narysuj.mi.baranka 28.05.04, 01:13 Jakich przemyslen Wam dostarcza? Ja zauwazylam, ze u niego zawsze sie uzywa zapalek, kobiety robia na drutach, pije sie herbate:) Taka dzisiejszosc w odleglej przyszlosci:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exilvia Re: Philip K. Dick 28.05.04, 11:47 w wielkim skrócie: dystansuje mnie od rzeczywistości ( w dobrym sensie), wyzwala po części z nawyków potocznego myślenia, zmienia kierunki myślenia... z drugiej strony, można też dostać dzięki niemu paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Philip K. Dick 28.05.04, 16:24 Zupełnie nie obiektywna wypowiedź, bo to pisarz mój ulubiony, adorowany od długiego czasu i traktowany raczej bezkrytycznie...a przemyśleń dostarcza rozlicznych, chociażby nad naturą człowieczeństwa, nad nadmiernym rozwojem technik - te wszystkie gadające i filozofujące windy & taksówki, dostarcza też wielu radości jako wymyślacz pomysłów totalnych - chciażby smierć boga, której nikt nie zauważa czy uwięziony na orbicie radiowy dj, czy koncept szerozielonego jazzu czy też przewidzenie najdurniejszej z gier komputerowych świata - Simsów, w opowiadaniu "Czasy Szalonej Pat" i rozwinięcie tego pomysłu w "3ch Stygmatach" Daje do myslenia opisując totalnie egoistycznych bohaterów, których nie sposób polubić - Człowiek o jednakowych zębach, Palmer Eldritch jadnak prowadząc ich w taki sposób, że też nie sposób ich niezrozumieć...no i mógłbym tak jeszcze na parę ekranów, więc skończę bo nie chcę zniechęcać...a pisarz wart uwagi wielkiej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Philip K. Dick 28.05.04, 16:40 Ostatnio przeczytałem zbiór opowiadań " Raport Mniejszości ", i zawiodłem się nieco... przeciętniactwo. Natomiast Ubik rządzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Philip K. Dick 28.05.04, 22:17 mi się pomysł boga jako złośliwego dziecka bardzo spodobał... pasuje mi to do wszystkiego ;) świat się układa w jedną całość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Philip K. Dick IP: *.crowley.pl 28.05.04, 22:16 pozostaje w pamieci... perspektywa z ktorej dick obserwuje swiat jest conajmniej ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś