Dodaj do ulubionych

Ale bosko :)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 12:07
Stało się. Pierwszy raz od kilkunastu lat jestem na zwolnieniu. Trochę sie połamałam. Dobra strona całego zajścia jest taka, że mam duuużo czasu. W bębnie maszyny losującej znajdują się: 'Ballada o Januszku', 'Anna, Hanna i Johanna', 'Z nowego wspaniałego świata', 'Kolor purpury' i 'Trociny' Vargi. Zakręciło w lewo, zakręciło w prawo i wylosowały się na 'Trociny'. Zaczynam kurację ;). Ale ja tak właściwie z pytaniem- prośbą. Mam jeszcze bon podarunkowy do księgarni. Co kupić: 'Madame' Libery czy 'Madame, wkładamy dziecko z powrotem'? A może macie jakieś inne, fajne polecanki na połamane żebra? Zaglądam tu regularnie i wiem, że na Was można liczyć :)
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Ale bosko :) 14.05.12, 13:50
      wlasnie wczoraj sobie myslalam o tym, jakby bylo fajnie cos polamac i sobie lezec i czytac....
      milego leniuchowania zycze.
    • hania_jk Re: Ale bosko :) 14.05.12, 17:29
      Madame Libery!! Koniecznie!
    • spacey1 Re: Ale bosko :) 14.05.12, 17:50
      Libera!
    • Gość: finka Re: Ale bosko :) IP: 178.73.32.* 14.05.12, 21:25
      libera libera :)
      • sto100 Re: Ale bosko :) 15.05.12, 15:01
        Wajrak, na wszystko dobry. Na Targach książki oblegany przez młodych i starszych i tak jak fajnie opowiada tak samo pisze.
    • kubissimo Re: Ale bosko :) 15.05.12, 15:51
      wszystko tylko nie Libera! Lepiej poczytaj slownik poprawnej polszczyzny - tez bedzie piekny jezyk, ale przynajmniej bez zadecia i pretensji.
      • Gość: ogonek Re: Ale bosko :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 17:53
        Dziękuję za radę. Zamykam wątek bo już wiem na co przeznaczę bon i nie chcę już nikogo więcej zniesmaczyć niepoprawną polszczyzną.
        • spacey1 Re: Ale bosko :) 17.05.12, 11:04
          Oj, chyba nie zrozumiałaś intencji Kubu i niepotrzebnie poczułaś się urażona :) mam wrażenie, że pił do opinii, jakie krążą o książce Libery, że napisana jest piękną polszczyzną. Kubu zaleca w takim razie zamiast Madame poczytać słownik, który nie ma w sobie tyle egzaltacji, co książka Libery. Zgadza się Kubu? A moze to ja źle odczytałam intencje?
          • kubissimo Re: Ale bosko :) 27.05.12, 13:29
            Bardzo dobrze zrozumialas. Prztyczek byl w nos Libery, a nie autorki tego watka :)
            Przepraszam jezeli wyszlo dwuznacznie.
      • lora_c Re: Ale bosko :) 17.05.12, 13:37
        Też nie mogę się przekonać do Libery. Parę lat temu próbowałam, a sił i chęci starczyło mi zaledwie do połowy książki.
        Owszem temat ciekawy, intrygując nawet, ale sposób pisania zupełnie nie dla mnie.
        • lora_c Re: Ale bosko :) 17.05.12, 13:39

Owszem temat ciekawy, intrygujący nawet, ale sposób pisania zupełnie nie dla mnie.

*uciekła mi jedna literka
        • spacey1 Re: Ale bosko :) 17.05.12, 21:37
          kurczę, a ja byłam zachwycona :) właśnie między innymi językiem
          • kubissimo Re: Ale bosko :) 27.05.12, 13:36
            Nawet najpiękniejszy język nie usprawiedliwia kilkuset stron błahej treści. A przedstawiona opowieść to raczej materiał na nowelkę, a nie na powieść :/
            Ja po lekturze poczulem sie baaaardzo oszukany, zarowno przez autora, jak i superentuzjastyczne recenzje.
            • nienietoperz Re: Ale bosko :) 28.05.12, 16:54
              Lepiej się przyznaj, Kubi, nigdy nie byłeś nastolatkiem.

Madame się jak najbardziej nadaje, ciężej już jest z `Godotem i jego cieniem', choć materiał bardzo obiecujący.
              • kubissimo Re: Ale bosko :) 29.05.12, 18:29
                Nastolatkiem bylem, ale widać nie dość pretensjonalnym ;)
      • kaplin Re: Ale bosko :) 20.05.12, 11:29
        Popieram.
        "Madame" - pretensjonalna do bólu, spore rozczarowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka