autumna 05.03.12, 15:25 Aaa, co mi tam, rzućcie okiem: www.publixo.com/showcase/0/uid/9 Na prozę raczej, bo wierszydła to takie tam zabawki. Przy opowiadaniach przykładałam się bardziej. To tylko hobby, ale ciekawa jestem, co sądzicie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: coming out Autumny 18.03.12, 00:23 Przeczytałam "Myszowatą i Szmulkę", podobało mi się, i od strony treści - do pewnego momentu, i formy. Co do formy, rzadko widzę tu teksty, na które nie chciałabym się rzucić z czerwonym długopisem, a Twój jest niemal perfekcyjny. Co do treści, fajnie i wciągająco się zaczyna, fajny język, dobra charakterystyka postaci, ale jeśli jest to opowiadanie, i to już koniec, i wnioski są takie, że jeśli będę zbyt ambitna oraz nie urodzę dzieci, to w młodym wieku zostanę alkoholiczką, natomiast "realistyczne" podejście do życia oraz urodzenie dzieci spowoduje, że nie tylko będę spełniona pod każdym względem, lecz także poprawi mi się figura, no to, yyy, sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: coming out Autumny 22.03.12, 14:55 Aż tak precyzyjnych wniosków nie zamierzałam narzucać. Ot, dwa różne charaktery, i różnie toczące się losy zdolnych, ambitnych dziewczyn. Jedna znalazła swoją drogę do spełnienia, druga nie bardzo. Ale fakt, może by się to prosiło o ciąg dalszy? Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Re: coming out Autumny 28.03.12, 16:26 Też przeczytałam to samo opowiadanie, bo ma fajny tytuł. Styl bardzo ok, co rzadkie :-) A co do treści: mam lekkie wrażenie, że historia jest trochę za wprost, z bardzo wyraźnym morałem, taki szlachetny Kopciuszek (na początku brzydki) i jego zła siostra (na początku ładna). Potem Kopciuszek dostaje swoją nagrodę, a zła siostra przegrywa życie. Albo zła Dorotka i dobra Dorotka z baśni o Pani Zimie. Takie schematy sprawdzają się oczywiście w literaturze popularnej, ale myślę, że opowiadanie znacznie by zyskało, gdyby stało się bardziej niejednoznaczne, gdyby ten morał czytelnik mógł wyciągnąć sobie sam. Albo gdyby tego czytelnika po prostu skłonić do myślenia nt. wyborów życiowych, bez podawania łatwych rozwiązań. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
zooloza Re: coming out Autumny 04.04.12, 09:11 Przeczytałam Myszowatą i Szmulkę. Nie wiem o czym jest ten tekst. Wg mnie - o niczym. A jeśli tekst jest o niczym, to niech choć będzie napisany ciekawie. A ten jest napisany poprawnie i o niczym. Z lekkim naciąganiem w kierunku wypracowanka promującego prokreację. Do broszurki katolickiej - ideał. Dla mnie - wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: coming out Autumny 04.04.12, 12:08 Co bym nie napisała, wpadnę w jakiś schemat. Brzydula zostaje cenionym (lub niedoceniamym) naukowcem - szablon Laseczka zostaje bizneswoman - szablon Laseczce zmienia się charakter i zostaje matką gromadki dzieci - telenowela :-) Życie jest cholernie szablonowe... Jakby się komuś nudziło, to poproszę jeszcze zerknąć na "Sąsiadki", bo na razie oceniacie mnie na podstawie jednego tekstu, a wiadomo, że pisze się czasem gorzej, czasem lepiej. Chyba. Jeśli u mnie jest cały czas gorzej, to trudno się mówi, jakoś to zniosę. www.publixo.com/text/0/t/4603/title/Sasiadki_(opowiesc_powigilijna) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus motywacja bohaterek 04.04.12, 15:40 Szmulka nie chce miec dzieci, bo nie chce rzygac 9 miesiecy i miec rozstepow, a Myszowata jest szczesliwa mama i wlascicielka sklepu internetowego. Stajesz po stronie jednej bohaterki, a nie jestes w stanie wymyslec czegos tej drugiej. Czegos przekonujacego, bo to co napisalas o bedzietnosci, wola o pomste do nieba. Wiadomo gdzie sa Twoje sympatie i gdzie chcialabyc, aby je mial/a czytelnik/czka. A ja wole sama sobie wyrobic zdanie. Na sile chcesz zrobic ze Szmulki pusta, niezdolna do uczuc wyzszych kobiete. Zeby ja pokaralo za te piekne lata w liceum. A ja jeszcze dodam, ze mam troche inne doswiadczenia - te miss liceum przedwczesnie rozwkitly. Dawno, dawno temu w jakims babskim pismie pewien aktor zwierzyl sie, ze jak spotyka rewelacyjna kobiete, to ja pyta - kiedy rozwitla. I z reguly, jak powiedzial aktor, naprawde ciekawe kobiety rozwkitaja kolo 25 i potem tylko bez problemu trzymaja forme. Odpowiedz Link Zgłoś
art-decco Re: coming out Autumny 17.04.12, 18:23 przeczytałam "Akwizytora" dobrze się czytało. zgrabne. w wolnej chwili mam hę poczytać więcej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś