maria355 11.01.11, 18:09 Witam! Szukam dla mojego męża książek o alpinizmie, himalaizmie.. Czy możecie coś polecić? Będę wdzięczna za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
canaletta Re: Literatura górska 11.01.11, 20:13 Siedem lat w Tybecie Harrera chyba zna? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Literatura górska 11.01.11, 22:54 jeśli uda się docapić na Allegro - "Mój pionowy świat" Kukuczki. seria "GórFanka" Anny Czerwińskiej (parę tygodni temu wyszedł trzeci tom). książki Anne Sauvy o alpejskich ratownikach - mocna lektura. bardziej klasycznie - "Komin pokutników" Jana Długosza (nie tego...). a jeszcze bardziej klasycznie "Na bezdrożach tatrzańskich" Mariusza Zaruskiego, jednego z założycieli TOPR-u. i może nie himalajskie to, ale polecam, bo dużo fajnych górskich historii - "Wołanie z połonin", zbiór opowieści bieszczadzkich goprowców. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Literatura górska 11.01.11, 23:19 Pamiętam serię chyba kilkudziesięciu świetnych książek, wydawanych w latach 90. Ale najbardziej wyciskały mi łzy dwie - " Wołanie w górach" Michała Jagiełły i biografia Wandy R. Szczególnie polecam "Wołanie ..", bo to klasyka klasyki. I polecam też albumy o górach. Kapitalne zdjęcia się nie starzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
maria355 Re: Literatura górska 12.01.11, 11:35 Dziękuję, nie znam tylko Anne Sauvy . Czy mogłabym prosić o jakieś tytuły, kiedy były wydane? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Literatura górska 12.01.11, 17:55 www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=483 Wszystkie książki są chyba w szarych okładkach. Ale reszta osób znakomicie opisała najlepsze pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: Literatura górska 12.01.11, 08:10 Wiktor Ostrowski - "W skale i lodzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty2 Re: Literatura górska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:48 Wanda Rutkiewicz - Na jednej linie Jerzy Kukuczka - Ostatnia ściana, Mój pionowy świat, czyli 14x8000m, Na szczytach swiata Rainholda Messnera np. Annapurna: 50 lat wypraw w strefie smierci John Krakauer - Wszystko za Everest (wstrząsający dokument) Joe Simpson - Dotknięcie pustki, Zew ciszy, Gra z duchami, czy zalezy ci na nowych pozycjach, bo stare twój mąż zna? Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Literatura górska 12.01.11, 17:44 Wiktor Ostrowski: Na szczytach Kordylierów, Wyżej niż kondory, Na szczyt świata . Anna Czerwinska: Nanga Parbat góra o złej sławie, Trudna góra Rakaposhi, GórFanka. Na szczytach Himalajów- napisala jeszcze pare ksiazek. Artur Hajzer: Atak rozpaczy Mirosław Dąsal- Falko: Mniej-więcej niż Dhaulagiri, Każdemu jego Everest Aleksander Lwow: Wybrałem góry, Zwyciężyć znaczy przeżyć Janusz Kurczab: Ostatnia bariera, Filar Kazalnicy, Na szczytach Himalajów Jan Długosz: Komin Pokutników (klasyka), Flirt z Czarną Panią Piotr Wąsikowski: Dwa razy Everest Tadeusz Piotrowski: Gdy krzepnie rtęć, W Ścianie Trolli, W lodowym świecie Trolli, Słońce nad Tiricz Mirem, Naga Góra – Nanga Parbat Wilczkowski Andrzej: Miejsce przy stole (pozycja kultowa) Wawrzyniec Żuławski: Niebieski krzyż, Sygnały ze skalnych ścian, Tragedie Tatrzańskie Dirk von Nayhauss: Rozmowy na szczycie. Ekstremaliści w górach Reinhold Messner: Naga Góra, Annapurna: pięćdziesiąt lat wypraw w strefę śmierci, Druga śmierć Mallory′ego: zagadka Mount Everestu i jej rozwiązanie, Siódmy stopień, Moje życie na krawędzi Wymienieni juz Jon Krakauer i Joe Simpson Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura górska 12.01.11, 18:51 Leszek Cichy i Krzysztof Wielicki - Rozmowy o Evereście. a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura górska 12.01.11, 19:04 Jeszcze mi się Onyszkiwicz przypomniał, Janusz Onyszkiewicz-polityk :-) Czytałam kiedyś ksiązkę o zdobyciu Gashenbrum, tylko nie jestem pewna czy sam ją napisał czy z kimś. a. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Literatura górska 13.01.11, 08:39 Przypomnial mi sie jeszcze Stefan Glowacz i jego: "W skale i lodzie. Życie na czubkach palców" Duzo napisal Hans Kammerlander ale chyba brak polskich tlumaczen. Odpowiedz Link Zgłoś