gonia0012 17.10.09, 09:41 Proszę o pomoc.Co zrobił Tadeusz z kluczem od Telimeny.Szukam od kilku dni i nie mogę sobie poradzić.Z gory dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:00 A jak myślisz? Dlaczego następnego dnia (po otrzymaniu listu i klucza) zaspał i spóźnił się na polowanie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:04 Tak,ale...czytałam to chyba z 10 x i nie mogę znaleźć fragmentu mówiącego coś o tym kluczu. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:14 Dostał klucz w ksiedze trzeciej: wiersze: 673 - 681 a potem rozmyślał o nim w wierszach: 721 - 727 Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:27 A potem, w księdze czwartej już zaspał. Więc klucz został wykorzystany w nocy,między księgą trzecią i czwartą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:08 A dlaczego w księdze ósmej chciał uciekać z Soplicowa i martwił się: Co począć? jeśli Zosia o wszystkim się dowie? Prosić o rękę? A cóż Telimena powie? Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 12:53 A poczytaj sobie jeszcze poczynania Tadeuszka w księdze ósmej od wiersza 460 do 575 i pomyśl nad powodami planów samobójstwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 13:05 Ja dość dobrze znam PT.Ale chodzi o wskazanie księgi-fragmentu ,który mówi co Tadeusz zrobił z kluczem : ) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia0012 Re: Pan Tadeusz : ) 17.10.09, 13:07 Dla mnie też nie ma konkretnego zdania np.,że oddał klucz przy ścięciu z Telimeną,czy zostawił w drzwiach bo się spieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: ??? 17.10.09, 13:35 Jeśli tak, to odpowiedz, że klucz dostanie po latach w spadku Rachela z "Wesela" Wyspiańskiego pod warunkiem, że się zakocha. :) ...A JAK BĘDĘ ZAKOCHANA, PRZYŚLĘ PANU LIST I KLUCZ ("Wesele", akt 1) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia0012 Re: ??? 17.10.09, 14:19 Po prostu.Mój syn chodzi do gimnazjum i miał przerabiać PT.Zabrał się do oglądania filmu,na co ja oburzona,żeby czytał.Po długiej wymianie zdań przeczytał.I teraz Pani w celu sprawdzenia czy uczniowie przeczytali lekturę ,każdemu dała na zadanie zaznaczyć w książce jakąś scenę(fragment).No i się zaczęło,że "po co to czytał,większość nie czytała i nie ma takich problemów,a on tyle wieczorów spędził nad tą głupią książką a i ja podobno ją kilka razy ją czytałam".Iw sumie mnie też to trochę przerosło,bo naprawdę znam tę książkę i nie wiem czy pani z deka przesadziła,czy mnie coś uciekło.Dziękuję za pomoc,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: ??? 17.10.09, 14:44 Myślę, że syn źle zrozumiał polecenie nauczycielki. Ale skoro będzie omawiał "Pana Tadeusza", to przyda mu się ta wyszukiwarka: members.lycos.co.uk/polonista/pantadeusz/pantadeusz.htm Jeśli wpisze się słowo czy frazę, znajdzie się wszystkie przykłady w utworze. PS Pozdrowienia dla syna. I niech nie żałuje, że przeczytał! :) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: ??? 17.10.09, 18:14 Brawo Arana! Ja, kiedy czytałam PT po raz pierwszy w VII klasie (miałam wtedy 12 lat, a było to AD 1952), w ogóle nie wiedziałam, o co biega z tym kluczem... Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: ??? 18.10.09, 15:46 Ależ ze mną było tak samo! Przypomniałaś mi, Yango, rozmowę sprzed lat: forum.gazeta.pl/forum/w,151,9883292,,Pan_Tadeusz_opinie.html?v=2 Może przyda się również Gimnazjaliście, który uśmiechnie się do książki, zamiast wymyślać w duchu Mickiewiczowi i swojej polonistce! :) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: ??? 18.10.09, 20:47 > (miałam wtedy 12 lat, a było to AD 1952), w ogóle nie wiedziałam, o > co biega z tym kluczem... o to to... weszlam kiedys na forum o Lalce Prusa i odkrylam ze ani jedna z gimnazjalistek tam piszacych nie ma pojecia dlaczego panna Izabela to czy tamto ;) po kiego grzyba kaze sie dziatwie szkolnej czytac te dziela jako lekture obowiazkowa? ja te wszystkie ksiazki zrozumialam dopiero dobrze po studiach - i jak zaluje ze teraz nie chce mi sie ich ponownie przeczytac... bo przeciez dopiero teraz moge je w pelni odebrac Odpowiedz Link Zgłoś