Dodaj do ulubionych

czytniki ebooków trafiły pod strzechy

14.07.11, 08:37
No dobra, nie całkiem. Ale na półkę w hipermarkecie. Ku swojemu zaskoczeniu w Auchanie spotkałam kilka czytników, m.in. Onyx. A kiedyś nie było tego gdzie obejrzeć. Więc chyba nie jest to już tak niszowe urządzenie dla maniaków, aczkolwiek ceny wciąż średnio zachęcające.
Obserwuj wątek
    • Gość: skaj Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 09:06
      Ani ceny, ani dla każdego czytnika odmienne formaty. Mnie te różnice - plus wciąż mała i droga polska oferta - na razie skutecznie zniechęcają.
      • autumna Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 14.07.11, 12:16
        A tam mała oferta. Ja tam się jeszcze nie wygrzebałam z dostępnej legalnie za darmo klasyki.
        • 8n Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 14.07.11, 12:29
          ja również
        • pavvka Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 14.07.11, 13:52
          autumna napisała:

> A tam mała oferta. Ja tam się jeszcze nie wygrzebałam z dostępnej legalnie za d
          > armo klasyki.

Wiesz, zależy od podejścia. Jedni czytają cokolwiek im wpadnie w ręce, a inni poszukują konkretnych tytułów.
          • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 14.07.11, 14:17
            Ależ przecież na Kindlu można czytać wszystko! Wystarczy przesłać im dowolny plik pod adres podany na stronie, a przekonwertują go za darmo i odeślą w ciągu paru minut. Tak właśnie zrobiłam, więc wiem, co piszę. A cena dwa razy niższa od onyksa.
            • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 14.07.11, 19:48
              No tak zupełnie wszystkiego chyba nie, bo jak kupisz pdf czy epub zabezpieczony DRM na stronie empiku, to kindle ci tego raczej nie sformatuje.
              • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 15.07.11, 15:41
                Tego jeszcze nie sprawdziłam, mam na dysku kilkanaście pdf-ów nie z empiku i wysyłam je pojedynczo, w miarę potrzeby. Razem z tą darmową klasyką może mi tego starczyć nawet do końca życia.
                • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 15.07.11, 19:46
                  Ja też mam zbiory, na które mi życia nie starczy, ale to nie znaczy, że zawsze mam ochotę czytać to, co mam - czasami chce mi się czegoś, czego nie mam, i za co trzeba zapłacić ;-) Ale dla Empiku nie jestem dobrym klientem, właśnie z tego względu, że nie udostępniają plików, które można byłoby konwertować do używania na innych czytnikach niż ichni.
                  • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 15.07.11, 20:37
                    Mimo wszystko na Twoim miejscu spróbowałabym wysłać na ten adres @free.kindle.com i w temacie dać słowo "convert". W instrukcji nie wspominają o żadnych ograniczeniach. Co Ci szkodzi? Najwyżej odpiszą, że to niemożliwe. A jeśli się nie uda, to jest jeszcze program calibre, tak mówią mądrzy ludzie - ja jeszcze nie musiałam korzystać.
                    • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 15.07.11, 21:43
                      No ja właśnie zawsze korzystałam z calibre, ale empikowych plików nie może konwertować. Spróbuję wysłać na free kindle, zobaczymy, co z tego wyniknie :-)
                      • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 16.07.11, 14:59
                        To daj znać, dobrze?
                        • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 16.07.11, 19:43
                          Daję znać. Niestety, dobrych nowin nie mam - serwer kindle też nie konwertuje. Nie ma zresztą z czego, bo to, co się przy zakupie pdf drm dostaje na dysk, to to nie jest plik pdf, tylko plik dostępu do niego.
                          • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 16.07.11, 22:18
                            :-(
                            No to trzeba szukać gdzie indziej.
                            • Gość: fansbook Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy IP: *.dynamic.mm.pl 22.07.11, 15:15
                              Ktoś może powiedzieć jak czytniki sprawdzają się w praktyce? Nie bolą oczy od czytania? Nie za mały ekran? Chciałabym sobie kupić takiego www.kupujemy.pl/per3072b-cena-sklep.html sporo czytam, więc pieniądze za zakup takiego czytnika szybko by się zwróciły, bo w internecie można znaleźć sporo świetnych e-booków za free.
                              • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 22.07.11, 19:05
                                Zalinkowany czytnik jest z wyświetlaczem LCD, więc pewnie czyta się tak jak z ekranu małego komputera po prostu. Moim zdaniem do czytania książek to się średnio nadaje, zdecydowanie preferuję e-ink, no ale są też zwolennicy czytników z wyświetlaczem, którzy mówią, że im się wzrok nie męczy. Ja bym się na taki nie decydowała. Przesiąście się z druku na e-ink jest całkowicie bezbolesne, czyta się dokładnie tak samo jak na papierze, a wyświetlacz to już nie jest to.
                                • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 23.07.11, 12:43
                                  No i dla mnie nie jest też obojętne, że z e-inka można czytać na dworze w słoneczny dzień. IMHO kupowanie czytnika z ekranem LG jest absolutnie bez sensu, bo ten sam efekt można uzyskać, czytając na ekranie komputera.
                                  • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 23.07.11, 12:45
                                    Oczywiście miałam na myśli ekran LCD.
                                  • marzeka1 Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 23.07.11, 12:48
                                    Kupiłam właśnie OnyX Books i jestem więcej niż zadowolona, czyta różne formaty, nie ma problemu z powiększaniem tekstu, nie męczą się oczy. Fakt: nie był tani, bo kosztował 999zł.
                                    Za to widziałam już czytniki w jakimś dużym hipermarkecie za 270 zł i 360zł- nazwy nic mi nie mówiły, więc nie wiem, czy dobre.
                                    • autumna Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 25.07.11, 12:25
                                      W tej cenie są tylko czytniki z ekranem LCD, czyli to samo co typowy monitor. Żaden cymes.
                                      Z ekranem e-ink zaczynają się od ok. 800 zł, chyba że się trafi coś okazyjnego na allegro (można upolować za pół tej ceny, i to nówkę).
                                      • pavvka Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 26.07.11, 11:29
                                        autumna napisała:

> Z ekranem e-ink zaczynają się od ok. 800 zł, chyba że się trafi coś okazyjnego
                                        > na allegro

Kindle w wersji WiFi kosztuje ok. 450 zł łącznie z dostawą (albo 600 zł za 3G+WiFi).
    • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 25.07.11, 14:33
      Osoby nieposiadające czytnika siłą rzeczy będą czytać w większości papierowe książki :-) To tak, jakbyś powiedział, że gitara jest potrzebna tylko tym, którzy na niej regularnie grają. No jasne, że jest potrzebna, bez niej by regularnie nie grali :-) Jak ktoś kupuje czytnik, to z zamiarem przesiąścia się na niego. Moim zdaniem jest to opłacalny biznes - książki elektroniczne co prawda nie są tańsze od papierowych, ale za to można znaleźć w necie tysiące książek za darmo, całkiem dobrej literatury, sporo nawet legalnie ;-)

A czytanie książek z komórki mnie osobiście wydaje się udręką. Nie dziwię ci się, że cię ebooki nie wciągają, skoro czytasz je na komputerze albo na komórce. Ja po zakupie czytnika z e-inkiem całkowicie przesiadłam się na ebooki, wyjąwszy literaturę potrzebną mi do pracy.
    • Gość: mól książkowy Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 25.07.11, 20:20
      Nie interesują mnie e-booki. Kolejny wymysł marketingowców.

--
      (tradycyjny) mól książkowy
      • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 25.07.11, 20:39
        A ja wręcz przeciwnie, mam nadzieję, że kiedyś dojdziemy do pełnej digitalizacji literatury i prasy. Liczba ludzi stale rośnie (w tym też liczba czytelników), a drzew ubywa.
      • autumna Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 26.07.11, 10:48
        A przeczytałeś choć jedną książkę na czytniku? Bo że czytanie na komputerze/laptopie jest takie sobie, to się zgadzam. Nie tykałam się ebooków dopóki nie miałam czytnika. Jedna z największych zalet to możliwość posiadania dowolnej wielkości księgozbioru w dowolnie małym mieszkaniu :-)
    • amused.to.death Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 26.07.11, 03:50
      gdyby wlasnie tak jeszcze polska oferta byla szersza i daloby sie na kindle to czytac to by bylo bosko.
      Wkurzaja mnie te ograniczenia, bo zawsze jest tak, ze w uczciwego czlowieka uderza, a reszta o tak sobie poradzi.
      Ja bym wolala sobie kupic jednym kliknieciem tak jak w amazonie niz szukac jakis pirackich (i nie znajdowac...)
      • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 26.07.11, 19:50
        W tej chwili idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch czytników - Kindle'a do książek z Amazona i innych formatów, które dają się przekonwertować, a drugiego do książek z empiku. Ale może za jakiś czas...
        Ja mam w domu kilka tysięcy książek i przysięgłam sobie, że nowego regału nie kupię. Na kindlu czyta się bosko! A dla tych, którzy nazywają czytniki wymysłem marketingowców, mam następującą opowieść: Kiedy czterdzieści lat temu urodziłam dziecko, postanowiliśmy kupić pralkę (przedtem oddawaliśmy bieliznę pościelowa do pralni, a inne rzeczy prałam w ręku). Akurat pokazały się - jako wielka nowość - jugosłowiańskie pralki automatyczne - po 11 000 zł. Wydało się nam to taką fanaberią, że chociaż moglibyśmy sobie pozwolić, nawet nie przeszło nam to przez myśl. Zdanie zmieniliśmy już po kilku latach...
        Zresztą co ja tu o pralkach: przecież to samo było z pisaniem na komputerze.
        • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 26.07.11, 23:51

> W tej chwili idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch czytników - Kindle'a
          > do książek z Amazona i innych formatów, które dają się przekonwertować, a drug
          > iego do książek z empiku. Ale może za jakiś czas...

Ja tam mam nadzieję, że za kilka lat będzie można kupować książki elektroniczne zewsząd, niezależnie od rodzaju czytnika, który się posiada. A przez te kilka lat moje zapasy do czytania spokojnie mi wystarczą :-)
    • nchyb Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 27.07.11, 10:53
      pod moją strzechę raczej nie trafią. U mnie nic nie zastąpi dotyku papierowej strony... :-)

Chociaż pod strzechę pokoju syna być może, gdyż już teraz czyta sporo ebooków, głównie na PSP, a tam mały ekranik...
      • Gość: mmena Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 31.08.11, 16:14
        nchyb napisała:
        > pod moją strzechę raczej nie trafią. U mnie nic nie zastąpi dotyku papierowej s
        > trony... :-)
        Trafia bardzo szybko gdy tylko polityka cenowa ebookow w Polsce bedzie taka sama jak ebookow Amazona.

eeela napisała:
        > No tak zupełnie wszystkiego chyba nie, bo jak kupisz pdf czy epub zabezpieczony
        > DRM na stronie empiku, to kindle ci tego raczej nie sformatuje.
        Kindle nie, ale mozesz sformatowac sobie sama.
        W internecie krazy tekst "jak kupilem DRM w Empiku i skonwerterowalem go na Kindla" - czy jakos tak.
        • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 31.08.11, 16:22
          > Kindle nie, ale mozesz sformatowac sobie sama.
          > W internecie krazy tekst "jak kupilem DRM w Empiku i skonwerterowalem go na Kin
          > dla" - czy jakos tak.

Sama konwertuję pliki programem calibre, ale DRM-owi on nie daje rady, bo to nie jest plik zawierający tekst, tylko plik dostępu. Ale dzięki za info, poszukam w necie tego przewodnika :-)
        • pavvka Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 31.08.11, 17:30
          Gość portalu: mmena napisał(a):

> nchyb napisała:
          > > pod moją strzechę raczej nie trafią. U mnie nic nie zastąpi dotyku papier
          > owej s
          > > trony... :-)
          > Trafia bardzo szybko gdy tylko polityka cenowa ebookow w Polsce bedzie taka sam
          > a jak ebookow Amazona.

Tzn. jaka? Bo ja w większości przypadków znajduję te same książki na Amazonie taniej w wersji papierowej niż jako e-booki.
          • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 31.08.11, 17:34

> Tzn. jaka? Bo ja w większości przypadków znajduję te same książki na Amazonie t
            > aniej w wersji papierowej niż jako e-booki.

To zależy, na jakie książki się patrzy. Starsze pozycje mają zazwyczaj bardzo zbliżone ceny wydań papierowych i elektronicznych, nowsze są rzeczywiście droższe w wydaniach elektronicznych (ale przeważnie niedużo droższe). Poza tym amazon ma tysiące darmowych e-booków, to też jest godne uwagi :-)
            • pavvka Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 01.09.11, 09:28
              eeela napisała:

> Starsze pozycje mają zazwyczaj bardzo z
              > bliżone ceny wydań papierowych i elektronicznych, nowsze są rzeczywiście droższ
              > e w wydaniach elektronicznych (ale przeważnie niedużo droższe).

No właśnie, że najczęściej dużo droższe. Przynajmniej dla mnie, bo e-booki mogę kupować tylko w Amazon.com, a papierowe zamawiam z Amazon.co.uk z darmową przesyłką. Przy obecnym słabym funcie ceny brytyjskie są generalnie sporo niższe od amerykańskich. Ty chyba mieszkasz w UK jeśli dobrze pamiętam? Bo to zmienia sytuację.
              • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 01.09.11, 10:30
                Ty chyba mieszkasz w UK jeśli dobrze pamiętam? Bo to zmienia sy
                > tuację.

Tak, masz rację, rzeczywiście zmienia.
        • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 31.08.11, 19:58
          Wszystkim polecam stronę Świat Czytników (także na fb). Jest tam dużo praktycznych informacji - także porady, jak ominąć DRM (ale dla mnie to za trudne). Również polecanki - np, co warto wybrać z amazońskiej darmochy. Jak wiadomo, jest tam kilka tysięcy tytułów.
          "Ship me somewheres east of Suez..."
          (Rudyard Kipling)
    • anabel5454 Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 04.08.11, 13:38
      no nieststy ciągle sa to bardzo wygórowane ceny, jednak z czasem na pewno będą spadać , jednak mimo wszytsko wolę tradycyjna książke , już tyle człowiek pracuje na tym komputerze, że jeszcze w domu męczyć oko takim elektronicznym urządzeniem nie za bardzo , mam nadzieje, że drukowana książka nie zniknie
      • pavvka Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 04.08.11, 14:05
        anabel5454 napisała:

> jednak mimo wszytsko wolę tradycyjna książke , już tyle człowiek pracu
        > je na tym komputerze, że jeszcze w domu męczyć oko takim elektronicznym urządze
        > niem nie za bardzo

W ten sposób udowodniłaś tylko, że nie rozumiesz czym są czytniki e-booków. Właśnie o to chodzi, że to nie są ekrany komputerowe i nie męczą oczu bardziej niż papier.
        • yanga Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 04.08.11, 15:32
          Też tak kiedyś mówiłam, dopóki nie zobaczyłam. Teraz najchętniej całą bibliotekę przeniosłabym na czytnik. A przynajmniej te najgrubsze książki.
          • tanczaca_z_grabkami Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 29.08.11, 09:55
            I ja miałam podobnie. Od maja dzielnie radzę sobie z Kindlem, ale w łapki od czasu do czasu wpadają mi też inne czytniki. Czego nie mogę znieść, to to, że w marketach i marketowych gazetkach plus na allegro robią nieświadomych ludzi w balona, proponując "czytnik ebooków" za 300 złotych z kolorowym ekranem LCD. Wiadomo, że Kowalski prędzej weźmie taki bajer z kolorowym, w dodatku tańszy, niż zdecyduje się na e-papier i dopiero, kiedy zacznie użytkować zobaczy różnicę albo zniechęci się do tego, co "czytnikiem ebooków" nazywają.
    • brms Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 31.08.11, 22:05
      Jestem piewcą czytników :)
      I w końcu na wakacje nie musiałam brać stosiku książek.
      Wróciłam do lektury jak za dawnych, młodzieńczych lat. Spotkanie z książką 2.0 ;) Czytam więcej (okazało się, że to wcale nie był brak czasu), interesuję się nowościami, mam łatwiejszy dostęp do książek w obcych językach.
      Jedyna ALE; należałaby się nam jednak niższa cena książek niepapierowych. Już z ekologicznego punktu widzenia ;)
    • eeela Re: czytniki ebooków trafiły pod strzechy 01.10.11, 21:15
      Mam pytanie. Myślimy z siostrą, żeby się zrzucić w przyszłym roku na czytnik dla mamy, ale kindle odpada, bo mama czyta tylko po polsku. Jakie są na polskim rynku dobre czytniki? Szukam takiego, który jest na e-ink, nie z wyświetlaczem, w rozsądnej cenie, i taki, na który można kupować książki ze wszystkich polskich księgarni internetowych (tj. nie ma problemu z blokującymi dostęp zabezpieczeniami). Jakieś sugestie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka