Dodaj do ulubionych

Bez 7 dniowej przerwy

18.06.08, 17:51
Hej.Mam pytanko na temat opóźnienia okresu.Chce w sierpniu jechać na
wakacje i akurat w te dni wypada mi okres..Czy jak nie zrobie 7
dniowej przerwy tylko po skończeniu opakowania wezme następne
tabletki Harmonet to wszytko będzie ok i dostane okres po tym
drugim opakowaniu normalnie??i czy bez tej 7 dniowej przerwy
tabletki będą normalnie działać ,czy będę zabezpieczona przed nie
chcianą ciążą??
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Bez 7 dniowej przerwy 18.06.08, 20:17
      Na wszelkie pytania odpowiedz jest "tak", smile ale jest jedno ale... nie wiadomo,
      czy nie bedziesz plamic w trakcie drugiego opakowania, niektorym to sie zdarza.
      Moze przesun tamten okres w bardziej skomplikowany sposob - pomin najblizsza
      przerwe, tak zeby caly rytm przesunac o 7 dni, a urlop wypadl normalnie w
      trakcie opakowania.
    • poswiatka Re: Bez 7 dniowej przerwy 30.06.08, 20:49
      A ja jeszcze zapytam czy przy opóźnianiu miesiączki można przyjąć niecałe opakowanie tabletek? Na przykład: po skończeniu opakowania bez robienia przerwy przyjąć jeszcze 7 tabletek z nowego i dopiero po tych 7 dodatkowych zrobić przerwę. Można tak? Moja ulotka od Mercilonu mówi : "Można opóźnić miesiączkę rozpoczynając przyjmowanie tabletek następnego opakowania, bezpośrednio po przyjęciu ostatniej tabletki aktualnego opakowania preparatu Mercilon. Można przyjmować tabletki z tego opakowania aż do jego wyczerpania"
      Będę wdzięczna za pomoc. smile
      • turzyca Re: Bez 7 dniowej przerwy 01.07.08, 00:28
        Mozna przyjac niepelne opakowanie tabeletek przy opoznianiu miesiaczki.
        • kate-2008 POMOCY! 11.07.08, 22:33
          A mozna tak zrobic przy przyjmowaniu tabletek Triquilar? To bardzo pilne!!!
          (Aha, biore te tabletki juz pare miesiecy i wszystko jest ok)
          Waham sie, bo na ulotce nie ma w ogole takiej informacji o mozliwosci pominiecia
          7-dniowej przerwy...
          wyjezdzam we wtorek a okazalo sie ze przez pomylke pomylilam sie o tydzien i mam
          dostac okres w sobote.........
    • karolak_0 Re: Bez 7 dniowej przerwy 02.08.08, 14:19
      A ja podpinając się chciałam zapytać. Czy jeśli nie zrobię 7 dniowej przerwy z
      zamiarem dobrania ok. 7 tabletek i w tym czasie wystąpiłoby jednak plamienie to
      czy mogę zrobić przerwę mimo plamienia? i czy będę wtedy zabezpieczona?
      • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 02.08.08, 17:59
        proponuję przesunąć urlop, prościej będzie...
        • karolak_0 Re: Bez 7 dniowej przerwy 02.08.08, 18:57
          Proponuję troszkę mniej frustracji i kąśliwości. Nic nie pisałam o tym dlaczego
          chcę dobrać te tabletki. Ale gratuluję idealnego zażywania tabletek,
          rzeczywiście można się podbudować, bo przecież świadczy to o niezaprzeczalnej
          wyższości nad innymi użytkownikami forum
          • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 02.08.08, 20:50
            pudło słoneczko, nie biorę tabletek.

ale kiedy je brałam, nigdy nie przyszło mi do głowy majstrować we własnym
            organizmie tylko i wyłącznie dlatego, że miałam jechać na urlop...

moje zdrowie jest ważniejsze od urlopu.
            • karolak_0 Re: Bez 7 dniowej przerwy 03.08.08, 00:44
              pudło...tak jak powiedziałam przedłużenie opakowania nie jest spowodowane urlopem
              • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 03.08.08, 17:39
                więc zapewne czymś innym, ważniejszym niż własne zdrowie.... do tych
                ważniejszych powodów użytkowniczki zaliczają, oprócz urlopu, wyjazd do egiptu,
                egzaminy oraz spotkanie z niewidzianym dawno mężem/chłopakiem/narzeczonym...
                • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 04.08.08, 08:10
                  aha, zapomniałam że ślub jest także ważniejszy niż rozchwiana gospodarka
                  hormonalna własnego organizmu...
                  • sigrid.storrada Re: Bez 7 dniowej przerwy 04.08.08, 13:14
                    doral, nie przesadzasz trochę?
                    czy pominięcie jednej przerwy naprawdę powoduje aż takie straszne rozchwianie
                    organizmu?
                    • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 04.08.08, 14:30
                      u niektórych osób i owszem...
                      • sigrid.storrada Re: Bez 7 dniowej przerwy 04.08.08, 14:41
                        napiszesz coś więcej? bo ja się spotkałam z teorią, że ta przerwa 7 dniowa ma
                        właściwie znaczenie dla psychiki, że kobieta bez okresu się dziwnie czuje itp. a
                        medycznie to nie ma żadnego uzasadnienia. Nie jestem lekarzem, więc nie wiem czy
                        to prawda, ale myślałam zawsze że tak.
                        • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 05.08.08, 08:03
                          nie chodzi o dyskomfort psychiczny, chodzi o rozchwianie gospodarki hormonalnej
                          oraz plamienia, które mogą trwać aż do przerwy w tabletkach...
                          • sundry Re: Bez 7 dniowej przerwy 05.08.08, 15:02
                            Ale na czym to rozchwianie polega?Ja też słyszałam,że przerwa nie ma żadnego
                            medycznego uzasadnienia.
                            • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 05.08.08, 17:30
                              polega na:

- uporczywych plamieniach
                              - psychozach
                              - płaczliwości
                              - męczliwości
                              - lękach
                              - łysieniu
                              - nadmiernym owłosieniu na twarzy
                              - endometriozie
                              - nadciśnieniu
                              - zaburzeniach sercowo-naczyniowych
                              - zatrzymywaniu wody w organizmie
                              - puchnięciu kończyn
                              - depresje
                              - nerwice
                              - ostuda
                              - bóle głowy
                              - zakrzepica

starczy??
                              • sundry Re: Bez 7 dniowej przerwy 05.08.08, 19:34
                                W takim razie dlaczego ulotka nic o tym nie wspomina?Nie wspomniał mi również
                                lekarz.Masz jakieś fachowe źródło na ten temat?
                                • doral2 Re: Bez 7 dniowej przerwy 06.08.08, 07:54
                                  a czy w ulotkach jest coś o nierobieniu 7-dniowej przerwy??
                                  i czy w ulotkach nie ma nic o skutkach ubocznych??

uważam, że informacje zawarte w ulotkach leków są wyczerpujące, a wszelkie
                                  kombinacje to juz użytkownik podejmuje na własne ryzyko...
                                  • sundry Re: Bez 7 dniowej przerwy 06.08.08, 09:04
                                    Właśnie moja ulotka wspomina o przerwie:
                                    "Opóźnienie wystąpienia miesiączki (krwawienia z odstawienia) jest możliwe przez
                                    przejście bezpośrednio do nowego blistra Yasminelle z pominięciem okresu bez
                                    tabletek aż do końca drugiego blistra. Może wystąpić plamienie (kropelki lub
                                    plamki krwi) lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania tabletek z
                                    drugiego blistra. Po zwykłym 7-dniowym okresie bez tabletek, należy kontynuować
                                    przyjmowanie tabletek z kolejnego blistra."
                                    Skutki uboczne są opisane jako związane z tabletkami w ogóle,nie z nierobieniem
                                    przerwy.Nie twierdzę,że powinno się nie robić przerw,ale bez przesady,brak
                                    jednej,raz na parę lat raczej nie wywoła apokalipsy.Gdyby było takie
                                    ryzyko,sądzę,że byłyby szersze informacje na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka