gosiek1 02.03.08, 13:11 Witajcie dziewczyny, przeczesałam forum dotyczące brania tego antyb. w połączeniu z logestem i już nic nie wiem ( Antybiotyk zaczęłam brać w czasie 7-dniowej przerwy, czy w czasie jej trwania jestem zabezpieczona? Przynależy on do penicylin. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigrid.storrada Re: Logest a amoksiklav 02.03.08, 13:42 W mojej ulotce ( Harmonet), jest napisane, że "amlicyna i inne peniciliny powodują spowolnienie krążenia jelitowo-wątrobowego estrogenów", co wpływa na obniżoną skuteczność. I żeby się dodatkowo zabezpieczać "podczas równoczesnego stosowania". Na przyszłość: lepiej chuchać na zimne, jak masz wątpliwości, to się zabezpieczaj dodatkowo. Odpowiedz Link
nglka Re: Logest a amoksiklav 03.03.08, 02:42 Amoksycylina zmniejsza skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Odpowiedz Link
nglka Re: Logest a amoksiklav 03.03.08, 02:44 W czasie trwania przerwy również nie jesteś zabezpieczona, bo lek działa trochę dłużej niż "łyknę antybiotyk i już go nie ma" - może zmniejszyć działanie porcji hormonów z nowego opakowania co w rezultacie może doprowadzić do owulacji a plemnik, gdy dostanie się do szyjki, może przeżyć w niej kilka dni. Zabezpieczasz się dodatkowo cały okres przyjmowania antybiotyku + dodatkowo 7 dni po zakończeniu kuracji. Odpowiedz Link