Dodaj do ulubionych

prosba: biografia LOFTINGA

02.03.04, 16:55
potrzebuje pilnie (dla dziecka do szkoly) krotke notke biograficzna Hugh
Loftinga autora "Dr Dolittle", nie moge nic znalezc w necie jesli ktos ma -
bede wdzieczna jak nie wiem coa jeszcze bardziej moje dziecko.
pzdr
Obserwuj wątek
    • reptar Re: prosba: biografia LOFTINGA 02.03.04, 22:05
      Urodził się 14 stycznia 1886 r. w Maidenhead Berkshire (Anglia).
      Zmarł 26 września 1947 r. w Santa Monica (Kalifornia, USA).

Tylko tyle mi się udało znaleźć. Na stronie us.imdb.com/name/nm0517452/
      • reptar Re: prosba: biografia LOFTINGA 02.03.04, 22:23
        Zobacz jeszcze tutaj, ale wszystko po angielsku:
        members.tripod.com/~Puddleby/author.html
      • Gość: Kawka Re: prosba: biografia LOFTINGA IP: 212.244.186.* 03.03.04, 10:01
        Witam.Oto informacje,do których udało mi się dotrzeć(daty i miejsca urodzenia i
        śmierci już znasz) :
        H.J.Lofting-pisarz i ilustrator amerykański.Urodzony i wychowany w
        Wlk.Brytanii.W 1904 r. wyjechał do Stanów Zjednoczonych.Studiował w Institute
        of Technology w Massachusetts ,po czym wrócił do Wlk.Brytanii i ukonczył studia
        w Londynie. Od 1912 r. ponownie w USA.W czasie I wojny światowej ,na prośbę
        swych dzieci,wysyłał im listy z ilustrowanymi opowiadaniami o zwierzętach.Tak
        zrodził się pomysł postaci doktora Dolittle.Pierwszy tom cyklu o przygodach
        sympatycznego lekarza ukazał się w 1920r.,a po opublikowaniu drugiego( w 1922
        r.) autor otrzymał nagrodę Newbery Medal,przyznawaną za twórczość literacką dla
        dzieci. W Polsce pisarza tego "odkryła" znana tłumaczka Janina Mortkowiczowa.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Kawka Re: prosba: biografia LOFTINGA IP: 212.244.186.* 03.03.04, 10:29
          Witam ponownie.Mam dodatkowe informacje!!! Oto one(przepisuję prawie
          dosłownie): H.J.Lofting- pochodził z rodziny katolockiej,wychowany był w szkole
          jezuickiej.Choć od 1919 r. mieszkał stale w Stanach Zjednoczonych,dopiero pod
          koniec życia przyjął obywatelstwo amerykańskie.Z wykształcenia
          inżynier.Pracował przy budowie kolei w Afryce Zachodniej i Ameryce Pd.,w
          Instytucie Technologicznym w Ameryce,na politechnice w Londynie i w Brytyjskim
          Ministerstwie Informacji w Nowym Jorku.Miał zamiłowanie do podróży-zwiedził
          Kanadę,Afrykę i Indie Zachodnie.W czasie I wojny światowej służył w Irlandzkiej
          Gwardii we Flandrii,ranny w 1917 r.Doswiadczenia wojenne utwierdzily go w
          poglądach pacyfistycznych.
          Lofting zamieszczal w prasie krótkie utwory humorystyczne i rysunki.Pisał
          głównie dla dzieci,dla dorosłych wydał tylko jedną książkę ,antywojenny
          poemat "Victory for the Slain"(Zwycięstwo poległych",1942).
          W 1924 r. opublikował zbór zabawnych wierszy dla dzieci "Porridge
          poetry"(Owsiankowa poezja),napisanych w stylu E.Leara i
          L.Carrolla.Zainteresowanie zwierzętami znalazło wyraz w książkach dla młodszych
          dzieci,ilustrowanych przez samego autora.Napisał :
          "The Story of Mrs.Tubbs"(Historia pani Tubbs,1923)
          "Tommy ,Tilly and Mrs.Tubbs" - ksiązki o starszej pani,która pomagała
          zwierzętom i zaprzyjaznionemu dziecku

"Noisy Nora" (Glośna Nora,1929)-opowiadanie o dziewczynce,która mlaskała przy
          jedzeniu

""The Twilight of Magic" (Zmierzch czarów,1930)-fantastyczna opowieść o
          dwojgu dzieciach

"Gub Gub's Book"(Książka Gub Guba,1932)-zabawna encyklopedia
          żywienia ,napisana przez świnkę

Uff,to już wszystko.Pozdrawiam raz jeszcze.

PS. Osobiście uwielbiam doktora Dolittle .Cóż to za mężczyzna! Pamiętacie,jak
          golił się na tratwie kawałeczkiem szkiełka ? Ha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka