Dodaj do ulubionych

moze ktos bedzie znal tytul??

18.05.04, 21:14
pamietam jak przez mgle ksiazke, ktora mi sie bardzo podobala - mlody
czlowiek wyjezdza do kuzyna? kolegi? do innego kraju i tam ma rozne przygody
zwiazane z archeologia (wykopaliska, znaleziscka itp.), cos mi sie kair
kojarzy moze ktos was sobie przypomni tytul choc tak malo szczegolow?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: moze ktos bedzie znal tytul?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 21:29
      Wygląda na to, że chodzi o książki (co najmniej dwie) Paukszty, ale niestety
      nie pamiętam tytułów. Wydaje mi się, że bohater wyjechał do Turcji, ale
      pewności nie mam. Czytałam je straaasznie dawno.
      • emka_1 jeśli e.paukszta 18.05.04, 21:42
        to cz.1 złote korony księcia dardanów, cz.2 w cieniu hetyckiego sfinksa
        też straaaaaaaasznie dawno czytałam
        • Gość: Monika Re: jeśli e.paukszta IP: *.aine.pl 18.05.04, 22:02
          Mnie też się te książki bardzo podobały. Nawet przez pewien czas chciałam zostć
          archeologiem.
          Miała być jeszcze trzecia część, ale niestety autor nie zdążył jej napisać.
          • jottka Re: jeśli e.paukszta 18.05.04, 22:22
            no ale bohater paukszty wyjeżdżał do tatusia, a nie kumpla :) i do stambułu w
            pierwszym rzucie, a dalej pod troje, a nie do kairu

do kairu to jeździł brandys i dalej do etiopii z panem biegankiem, ale raczej w
            starszym wieku :)
            • emka_1 Re: jeśli e.paukszta 18.05.04, 22:30
              ale jakiś kuzyn z adampola występował, tak mi sie wydaje, a może to był mały
              turek? :)
              • jottka Re: jeśli e.paukszta 18.05.04, 23:48
                pamiętam mętnie ino turecką narzeczoną :(
            • Gość: Monika Re: jeśli e.paukszta IP: *.aine.pl 19.05.04, 00:40
              Wcale nie do tatusia. Z tego co pamiętam to tatuś chorował. Bohater jechał do
              Turcji, do Adampola, do swojej rodziny (Adampol to takie polskie miasteczko w
              Turcji). W Turcji poznał profesora archeologii, z którym wuruszył na wyprawy.
              Drugi tom kończy się komunikatem nadawanym w radiu, w którym wzywają bohatera
              przebywającego gdzieś na wykopaliskach z profesorem, do natycmiastowego powrotu
              do Polski. On martwi się, że to z pewnością coś złego z ojcem, który jest
              poważnie chory. Zawsze ciekawiło mnie dlaczego go wzywali, czy ojciec
              wyzdrowieje i jak rozwinie się watek miłosny (chłopak kochał się.... raczej z
              wzajemnością... w Turczynce, której rodzice i religia nie pozwalały jednak na
              związek z chrześcijaninem). Niestety... nigdy się nie dowiedziałam i nie dowiem
              co było dalej :-(((
    • staua Re: moze ktos bedzie znal tytul?? 19.05.04, 00:01
      A moze to cos z serii o Dzikiej Mrowce?
      • jottka Re: moze ktos bedzie znal tytul?? 19.05.04, 00:03
        ooo, nowy kierunek dociekań :)

chyba sie trzeba będzie przejść do biblioteki - ale dzika mrówka to też z
        tatusiem (na statku?), no i tam-tamami

w każdem razie tomek na ścieżce kangurów to nie jest
        • Gość: ig Re: moze ktos bedzie znal tytul?? IP: *.pozn.gazeta.pl 19.05.04, 11:26
          była chyba jeszcze część trzecia tego cyklu Paukszty: "Amfory spod Halikarnasu"-
          czy jakoś tam brzmiał ten tytuł
          • Gość: Monika Re: moze ktos bedzie znal tytul?? IP: 195.150.115.* 19.05.04, 18:07
            Miała być trzecia część.... pisarz nie zdążył jej napisać, bo umarł :-((((
            • Gość: blesia Re: moze ktos bedzie znal tytul?? IP: *.chello.pl 20.05.04, 15:43
              jestescie niezawodni! tak zgadza sie paukszta juz teraz wszystko mi sie
              przupomniala i nawet chcialam kiedys zostac arheologiem a zostalam
              resocjalizatorem:) dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka