Dodaj do ulubionych

Watermark w e-booku

11.05.12, 15:18
Ze strony Empiku:

Co to jest Watermark?
Watermarkowanie to usługa polegająca na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. (...) Unikatowa licencja transakcyjna umożliwia monitorowanie i rozpoznawanie plików w przypadku nieuprawnionego ich użytkowania, czyli przede wszystkim zamieszczenia książki w Internecie. (...)

Co będzie, jeśli komuś sprezentuję e-booka, a on go wrzuci do Internetu?
Czy e-booka w ogóle da się dać jako prezent?
Obserwuj wątek
    • ihuarraquax Re: Watermark w e-booku 14.05.12, 17:50
      Ponawiam pytanie, bo odzewu nie ma, a naprawdę mnie to interesuje. Czy daje się e-booki na prezent? Czy pożycza się e-booki znajomym?
    • autumna Re: Watermark w e-booku 16.05.12, 08:28
      > Co będzie, jeśli komuś sprezentuję e-booka, a on go wrzuci do Internetu?

Teoretycznie, to ta osoba powinna odpowiadać. Ale istnieje też takie pojęcie jak "nieumyślne rozpowszechnianie", i ono również jest karalne, a moim zdaniem możesz się na to tu załapać. I obstawiam, że to ty będziesz pod głównych obstrzałem, bo w ebooku będą jak wół twoje dane, a kto by tam szukał, kto to na chomika wrzucił...
      Przy czym sprawy związane z prawem autorskim podpadają pod prawo karne, więc rzecz śmierdząca. Wniosek: nie udostępniać swoich ebooków byle komu.
    • Gość: HydroK Re: Watermark w e-booku IP: 188.123.252.* 16.05.12, 13:02
      A jakie dane o użytkowniku ma księgarnia? Bo ja korzystam z Empiku i mają tam tylko mój nick i adres maila.
      • autumna Re: Watermark w e-booku 16.05.12, 14:59
        Ale można dotrzeć do danych związanych z płatnością kartą lub przelewem.
        • Gość: HydroK Re: Watermark w e-booku IP: 188.123.252.* 17.05.12, 09:52
          Raczej tak, ale czy osobą płacąca za książkę jest za nią odpowiedzialna? Za książkę i jej czyny ;) Mnie zdarza się płacić przez internet moją kartą za bilety lotnicze i hotele znajomych, którzy kart nie posiadają.
          Cały czas zastanawiam się nad różnicą między książką na papierze (z którą można zrobić WSZYSTKO) a w pliku (w przypadku której wszystko jest zabronione...)
          • ihuarraquax Re: Watermark w e-booku 17.05.12, 13:31
            Gość portalu: HydroK napisał(a):

> Cały czas zastanawiam się nad różnicą między książką na papierze (z którą można
            > zrobić WSZYSTKO) a w pliku (w przypadku której wszystko jest zabronione...)

Było to dla mnie sporym zaskoczeniem, bo pomysł sprezentowania e-booka (razem z czytnikiem) był "oczywistym" i spontanicznym uwspółcześnieniem pomysłu na prezent-książkę, a kiedy przyszło do realizacji, zaczęły się schody :-(

Jest jeszcze nowy trop. W jednej z księgarni elektronicznych jest opcja "Kup na prezent"
            (zob. np. www.publio.pl/corki-gor-anna-joergensdotter,p55995.html )
            Co o tym sądzicie? Gdzie jest haczyk tym razem?
            • dmiano Re: Watermark w e-booku 06.09.12, 16:22
              Ciekawe w jaki sposób to działa, chociaż znając życie będzie to pewnie wyglądać tak ze podajesz adres e-mail osoby której chcesz kupić ebooka i ona dostaje go mailem. Bo jak zamawiasz dla siebie, to w watermarku zwykle masz swoje dane/email itd
            • Gość: Viki Re: Watermark w e-booku IP: 80.50.126.* 09.11.12, 12:33
              Widziałam w sklepach empiku takie karteczki z okładką - mozna kupic ebooka w salonie i potem dowolna osoba ściąga go sobie na podstawie specjalnego kodu.
    • Gość: zbirone2 W czym niby problem? IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.12, 13:27
      Kupując e-book przez internet chyba w każdej e-księgarni wymagają abyś założył konto z wirtualną półką, z której można potem pobrać zakupioną książkę.

Więc po prostu wystarczy kupić i dać ebooka w prezencie podając tej osobie hasło i login do konta z którego sobie sama pobierze książkę używając czytnika. W e-księgarni gdzie kupuję, jeden tytuł można pobrać na kilka czytników.

Jedynie na co należy zwrócić uwagę to: jaki jest format książki i na jaki czytnik ma być zakupiona. Są w ksiegarniach nowości, ale w formacie epub, więc nie da się ich odczytać na Kindle. Raz kupiłem taką książkę i niestety miała zabezpieczenie 'watermark' - więc sama zmiana z formatu .epub na .mobi zamiast zająć 10 sekund zajęła mi godzinę wyszukiwania i instalacji odpowiedniej wtyczki do złamania blokady.

Oczywiście, jest też ryzyko że podczas zmiany formatu książki z 'watermark' przez okna wskoczą do domu antyterroryści spuszczeni na linach z helikopterów, ale podobno nie zdarza się to nagminnie.
      • Gość: KINGKONG Re: W czym niby problem? IP: *.bgz.pl 08.11.12, 20:05
        Małe sprostowanie do konwersji miedzy epub i mobi w tę i z powrotem oraz na odwrót ;) proponuję użyć świetnego programu Calibre, bezboleśnie i naprawdę w kilka sekund. Porąbać się raczej nie ma prawa nic, chyba że w plikach chomikowskich trzeciego sortu... Obecnie są 2 rodzaje zabezbieczeń: DRM - trzeba mieć dodatkowy soft żeby nas zweryfikował i odkodował, wiele problemów a i tak łatwe do wywalenia, oraz watermark czyli znak wodny, krótki tekst ukryty w pliku plus widoczny w treści w kilku miejscach identyfikujący transakcję w księgarni. Nie stwarza żadnych problemów w użytkowaniu e-booka i jego konwersji między epub a mobi i nie znikający przy konwertowaniu. Jedyne problemy mogą być jeżeli plik z naszym znakiem znajda puszczony w necie. Co do pożyczania e-booków, lepiej tego nie robić o ile nie prowadzimy starannej ewidencji ;), zależy tez od systemu w amazon można 1 raz wypożyczyć komuś książkę, a samą książkę wypożyczyć kilka razy. Tracimy wtedy dostęp do niej na tydzień a może z niej korzystać pożyczający. Na zachodzie rozwijają się też systemy wirtualnych bibliotek, może dojdzie to i do nas ;) Dla znajomych można kupić jako prezent o ile oferuje to księgarnia, wtedy my płacimy ale dostępu do e-booka nie dostajemy albo jeśli nie ma takiej opcji zawsze można poinformować o tym wydawnictwo i mamy problem z głowy. Pozdrawiam
    • mlech89 Re: Watermark w e-booku 12.11.12, 15:08
      Więcej ebooków macie na poczytaj.to ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka