Dodaj do ulubionych

losy ludzkie, wojenne i powojenne

26.01.11, 11:14
Czy ktoś tu lubi książki o holokauście, tzn. o tych co przeżyli? Wspomnienia różnych osób o Polsce powojennej, o życiu zwykłych ludzi? Ostatnio czytam tylko takie i ciągle szukam nowych tytułów. Może jest ktoś taki jak ja????
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 26.01.11, 13:20
      jeśli Cie interesuje prawda - to książki Grossa
      za chwilę wyjdzie nowa pozycja dr Engelking

powieść - może Malowany Ptak Kosińskiego?
      pozdrawiam
      jeep

• Gość: misza Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: *.toya.net.pl 05.02.11, 19:03
        Malowany Ptak - oczywiście tylko wtedy, jeśli prawda Cię nie interesuje :)

"Egzekutor" - Stefan Dąmbski, też kontrowersyjna prawda, ale warto przeczytać,
        "Byłem asystentem doktora Mengele" - Miklos Nyiszli
        • cotbus76 Byłem asystentem (...) to traumatyczna lektura. 06.02.11, 16:17
          Jeszcze teraz robi mi się zimno na wspomnienie jak to wszystko było zwyczajne. Historia autora jest straszna i każe sobie odpowiedzieć na pytanie co człowiek by zrobił w jego sytuacji, gdy instynkt życia staje się silniejszy od norm moralnych wpajanych nam od dzieciństwa. Pamiętam też współczucie dla tego człowieka. Najstraszniejsze jednak było tło, drugorzędne szczegóły życia obozowego opisywane przez autora, z których wynika to co Hanna Arendht nazwała banalnością zła. Najgorsze jest to, że takie uprzemysłowienie zła, jego sformalizowanie jest nadal możliwe. Bo czy pracownik jakiejś wielkiej korporacji mając świetne warunki pracy i płacy naprawdę odmówiłby udziału w pracach nad procedurą poprawienia jakości procesu zabijania ludzi w jakimś odległym nieznanym sobie miejscu ? Po przeczytaniu wielu książek-wspomnień ofiar hitleryzmu i stalinizmu jestem pewna, że o ile nie musiałby robić tego własnoręcznie a ludzie ci byli dla niego anonimowi to pewnie nie :(
          Zresztą ktoś to już kiedyś napisał, jeśli dobrze pamiętam to jakoś tak to szło :
          "Kiedy przyszli zabrać Żydów nie protestowałem bo nie byłem Żydem, kiedy zabierali katolików nie protestowałem bo nie jestem katolikiem a kiedy przyszli zabrac mnie to nie miał już kto protestować".
          • oryginalnanikita181 Re: Byłem asystentem (...) to traumatyczna lektur 07.02.11, 10:28
            Trudno mi oceniać, która książka jest najstraszniejsza, ale mam jakoś szczęście czytać je w kolejności rosnącej, a nie odwrotnie. Gdybym zaczęła od takich jak "Bylem asystentem..." to dalej bym chyba nie czytała. Myślę, ze dla współczesnych ludzi potworności, do jakich sie dopuszczano w czasie II wojny są w ogóle nie do pojęcia. dziwne jest to, że w miarę czytania moja tolerancja dla różnych nacji maleje, zamiast rosnąć. Zwyrodnienie narodów takich jak Niemcy, Ukraińcy, Łotysze czy Estończycy, Chińczycy i Japończycy jest nie do pojęcia. Sposobów znęcania sie, mordowania, torturowania przed śmiercią wymyślali tyle, ze normalny człowiek nie jest w stanie tego pojąć. Czytam teraz "Testament" Barucha Milcha i jest wstrząśnięta. I to wszystko prawda!
    • Gość: zochna Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: *.play-internet.pl 26.01.11, 14:32
      Roma Ligocka "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"
      "Moje skradzione życie"- nie pamiętam nazwiska autorki, ale jest to Francuzka, która ożeniła się z Rosjaninem, wyjechała z nim do Rosji, a potem - mimo wielu prób - nie udało jej się stamtąd wyrwać i nie mogła już wrócić do Francji
      • jeepwdyzlu Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 26.01.11, 14:37
        sięgnij po rozmowy Torańskiej
        choćby BYLI - rozstania 1968

ciao
        jeep
    • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 26.01.11, 19:01
      Dzięki za tyle. Wszystkie oprócz dr Engelking są mi znane. A jakieś inne wspomnienia?
      • shiva772 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 26.01.11, 20:12
        Proponuję to Agaty Tuszyńskiej "Długie życie gorszycielki", pokrętne życie, pokrętny los, marny koniec...Warto przeczytać.
    • maja_sara Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 27.01.11, 17:57
      O, temat Holocaustu, Zagłady i powojenne losy zesłańców, czy ludzi ukrywajacych się podczas II wojny światowej, to mój wieloletni temat nr jeden.
      Moje propozycje lektur:
      * B. Stanisławczyk "Czterdzissci twardych. Wojenne losy Polakówi Zydów.",
      * A. Krischner "Listy z pudełka. sekret mojej mamy."
      * W. Adamczyk "Kiedy Bóg odwrócił wzrok",
      * K. Levine "Walizka Hany",
      * S. Montefiore "Saszeńka" /ale to już powieść oparta na fikcji, nie zaś autentyczne wspomnienia/
      * T. de Rosnay "Klucz Sary" /też powieść/
      * L. Stillman "Duet, który oprzetrwał piekło. Niezwykła historia z czasów Ii wojny światowej."
      * U. Volklein "Nikt już nie oczekiwał litości. Losy niemieckich wygnanych."
      * R. Kluger "Żyć dalej",
      * B. bartnikowski "Dzieciństwo w pasiakach",
      * Joanna Iwaszkiewicz "Wtedy kwitły forsycje. Pamięci dzieci-ofiar Holocaustu",
      * W. PÓltrawska "I boję się snów",
      * "Kobieta w Berlinie" /anonimowe dzienniki Niemki/
      * I. Kertesz "Los utracony",
      * H. Birenbaum "Nadzieja umiera ostatnia."
      * "Patrzyłam na usta. Dziennik z warszawskiego getta."
      * D. Misha "Przeżyć z wilkami",
      * C. Kramer "Wojna Klary"
      * O. Watowa "Wszystko, co najważniejsze".

Sporo tego w sumie. Jeszcze pamiętniki A. Frank, ale to na pewno znasz, tak samo jak historię I. Sendler i tego polecać nie muszę.

Z beletrystyki polcam także "Moskiewską sagę" Aksionowa i "Dzieci Arbatu" Rybakowa.
      • maja_sara Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 27.01.11, 18:03
        lubimyczytac.pl/ksiazka/6888/laskawe
        Jeszcze to, ale myślę, że już zdążyłaś przeczytać. W zeszłym roku było głośno o tej książce. Ciężko się czyta, bo to nie jest łatwa i przyjemna lektura, ale polecam, skoro temat Cię interesuje.
        • Gość: mb75 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: 81.219.54.* 27.01.11, 21:25
          Ja właśnie czytam "Oskarżona Wiera Gran" - polecam. Ta historia akurat opowiada o kobiecie, której udało się wyjść z getta, ale za to po wojnie została oskarżona o współpracę z gestapo. Bardzo poruszająca historia.
          • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 28.01.11, 13:35
            Dzięki bardzo,Wierę Gran przeczytałam już wcześniej, a teraz okazuje sie, ze coraz więcej osób o tym czyta. bardzo mnie to cieszy, bo to trudny temat i mało popularny. Polecam wszystkie książki Agaty Tuszyńskiej, są świetne.
      • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 28.01.11, 13:44
        Och, bardzo mnie cieszy, że nie tylko mnie to fascynuje. w moim środowisku jestem odosobniona, wszyscy sie nabijają, że ciągle czytam o Żydach, a ja czytam tez o innych sprawach, ale właśnie z tematyki, jaką wymieniłaś. Kilka książek mam i czytalam, ale wymieniasz też takie , których nie znam. Bardzo ci dziękuję i podrzucam kilka swoich:
        -kim pan jest, panie Grymek?-Natan Gross
        Życie przecięte-Joanna Wiszniewicz
        Zima o poranku-Janina Bauman
        Rodzinna historia lęku-Agata Tuszyńska
        Pociąg Kasztnera-Anna Porter
        Mam jeszcze trochę podobnych, jakbyś chciała, to podam tytuły. Niektóre znajduje w bibliotece, inne musze kupić, żeby przeczytać. Ale dzięki Tobie wpadłam na pomysł i zrobię sobie listę tego co mnie interesuje i będę wykreślać przeczytane. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
        • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 28.01.11, 14:05
          Oczywiście zapomnialam o moich najbardziej ulubionych:
          Księżniczka deptaku- Marty Sztokfisz
          Siostry- Ireny Landau i kontynuację : Pogodne dni
          Lawendowy pył oraz zapach rozmarynu-to są powieści rodzinne D.Marcinkowska, E.Marcinkowska-Schmidt
          Utracone dzieciństwo -Yehuda Nir
          Moje życie, mój czas- Maria ze Zdziechowskich Sapieżyna
          Ostatni mazur- Andrew Tarnowski
          kobiety wypędzone- Marianne Weber
          • f.l.y Hanna Krall 28.01.11, 15:11
            wszystkie jej książki - polecam...
            • f.l.y proszę... 28.01.11, 15:13
              link do książek:

www.hannakrall.pl/ksiazki.php
              • oryginalnanikita181 Re: proszę... 28.01.11, 15:40
                Dzięki , ona mi jakoś dotąd umykała...
                • Gość: ... Re: proszę... IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 23:15
                  Joanna Olczak - Ronikier, W ogrodzie pamięci; Ida Fink; Irena Krzywicka, Wyznania gorszycielki; Zygmunt Klukowski, Dzienniki z lat okupacji; Anka Grupińska, Jan Grabowski, Marek Edelman. Warto też przewertować dzienniki Iwaszkiewicza i Dąbrowskiej.
          • shiva772 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 29.01.11, 18:54
            forum.gazeta.pl/forum/w,151,97398208,97398208,Zycie_codzienne_w_XX_leciu_biografie.html
            To mój stary wątek, mnóstwo podpowiedzi tam znajdziesz. Nie wymieniłaś "W ogrodzie pamięci", rzecz jest niesamowita, nie podawałam wcześniej bo tematyka jest głównie przedwojenna. Los Maxa Horwitza poprostu wyrył mi się na psychice ;)
            Ja też czytam głównie o Żydach - choć Sapieżyna i Tarnowski się z tego kręgu wyłamują a należą do moich ulubionych. A oprócz biografii warto poczytać I.B.Singera choćby genialny Dwór.
            • marynika123 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 29.01.11, 20:08
              Jak Dwór to i Spuścizna. Bo to jest całość - już nie pamiętam co pierwsze. A poza tym wiele innych utworów obu braci Singerów: Izaaka i Israela. Ja uwielbiam takie sagi rodzinne, a u nich jest ich kilka. Gorąco polecam
              • shiva772 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 29.01.11, 20:18
                Zgadza się. Dwór to część pierwsza. Sagi to: Rodzina Muszkatów (Bashevisa) a Izraela Joszuy Singera są dwie - Rodzina Karnowskich i Bracia Aszkenazy. Ta druga ciężka do zdobycia.
                • agiq Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 29.01.11, 21:02
                  'Wojna Klary" - Clara Kramer
                  • przemostegna Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 30.01.11, 12:52
                    W tym temacie będę jak zacinająca się płyta- "Życie i Los" Grossmana. Na temat holocaustu, to pewnie Primo Levi "Rozejm" i taka ciekawostka ( tu także życie przedwojenne polskich Żydów), Jacob E. Rosenberg "Na wschód od czasu", w Polsce może o tyle niezbyt popularna, bo auto nie paja miłością do naszego narodu. Ostatniotaki komiks czytałem- Pascal Croci "Auszchwitz".
                • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 31.01.11, 20:35
                  Ponieważ lubisz czytać o Kresach, może tego jeszcze nie znasz:Chłopcy z kresów- Jan Wajman, Stanislaw Szałygo- Kręte losy kresowiaków i Zaścianek na kresach.
        • marcel133 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 07.05.11, 13:23
          witam serdecznie. Mam pewną prośbę, bowiem gorączkowo poszukuję książki Anny Porter - Pociąg kasztnera. Potrzebuję jej do matury ustnej. Gdyby ktoś miał tą książkę i posłał w formacie pdf. to byłbym bardzo wdzięczny.

podaję maila: daaaarek@gmail.com
    • mala200333 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 30.01.11, 16:12
      Marcel Goldman - "Iskierki zycia"
      • oryginalnanikita181 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 31.01.11, 15:19
        no po prostu brak słów. bardzo wam dziękuję, wszystkie wpisałam do kajetu i zabieram sie za szukanie. Shiva772- wszystko z twego wątku sobie podklejam do worda i mam listę. O wielu książkach nigdy nie słyszałam, a myślałam, ze przeczytałam takich książek już naprawdę wiele. Ciesze się bardzo, ze nie jestem sama ze swoimi upodobaniami, ze jeszcze kogoś to fascynuje tak jak mnie. Raz jeszcze dziękuję!!! aha, polecam książkę "Marianna i róże" -Fedorowicz i Konopińskiej. O życiu rodziny na wsi na przełomie XIX i XX wieku. Cudowna i autentyczna.
        • f.l.y Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 31.01.11, 16:51
          niekoniecznie o Żydach, ale o czasach wojny i losów ludzi w tamtym czasie pisze w swoich książkach Maria Nurowska..

o życiu też....Panny i wdowy np

merlin.pl/nurowska/browse/search.html?phrase=nurowska§ion=&x=0&y=0&place=0+simple&offer=O&sort=rank&page=1
    • pluskat Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 01.02.11, 15:37
      Stefan Chaskielewicz, Ukrywalem sie w Warszawie, Znak 1988
      • Gość: ... Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: *.toya.net.pl 01.02.11, 21:22
        Skoro o wojnie, to proponuje jeszcze: Wspomnienia, Monika Żeromska (i następne części);Bylam, byliśmy, Irena Jurgielewiczowa; Wspomnienia wojenne, Karolina Lanckorońska, Dzienniki czasu wojny, Zofia Nałkowska; Dziennik okupacyjny, Stanisław Rembek; Książki i ludzie, Bohdan Korzeniewski ; Kepi wojska francuskiego, Leszek Prorok (nie dot. wcale wojska francuskiego); opowiadania Jana Jozefa Szczepańskiego (np. tomy "Jeszcze nie wszystko", "historyjki"), Ziele na kraterze, Melchior Wańkowicz; Miłość i śmierć Krzysztofa Kamila; Dom Baczyńskiego, Wieslaw Budzyński (trochę pretensjonalne, ale da sie przeczytać), etc.
    • cotbus76 Wszystkim, których kochałem Martin Gray 02.02.11, 08:32
      Ukazała się w Polsce tylko raz pod koniec lat 80-tych a więc raczej do znalezienia w bibliotekach. Historia niesamowita, bo bohater opowiada swoją historię w formie jakby retrospekcji będącej wynikiem strasznej tragedii rodzinnej już po wojnie, która ponownie zabrała mu osoby bliskie. Książkę zapamiętałam głównie przez jedną scenę : bohaterskiej śmierci ojca bohatera w powstaniu w gettcie, którą musiał on obserwować z ukrycia całkowicie bezsilny. I to straszne poczucie bohatera, że w tym dniu definitywnie zakończyło się jego dzieciństwo i w ogóle dotychczasowe życie a jedynym jego celem stało się przeżycie za wszelką cenę byle tylko się zemścić. W dalszej części autor bardzo szczegółowo opisuje jak owa chęć zemsty powoli zabijała w nim cżłowieczeństwo i ludzkie uczucia. Bo w odróżnieniu od wielu innych ofiar holocaustu autor miał możliwość prawdziwej krwawej zemsty i jak sam przyznał na swoje nieszczęście z niej skorzystał. Zemsta nie przyniosła mu jednak żadnej ulgi a jedynie uczyniła z niego wrak człowieka. Wstrząsająca lektura.
      • oryginalnanikita181 Re: Wszystkim, których kochałem Martin Gray 02.02.11, 14:27
        Tak sugestywnie opisałaś, że już kupiłam na allegro...
        • shiva772 Re: Wszystkim, których kochałem Martin Gray 02.02.11, 22:56
          A ja kupiłam Oli Watowej "Wszystko co najważniejsze", ma doskonałe recenzje.
        • cotbus76 Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowana :) 03.02.11, 14:11
          • shiva772 Re: Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowana :) 03.02.11, 20:27
            Hmmm, też mam taką nadzieję :)
            • shiva772 Re: Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowana :) 03.02.11, 21:38
              Ooo nie napisałam, że też kupiłam :)))
    • mietowa_kawa Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 02.02.11, 23:16
      Być może z innej strony: Człowiek w poszukiwaniu sensu. Mnie interesuje między innymi międzywojnie.
    • Gość: jarmilka55 Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:23
      Arnold Zweig , niemiecki pisarz pochodzenia żydowskiego o losach żołnierza w czasie I wojny światowej. Kilka tomów, zaczyna się ta historia od "Młoda kobieta w 1914 roku" .
      II wojna - Stefanie Zweig "Nigdzie w Afryce" losy rodziny żydowskiej emigrującej z hitlerowskich Niemiec.
      Polecam obydwu autorów, bo to dobre pisarstwo.
    • mamalgosia Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 09.02.11, 19:59
      Rewelacyjnie zaopatrzona jest księgarnia na terenie obozu w Auschwitz, wiem, że prowadzą też sprzedaż wysyłkową. Gdy tam byłam, wyszłam z dwiema siatkami wypchanymi literaturą.

pl.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_content&task=view&id=924&Itemid=129
    • margala Celek Perechodnik 'Spowiedź' 05.03.11, 10:45
      oryginalnanikita181 napisała:

> Czy ktoś tu lubi książki o holokauście, tzn. o tych co przeżyli? Wspomnienia ró
      > żnych osób o Polsce powojennej, o życiu zwykłych ludzi? Ostatnio czytam tylko t
      > akie i ciągle szukam nowych tytułów. Może jest ktoś taki jak ja????

Bardzo zainteresował i poruszyła mnie książka Celeka Perechodnika pt. "Spowiedź". To spisane w 1943 roku do bólu szczere i okrutne wspomnienia Żyda, który był policjantem w getcie w Otwocku a potem ukrywał się na terenie Warszawy.

tu info:
      ksiegarnia.karta.org.pl/product.php?action=show&id=617&page=1
      Pozdrawia M.
    • aniutkam Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne 05.03.11, 19:47
      Bardzo polecam- Ostatni mazur Tarnowskiego. Książka niezwykle ciekawa- losy dużej rodziny od końca XIX wieku do lat 70 XX. Warto się z nią zapoznać.
      • Gość: Krysia S. Re: losy ludzkie, wojenne i powojenne IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.17, 20:20
        Kocham ta tematyke.
        Czuje że to dziwne.czemu nawet w sloneczny dzien ja czytam o woj ie.żeby pamietać!!!żeby doce iać tl co mam.Żeby podziwiac to co człowiek potrafi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka