskazania do
          dalszego stosowania regularnej antykoncepcji hormonalnej.

Możliwe działania niepożądane
          Jak każdy lek, Escapelle może powodować działania niepożądane: nudności,
          tkliwość piersi, opóźnienie miesiączki o ponad 7 dni, nieregularne krwawienie
          lub plamienie. Mogą wystąpić również przemijające zaburzenia cyklu
          miesiączkowego, jednak u większości kobiet krwawienie miesiączkowe pojawia się
          w ciągu 7 dni od przewidywanego terminu. Jeśli kolejna menstruacja opóźnia się
          o ponad 5 dni, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem w celu
          wykluczenia ciąży.

Cena preparatu: ok. 75 PLN
        • syyylly Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 16:56
          Dziękuję doral2! smile

Ja oczywiście stosuje antykoncepcje PRZED, ale po prostu wiadomo, że w życiu
          rózne sie zdarzają przypadki i dlatego biore pod uwage ewentualne stosowanie
          jej PO. Tak, jak pisałam ten Escapelle jest sprawdzony przez moją przyjaciółkę
          już.

To są bardzo przydatne informacje... ale ciagle nie wiem czy mi to lekarz
          przepisze wcześniej - tzn tak "na wszelki wypadek"... myślicie, że mogę tak po
          prostu go pójść poprosić? bo przecież, jak już mi sie zdarzy taka sytuacja, to
          nie wiem czy dam rade w ciągu 72h pójść do gin, u mnie w przychodni są bardzo
          długie okresy czekania na wizyte, albo np. jak sie to stanie w piątek, to też
          do ponedziałku już czas na wzięcie tabletki minie...

• doral2 Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 19:17
            jeśli będziesz prawidłowo stosować antykoncepcje PRZED, to ta PO nie będzie ci
            potrzebna...
            • doral2 Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 19:18
              i nie wiem czy ginekolog ci zapisze na zaś...nigdy, przez 25 lat nie była mi
              potrzebna antykoncepcja PO....
          • helikopter2 Re: antykoncepcja PO 17.05.07, 20:13
            co rozumiesz przez "antykoncepcja przed" jesli tabletki antykoncepcyjne to po co
            Ci escapelle.
            Jesli natomiast prezerwatywe, no to oczywiscie warto zaopatrzyc sie w escapelle.
            Popros lekarza o recepte i powiedz, ze mialas wpadke. Recepta jest wazna miesiac
            wiec bedziesz musiala ja wykuppic. Oczywiscie jesli lekarz przepisze Ci taka
            tabletka, bo w Polsce czesto nie wypisuja te patalachy!!!
            • zielona_butelka1 Re: antykoncepcja PO 12.06.07, 01:45
              Różne bywają opcję i jeśli faktycznie czujesz takie ciśnienie, żeby mieć gdzieś
              tam Escapelle przy sobie, to możesz powiedzieć lekarzowi, że miałaś wpadkę.
              Zresztą faktycznie jedni lekarze przepisują, inni nie, zależy. Powinien
              przepisywać ginekolog, bo to jego dziedzina poza tym poinformuje Cię co i jak,
              ale ponoć mogą też przepisywać lekarze pierwszego kontaktu. Cóż powiem Ci tak,
              nie życzę Ci, żebyś musiała skorzystać z antykoncepcji po, ale jeśli będziesz
              musiała to faktycznie najlepiej w ciągu pierwszych 24 godzin kiedy skuteczność
              działania Escapelle wynosi 99%
            • turzyca Re: antykoncepcja PO 12.06.07, 09:22
              Jesli sie da, to warto poprosic o recepte bez daty. Wtedy, po uzupelnieniu daty,
              mozna ja wykupic i dwa lata po wypisaniu.
              • sundry Re: antykoncepcja PO 12.06.07, 10:50
                Można też wykupić i trzymać w apteczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka