wlazkotnaplot 14.12.10, 12:51 Jak dla mnie najlepszy to Marguez i poszukuję nadal. Ktoś lubi te klimaty i podzieli się swoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: Realizm magiczny-najlepsi autorzy. 14.12.10, 19:58 Ja lubię. Marquez ostatnio mi nie wchodzi, ale może po prostu się starzeję."Miłość w czasach zarazy" jest wspaniała, ale "100 lat..." już mniej, teraz mniej. Podoba mi się realizm magiczny w "Przepiórkach w płatkach róży" Laury Esquivel i w powieściach Isabel Allende. Coś się takiego dzieje, coś jest tak intensywne, że nie da się tego inaczej ukazać, jak przez przejście na magiczną stronę, przez wyolbrzymienie... Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: Realizm magiczny-najlepsi autorzy. 14.12.10, 21:11 Zdecydowanie Isabel Allende :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlazkotnaplot Re: Realizm magiczny-najlepsi autorzy. 15.12.10, 09:29 Czytamy więc tych samych autorów. Jeżeli chodzi o Margueza dla mnie cały czas najlepszą jes " Sto lat samotności" potem "Miłość w czasach zarazy" i "O miłości i innych demonach", zdecydowanie. Felietony czytałam ale mnie nie "porwały" "Rzecz o much smutnych dziwkach" też. "Przepiórki w płatkach róży" też ok, szukam jeszcze czegoś tej autorki, choć recenzje na temat jej pozostałych książek jakoś mnie nie zachęcają, co do Allende to najlepsza dla mnie "Dom duchów". Polecam natomiast "Zapach cedru" i "Gra anioła". Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Realizm magiczny-najlepsi autorzy. 15.12.10, 13:53 A co powiecie na realizm magiczny po japońsku? W powieściach Murakamiego. Niedawno ukazała się jego świetna powieść "1Q84" i w niej też skrzy się realizmem magicznym. No i hinduska pisarka Chitra Banerjee Divakaruni i jej "Tłumaczka snów" Odpowiedz Link Zgłoś