Gość: alinda Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK IP: *.arcor-ip.net 22.05.04, 17:45 No to ja sie melduje. Bardzo mnie te ksiazki odstresowuja. Ulubione - Starosc niedoskonala - czy mozna piekniej opisac wymarzony schowek na deszczowe dni - dom moj wymarzony? Kotke birmanska tez bardzo lubie. Pania Nepomucka spotkalam na ubieglorocznych Targach Ksiazki - starsza pani z klasa. Mam mily autograf. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 23.05.04, 11:23 No, ja!!!Jw. Super, super odstresowujące i mądre książki! A "Floridę story" też znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re:Florida story IP: *.it / 62.233.189.* 30.05.04, 17:27 Nie jestem specjalna wielbicielka, ale wlasnie przeczytalam "Florida story". Nie zachwycila mnie zbytnio :-( Ale moja mama czytajac plakala ze smiechu :-) A tak btw, sporo tam bledow ogtograficznych- a n g i e l s k i c h Chociaz opisy zachowan Franki, opisy Giorgia oraz fragmenty dotyczace Missis Lobsos zwalaja z nog ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
fannie Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 26.05.04, 18:42 Bardzo się cieszę że ktoś założył taki wątek.Na książki p.Nepomuckiej trafiłam przypadkiem i zauroczyły mnie od początku.Niestety przeczytałam tylko "Małżeństwo niedoskonałe" i dalsze części tej serii,a na książkę "Starość doskonała" właśnie czekam.Czy inne jej książki są też takie fajne? I co ewentualnie moglibyście mi polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 30.05.04, 16:57 Pociągnijmy ten wątek! Książki p.Krysi Nepomuckiej naprawdę na to zasługują! Najlepsza, oczywiście jest seria "Małżeństwo..."etc. Potem pani KN popełniła 3- tomowy romans (?) chcąc jakby zerwać z utrwalonym ibrazem siebie samej jako pisarki. Zapomniałam tytułu tej trylogii, może ktoś podsunie? Moim zdaniem- romansidła nie leżą w charakterze KN, 1-szy t.ckliwy i nudny, na szczęście autorka też chyba doszła do tego wniosku-w następnych 2 tomach trylogii pokazuje swój lwi pazur i tryska specyficznym dla siebie czarnym, surrealistycznym a jednocześnie realistycznym humorem. Co poza tym: "Florida story", "Dusza na skalpelu", "Ślublny welon", "Kotka birmańska". w tym stylu są też utrzymane powieści dla młodzieży-"Wakacje z Penelopą" i "Tamaryszek w podróży". Powie ktoś coś więcej??? Wszystkich fanów Nepomuckiej b. serdecznie pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka odp. - uzupełnienie IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 18:04 ten romans to zapewne "Obrączka ze słomy", "Krzew tamaryszku" i "Nie wierzę w powroty" :-) Też lubię Nepomucką, przede wszystkim za poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
tibby Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 30.05.04, 20:51 Są :) zajrzałam na to forum przypadkiem i od razu rzucił mi się w oczy ten wątek :) moim zdaniem najlepsza jest 'Serafina i kochankowie' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clara gdzie moge kupic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:24 Za mna ciagle chodzi "Dusza na skalpelu". Dawno temu wypozyczylam ja z biblioteki, potem swierdzilam, ze chcialabym miec ta ksiazke u siebie na polce, ale nigdzie nie moge jej dostac! Jest zbyt "stara" :-/ Jest szansa, ze ja jeszcze gdzies spotkam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCKJK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 23:45 To cudownie, że ktoś wspomniał panią Nepomucką. Czytałam chyba wszystkie jej książki, nie wszystkie mi się podobały tak, jak ten cykl -"doskonałe - niedoskonałe". Dla mnie są to najwspanialsze książki, i jeżeli Pani Nepomucka to czyta, to jest to moja pierwsza okazja, żeby Jej to powiedzieć. Zaraziłam tym cyklem wszystkie koleżanki w pracy (ok 10 osób), i wszystkim bardzo się podobały. Mnie poleciła to sąsiadka z piętra, po przeczytaniu pierwszej, natychmiast kupiłam cały cykl. Piękny jest dla mnie wątek głównej bohaterki, która po perypetiach losowych została lekarzem,, nawiedzonego Busia, Wykolejeńca, wspaniałej Matki, naiwnego Tatusia, ciotki z soliterem, no i nie wiem co jeszcze, bo chociaż książki przeczytałam trzy razy, to było to dawno, ale pamiętam jeszcze nieśmiertelny czarny mundurek na wszystkie okazje, oszusta - wujka z Ameryki, Agnisię - po wyjeździe zwaną AGNES, a przede wszystkim pamiętam klimat tych książek. To są cudowne książki, czytelnik wczuwa się w klimat, na prawdę gorąco polecam. Są to jedyne książki, które przeczytałam trzy razy. Nigdy więcej mi się to nie zdarzyło. Polecam jednak osobom starszym, młodzież ma inne upodobania i nie do końca rozumie problemy swoich rodziców.. Dla mnie te książki były wspaniałe, ale jeżeli nasza młodzież ich nie zrozumie, to nie będzie mnie to dziwiło. Ja w każdym razie serdecznie Panią Krystynę Nepomucką pozdrawiam i może coś jeszcze napisze? Czytelnicy czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinda Re: mydlo z labedziem IP: *.arcor-ip.net 06.03.05, 16:39 Przeczytalam i...szok - to najlepsza znana mi relacja (naturalnie literacka) o czasach w ktorych zyli nasi dziadkowie i rodzice w powojennej Polsce. Tylko kunszt i poczucie humoru KN sprawic moze, ze nie mam depresjii. Strasznie im sie zylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cassis Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 19:25 no to i ja sie melduję - własnie skończyłam dziś cykl "doskonała-niedoskonała" - baaaaaardzo miłe, takie przytulne na zimne wieczory...szkoda że już skończyłam.. Po jaką inną książkę P. Nepomuckiej powinnam sięgnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 06.03.05, 19:43 To przeczytaj teraz: "Florida story", potem "Dusza na skalpelu". Odpowiedz Link Zgłoś