Gość: Agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 17:34 Troszkę od jakiegos czasu pisze i szukam ksiazek dotyczacych pisania. Czy mozecie jakies tytuly polecic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajniczek.russella Re: sztuka pisania 16.02.11, 20:40 Pisania czego? Podań? ;) Jeśli powieści, to warto przeczytać "Jak napisać scenariusz filmowy" - znajdziesz tam wiele przydatnych wskazówek, które można zastosować w książce: merlin.pl/Jak-napisac-scenariusz-filmowy_Robin-Russin-William-Downs,images_big,13,978-83-922604-0-0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: sztuka pisania 17.02.11, 08:33 Tu jest świetny poradnik www.kres.mag.com.pl/kaciki.php wydany został też w postaci książkowej: merlin.pl/Galeria-zlamanych-pior-czyli-jak-nie-nalezy-pisac-ksiazki_Feliks-W-Kres/browse/product/1,393777.html#fullinfo A tu trochę skazówek natury technicznej: www.publixo.com/writers_guide/0/f/edytor www.publixo.com/writers_guide/0/f/how_not_to_write I garść porad prawnych, jeśli dojdziesz do etapu starań o wydanie książki: www.szwedzka.pl/nissaba_poradnik.html Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Tylko nie Kres 18.02.11, 19:59 Zgadzam sie. Co do Kresa. Ale ze dwie czy trzy przydatne rady tam znalazlam.Dla cierpliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: sztuka pisania 17.02.11, 08:54 Gość portalu: Agata napisał(a): > Czy mozecie jakies tytuly polecic? Tytułów nie, ale mogę polecić radę doświadczonego pisarza :-) Czechowa mianowicie: Sztuka pisania to sztuka skracania. a. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: sztuka pisania 25.02.11, 16:53 Nie, po prostu pisz, pisz i jeszcze raz pisz, a w przerwach czytaj dobre książki, Odpowiedz Link Zgłoś
chemo Re: sztuka pisania 19.09.11, 10:02 W magazynie literackim @trament jest cykl artykułów z poradami dla pisarzy: virtualo.pl/literatura_kultura/ebook/c417/ Odpowiedz Link Zgłoś
ktotoczyta Re: sztuka pisania 19.09.11, 11:22 Uważam, że książki uczące pisać są po prostu wyciąganiem kasy z naiwnych. Żeby dobrze pisać, trzeba najpierw dużo czytać. Może jedynie poleciłabym dla chcących wydać jakąś własną publikację - coś na temat rynku wydawniczego w Polsce- np. książki i blog Pana Pollaka www.pawelpollak.blogspot.com www.szwedzka.pl - można dowiedzieć się z nich np o pewnych aspektach prawnych wydania ksiażki, prawa autorskiego itp. A poza tym jakieś poradniki językowe- np. profesora Bralczyka- żeby nie robić ewidentnych błędów językowych, gramatycznych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: sztuka pisania 22.09.11, 12:58 > Uważam, że książki uczące pisać są po prostu wyciąganiem kasy z naiwnych. > Żeby dobrze pisać, trzeba najpierw dużo czytać. Nie do końca się zgodzę. Jeśli komuś brak talentu, to żaden poradnik oczywiście nie zrobi z niego pisarza. Wskazówki "warsztatowe" mogą jednak dużo pomóc, np. w poprawniejszym konstruowaniu opisów czy dialogów. Nie każdy wyczuwa to intuicyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: sztuka pisania 19.09.11, 19:57 Stephen King napisał dowcipną książkę pt. "Jak pisać: Pamiętnik rzemieślnika". Mimo lekkiej formy można się z niej paru interesujących rzeczy dowiedzieć. Czytałam ją kilka razy, dla przyjemności, bo pisać nie umiem i nie zamierzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
brovaar Re: sztuka pisania 19.09.11, 20:21 Wszystkie książki o pisaniu można wywalić na śmietnik. No chyba, że chcesz faktycznie pisać podania i inne CV. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: sztuka pisania 20.09.11, 18:05 Jest trochę dobrych książek, ale wszystkie dostępne po angielsku (ja je czytałam po angielsku, nie wiem, czy ukazały się w jęz. polskim). Polecić mogę z czystym sumieniem: - Francine Prose "Reading like a Writer. A Guide for People who Love Books and for Those who Want to Write Them". - "The Creative Writing Coursebook" ("Forty Authors Share Advice and Exercises fro Fiction and Poetry"). Foreword by Andrew Motion, edited by Julia Bell & Paul Magrs Wielu pisarzy oraz prowadzących wydziały kreatywnego pisania poleca też "Becoming a Writer" Dorothei Brande, ale sama jej nie czytałam. Polecam natomiast ciekawe i świetne rady pisarzy, które jakiś czas temu ukazały się w "The Guardian": www.guardian.co.uk/books/2010/feb/20/ten-rules-for-writing-fiction-part-one i część druga: www.guardian.co.uk/books/2010/feb/20/10-rules-for-writing-fiction-part-two Najbardziej podobają mi się dwie rady: Do not place a photograph of your favourite author on your desk, especially if the author is one of the famous ones who committed suicide. i Marry somebody you love and who thinks you being a writer's a good idea. Powodzenia w pisaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sztuka pisania 20.09.11, 20:34 dla mnie objawieniem przed wielu, wielu laty - był Martin Eden Londona. Nie ma tu za wiele o warsztacie zawodowego pisarza, ale w pisaniu bardzo mi pomogła i nauczyła wielkiej pokory... A tak poza tym, Filipiak o twórczym pisaniu dla młodych panien popełniła, warto przejrzeć wspomniane już poradniki z serii: Jak napisać... scenariusz, powieść, powieść kryminalną i świetną powieść... Tyle, ze te poradniki to dla rzemieślników, dla tych co wyłącznie z natchnienia i weny - zbyt prozaiczne będą ;-) I na koniec, właśnie dziś w Matrasie rzucił mi się w oczy mały tomik czegoś o sztuce pisania, ale dokładnego tytułu nie pamietam, bo tylko mignął mi, gdy szłam do półki z sensacją :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mol1987 Re: sztuka pisania 30.09.11, 10:38 Dlaczego wszyscy każą najpierw dużo czytać? W czym to ma pomoc? Chodzi o to, żeby potem robić plagiaty? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: sztuka pisania 30.09.11, 11:57 Nie. Chodzi o to, że jak dużo nie czytasz, to nie wiesz, jak pisać. I nie rozchodzi się tu o kopiowanie stylu czy pomysłów, tylko o opanowanie interpunkcji, ortografii, fleksji, składni, zapoznanie się z różnego rodzaju zabiegami stylistycznymi, figurami retorycznymi, metaforami. Dzieci w szkołach, które czytają książki z własnej i nieprzymuszonej woli, piszą o wiele lepsze wypracowania niż te dzieci, które nie czytają, bo po prostu są obyte z tą formą przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sztuka pisania 30.09.11, 19:47 amen :-) Osoby dużo czytające - często mają większy zasób słów i lepszy styl, mniej błędów zazwyczaj popełniają. A przy okazji, właśnie wyczytałam, ze nowa książka warsztatowa się pojawiła, tym razem napisana przez polskich autorów: Jak zostać pisarzem Creative Writing po polsku, czyli podręcznik twórczego pisania ze strony wirtualnego wydawcy: ... TREŚĆ Innowacyjny na polskim gruncie poradnik dla wszystkich adeptów sztuki pisania jest pracą zbiorową, w której specjaliści przedstawiają podstawy wiedzy niezbędnej przy tworzeniu tekstów prozatorskich. W książce mowa jest o strukturze utworu literackiego (fabuła, czas, przestrzeń, techniki narracyjne, postaci, język, dialogi), gatunkach prozatorskich i literacko-publicystycznych oraz o specyfice tekstów reklamowych. Autorzy przedstawiają zagadnienia obecnego rynku wydawniczego i medialnego, pracy z redaktorem, piszą o życiu literackim, a nawet prawie autorskim. Głos otrzymują tu także praktycy: cytowani są współcześni polscy pisarze, którzy opowiadają o swoich zawodowych doświadczeniach, o wzniosłej inspiracji i codziennej pracy w warsztacie pisarskim. Poradnik ten, napisany lekko, chwilami dowcipnie, zarazem bogaty w wiedzę praktyczną, zachęcający do samokształcenia, a zwłaszcza czytania, został pomyślany jako pierwszy polski podręcznik akademicki dla uczelni kształcących przyszłych ludzi pióra. AUTORZY Urszula Glensk – literaturoznawca i krytyk literacki, adiunkt w Instytucie Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWr; Marcin Hamkało – poeta, redaktor, publicysta, wykładowca creative writing na UJ, UWr i w Dolnośląskiej Szkole Wyższej, dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Opowiadania; Karol Maliszewski – poeta, prozaik, krytyk literacki, pracuje Instytucie Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWr; Leszek Pułka – badacz kultury masowej, recenzent, dziennikarz, profesor UWr; Paweł Urbaniak – filolog i socjolog, krytyk literacki, prowadzi zajęcia m.in. na Uniwersytecie Wrocławskim i Uniwersytecie Opolskim; Andrzej Zawada – historyk literatury polskiej, krytyk i eseista, poeta i prozaik, profesor na Wydziale Filologicznym UWr, dyrektor Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWr, wykładowca SWPS, członek Jury Literackiej Nagrody Europy Środkowej „Angelus”. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sztuka pisania 01.10.11, 08:31 o boze.. ja bym chetnie przeczytala - o czym pisac.... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sztuka pisania 01.10.11, 11:58 Minnie - to właśnie bywa najtrudniejsze... znaleźć ciekawy temat... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: sztuka pisania 01.10.11, 18:00 Nie wiem. Wydaje mi się, że sporo niezłych tematów zabił brak warsztatu. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sztuka pisania 02.10.11, 01:11 Nie wiem. Wydaje mi się, że sporo niezłych tematów zabił brak warsztatu. to tez, bo w sumie - z wlasnego zycia znalazly by sie tematy na napisanie powiesci w stylu Slonce Toscanii, oczywscie odpowiednio przyprawione. taka w sumie powiesc o niczym i o wszystkim, nie wiadomo po co to komu, ale widac sa tacy co to lubia skoro i film z tego powstal. Ale zycie jest okrutne, talentu nie mam, wiec nie wiem jak sie za to zabrac :( :) ale swoja droga, chcialoby sie poruszyc jakis naprawde intrygujacy temat, cos czego jeszcze nie bylo, albo pod katem ktorego ktos jeszcze nie rozpracowywal. np jak ta Zona Podroznika w Czasie czy jak to tam po polsku jest - o, to cos nowego a tu kicha, pomyslow tez nie mam. no po prostu beztalencie.. jedynie co umiem pisac to ponoc ciekawe listy. ale z listami to jest tak ze malo kogo obchodzi gdy pisze np. do tesciowej jak to u mnie na "bak-jardzie" hasaja czarne wieworki, lub jak moj piesek zostal oblany przez skunksa i w domu walilo przez trzy miesiace... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sztuka pisania 02.10.11, 09:39 > Wydaje mi się, że sporo niezłych tematów zabił brak warsztatu. a ja myślę, że to mieszanka... wiele tematów przychodzi z nienacka do głowy, brak warsztatu, brak motywacji i systematyczności sprawia, że arcydzieła się nie pojawiają. Ale też sporo jest książek na półkach księgarni, warsztat opracowany do perfekcji, ale miałkie to jakieś, niewarte uwagi... wybitny talent, zdeterminowany na pisanie, obroni się przed brakami warsztatowymi, raz na jakiś czas pojawi się perełka, a najlepiej wyrobione warsztatowo beztalencie może zostać czasem ghostwritterem, bo samo arcydzieła nie stworzy... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: sztuka pisania 02.10.11, 13:56 Pewnie, najlepiej mieć dobry pomysł i odpowiednio go zrealizować. Ale takie zastanawianie się od tyłu kojarzy mi się trochę z: "Nie mam nic do powiedzenia, ale chcę być pisarzem". Są też książki w sumie o niczym, albo bez jakiejś ekstra ciekawej fabuły, czy pędu wydarzeń, ale napisane w taki sposób, że chce się do nich wracać, bo jest klimat, czy to coś, co autor potrafi przelać na papier. Bez tego i warsztat nie wystarczy. Tym niemniej uważam, że pisarz wciąż powinien się uczyć, nie poprzestawać na tym, co już wie, potrafi, szukać i dążyć do góry. Dużo czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: owszem, 03.10.11, 02:45 nie jestescie pisarzami to sie nie madrzcie, jakby nie potrzeba sie bylo uczyc jak pisac, to i nie potrzeba by bylo sie uczyc jak malowac, jak byc aktorem, jak byc np pianista itd bo sam talent by wystarczyl a w koncu od czegos sa takie studia lub po cos pobiera sie nauki od mistrza. nawet jak ktos ma talent taki naturalny i wielki, to chocby po takich programach jak American Idol jak kto spostrzegwaczy i slucha co mowia sedziowie a nie tylko gapi sie glupio z wiszaca japa, to sie zorientuje ze sam talent nie wystarczy, nauki i wskazowki od doswiadczonego nauczyciela jak wykorzystac glos, oddech, miesnie itp itd - sa mu potrzebne bo tego wlasnie jeszcze nie wie. wszystko ma znaczenie. A wiec takie poradniki jednak maja racje "butow" ;), (bytu) bo wbrew pozorom nawet do takiego niby glupiego powieszenia prania moze byc jakis sprytny trik o ktorym wie tylko doswiadczona gospodyni - a ktorego po samym wiszacym praniu nie widac. bo kwestia moze polegac nie na tym JAK to wisi, tylko jak to sie WIESZA. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
perli nie 04.10.11, 21:35 przeczytałam w życiu żadnego poradnika a piszę lepiej od Mickiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: nie, pees, dwa, 04.10.11, 22:51 tak więc Twoja teza o poradnikach pada rozstrzelana Odpowiedz Link Zgłoś
goh.ha Re: nie, pees, dwa, 05.10.11, 08:34 Perli nie wysilaj się z tą pseudoartystyczną formą pisania postów, bo tylko bałagan robisz na forum. Psujesz formę drzewka, niewygodnie się czyta. Idz sobie gdzies indziej uprawiać grafomanię formy. Chcesz na siłę pokazać wszystkim, że jesteś inna, poetka niby czy co? To nie jest forum dla pseudopoetyckich pseudowirtuozów. Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: nie, pees, dwa, 05.10.11, 10:07 nikt nie będzie mnie mówił jak mam pisać to forum o Mickiewiczach nie? kłaniam się Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: nie, pees, dwa, 06.10.11, 07:00 Nie bluźnij, Gocha, przecież jest lepsza od Mickiewicza :) Odpowiedz Link Zgłoś
perli owszem 06.10.11, 22:11 jestem lepsza ale to nie istotne jest możesz obronić powyższą tezę masz wyobraźnię to spróbuj wyobraźnię jaką mają poeci dodam tu Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: owszem, pees, 06.10.11, 22:16 która została rozstrzelana teza znaczy się kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: owszem 07.10.11, 03:36 jestem lepsza Dla Perli jestes lepsza ale tylko od wieprza pa Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: owszem 07.10.11, 09:19 Nie pękaj nic, Perla, mnie Twoje posty bardzo się podobają - zarówno jeśli idzie o treść, jak i formę :) Pozdrawiam BTW, Minnie - przegięłaś z tym wieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: owszem 07.10.11, 09:37 BTW, Minnie - przegięłaś z tym wieprzem. naprawde? a przeciez to tylko poezja. akurat wybralam taka forme i tresc. przykro mi ze nie przypadla ci do gustu, nie lubisz rymow, moze... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: owszem 09.10.11, 00:21 perlinki nie pękają jeno jabłkami suszonymi się nadziewają przed wskoczeniem do piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: owszem 09.10.11, 00:24 perli napisała: > perlinki > nie > pękają > jeno > jabłkami > suszonymi > się > nadziewają > przed > wskoczeniem > do > piekarnika Lubię to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
goh.ha Re: sztuka pisania 07.10.11, 12:55 perli napisała: > nikt nie będzie mnie mówił jak mam pisać Może admin ci powie, bo robisz bałagan na forum. Trzeba dostosować styl pisania do sytuacji. Styl odzwierciedla osobowość. Twój wskazuje na to, że jesteś niezrównoważoną osobą, masz zaburzenia osobowości. Zamiast uprawiać tu wirtuozerię (licząc, że ktoś cię doceni, albo ty sama pod innym nickiem) idź po pomoc do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sztuka pisania 09.10.11, 00:26 Może admin ci powie, bo robisz bałagan na forum. zgadza sie :) Fraszka o forumce Perli: -jakie ludziki takie wierszyki :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: sztuka pisania 09.10.11, 02:09 goh.ha napisała: > Może admin ci powie, bo robisz bałagan na forum. Trzeba dostosować styl pisania > do sytuacji. Styl odzwierciedla osobowość. Twój wskazuje na to, że jesteś niez > równoważoną osobą, masz zaburzenia osobowości. Zamiast uprawiać tu wirtuozerię > (licząc, że ktoś cię doceni, albo ty sama pod innym nickiem) idź po pomoc do ps > ychologa. Nie wiem goh.ha, czym się zajmujesz w życiu - wypasem trzody chlewnej czy przerzucaniem obornika z miejsca na miejsce, ale wracaj do tego zajęcia i nie terroryzuj forumowiczów, którym do pięt nie sięgasz, tak pod względem duchowym, jak i zwykłej kultury osobistej. Twój styl wskazuje, że brak ci choćby odrobiny polotu i wyobraźni, o guście literackim nie wspomnę. Układ graficzny współczesnej prozy i poezji, od czasów dadaistów i futurystów co najmniej (czyli od blisko stu lat) bywa tak fantazyjny, że posty perli wydają się przy tym wręcz tradycjonalistyczne. Tak czy inaczej - nigdzie nie jest powiedziane, że na tym forum nie można wypowiadać się w formie quasi-poetyckiej czy poetyckiej. Co do mnie - uważam, że tego typu posty są jak najbardziej pożądane, bo działają odświeżająco. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sztuka pisania 09.10.11, 02:16 Co do mnie - uważam, że tego typu posty są jak najbardziej pożądane, bo działają odświeżająco. a nie przeczyszczajaco? lubie poezje, nawet te modernistyczna, biala ale rzeczywscie dobra. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: sztuka pisania 09.10.11, 02:26 minniemouse napisała: > a nie przeczyszczajaco? Konsekwentnie obniżasz loty, minnie :/ Odpowiedz Link Zgłoś