Dodaj do ulubionych

"Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..?

IP: *.dialup.mindspring.com 15.05.04, 21:55
Mnie do dzis, a czytalem ze dwa lata temu, ciarki chodza po plecach.
Obserwuj wątek
    • clevera :) 15.05.04, 22:08
      Czytałam kilka lat temu z polecenia koleżanki. Pamiętam tylko, że wydała mi się
      dziwną. Znam ludzi, którzy są nią zachwyceni. Może lubią takie klimaty.
      :)
      • Gość: dok Re: :) IP: *.dialup.mindspring.com 15.05.04, 22:14
        Nie nie lubie takich klimatow, ale ksiazka jest jedyna w swoim rodzaju; nigdy
        przedtem, ani potem nie czytlem tak cos dziwnego.
        • atmen Re: :) 15.05.04, 23:18
          Podobala mi sie, jest rzeczywiscie niezwykla, ale ciarki nie chodza, jak tez
          nie wracam do niej myslami.
          • Gość: dok Re: :) IP: *.dialup.mindspring.com 15.05.04, 23:27
            nie wracasz, czy wracasz? myslami
            • atmen Re: :) 16.05.04, 10:56
              chyba mnie zlapales na jakiejs niescislosci logicznej - NIE wracam:))
    • Gość: maga Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 22:52
      Właśnie zaczęłam ją czytać i jestem lekko podekscytowana...
      • Gość: dok Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? IP: *.dialup.mindspring.com 15.05.04, 23:01
        Jak skonczysz, to daj znac.
    • solfuga "Das Parfum" 16.05.04, 12:39
      W Polsce wydana w 1990, bestseller.

Krótkie Süskindy:
      "Gołąb"
      "Kontrabasista"
      "Trzy historie i jedno rozważanie"

Dziwne klimaty w prozie niemieckojęzycznej:
      Herbert Rosendorfer
      "Wielkie solo Antona L." (czytana kiedyś w Polskim Radio)
      "Cierpienie Ballmanna"
      Peter Daniel Wolfkind
      "Noc księżycowa"

Wolfkind też w: "Labirynt fałszerstw" Antologia krótkiej prozy niemieckojęzycznej XX w.

• ulalka Re: "Das Parfum" 16.05.04, 13:32
        czytalam. fascynowala mnie. ale potem ni moglam zniesc nawet jej obecnosci na
        polce. poszla w swiat - jako podaj ksiazke dalej, zanim powstala akcja. pelno
        moich ksiazek ma moj przyjaciel, ktory jeszze nie pracuje, a lubi czytac :)
      • Gość: Nibelung Re: "Das Parfüm" IP: *.wrzos.wroc.pl 20.05.04, 12:32
        solfuga napisał:
        > W Polsce wydana w 1990, bestseller.
        > Krótkie Süskindy:
        > "Gołąb"
        > "Kontrabasista"
        > "Trzy historie i jedno rozważanie

Czytałem, serdecznie polecam!
        Należy też obowiązkowo dodać: "Historię pana Sommera", Czytelnik, W-wa 1994

A w klimatach "Pachnidła" utrzymany jest "Przemyślny ból" Andrew Millera.

Pzdr.
    • ella_2 Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? 16.05.04, 13:38
      Czytałam i czuję, że zapadła mi w pamięć na długo, może na zawsze. Niesamowita,
      nie do zapomnienia i nie do oderwania się dla mnie. Wywołała u mnie uczucia
      skrajne, totalne obrzydzenie i bezgraniczny zachwyt. Ten klimat...to
      poszukiwanie zapachów np szkła czy metalu... I sama główna postać, obiekt
      trudny do darzenia symaptią, a jednak nie mogłam go na swój sposób nie polubić.
      Czytałam też "Kontrabasistę", ale już bez takich emocji, choć podejście do
      instumentów jest tam zaskakujące. Ciekawa jestem opinii muzyków na ten temat...
      A co do innych dziwnych klimatów w literaturze niemieckojęzycznej to
      polecam "Wielkie solo Antona L." wspomniane wyżej. Czytałam kilka razy i nadal
      czuję niedosyt.. i chciałabym się kiedyś znaleźć w sytuacji Antona, choćby we
      śnie;-) Pozdr.
    • Gość: joyia Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 13:40
      tak, czytalam.. Ale musialam te przyjemnosc na dwa etapy rozlozyc. :-) Za
      pierwszym razem po prostu mnie znudzil watek: Dziwny czlowiek-nie-czlowiek
      idzie przez swiat po trupach goniac za czyms blizej nieokreslonym. Jak sie
      pozniej okazuje, przemierza Francje w poszukiwaniu zapachu, ktory mu pozwoli
      zapanowac nad ludzmi. Siegnelam jednak jeszcze raz po te ksiazke i chyba
      wlasnie przez dziwactwa i spryt tej obrzydliwej kreatury zaczela mnie wciagac.
      Suma sumarum, uwazam, ze ksiazka warta przeczytania i przez prosta fabule,
      wewnetrzny niezaspokojony ped bohatera za wlasnym spelnieniem i brak
      jakiejkolwiek moralnosci w jego czynach, zapada w pamiec. joyia
      • lemuriza Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? 16.05.04, 14:09
        Jedyna książka, która wzbudziła we mnie tak skrajne odczucia.Z jednej strony
        podziw dla wyobraźni autora ( bo fabuła rzeczywiście nie z tej ziemi), a
        zdrugiej strony zdziwienie jak można i po co wyobrażać sobie takie rzeczy, a
        potem o nich pisać?
        No i te opisy zapachów ....... (tych brzydkich) łeeee... moze i genialnie
        opisane, ale dla mnie to było za dużo.
        • Gość: kora Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? IP: *.dialup.mindspring.com 17.05.04, 14:33
          No wlasnie, to dla mnie tez jedyna w swiom rodzaju ksiazka, brrr
    • Gość: dvoicka a kto nie czytał? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 13:06
      kto nie czytał, powinien przeczytac
      ja w ogóle uwielbiam książki, które tak bardzo skupiają się na wrażeniach
      zmysłowych, ale ta jest niezrównana
      budząca podziw i grozę
    • musztarda_ziolowa Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? 19.05.04, 12:25
      Bardzo duzo slyszalam na temat tej ksiazki. Chcialabym pozyczyc, ale niestety
      nie znam autora...
      Podpowiedzcie.
      Z gory dziekuje
      • Gość: lisek Patrick Süskind IP: *.lnet.pl 19.05.04, 13:22
        • agunia38 Re: Patrick Süskind 19.05.04, 14:06
          no pewnie, że czytałam, zrobiła na mnie duże wrażenie, szczególnie wtedy, gdy
          sięgnełam po nią pierwszy raz (w oryginale)...
      • Gość: dok Re: "Pachnidlo"-czytal kto te ksiazke..? IP: *.dialup.mindspring.com 19.05.04, 20:14
        Patrick Suskind, albo bardzo podobnie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka