Gość: aldo IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 09:54 W "Sekrecie Kroke" Kuźmińskich - jako 50-letni major polskiego kontrwywiadu walczący z nazistowską siatką szpiegowską w przededniu wybuchu II wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: Tomek Wilmowski powraca! 30.09.09, 14:15 Jest jeszcze gorzej: wraca też Kubuś Puchatek. Podobno dalszy ciąg ukazał się właśnie w Wielkiej Brytanii. Dla mnie to obrzydliwy zwyczaj, bez wzgledu na to, jak dobrze udało się komuś podrobić styl autora. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Tomek Wilmowski powraca! 30.09.09, 17:25 Ja mam poczucie, że "późniejsze" i "wcześniejsze dzieje" nowych autorów to rodzaj oszustwa. Przecież oni nie wiedzą tak narpawdę, co się wydarzyło/miało wydarzyć. Ściemniają po prostu ^_^. Na pewno było zupełnie inaczej. ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Tomek Wilmowski powraca! 30.09.09, 20:08 A to jest TEN Tomek? Przepraszam - pan Tomasz ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldo Re: Tomek Wilmowski powraca! IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 21:03 Tak, jest to TEN Tomek - major kontrwywiadu Tomasz Wilmowski, były łowca dzikich zwierząt. Jest on zresztą postacią drugoplanową całej intrygi. Autorzy co i raz puszczają do czytelnika oko, konwencją nawiązują do książek Dana Browna, Marka Krajewskiego, wtrącają teksty Hansa Klossa, teksty piosenek Hemara, Tuwima, nawiązują do całkiem aktualnych zjawisk jak np, wieczory kawalerskie Anglików w Krakowie. Wszystko niby jest co trzeba, intryga, romans, tajemnicze morderstwa, dodatkowo te aluzje literacko-muzyczne, a mimo to trudno powiedzieć, że czyta się to jednym tchem. A to jednak podstawa każdego dobrego kryminału. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Tomek Wilmowski powraca! 16.11.09, 13:53 Bo to chyba nie tyle kryminał, ile powieść postmodernistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sally Re: Tomek Wilmowski powraca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 08:30 Uff, myślałam, ze ktos wznawia stary cykl, licząc na jakichs czytelników /hehehe/. A jak tak, to moze malo juz oryginalne, ale zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_ze_hej Re: Tomek Wilmowski powraca! 16.11.09, 09:26 Przeczytałem, ogólnie niezłe ale ja i tak wolę moją wersję dalszych losów Tomasza W.;) Odpowiedz Link Zgłoś