Dodaj do ulubionych

stężenie hormonów

24.09.08, 21:15
czy przy zmianie z tabletek o najwyższym stężeniu hormonów na te o stężeniu
jednym z najniższych trzeba się zabezpieczać dodatkowo przy pierwszym listku
tych drugich? rozumiem, że potem organizm się przyzwyczai, ale czy od razu?
dzieciątko jest w mojej sytuacji bardzo niewskazane, dlatego wolę mieć pewnośćsmile
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: stężenie hormonów 25.09.08, 09:42
      przeczytaj sobie ulotkę od tabletek które będziesz przyjmować teraz,
      tam znajdziesz WSZYSTKIE istotne dla ciebie informacje.
      • muzykapop Re: stężenie hormonów 25.09.08, 09:57
        Doral, uwierz, że czytałam ulotkę od początku do końca od przodu i od tyłu, z
        prawa i z lewa. nie ma takiej informacji. można więc myśleć, że skoro nie
        została uwzględniona to może nie powinnam mieć obaw do niepokoju.
        tylko wiesz, trudno mi zaufać ulotce, na której kwestia postępowania przy
        pominięciu tabletki ograniczona jest do dwóch zdań.
        ulotki sobie - doświadczenia kobiet sobie.

pozdrawiam
        • doral2 Re: stężenie hormonów 25.09.08, 10:02
          dobra, pytania pomocnicze - co to za tabletki?? i co jest napisane w
          ulotce na temat zmiany tabletek?
          • muzykapop Re: stężenie hormonów 25.09.08, 15:01
            zmiana z Diane na Regulon. założyłam tu już jeden wątek - pytałam, czy słuchać
            lekarza i nowe tabl. brać od pierwszego dnia krwawienia, czy postąpić zgodnie z
            zaleceniem ulotki - wziąć od razu po skończeniu poprzedniego listka.
            poradziłyście mi zrobić tak, jak jest na ulotce.

Doral, nie jestem trollem, i choć może moje pytania wydają się dla Ciebie
            dziwne, to wolę popytać inne kobiety o ich zdanie, doświadczenia. skoro lekarz
            rozmija się z ulotką, a ulotka nie wspomina nic o takim przypadku jak mój, to
            naprawdę nie wiem, co zrobić. ale jestem na tyle odpowiedzialna, żeby chociaż
            pytać, pytać.
            • sigrid.storrada Re: stężenie hormonów 25.09.08, 15:20
              myzyko, ale to naprawdę jest w ulotce. Spójrz jeszcze raz do ulotki Regulonu: w
              wersji online str. 7. Tam jest akapit zatytułowany "Zmiana doustnego preparatu
              antykoncepcyjnego". Jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę regulonu następnego dnia po
              skończeniu Diane to "w tym czasie nie ma potrzeby stosowania innych metod
              antykoncepcji".
              • muzykapop Re: stężenie hormonów 25.09.08, 16:10
                sigrid, owszem, zrozumiałam tosmile tylko powtarzam - moje wątpliwości dotyczą
                tego, że największą dawkę hormonów w Diane zamieniam na minimalną w Regulonie i
                chcę się dowiedzieć, czy jest tu jakiś haczykwink możliwe, że sytuacja w ulotce
                odnosi się do zmieniania tabletek o podobnych stężeniach, ale możliwe jest też
                to, że stwarzam niepotrzebne problemysmile
                a Ty jakbyś zrobiła: wzięła tabletkę według ulotki, czy tak jak poradził mi
                lekarz - w pierwszym dniu kolejnej miesiączki? tu jest rozbieżność, która niepokoi
                • sigrid.storrada Re: stężenie hormonów 25.09.08, 19:31
                  Wzięłabym według ulotki. Lekarz też człowiek i może mu się coś pomylić. A zanim
                  wydrukują ulotkę sprawdza ją sztab lekarzy.
                  Jeśli chodzi o ilość hormonów, to na mój chłopski rozum (nie jestem lekarzem) to
                  wygląda tak, że mniej czy więcej, w każdych tabletkach antykoncepcyjnych jest
                  WYSTARCZAJĄCA ilość hormonów, żeby blokować owulacje i zagęszczać śluz. Będzie
                  ich trochę mniej, ale i tak nadal za dużo, żeby doszło do owulacji. Jak się
                  niepokoisz, że mimo wszystko mogą być jakieś zawirowania, to może poużywaj przez
                  jakiś czas prezerwatyw?
                  • muzykapop Re: stężenie hormonów 25.09.08, 21:18
                    sigrid, rozumuję dokładnie w ten sam sposób co Tysmile ale wolałam się upewnić.
                    dziękuję i pozdrawiam
                    • doral2 Re: stężenie hormonów 26.09.08, 17:24
                      no widzisz?? mówiłam, że na ulotce są WSZYSTKIE, niezbędne informacje...
                      producent zanim tam coś napisał, to bardzo dobrze to sprawdził, w obawie przed
                      procesami sądowymi swoich pacjentek.
                      a lekarzowi wisi czy zajdziesz czy nie, dopóki cię nie zabije z premedytacją nie
                      ponosi odpowiedzialności za nic.
                      zatem jednak lepiej "słuchać" ulotek.
                      • muzykapop Re: stężenie hormonów 27.09.08, 00:56
                        niech Ci będzie...
                        chociaż ja nie sądzę, że każdy lekarz podchodzi do sprawy tak, jak mówiszwink

a możecie mi jeszcze odpowiedzieć jak to będzie z miesiączką? wzięłam dziś
                        pierwszą tabletkę Regulonu. do tej pory dostawałam okres w poniedziałek.
                        rozumiem, że skoro zaczęłam opakowanie bez przerwy, nie dostanę okresu, czy tak?
                        i czy mogę spodziewać się jakiś plamień? czy to naprawdę kwestia zupełnie
                        indywidualna i nie da się przewidzieć reakcji organizmu?
                        • sigrid.storrada Re: stężenie hormonów 27.09.08, 11:52
                          Może będą jakieś plamienia, może nie, to raczej indywidualna sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka