Dodaj do ulubionych

Książki niezwykłe

30.03.11, 11:29
Witam :)
Zakładam wątek, na którym - moim marzeniem jest - by pojawiły się same niezwykłe książki. Takie, które skłaniają do refleksji, opowiadają naprawdę poruszające i niezwykłe historie, albo zapadły Wam w pamięć z innego powodu. Zachęcam :)
Tyle tytułem wstępu :)
Ja rozpoczynając wątek, polecam Wam bardzo serdecznie "7 razy dziś". To świetna historia o dziewczynie, która siedem razy przezywa ten sam dzień. Same musicie przeczytać, jak to się stało :) Podaję właśnie te książkę, ponieważ skłoniła mnie do refleksji, czego również i Wam życzę :)
Obserwuj wątek
    • Gość: agh Re: Książki niezwykłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 00:24
      Taka powiescia jest na pewno "Futurospekcja" R. Sawyera. Dosc zlozone dzielo opisujace ludzkosc, ktora w dosc ciekawy sposob poznala elementy przyszlosci. Sawyer blyskotliwie opisuje reakcje spoleczenstwa i globalna panike, przeplatajac historie z fragmentami wiadomosci
    • Gość: miki Re: Książki niezwykłe IP: *.radioalfa.pl 01.04.11, 06:30
      Dla mnie ostatnio takim tytułem była "tożsamość anioła" L.H. Zelman. Bardzo magiczna książka opowiadająca o walce dobra ze złem i o naszych wyborach
      • mietowa_kawa Re: Książki niezwykłe 01.04.11, 06:44
        Książki Dalajlamy
        Biegnąca z Wilkami.
        Odmień swój umysł, odmień swoje życie (bzdurny tytyuł, ale książka wartociowa)
        Druga płeć.
        Samobójstwo jako doświadczenie wyobrażni.
        Cud uważności
        Przebudzenie
        No to tak rzutem oka na półkę.
      • Gość: tialuna Re: Książki niezwykłe IP: *.barczewo.macrosat.pl 08.04.11, 15:05
        Też czytałam, świetna.
        A widziałaś to?
        www.youtube.com/watch?v=skHAREzsC4w
      • Gość: anita Re: Książki niezwykłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 08:56
        1000 wspaniałych słońc
        Kwiat śniegu i sekretny wachlarz
        Piórko na wietrze
        Kwiat pustyni
    • czytajka86 Re: Książki niezwykłe 03.04.11, 21:23
      Wspaniała książka, którą przeczytałam całkiem niedawno (spodobał mi się kolor okładki ;) ) to Błękitny chłopiec. Wzruszająca, przenosząca w zupełnie inny świat, do Indii... barwy, które można zobaczyć, zapachy, które można niemalże poczuć... I 12-letni Kiran, który kocha balet, dojrzewa, uwielbia się malować i wierzy, że jest wcieleniem Kryszny.. Polecam :)
      • inez21 Re: Książki niezwykłe 03.04.11, 23:18
        Dla mnie niezwykła był książka "Jest nas dwoje" Jackiewiczowej-po przeczytaniu obrałam moją życiową drogę:)
        "Przebudzenie" Anthonego de Mello-niezwykł,bo uczy nas prawdy o nas samych i tego ,ze to czy jesteśmy szczęśliwi czy nie zależy tylko od nas!!!

A z przeczytanych ostatnio "Podróż zimowa" Diane Armstrong-przecztałam ją kilka miesięcy temu i ciągle o niej myślę,ciągle nie mogę zrozumieć jak to wszystko mogło się wydarzyć:(((

No i jeszcze na deser "Japońska parasolka"-piękna, magiczna,tajemnicza i o wielkiej miłości no i przez to niezwykła:)

Polecam
      • Gość: gościówa Re: Książki niezwykłe IP: *.home.aster.pl 03.05.11, 00:04
        Zgadzam się, Błękitny chłopiec to naprawdę dobra książka. Można się nieźle uśmiać, ale także wzruszyć, bo chociaż opowiada o perypetiach dwunastoletniego chłopca, to w gruncie rzeczy to książka dla dorosłych, która ma w sobie sporo mądrości.
    • Gość: Rama1969 Re: Książki niezwykłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.11, 23:51
      Ja polecam książki Larssona, choć rozrywkowe, to niesamowite i niezwykłe. Polecam też polski Wyrok, książkę w klimacie Larssona. Także niesamowita i skłaniająca do refleksji, a przy tym bardzo sprawnie napisana.
      • magdaom Re: Książki niezwykłe 04.04.11, 01:21
        Romain Gary - Obietnica poranka i Biały pies
        Jerzy Kosiński - Cockpit
        Cizia Zyke - Tuan i Amsterdam Zombie
        Patrick White - Wiwisekcja
        Gregory David Roberts - Shantaram
        Zbigniew Mikołejko - W świecie wszechmogącym
    • nioma Re: Książki niezwykłe 04.04.11, 12:22
      Niesamowitą książką był dla mnie "Gargulec".
      Połączenie szaleństwa z racjonalizmem, milosci z obłędem, historii ze współcześnością... Piękna książka, wzruszająca i skłaniająca do przemyślen.
    • Gość: czajniczek.russela Re: Książki niezwykłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 19:31
      Straszne historie o otyłości i pożądaniu.
      Pierwsza książka w moim życiu, w której w TAKI sposób autor pokazuje ciało i duszę, a właściwie ciała i dusze. Książka, do której się wraca. Zaskakująca. Bez precedensu (chyba że ktoś zna coś podobnego?)
    • vayacondios Re: Książki niezwykłe 08.04.11, 15:52
      na pewno było parę takich książek, ale teraz na szybko to niesamowita historia jest w "Kobiecie z wydm".
    • kruszczyca Re: Książki niezwykłe 14.04.11, 22:43
      Willy Russell "Inny chłopiec" - bardzo piękna i mądra książka, a do tego zabawna.
    • Gość: mim Re: Książki niezwykłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 00:04
      Absolutnie niezwykły jest "Eifelheim" Michaela Flynna. Rzadko zdarza się aby Science Fiction o obcych zaczynało się w zasyfionym średniowieczu
    • Gość: brzydka36 Re: Książki niezwykłe IP: 195.191.109.* 03.05.11, 05:43
      Zapach cedru, zdecydowanie
    • Gość: spinka.s Re: Książki niezwykłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 09:05
      Poruszające i skłaniające do refleksji:

Musimy porozmawiać o Kevinie - Lionel Shriver
      Pożar w moim domu - Andrea Ashworth
      Dziewczyna z zapałkami - Anna Janko

to z tych niedawno przeczytanych. Z pewnością było ich więcej.

Notatnik
    • maniaczytania Re: Książki niezwykłe 03.05.11, 10:18
      Zdecydowanie "Zycie Pi" Yanna Martela - fantastyczna ksiazka, zapadajaca w pamiec, poruszajaca, wywracajaca sposob patrzenia na pewne sprawy
    • Gość: damian Re: Książki niezwykłe IP: *.uwm.edu.pl 04.05.11, 12:52
      "Fakty, przyroda i ludzie" Józefa Mackiewicza
    • Gość: tyda Re: Książki niezwykłe IP: 195.205.252.* 04.05.11, 13:12
      - " Tajemna historia" Donna Tartt
      - "Życie Pi" Yann Martel
      - "Mitomanka" Mary Morrissy
      - " "Sto butelek na ścianie" Portela
      - "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz" Lisa See
      - "Musimy porozmawiać o Kevinie" Lionel Shriver (nie wiem, czy nie przekręciłam nazwiska)
      • Gość: Magda Re: Książki niezwykłe IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.11, 13:23
        A ja polecam
        Kraina zwana Tutaj Cecyli Ahern oraz
        Mechanizm serca - Mathias Malzieu
      • Gość: Magda Re: Książki niezwykłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 10:06
        Tajemna historia-bardzo dobra ksiazka
      • qw994 Re: Książki niezwykłe 10.07.11, 19:23
        "Tajemna historia" - uwielbiam ją.
    • edi_6 Re: Książki niezwykłe 09.05.11, 08:26
      autorka:Chimamanda Ngozi Adichie:
      Połówka żółtego słońca
      Fioletowy hibiskus
      bardzo smutne, ale polecam gorąco! wywarły na mnie niesamowite wrażenie...
      z pewnością zapadną w pamięć i skłonią do refleksji
    • s-orbona Re: Książki niezwykłe 09.05.11, 09:28
      Myślę, że Metro 2033/2034 można zaliczyć do takich niezwykłych książek. Niby post-apokalipsa, a opowiada o przeżyciach bohaterów.
    • Gość: alekk Re: Książki niezwykłe IP: *.uwm.edu.pl 11.05.11, 15:06
      "Fakty, przyroda i ludzie" Józefa Mackiewicza. W tej książce jest to co najbardziej boli w XX wieku.
      • pomme Re: Książki niezwykłe 12.05.11, 11:58
        z ostatnio przeczytanych
        Niezwykli Tarasa Prochaśko
        ponad to niezmiennie Myśliwski, cokolwiek
        • landrynka.pl Re: Książki niezwykłe 13.05.11, 01:10
          Dla mnie mistrzowskimi ksiazkami pozostaja:
          "Bracia Karamazow" (tez "Idiota") F.Dostojewskiego
          "Czarodziejska Gora" Th.Manna

.... jutro dopisze wiecej, poniewaz zrobilo sie pozno
          i ide spac, ale przed spaniem umyc zabki i - poczytac :-)
    • stefan6977 Re: Książki niezwykłe 13.05.11, 19:42
      Ostatnio przypadkiem trafiłem na zupełnie nieznanego autora, ale książka (dramat) choć skromna objętościowo robi niezłe zamieszanie w głowie. Dość mroczna, trochę przeraża, ale zmusza do zastanowienia nad naszym światem ,,najlepszym z najlepszych". Autor-Jacek Buduj ,,Najpierw przemówią kamienie". Lepiej nie czytać przed spaniem;-)
    • Gość: mikis Re: Książki niezwykłe IP: *.aster.pl 22.05.11, 11:10
      Seria Wielcy malarze dla dzieci, autorstwa Laurence'a Anholta. Na razie wyszły dwie części, kapitalne o monecie i van goghu, pomimo ze dla dzieci mnie wzruszylu, tu recenzje www.mini-kultura.pl/575-malarz_jest_jak_ogrodnik____bardzo_cierpliwy.html i www.mini-kultura.pl/574-pola_wielkich_slonc_czyli_vincent_od_slonecznikow.html
    • Gość: anita Re: Książki niezwykłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:53
      chłopiec z latawcem-POLECAM
      • iom Re: Książki niezwykłe 25.05.11, 13:08
        Książką mojego życia jest "Ocean morze" Alessandro Baricco. Generalnie wszystkie jego książki są fantastyczne, ale ta jest szczególna - coś między niezobowiązującym opowiadaniem a powiastką filozoficzną; z przepiękną melodią języka, ogromnym poczuciem humoru i zaskakującą wyobraźnią autora.
        Oprócz tego właściwie wszystkie dzieła Leszka Kołakowskiego ze wskazaniem (w przypadku złego nastroju) na bajki z królestwa Lailonii i Opowieści biblijne.
        • Gość: marti Re: Książki niezwykłe IP: *.ip.netia.com.pl 02.06.11, 16:55
          Gorąco polecam zabawna i wzruszająca ;
          "Śmierć pięknych saren" Ota Pavel
    • Gość: lilija Re: Książki niezwykłe IP: 46.21.219.* 08.06.11, 11:14
      Tam gdzie spadają Anioły - Doroty Terakowskiej
    • jujitsu-kid Re: Książki niezwykłe 08.06.11, 11:28
      Mnie rozwaliła na łopatki Poczwarka Doroty Terakowskiej, nigdy, żadna inna ksiażka mnie tak nie poruszała. Jestem facetem, ale po zakończeniu ciekły mi łzy, śmieszy mnie jak ktoś Terakowską porównuje do Grocholi, ta by nigdy nie napisała czegoś tak poruszającego, woli tańczyć z gwiazdami
    • milkavanilka Re: Książki niezwykłe 13.06.11, 23:23
      "Kwietniowa czarownica"- Majgull Axelsson- bardzo poruszająca
      "Żona kuchennego boga" Amy Tan
    • joaska0 Re: Książki niezwykłe 10.07.11, 13:51
      Kraina traw
      Posłaniec- Zusak
      Kapturek na Manhatanie
      Middlesex-Eugenides
      Tajemna histroria
      Tysiąc wspaniałych słońc
      Prawiek i inne czasy-Tokarczuk
      • qw994 Re: Książki niezwykłe 10.07.11, 19:47
        O, akurat Middlesex czeka u mnie na półce :) Chciałam ją zabrać na wakacje, ale rozmiar tomiszcza lekko mnie zniechęcił :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka