Gość: dsa IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.11, 14:09 Ile książek czytacie tygodniowo ?? Czy zdarza sie wam czytać 2-3 naraz ?? Robicie z książek notatki? Jak godzicie 2 pasje oparte o czytanie książek ?? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mietowa_kawa Re: ile?? 18.11.11, 14:22 DS może na początek sam/a odpowiesz. podzielisz się... Był już podobny wątek, a nawet taki sam... Pozdrawiam serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: ile?? 20.11.11, 13:39 Zależy od tygodnia, objętości i stopnia trudności książek. W czasie urlopu, jeśli nie muszę przejmować się gotowaniem, sprzątaniem ani pracą:) czytam 1-2 książki dziennie. W takich tygodniach, w których mam dużo zajęć bywa, że przeczytam 1-2 książki tygodniowo, bywa, że czytam kilka równolegle i żadnej nie kończę (ale za to kończę w następnym tygodniu). Pracuję naukowo i z książek, które związane są z moją pracą, zawsze sporządzam notatki. Z beletrystyki prawie nigdy. Pytanie o statystyki, ilość przeczytanych książek jest z jednej strony nonsensowne, z drugiej jednak mam wielka ochotę, żeby przeliczyć, ile to ja czytam. Od stycznia zacznę zapisywać lektury (z podziałem na naukowe/nienaukowe i ilością stron) - oto moje przednoworoczne postanowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: ile?? IP: *.cust.dsl.vodafone.it 20.11.11, 17:23 Zazwyczaj jedną na tydzień. Czas nie pozwala na więcej - praca, dom, sprzątanie, gotowanie, zakupy. Poza tym mam wszechstronne zainteresowania. Nie samymi książkami człowiek żyje. Inne hobby też domagają się o swoje. Chciałabym czytać więcej, bo co miesiąc kupuję sporo książek i kumulują mi się w kolejce do przeczytania. Nigdy nie czytam kilku książek na raz. Wolę sie skupić na jednej. Nie robię notatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: ile?? IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.11, 20:28 pytam bo mam problem. mam rozległe zainteresowania :Psychologia, dziennikarstwo, historia, socjologia, filozofia.... Ale rdzeniem pozostaje HISTORIA LITERATURA jEZYKI OBCE i tak sobie myslałem że ... się pokrywają .dzien ma 24 h, a ostatnio praca i zycie zabierają tyle czasu że na książki nie starcza to dla mnie dramat KRYZYS Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: ile?? IP: *.cust.dsl.vodafone.it 23.11.11, 14:29 Rozumiem, co masz na myśli. Ja, jak słyszę, że ktoś czyta jedną książke na dzień albo na dwa dni, to myślę, że ma smutne życie. Nic tylko literatura. A gdzie realne życie, gdzie inne hobby, gdzie spotkania z przyjaciółmi i spędzanie czasu z najbliższymi? Ja lubię dodatkowo wypocić siódme poty w mojej domowej mini siłowni albo poćwiczyć jogę. Lubię też pobyć na świeżym powietrzu. Doba to zdecydowanie za mało ;-) Hobby takie jak literatura i języki udaje mi się świetnie pogodzić - czytam książki w oryginalnych wersjach językowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ile?? IP: *.toya.net.pl 24.11.11, 01:16 Dsa, nie martw się. W czytaniu nie chodzi tylko o ilość, ale także o jakosć lektury. Książki mają być przyjemnością a nie kolejnym przymusem w życiu. Może masz jakiś zastój, kryzys? Przeczekaj. To się naprawdę często zdarza i nie tylko tobie. Też się zastanawiam jak to jest z 2 - 3 książkami dziennie. Może ze dwie Agatki w czsie wakacji czy świąt dałabym radę, ale lektura niektórych pozycji zajmuje mi tydzień, bo też mam inne zajęcia. Grazia dobrze radzi, czytanie w jęz. obcych pozwala łączyć przyjemne z pożytecznym. Naprawdę, daj sobie na luz:). Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ile?? 25.11.11, 08:07 > Ja, jak słyszę, że ktoś czyta jedną książke na dzień albo na dwa dni, to myślę, > że ma smutne życie. Nic tylko literatura. A gdzie realne życie, gdzie inne hob > by, gdzie spotkania z przyjaciółmi i spędzanie czasu z najbliższymi? No ja też nie bardzo wyobrażam sobie czytanie książki dziennie. Zakładając, że przeciętnie książka ma około 250-300 stron, czytanie jej zajęłoby mi tyleż minut. Czyli w przypadku książki 300-stronicowej jakieś 5 godzin. To bardzo dużo jak na jedną dobę. Przecież pracuję, oglądam telewizję, mam znajomych, czytam również prasę, blogi, fora i tak dalej. Taka orgia czytelnicza zdarza mi się jedynie na wakacjach typu "morze i leżak", wtedy rzeczywiście czytam ponad książkę dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: ile?? IP: *.cust.dsl.vodafone.it 25.11.11, 11:25 Gdy są takie wyliczanki na forum-zajrzałam do archiwum- to ludzie przeważnie chcą się prześcigać w ilości przeczytanych książkek ;-). Licytacja, kto da więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ile?? 26.11.11, 08:14 No cóż. Chyba nie pozostaje nic innego, jak powtórzyć nieśmiertelne zdanie "liczy się jakość, a nie ilość" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: ile?? 30.11.11, 11:28 Gość portalu: grazia napisał(a): > Rozumiem, co masz na myśli. > Ja, jak słyszę, że ktoś czyta jedną książke na dzień albo na dwa dni, to myślę, > że ma smutne życie. Nic tylko literatura. A ja myślę, że masz słabą wyobraźnię:) I niepotrzebną skłonność do użalania się nad tymi, którzy tego ani nie chcą, ani nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: ile?? IP: *.cust.dsl.vodafone.it 30.11.11, 14:50 Ale mi dowaliłaś. Włosy sobie rwę z głowy. Prawda w oczy kole. Uderz w stół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.11, 10:13 Czytam najwyżej jedną książke tygodniowo. Może to głupie, ale lubię się trochę książką podelektować, np. wracam czasami do fragmentów, które już przeczytałam. Dwie pozycje równocześnie to u mnie standard. Dzieje sie tak z prozaicznego powodu gabarytów - jedna książka jest "autobusowa" (z racji rozmiarów torebki), druga "domowa". I tak w tej chwili autobusową jest "Rok w Prowansji" Maylea , natomiast domową "Miasto i psy" Llosy. Pomyślcie, jak mi się często humor zmienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: ile?? IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.11, 23:00 hey bardzo dziekuje za merytoryczne i bardzo na poziomie wypowiedzi (tak do forum sie zraziłem ). justyna a tak długo czytasz po 2 ksiązki to całkiem świetny pomysł !! Troche przezywam kryzys tzn wyjazd za granicę i... poprawa matury po 5latach.... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ile?? 24.11.11, 23:24 > Ile książek czytacie tygodniowo ?? - nie ma reguły, raz kilka, raz żadnej > Czy zdarza sie wam czytać 2-3 naraz ?? - nawet więcej niż 3.. > Robicie z książek notatki? - nie, ale zaznaczam sobie co ciekawsze fragmenty > Jak godzicie 2 pasje oparte o czytanie książek ?? - nie bardzo rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ile?? 25.11.11, 08:12 > Ile książek czytacie tygodniowo ?? Mniej więcej trochę ponad 2. > Czy zdarza sie wam czytać 2-3 naraz ?? Właściwie nigdy. > Robicie z książek notatki? Nie. > Jak godzicie 2 pasje oparte o czytanie książek ?? Nie mam akurat takiego problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: ile?? IP: *.play-internet.pl 25.11.11, 09:36 A po co ci te dane? Do pracy mgr? Ale wtedy bys musiala wyslac ankiety to tzw. probki reprezentacyjnej, a nie pytac sie o to na forum, ktore nie jest przeciez reprezentacja calej populacji... Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: ile?? 26.11.11, 10:54 > Ile książek czytacie tygodniowo ?? nie potrafię odpowiedzieć. Zależy od grubości książki, od tematu książki i od mojego czasu wolnego. > Czy zdarza sie wam czytać 2-3 naraz ?? zazwyczaj czytam 2-4 naraz > Robicie z książek notatki? nigdy jeśli chodzi o beletrystykę > Jak godzicie 2 pasje oparte o czytanie książek ?? co to znaczy 'pasje oparte o czytanie książek'??? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: ile?? 26.11.11, 14:25 Czytam z szybkością ponadstandardową Naraz czytam kilka pozycji - 2,3 beletrystyczne, plus jakaś cegła naukowa, plus ebooki w kindlu i na iPadzie.. Średnio na pewno 3h dziennie nawet jak mam zawalony dzień. Po prostu bez czytania nie odpoczywam, mam całe dni kiedy nie włączam tv (mimo 100 czy 120 kanałów) Krótko mówiąc - na pewno będzie ze 100, 120 pozycji beletrystycznych rocznie.. pozdro jeep Odpowiedz Link Zgłoś