Dodaj do ulubionych

Książki Mendozy

24.03.12, 10:09
Hej są może na forum jacyś fani Eduarda Mendozy? Przeczytałam wczoraj jego książkę - Prześwietny raport... - no i muszę przyznać, że spodobała mi się, ale nie wiem jak z resztą jego książek..
Obserwuj wątek
    • zielonamysz Re: Książki Mendozy 24.03.12, 13:48
      Czytalam dwie :bardzo mi sie podobal Pamietnik pensjonarku.Damski fryzjer juz nieco znuzyl ale tez oki.
      • maniaczytania Re: Książki Mendozy 24.03.12, 16:59
        ja tez czytalam dwie:
        - "Niezwykla podroz Pomponiusza Flatusa" - swietna, bardzo mi sie podobala ta przewrotna historia z Jezusem, Jozefem i Maria
        - "Brak wiadomosci od Gurba" - ziemia oczami kosmity, tez mi sie podobala.
    • donatta Re: Książki Mendozy 24.03.12, 17:11
      Przeczytałam sporo. Uwielbiam Pomponiusza Flatusa i trylogię z fryzjerem damskim. Podobało mi się "Miasto cudów" i "Brak wiadomości od Gurba". Nie mogłam przebrnąć przez Mauricia. Ostatnie trzy, tj. "Trzy żywoty świętych", "Niewinność zagubiona w deszczu" i "Wyspa niesłychana" czekają w kolejce na przeczytanie. Jestem do tyłu, zwłaszcza że pojawił się "Prześwietny raport kapitana Dosa". Może zażyczę go (ją) sobie na Wielkanoc ...
    • chief_inspector_toschi Re: Książki Mendozy 26.03.12, 09:23
      bardzo fajna jest debiutancka powieść mendozy, "prawda o sprawie savolty", powikłany kryminał/thriller polityczny osadzony w realiach barcelony okresu I wojny światowej.
      • nioma Re: Książki Mendozy 26.03.12, 09:34
        Kupiłam "Fryzjera", zmęczyłam połowę, nie dałam rady dokończyć, książka trafiła na półkę
        • pavvka Re: Książki Mendozy 26.03.12, 10:56
          nioma napisała:

> Kupiłam "Fryzjera", zmęczyłam połowę, nie dałam rady dokończyć, książka trafiła
          > na półkę

Ja doczytałem, ale też mnie nie zachwycił. Jakieś takie chaotyczne to było, i o ile na początku wydawało mi się zabawne, to w miarę czytania coraz mniej.
          • qw994 Re: Książki Mendozy 26.03.12, 18:42
            Mam bardzo podobne wrażenia. Domęczyłam do końca, ale po łebkach. To, co na samym początku lektury zachwycało i wzbudzało śmiech, z czasem zaczęło mnie potwornie irytować.
    • marghe_72 Re: Książki Mendozy 26.03.12, 13:12
      Brak wiadomości od Gurba - kochamy miłością wielką :) i ja i 12 letnia córka.
      Przygodę z Mendozą dopiero rozpoczęłam, więc trudno mi coś więcej napisać
    • Gość: HydroK Re: Książki Mendozy IP: 188.123.252.* 26.03.12, 14:06
      Przeczytałam wszystkie książki Mendozy, większość w oryginale. Jest to z pewnością jeden z pisarzy, który potrafi przelać na papier swój oryginalny styl. Przyznam, że zwłaszcza ostatnie utwory i w tłumaczeniu polskim chwilami mogą nużyć (nadmiar absurdałek i śmiesznostek?), natomiast po hiszpańsku czyta się wspaniale.

Czytając jego książki, pamiętam, lubiłam sobie powtarzać niektóre fragmenty, taką przyjemność mi sprawiały.
      • lora_c Re: Książki Mendozy 29.03.12, 13:33
        To prawda, w oryginale czyta się świetnie. Zresztą nie tylko książki Mendozy, Llosy również. Co do Mendozy, to najbardziej lubię Przygody fryzjera damskiego, chyba żadna książka oprócz Pantaleona Llosy, mnie tak nie rozbawiła, ale też ciekawa jest książka, trochę w poważniejszym tonie Mauricio, czyli wybory.

Ech, zapomniałam o Oliwkowym labiryncie.

• donatta Re: Książki Mendozy 10.04.12, 21:25
      Przeczytałam w święta "Prześwietny raport ..." - to stary dobry Mendoza, jak z czasów trylogii o fryzjerze damskim. Powieść jest trochę podobna do "Braku wiadomości ...", ale chyba lepsza. Polecam.

I dokończyłam "Wyspę niesłychaną" - tu już Mendoza bardziej filozoficzny, jak go jednak wolę w wersji absurdalno-groteskowej. Dlatego wielki plus dla Raportu i neutral dla Wyspy ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka