Dodaj do ulubionych

Camino Santiago del Compostella

11.06.11, 21:48
Czy zna ktoś może książki na temat pielgrzymowania do Santiago de Compostella?
Dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Camino Santiago del Compostella 12.06.11, 01:04
      mamalgosia napisała:
      > Czy zna ktoś może książki na temat pielgrzymowania do Santiago de Compostella?
      Zna je nawet paru ktosiów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,110767949,110767949,Pielgrzymka_do_Santiago_de_Compostela.html
      I kilka innych wątków, które można znaleźć wpisując "Santiago" w wyszukiwarkę.
      • mamalgosia Re: Camino Santiago del Compostella 14.06.11, 10:19
        Dziękuję, choć u mnie nie tylko niereligijne wchodza w grę.
        Już dwie zamówiłam:)
        • nobullshit Re: Camino Santiago del Compostella 18.06.11, 23:57
          mamalgosia napisała:
          > Dziękuję, choć u mnie nie tylko niereligijne wchodza w grę.
          Wiesz, z tym to jest bardzo różnie. Odnalazłam więcej duchowości w wymienionej w linku książce Hape'a Kerkelinga, człowieka umiarkowanie religijnego i pełnego wątpliwości niż u jezuity Bremmera, który zasuwał Camino, jakby był to bieg przełajowy na czas, i nawet jeśli po drodze przeżył coś głębszego (nie mnie oceniać), zupełnie nie umiał o tym opowiedzieć.
          Z Hape'em wyruszyłabym - dokądkolwiek - natychmiast. Z Bremmerem - imho całkowicie zamkniętym na innych ludzi - nie chciałabym nawet porozmawiać.

> Już dwie zamówiłam:)
          Z ciekawości - które?
          • mamalgosia Re: Camino Santiago del Compostella 19.06.11, 15:26
            A, to się zgadza. Na przykład ksiązka agnostyka Warda o Camino tez ma w sobie wiele duchowości.
            Ale chodziło mi o to, że autor tamtego wątku zaznaczył, że religijne odpadają, a u mnie nie, chętnie przeczytam religijne i niereligijne:)

A zamówiłam:
            e.wydawnictwowam.pl/tyt,59977,Duchowa-pielgrzymka-do-santiago-de-compostela.htm
            i to:
            e.wydawnictwowam.pl/tyt,49642,Nie-idz-tam-czlowieku.htm
            i chyba tego Bremera. Na razie nic jeszcze nie przyszło
      • zielonamysz Re: Camino Santiago del Compostella 14.06.11, 13:45
        WAM wydał fajny dwupak na temat tej pielgrzymki. Prosze spojrzec u nich na stornie-pewnie jest.
    • ginny22 Re: Camino Santiago del Compostella 14.06.11, 16:50
      W podlinkowanym wątku nie ma jeszcze "Do Santiago" Sokolików. To relacja z pielgrzymki odbytej dwa czy trzy lata temu.
    • Gość: Alape Re: Camino Santiago del Compostella IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.11, 21:53
      I jeszcze - Przemek Opłocki " Camino inaczej czyli dlaczego warto zostać pielgrzymem"
      ze wstępu autora:
      Zostawiłem spokojne, w miarę poukładane życie. Z codziennym obiadem, godzinami spędzanymi ze znajomymi w pubach Trójmiasta, wygodnym łóżkiem i innymi przyjemnymi rzeczami. Zdecydowałem się wyruszyć w podróż autostopem do Hiszpanii, na blisko miesięczną pielgrzymkę do Santiago de Compostela. Z 300 euro w portfelu mającymi wystarczyć mi na cały miesiąc pobytu za granicą. Z obawami, ale również chęcią przeżycia wielkiej przygody. Rozsądkiem mówiącym:" Czyś ty doszczętnie zgłupiał?" lub nawet dosadniej, oraz pragnieniem dokonania czegoś wyjątkowego. Ze świadomością, że robię coś szalonego, niezwykłego i fascynującego, ruszyłem w stronę grobu św. Jakuba.
      • mamalgosia Re: Camino Santiago del Compostella 19.06.11, 15:20
        dzięki, poszukam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka