Gość: Rubeus IP: 2.4.STABLE* / 10.0.4.* 21.02.02, 15:30 Czy je lubicie ? Ja uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agma Re: Kryminały Agathy Christie 21.02.02, 17:09 Ja tez. Akurat jestem w "ciagu". Skonczylam "Tajemnicza historie w Styles", zaczelam "Kto zabil Rogera Ackroyda". A wolisz Poirota czy panne Murple? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agma Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.chello.pl 21.02.02, 17:19 Oczywiscie "ZABOJSTWO Rogera Ackroyda". tak sie zastanawialam, kto zabil, ze az sie pomylilam:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Kryminały Agathy Christie 22.02.02, 17:23 To zależy od nastroju w jakim sie znajduję. Te z panna Marple dostarczają mi "obrazki" z życia Angielskiej prowincji. Poza tym rozwiazania są bardziej zaskakujące. Ale w sumie nie preferuje nikogo. Btw. Czy czytałaś "Biografie Poriota" i "Biografie Panny Marple" ? Świetne książki - obraz życia zebrany z kawałków rozsypanych po powiesciach. Wydał je Prószyński i S-ka ( nadal mozna je kupic przez klub ksiażki ksiegarni krajowej - adres w interencie www.kkkk.pl ) Mam tez wykaz chronologiczny wszystkich ksiazek z udzialem poriota i panny marple. Odpowiedz Link Zgłoś
agma Re: Kryminały Agathy Christie 22.02.02, 19:27 Ja chyba wole Poirota.. Bardziej mi sie w ogole podobaly starsze ksiazki Christie. Jesli zas chodzi o obraz angielskiej prowincji genialnie jest to opisane w Autobiografii, ktora zreszta bezskutecznie probuje kupic. Troche nietypowo, bo od niej wlasnie rozpoczelam moja przygode z Christie. Nie czytalam ksiazek, o ktorych piszesz, ale dzieki za info, sprobuje nabyc. Hm, a w jakiej formie masz ten wykaz wszystkich ksiazek z Poirotem i Marple? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubeus Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.02, 12:13 mam je jako pliki tekstowe. co do biografi - zobacz też u prószyńskiego (www.proszynski.pl- spis wwzystkich ksiazek przez nich wydanych, a kupic mozna taniej pod adresem www.kkkk.com.pl) chyba oni to wydali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cebulkaa Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 20:49 czy lubimy ??? co do mnie to ja ..........ubóstwiam .... swego czasu ,napisałam sobie liste wszystkich jej tytułow(przynajmniej tych o których słyszałam )i odchaczałam te co przeczytałam ,,,,,to było niesamoiwte przezycie ..:)) oczywiscie czesto ,angielskie tytuły nie zgadzały sie z polskimi tłumaczeniami no i doprowadząło to do małego chaosu w moich "notatkach " no ale z czasem do tego przywykłam .....teraz juz mi troszke mineło szalenstwo ,ale nadal mam liste i gdy tylko jakas "pozycja " wpadnie mi w rece ,z ogromna przyjemoscia odchadzam kolejny tytuł ............. pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
rika Re: Kryminały Agathy Christie 28.02.02, 22:10 o hej bratnie dusze ja tez robilam spisy, porownywalam z oryginalnymi tytulami i zawsze czekalam niecierpliwie na polskie wydania a teraz mam juz chyba wszystkie i zaluje, ze to juz koniec autobiografia chyba jest to znalezienia w Proszynskim i chyba widzialam w Merlinie, jest bardzo optymistyczna, czyta sie rownie dobrze jak kryminaly a co do Poirota i Miss Marple to jednak Poirot jest lepszy, a najbardziej lubie Hastingsa hej, a moze ktos wie cos o jakiej nowej ksiazce? Odpowiedz Link Zgłoś
siwa_mo.n.a Re: Kryminały Agathy Christie 15.07.02, 23:20 Gość portalu: cebulkaa napisał(a): > czy lubimy ??? co do mnie to ja ..........ubóstwiam .... swego czasu ,napisałam > > sobie liste wszystkich jej tytułow(przynajmniej tych o których słyszałam )i > odchaczałam te co przeczytałam ,,,,,to było niesamoiwte przezycie ..:)) > oczywiscie czesto ,angielskie tytuły nie zgadzały sie z polskimi tłumaczeniami > > no i doprowadząło to do małego chaosu w moich "notatkach " no ale z czasem do > tego przywykłam .....teraz juz mi troszke mineło szalenstwo ,ale nadal mam > liste i gdy tylko jakas "pozycja " wpadnie mi w rece ,z ogromna przyjemoscia > > odchadzam kolejny tytuł ............. pozdrwiam Ja robie dokladnie to samo-mam spis i odhaczam juz przeczytane! Wlasnie skonczylam "Morderstwo w zaulku"! Zawsze jak jade do szkoly-to czytam jej powiesci w pociagu!!! Uwielbiam jej tworczosc-choc niektore z jej powiesci (zdarzyly mi sie trzy takowe) momentami mnie nuza i przeskakuje pare stron albo juz totalnie na ostatnie strony, by juz sie dowiedziec kto jest winny...! Ogolnie jej tworczosc bardzo lubie, a moje ulubione historie to: Zwierciadlo peka w odlamkow stos, Morderstw w Blekitnym Expresie, Boze Narodzenie H. P., Morderstwo na plebanii, Dziesieciu murzynkow, Trojkat na Rodos,...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rubeus Sztuka Teatralna - "Pułapka na myszy" IP: *.noname.net.icm.edu.pl 04.03.02, 19:07 W warszawskim "teatrze polskim" w marcowe środy o godzinie 19. wystawiana jest "Pułapka na Myszy" - wybierma się zobaczyc. Wrażeniami sie podziele jak zobacze. Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Re: Sztuka Teatralna - 07.03.02, 11:18 Mnie się średnio podobało. Zresztą sama Agatka twierdziła, że nienawidzi pracować nad adaptacjami swoich książek na sztuki. W "Pani McGinty nie żyje" włożyła dużo swoich żalów w usta pani Oliver, pisarki i chyba jej alter ego, która właśnie pracuje nad sztuką z nawiedzonym artystą. Płakałam ze śmiechu, gdy opisywała swojego bohatera: detektywa, Fina i wegetarianina, który musi wszędzie wozić ze sobą maszynkę do rozdrabniania rzepy. Klimaty jak z Chmielewskiej, którą zresztą też uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda wszystkie książki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.03.02, 10:13 Uwielbiam i kupuję wiernie co dwa tygodnie nową książkę wydawnictwa Hachette które obiecuję wydać wszystkie jej kryminały. Moje ulubione to :"Dlaczego nie zapytali Evans" "Kot wśród gołębi(?)" (tytuł przetłumaczony dowolnie) ora "Meżczyzna w brązowym garniturze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marple Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 15:53 przeczytałam tego mnóstwo i połowy nie pamiętam,wszystko mi się miesza,alewiem, że ogromne wrażenie zrobiła na mnie pułapka na myszy i dom zbrodni. przestraszylo mnie morderstwo wmezopotamii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.tnt11.me2.uunet.de 12.03.02, 22:50 I ja bardzo, bardzo, bardzo lubie. I ja odhaczam namietnie i nawet w oryginale sobie czytam. Moja przygoda z Agata zaczela sie tez nietypowo bo od jej ostatniej ksiazki " Sleeping murder". Nie wiem zreszta czy nie mojej najulubienszej. Albo " The mirror cracked from side to side" - ten klimat.... Strasznie lubie Miss Marple. A zauwazyliscie, ze Herkules na poczatku wciaz mowil po francusku a potem przyhamowal? Pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.ots.utexas.edu 23.03.02, 07:12 Oj lubie lubie... co nie wiem dlaczego ale budzi zdziwienie wsrod calej mojej (kochanej) rodziny. Zeby nie miec "wyrzutow sumienia" przezucilam sie na czytanie Agathy w oryginale. Wlasnie czytam " Evil under the sun" (chociaz klasycznie swita mi w glowie, ze juz to czytalam...) i "The man in the brown suit (to akurat nic mi nie mowi wiec moze - jeszcze nie czytalam). A Hercule Poirot i p. Marple sa "the best". Odpowiedz Link Zgłoś
blanka2 Re: Kryminały Agathy Christie 15.07.02, 23:47 A co sadzicie o ksiazeczce "Entliczek Pentliczek"? czytalam ja dawno temu ale podobala mi sie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabłko Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.biuro.kom / 10.101.1.* 06.08.02, 13:31 od 'entliczek, pentliczek" zaczęła sie moja "kariera" czytania Christie, wtedy mialam 14 lat . Z przerwamia czytałam namiętnie do tego roku (mam 17 lat), tez sobie zaznaczałam kryminały juz przeczytane(podobnie jak ktoryś z poprzedników) , ale powoli chyba sie kończy ta fascynacja, czas na cos nowego ... Jeszce zaznacze, że moim ulubieńcem jest Poirot, mimo że nie lubie pedantów, a jednak zawsze zachwycał mnie swoją logiką i rozpatrywaniem czlowieka pod względem psychologicznym...Panny Marple nie potrafie zaakceptować. Moj ulubiony kryminał to "Morderstwo w Orient Express"i "pięć małych swinek" a tak na koniec dodam dla prawdziwych maniaków, że swietne są filmy na podstawie książek christie z davidem śuchetem w roli Poirota. pozdr jabłko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yennefer 28 Re: Kryminały Agathy Christie IP: 62.29.137.* 06.08.02, 16:44 Gość portalu: Rubeus napisał(a): > Czy je lubicie ? > Ja uwielbiam. hej ja również baaardzo lubię książki Agathy Christie ;-) a moim ulubieńcem jest Poirot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinslip Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 23:24 uwielbiam "dziesieciu murzynkow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawka Re: Kryminały Agathy Christie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 00:36 tak a propos Davida Sucheta, w telewizji Hallmark idą od czasu do czasu filmy z nim, wczoraj właśnie widziałam "Niemego świadka" - świetny film! Nie zasnęłam, mimo że skończył się o 3.00 nad ranem! Natomiast jutro (środa, 7 sierpnia) o 20.00, jeśli się nie mylę, jest "Entliczek pentliczek". Oglądajcie! A tak w ogóle, to jestem miłośniczką kryminałów Agathy Christie, mam całą półkę Jej książek, i uważam że nikt nigdy Jej nie dorówna (chociaż książki Conan Doyle'a też są niezłe). W jej powieściach wszystko jest świetne - akcja jest poprowadzona po mistrzowsku, a rozwiązanie zawsze zaskakuje, poza tym postacie są wyraziste, wspaniale opisane, jest w tych książkach dużo inteligentnego humoru, ale są też piękne opisy krajobrazów, ludzi, etc. Najbardziej podoba mi się ten wspaniały klimat, którego nie spotka się w żadnej innej książce - ta "brytyjskość", ta atmosfera zarówno angielskiej prowincji, jak i arystokracji, te zwyczaje ludzi - poranna herbata, pudding na obiad etc... to tak się miło czyta, że mimo że po pzreczytaniu znam już mordercę, lubię wracać do jej książek (moje ulubione to "Tajemnica siedmiu zegarów", "Morderstwo w Orient Expresie" i "Zagadka Błękitnego Ekspresu"). Czy udało Wam się kiedyś odgadnąć, kto jest mordercą? Mnie tylko raz, w "Morderstwie w Mezopotamii" ( innych książkach mimo myślenia na wszystkie sposoby i analizowania każdego szczzegółu nie udało się...) Napiszcie coś o tym! Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelników książek Agathy - Sławka (ale się rozpisałam......) P.S. Znam świetną stronę o książkach Agathy Christie - www25.brinkster.com/agathachristie - polecam!!!!!!!!!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow Re: Kryminały Agathy Christie 09.08.02, 09:37 Hej ja też uwielbiam! Przyznam się że koniec zawsze mnie zaskakuje i o to chodzi! Ostatnio czytałam "Tajemnicę siedmiu zegarów". Odpowiedz Link Zgłoś