Gość: jj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 16:28 Proust "w poszukiwaniu straconego czasu" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pszemcio Re: Proust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 17:31 piękny temat bloga....hmmm...że niby w GW będzie tak?...baniaty pomysł, bo jest 7 tomów a oni wydzadza tylko jeden...co za chore podejści...to tak jakby mi puścić pół filmu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett :) Re: Proust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 17:43 nie przesadzaj- to tak jak reklama filmu :) mam nadzieję, że dadzą wszystkie tomy.... eh,... proust za 75 zł, a nie za 300 to by była okazja do darcia szat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSZEMCIO Re: Proust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 17:53 W KATOWICKIM ANTYKWARIACIE JEST 7 TOMOW ZA STOWE...WOLE TO KUPIĆ NA ZNAK PROTESTU PRZECIW BEZMYSLNOŚCI GW Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Proust 02.06.04, 18:59 ''Longtemps, je me suis couche de bonne heure. Parfois, a peine ma bougie eteinte, mes yeux se fermaient si vite...'' :-) Tak się zaczyna ta Rzecz. Przepraszam za brak akcentów :-) W przekładzie Boya: ''Przez długi czas kładłem się spać wcześnie. Niekiedy, ledwiem zgasił świecę, oczy zamykały mi się tak prędko...'' Są takie zdania rozpoczynające powieści, które na zawsze wbijają się w pamięć. Dla mnie to jedno z tych zdań. Udało mi się trochę poczytać Prousta w oryginale, nie twierdzę, że całość, alem ja nie specjalistka od francuszczyzny :-) Jednak gdy czytałam oryginał byłam z siebie strasznie dumna :-) W przekładzie Boya - owszem, wszystkie tomy. Dla mnie ''W poszukiwaniu...'' to jedna z tych książek, z którymi ja nie walczę, nie kłócę się, a którym się poddaję. Tak jakbym w spokojny, słoneczny dzień, położyła się na plecach na wodzie i pozwalała, by ta woda mnie unosiła :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Proust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 09:42 no tak...nie znam francuskiego, ale wiem z opracowań, że to jedna z tych książek, które zachwycają niepowtarzalną frazą, właściwie nieprzetłumaczalną na inne języki...sam Żeleński o tym pisał we wstępie do powieści...dlatego zazdroszczę ci znajomosci języka...Czytałem tylko pierwszy tom "W poszukiwaniu..." i dla mnie najpieniejsze były momenty w ktorych bohater opisywał swoje cierpienia spowodowane brakiem wystarczająco bliskich kontaktów z matką...piękne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Proust IP: 62.233.181.* 03.06.04, 09:57 A ja tam lubię Charlusa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Proust IP: *.net.autocom.pl 03.06.04, 11:28 A ja wolę smak magdalenki umoczonej w herbacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: probea Re: Proust IP: *.chomiczowka.net.pl 03.06.04, 19:28 a ja nie czytalam, ale żeście mi smaku narobili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dresse Re: Proust IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 12:56 chyba w naparze z lipy kurwa a nie w herbacie, ale ja tam kurwa sie klucil nie bede geju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: Proust IP: *.chello.pl 10.06.04, 17:31 Dziwna rzecz, wszystkie rozmowy na temat Prousta wyglądają podobnie. Najpierw westchnienie na temat "genialnego przekładu" Boya ( żadnej wzmianki o Żurowskim i Rogozińskim). Frankofon ewentualnie powie, że nie ma jak w oryginale. Potem kilka stęknięć w rodzaju "Ach, ta fraza..." "Ach, ten senny ,nostalgiczny rytm". Z obowiązkowym maślanym wyrazem twarzy cytuje się nieodmiennie dwa kawałki: "Przez długi czas kładłem się spać wcześnie" i " z chwilą, gdy poznałem smak zmoczonej w naparze lipowym magdalenki..." Po czym całe towarzystwo zapada w nerwowe milczenie i zmienia temat. Dziwna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Proust 10.06.04, 20:21 a ja się przyznam, że nie czytałam, chociaż mam w planach przeczytać, odstrasza mnie tylko "objętość" całego cyklu Prousta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SirCharles Re: Proust IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:52 Ja przeczytałem 4 tomy, teraz mam przerwę, bo się uczę do egzaminów, ale nie mogę się doczekać :))A propos: znacie moze jakieś fajne naukowe (ale niekoniecznie naukowe) opracowanie tematu czasu w "Poszukiwaniu"? Prócz Boya. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itosamo opracowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:31 Nie jestem specjalistą, ale wymienię to, co czytałem: Jan Błoński 'Widzieć jasno w zachwyceniu: szkic literacki o twórczości Prousta' Gilles Deleuze 'Proust i znaki' Paul de Man 'Allegories of Reading' (chyba właśnie ma się ukazać po polsku jako 'Alegorie czytania') Margaret E. Gray 'Postmodern Proust' Są oczywiście tysiące innych pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SirCharles Re: opracowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:51 Dzięki. Tak, oczywiście zdaję sobie srawę, ze tego będzie mnóstwo, ale mam mało czasu i zależy mi na pozycjach nalepszych i najkonkretniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: opracowania IP: *.chello.pl 10.06.04, 23:44 Eseje Barthesa "Proust - nazwy i nazwiska", "Pomysł na >Poszukiwanie" i inne z tomu "Lektury" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: opracowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 19:11 Akurat nic z tego nie znalazłem w bibliotece, ale dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś