Dodaj do ulubionych

Pan Tadeusz : )

17.10.09, 09:41
Proszę o pomoc.Co zrobił Tadeusz z kluczem od Telimeny.Szukam od kilku dni i
nie mogę sobie poradzić.Z gory dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:00
      A jak myślisz? Dlaczego następnego dnia (po otrzymaniu listu i klucza) zaspał i spóźnił się na polowanie? :)
      • gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:04
        Tak,ale...czytałam to chyba z 10 x i nie mogę znaleźć fragmentu mówiącego coś o
        tym kluczu.
        • arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:14
          Dostał klucz w ksiedze trzeciej:
          wiersze: 673 - 681
          a potem rozmyślał o nim w wierszach:
          721 - 727
          • arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:27
            A potem, w księdze czwartej już zaspał. Więc klucz został wykorzystany w
            nocy,między księgą trzecią i czwartą. :)
    • arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:08
      A dlaczego w księdze ósmej chciał uciekać z Soplicowa i martwił się:

Co począć? jeśli Zosia o wszystkim się dowie?
      Prosić o rękę? A cóż Telimena powie?
    • arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:53
      A poczytaj sobie jeszcze poczynania Tadeuszka w księdze ósmej od wiersza 460 do 575 i pomyśl nad powodami planów samobójstwa. :)
      • gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 13:05
        Ja dość dobrze znam PT.Ale chodzi o wskazanie księgi-fragmentu ,który mówi co
        Tadeusz zrobił z kluczem : )
        • gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 13:07
          Dla mnie też nie ma konkretnego zdania np.,że oddał klucz przy ścięciu z
          Telimeną,czy zostawił w drzwiach bo się spieszył.
        • arana Re: ??? 17.10.09, 13:25
          Naprawdę zadali Ci w szkole takie pytanie?
          • arana Re: ??? 17.10.09, 13:35
            Jeśli tak, to odpowiedz, że klucz dostanie po latach w spadku Rachela z "Wesela" Wyspiańskiego pod warunkiem, że się zakocha. :)

...A JAK BĘDĘ ZAKOCHANA, PRZYŚLĘ PANU LIST I KLUCZ
            ("Wesele", akt 1)
            • gonia0012 Re: ??? 17.10.09, 14:19
              Po prostu.Mój syn chodzi do gimnazjum i miał przerabiać PT.Zabrał się do
              oglądania filmu,na co ja oburzona,żeby czytał.Po długiej wymianie zdań
              przeczytał.I teraz Pani w celu sprawdzenia czy uczniowie przeczytali lekturę
              ,każdemu dała na zadanie zaznaczyć w książce jakąś scenę(fragment).No i się
              zaczęło,że "po co to czytał,większość nie czytała i nie ma takich problemów,a on
              tyle wieczorów spędził nad tą głupią książką a i ja podobno ją kilka razy ją
              czytałam".Iw sumie mnie też to trochę przerosło,bo naprawdę znam tę książkę i
              nie wiem czy pani z deka przesadziła,czy mnie coś uciekło.Dziękuję za
              pomoc,pozdrawiam.
              • arana Re: ??? 17.10.09, 14:44
                Myślę, że syn źle zrozumiał polecenie nauczycielki. Ale skoro będzie omawiał "Pana Tadeusza", to przyda mu się ta wyszukiwarka:
                members.lycos.co.uk/polonista/pantadeusz/pantadeusz.htm
                Jeśli wpisze się słowo czy frazę, znajdzie się wszystkie przykłady w utworze.

PS Pozdrowienia dla syna. I niech nie żałuje, że przeczytał! :)
                • gonia0012 Re: ??? 17.10.09, 16:05
                  Jeszcze raz dziękuję : )
                  • yanga Re: ??? 17.10.09, 18:14
                    Brawo Arana! Ja, kiedy czytałam PT po raz pierwszy w VII klasie
                    (miałam wtedy 12 lat, a było to AD 1952), w ogóle nie wiedziałam, o
                    co biega z tym kluczem...
                    • arana Re: ??? 18.10.09, 15:46
                      Ależ ze mną było tak samo!
                      Przypomniałaś mi, Yango, rozmowę sprzed lat:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,151,9883292,,Pan_Tadeusz_opinie.html?v=2
                      Może przyda się również Gimnazjaliście, który uśmiechnie się do książki, zamiast wymyślać w duchu Mickiewiczowi i swojej polonistce! :)
                    • zettrzy Re: ??? 18.10.09, 20:47
                      > (miałam wtedy 12 lat, a było to AD 1952), w ogóle nie wiedziałam,
                      o
                      > co biega z tym kluczem...

o to to... weszlam kiedys na forum o Lalce Prusa i odkrylam ze ani
                      jedna z gimnazjalistek tam piszacych nie ma pojecia dlaczego panna
                      Izabela to czy tamto ;) po kiego grzyba kaze sie dziatwie szkolnej
                      czytac te dziela jako lekture obowiazkowa?
                      ja te wszystkie ksiazki zrozumialam dopiero dobrze po studiach - i
                      jak zaluje ze teraz nie chce mi sie ich ponownie przeczytac... bo
                      przeciez dopiero teraz moge je w pelni odebrac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka