Dodaj do ulubionych

Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJKIEJ?

IP: 62.148.85.* 22.05.04, 09:09
Obserwuj wątek
    • Gość: alinda Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK IP: *.arcor-ip.net 22.05.04, 17:45
      No to ja sie melduje. Bardzo mnie te ksiazki odstresowuja. Ulubione - Starosc
      niedoskonala - czy mozna piekniej opisac wymarzony schowek na deszczowe dni -
      dom moj wymarzony? Kotke birmanska tez bardzo lubie. Pania Nepomucka spotkalam
      na ubieglorocznych Targach Ksiazki - starsza pani z klasa. Mam mily autograf.
      • monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 23.05.04, 11:23
        No, ja!!!Jw. Super, super odstresowujące i mądre książki! A "Floridę story" też
        znacie?
        • Gość: Cynamoon Re:Florida story IP: *.it / 62.233.189.* 30.05.04, 17:27
          Nie jestem specjalna wielbicielka, ale wlasnie przeczytalam "Florida story".
          Nie zachwycila mnie zbytnio :-( Ale moja mama czytajac plakala ze smiechu :-)
          A tak btw, sporo tam bledow ogtograficznych- a n g i e l s k i c h

Chociaz opisy zachowan Franki, opisy Giorgia oraz fragmenty dotyczace Missis
          Lobsos zwalaja z nog ;-)))
    • fannie Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 26.05.04, 18:42
      Bardzo się cieszę że ktoś założył taki wątek.Na książki p.Nepomuckiej trafiłam
      przypadkiem i zauroczyły mnie od początku.Niestety przeczytałam
      tylko "Małżeństwo niedoskonałe" i dalsze części tej serii,a na książkę "Starość
      doskonała" właśnie czekam.Czy inne jej książki są też takie fajne? I co
      ewentualnie moglibyście mi polecić?
      • monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 30.05.04, 16:57
        Pociągnijmy ten wątek! Książki p.Krysi Nepomuckiej naprawdę na to zasługują!
        Najlepsza, oczywiście jest seria "Małżeństwo..."etc. Potem pani KN popełniła 3-
        tomowy romans (?) chcąc jakby zerwać z utrwalonym ibrazem siebie samej jako
        pisarki. Zapomniałam tytułu tej trylogii, może ktoś podsunie? Moim zdaniem-
        romansidła nie leżą w charakterze KN, 1-szy t.ckliwy i nudny, na szczęście
        autorka też chyba doszła do tego wniosku-w następnych 2 tomach trylogii
        pokazuje swój lwi pazur i tryska specyficznym dla siebie czarnym,
        surrealistycznym a jednocześnie realistycznym humorem. Co poza tym: "Florida
        story", "Dusza na skalpelu", "Ślublny welon", "Kotka birmańska". w tym stylu są
        też utrzymane powieści dla młodzieży-"Wakacje z Penelopą" i "Tamaryszek w
        podróży". Powie ktoś coś więcej??? Wszystkich fanów Nepomuckiej b. serdecznie
        pozdrawiam!!
        • Gość: lilka odp. - uzupełnienie IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 18:04
          ten romans to zapewne "Obrączka ze słomy", "Krzew tamaryszku" i "Nie wierzę w
          powroty" :-) Też lubię Nepomucką, przede wszystkim za poczucie humoru.
    • tibby Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 30.05.04, 20:51
      Są :) zajrzałam na to forum przypadkiem i od razu rzucił mi się w oczy ten
      wątek :) moim zdaniem najlepsza jest 'Serafina i kochankowie'
    • Gość: clara gdzie moge kupic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:24
      Za mna ciagle chodzi "Dusza na skalpelu". Dawno temu wypozyczylam ja z
      biblioteki, potem swierdzilam, ze chcialabym miec ta ksiazke u siebie na polce,
      ale nigdzie nie moge jej dostac! Jest zbyt "stara" :-/ Jest szansa, ze ja
      jeszcze gdzies spotkam?
    • Gość: dona Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCKJK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 23:45
      To cudownie, że ktoś wspomniał panią Nepomucką. Czytałam chyba wszystkie jej
      książki, nie wszystkie mi się podobały tak, jak ten cykl -"doskonałe -
      niedoskonałe". Dla mnie są to najwspanialsze książki, i jeżeli Pani Nepomucka
      to czyta, to jest to moja pierwsza okazja, żeby Jej to powiedzieć. Zaraziłam
      tym cyklem wszystkie koleżanki w pracy (ok 10 osób), i wszystkim bardzo się
      podobały. Mnie poleciła to sąsiadka z piętra, po przeczytaniu pierwszej,
      natychmiast kupiłam cały cykl. Piękny jest dla mnie wątek głównej bohaterki,
      która po perypetiach losowych została lekarzem,, nawiedzonego Busia,
      Wykolejeńca, wspaniałej Matki, naiwnego Tatusia, ciotki z soliterem, no i nie
      wiem co jeszcze, bo chociaż książki przeczytałam trzy razy, to było to dawno,
      ale pamiętam jeszcze nieśmiertelny czarny mundurek na wszystkie okazje,
      oszusta - wujka z Ameryki, Agnisię - po wyjeździe zwaną AGNES, a przede
      wszystkim pamiętam klimat tych książek. To są cudowne książki, czytelnik wczuwa
      się w klimat, na prawdę gorąco polecam. Są to jedyne książki, które
      przeczytałam trzy razy. Nigdy więcej mi się to nie zdarzyło. Polecam jednak
      osobom starszym, młodzież ma inne upodobania i nie do końca rozumie problemy
      swoich rodziców.. Dla mnie te książki były wspaniałe, ale jeżeli nasza młodzież
      ich nie zrozumie, to nie będzie mnie to dziwiło. Ja w każdym razie serdecznie
      Panią Krystynę Nepomucką pozdrawiam i może coś jeszcze napisze? Czytelnicy
      czekają.
      • Gość: alinda Re: mydlo z labedziem IP: *.arcor-ip.net 06.03.05, 16:39
        Przeczytalam i...szok - to najlepsza znana mi relacja (naturalnie literacka) o
        czasach w ktorych zyli nasi dziadkowie i rodzice w powojennej Polsce. Tylko
        kunszt i poczucie humoru KN sprawic moze, ze nie mam depresjii. Strasznie im
        sie zylo.
    • Gość: cassis Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 19:25
      no to i ja sie melduję - własnie skończyłam dziś cykl "doskonała-niedoskonała" -
      baaaaaardzo miłe, takie przytulne na zimne wieczory...szkoda że już
      skończyłam..
      Po jaką inną książkę P. Nepomuckiej powinnam sięgnąć?
      • monikate Re: Czy sa wielbiciele ksiazek Krystyny NEPOMUCJK 06.03.05, 19:43
        To przeczytaj teraz: "Florida story", potem "Dusza na skalpelu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka