Dodaj do ulubionych

Książki w GW - zgroza!!!

• Gość: śmiejcie się i... Re: Nie traktujcie tego poważnie, przecież...... IP: *.crowley.pl 25.06.04, 15:33
      ...... od razu widać że facet sobie jaja robi!!!! ;-)
      • rufuss Re: Nie traktujcie tego poważnie, przecież...... 25.06.04, 15:38
        Gość portalu: śmiejcie się i... napisał(a):

> ...... od razu widać że facet sobie jaja robi!!!! ;-)

jestem tego samego zdania!!!
        • behemot.to.kot Re: Nie traktujcie tego poważnie, przecież...... 26.06.04, 20:34
          rufuss napisał:

> Gość portalu: śmiejcie się i... napisał(a):
          >
          > > ...... od razu widać że facet sobie jaja robi!!!! ;-)
          >
          > jestem tego samego zdania!!!

może to trollowanie i nie powinno się, ale i tak uważam to za bardzo zabawne.
          dobrze, że jest tylu gotowych do tak gorliwej obrony literatury :)
          pzdr
    • jewoczka j_karolak - chciałam o coś spytać 27.06.04, 11:25
      :-)

Nie chcę wypowiadać się na razie na temat poglądów obu "stron" tej dyskusji,
      ale mam pytanie do założyciela wątku,jakie pozycje by zaproponował, gdyby miał
      możliwość decydować o kształcie kolekcji...

e
    • j_karolak Odpowiadam klymenystrze! 28.06.04, 08:55
      Argumenty do dyskusji wziąłem z zamieszczonych przez Nią linków.

"zaprzeczasz kulturze XX wieku, zaprzeczasz temu co oczywsite, nie widzac przy
      tym wartosci, jakie niosa te ksiazki. nie widzisz krytryki totalitaryzmu
      z "mistrzu i malgorzacie" i tego ze szatan dziala wedlug planu boskiego
      (odniesienie do fausta, moj drogi)myslisz stereotypami "zly niemiec" jesli
      chodzi o "na zachodzie bez zmian"- tak jakby niemcy nie byli ludzmi-
      przypominam ze ta ksiazka mowi o pierwszej wojnie- nie mowi ze "tylko niemcy"
      ale ze miedzy innymi niemcy byli poszkodwani. bo byli i to jest fakt. szarzy
      ludzie nie decyduja o wojnie. w "lolicie" nie dostrzegasz glebi psycholignczej
      i tego, ze autor wcale nie pochwala pedofilii. podobnie w przypadku "imienia
      rozy"- widzisz tylko jedna strone medalu, nie chcesz zobaczyc, ze kler moze byc
      zly, podbnie jak to, ze pedofil moze miec uczucia."

Ja w tych książkach dostrzegam elementy poprawne i godne prawdziwej
      literaturze. Problem leży w proporcjach. Moim zdaniem, elementów nagannych jest
      w nich znacznie więcej! "MiM" - krytyki totalitaryzmu tam nie ujrzałem. Jest
      tylko błaha satyra na biurokrację. A co do szatana to już pisałem. Jest on
      przecież postacią bardziej nawet pozytywną od Mistrza! "Na zachodzie..." - ja
      tam widzę usprawiedliwienie indywidualnych przestępstw. Zachodzi tam
      przeniesienie odpowiedzialnośc z Ja na rząd. Skoro Oni wywołali wojnę, to ja
      mogę zabijać, a grzech przejdzie na Nich. Morlanie nieuprawomocnione!
      "Lolita" - bohater widzi zło w związku z nieletnią, ale pragnę zauważyć, że
      jakaś bliżej niesprecyzowana siła nakazuje mu ten związek kontynuować.
      Usprawiedliwienie sładości ducha! Determinizm, zamiast wolnej woli. W ten
      sposób można wytłumaczyć każdy nałóg, każde zło! Z "Imieniem róży" sprawa jest
      najtrudniejsza. Zgadzam się z tym co pani napisała, ale to tylko jedna strona
      medalu. Druga jest taka, jaką przedstawiłem ją ja.

"a cio to? dziwek tez szanowny karolak nie widzi..
      to forum chyba zalamuje swiatopoglad.. tyle plugastwa i nieprawosci..."

To ma być klasyka XX wieku, a nie reportaż z rynsztoku. Miał być rozsądny dobór
      książek. To może dołączymy książki o wypróżnianiu? Jest ta,kich sporo.

A co do tego linku - "No ,jeśli tak Pan dba o zadrową moralność ,to co Pan
      sądzi o polskiej krucjacie krzyżowej do Holandii z celem nawracania pań z
      wystaw burdeli w Amsterdamie?" - to nie widzę związku.

mam nadzieję, że przybliżeyłem choć trochę swoją wizję tych książek i
      potencjalnych szkód, jakie mogą one poczynić.

Przykro mi, że oszukałem się na Panu Kocie. Za błędy językowe przepraszam. Ktoś
      mi je wytknął - miał rację.
      • klymenystra Re: Odpowiadam klymenystrze! 28.06.04, 16:57
        gadal dziad do obrazu....
        interpertacje (prawidlowa) mistrza i malgorzaty znalezc mozna w kazdym
        podeczniku do liceum- tam mozna zobaczyc owa krytyke totalitarymzu (jak chocby
        oglupienie ludzi czy tez fakt, ze to do wolanda nalezy zmiana calego zla-
        woland nawet o tym mowi).
        jeszcze raz powtarzam-szatan dziala zgodnie z prawem boskim. czy to zle? skad
        wiesz, jak jest naprawde (mowie o Twojej religii, o katolicyzmie).
        "na zachodzie" nic nie usprawiedliwia, bo autor nie ocenia postaw- a to, ze
        ksiazka zostala uznana za manifest pacyfizmu to tez cos znaczy...
        "lolita"- a czy czlowiek jest panem swojego losu?? cos zmusza humberta do
        dzialania- w kazdym czlowieku jest ta sila- chocby milosc- tu pokazana akurat
        na przypadku pedofila
        w imieniu rozy nic zlego nie widze- moze byc kontrowersyjna, ale na litosc
        boska, przedstawia prawde!
        ksiazek o wyproznianiu nie czytalam.
        • j_karolak Re: Odpowiadam klymenystrze! 29.06.04, 08:57
          Skoro uznajesz istnienie jednie słusznych interpretacji to kończymy dyskusję.

Nie rozumiesz na czym polega sztuka. Żal mi Ciebie.

Pozdrawiam
          • klymenystra Re: Odpowiadam klymenystrze! 29.06.04, 11:09
            och ach jakżem wzruszona.
            nie- jedynie sluszna- ale taka, ktora dociera do wszystkich, ktorzy owa sztuke
            rozumieja. bo to naprawde nie jest trudne, skoro mistrz i malgorzata to lektura
            szkolna...
            • j_karolak Re: Odpowiadam klymenystrze! 29.06.04, 12:09
              Jeszcze raz dowiodłaś, że nie rozumiesz istoty sztuki.

Każdy odbiera ją w subiektywny, indywidualny sposób. Tym się różni od nauk
              ścisłych. Nie istnieją jedyne interpretracje. To jest największa zaleta sztuki.

Nie wiem po co odpowiadam. I tak nie zrozumiesz.
              • klymenystra Re: Odpowiadam klymenystrze! 29.06.04, 13:19
                o chryste... rozumienie to co innego niz potepianie, nie sadzisz ? zawsze,
                zawsze, zawsze jest tak, ze cos sie wysuwa na pierwszy plan- wlasnie to,
                co "autor chcial przekazac" jest najbardziej widoczne. obok tego- sto tysiecy
                innych interpetacji. polecam przeczytanie zapiskow na marignesie Eco. mowi tam
                o tym. wlasnie te sto tysiecy powoduje, ze kazdy rozumie sztuke inaczej. a nie
                rozumie jej ten, kto nie widzi piekna. Ty nie widzisz. widzisz tylko zlo i
                znieprawienie. i to nie w jednej ksiazce, ale we wszystkich.
                zreszta- jesli tak rozumiesz sztuke, to czemu nie podasz wlasnych przykladow,
                hmm?
              • Gość: Myszor Re: Odpowiadam klymenystrze! IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 22:46
                Niedobrze mi sie robi jak czytam wypowiedzi typu: "Lolita" pochwałą pedofilii,
                a "Imię róży" deprawacją i obrażaniem kleru. Ludzie, po jaką cholerę w takim
                razie sie wypowiadacie? Nie podoba wam się to na drzewo. Jest gro ludzi, którzy
                kupią te książki, bo są to po prostu dzieła XX wieku.
                • klymenystra Re: Odpowiadam klymenystrze! 26.08.04, 00:00
                  ciii ten watek juz dawno skonczony :)
    • Gość: szamanka :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD IP: *.lodz.mm.pl 28.06.04, 09:12
      chyba żartujesz? a co mają dołączyć baśnie braci Grimm?
      • j_karolak Re: :((((((( 28.06.04, 09:28
        Jeżeli Twoja wiedza o literaturze ogranicza się do książek z kolekcji GW i
        troszkę krwawych baśni Braci Grimm to chyba nie mamy o czym dyskutować.
        • Gość: Rumianek Re: :((((((( IP: *.isbf.katowice.pl 28.06.04, 12:47
          "Przysluchuje" sie tej rozmowie i jestem BAAAAARDZO ciekawa jakie tytuly
          zaproponuje pan Karolak. Już kilka osób o to prosiło.
          • j_karolak Re: :((((((( 28.06.04, 13:09
            Nie zaproponuję żadnych. To nie moja rola.
            • Gość: rumianek Re: :((((((( IP: *.isbf.katowice.pl 28.06.04, 13:28
              Iiiii, dałam się wpuścić w maliny, nie trza :::::)))))))))))))))
            • jewoczka A ja jednak czekam na propozycje 28.06.04, 14:04
              j_karolak napisał:

> Nie zaproponuję żadnych. To nie moja rola.

Jak to nie? Ja myślę, że jeśli krytyka ma być konstruktywna a z dyskusji
              cokolwiek wyniknąć, to zamiast "złej" listy zgłaszający pretensje powinien
              zaproponować "dobrą".

e
              • Gość: :-) Re: j_karolak = troll n/t IP: *.crowley.pl 28.06.04, 15:28
                • j_karolak Re: j_karolak = troll n/t 29.06.04, 08:59
                  Mogę być trollem, elfem, a nawet krasnoludem. To jak mnie nazwiesz, o ile nie
                  będzie to obraźliwe nie robi na mnie żadnego wrażenia. Warto by jednak było,
                  żebyś ograniczył się do bardziej merytorycznych argumentów. Jeśli nei wiesz,
                  rozmawiać można również z trollem. I dyskusja ta może wzbogacić. Tylko, że
                  samemu trzeba być kimś więcej, niż zwykłym orkiem.
                  • klymenystra sukces!!!!!!!!!!! 29.06.04, 11:11
                    karolak czytal wladce pierscieni (albo obejrzal...)!!!!!!!!!!!jak mozesz czytac
                    cos tak poganskiego, bluznierczego i nieopisanego (jak to mawial lovecraft)??
                    no jak??? toc to godzi w godnosc ludzka i zaprzecza istnieniu boga!!!!
                    • j_karolak Re: sukces!!!!!!!!!!! 29.06.04, 12:11
                      Przede wszystkim z krasnoludami, trollami, ogrami i innymi spotykamy się w
                      prawie całej literaturze fantasy nie tylko we Władcu Pierścieni. Piękne baśnie
                      są piękne i tego należy w nich szukać. Nie wiesz czym jest bluźnierstwo.
                      Słowo "Bóg" w języku polskim pisze się wielką literą. Zasada ta dotyczy również
                      ateistów.
                      • klymenystra Re: sukces!!!!!!!!!!! 29.06.04, 13:22
                        tak? myslalam ze to nie jest dyskusja religijna. na forum imiona pisze
                        przewaznie malymi literami- o ile wiem w jezyku polskim pisze sie duzymi... bog
                        to takie imie jak kazde inne.
                        owszem , w calej fantasy, ale przeciez cala fantasy mowi mniej wiecej o tym
                        samym- jakims innym swiecie, pelnym dziwnych stworow. nie drazni Cie to?
                        tolkien po prostu skompilowal (o ile nie zapoczatkowal, bo na temat historii
                        fantasy wiem niewiele). mozna go udac za modelowego.
                  • Gość: :-) Re: j_karolak = troll n/t IP: *.crowley.pl 29.06.04, 12:25
                    TROLL
                    „Prowokacja lub prowokator. Na polskojęzycznych grupach dyskusyjnych
                    najczęściej określa się tym mianem osobę, która celowo wypowiada się
                    w sposób kontrowersyjny lub obraźliwy.
                    Jeśli zostaniesz uznany(a) za trolla, to nikt nie będzie traktował cię
                    poważnie. Najlepszy sposób na trolla – ignorować.”
                    • j_karolak Re: j_karolak = troll n/t 29.06.04, 15:12
                      Gość portalu: :-) napisał(a):

> TROLL
                      > „Prowokacja lub prowokator. Na polskojęzycznych grupach dyskusyjnych
                      > najczęściej określa się tym mianem osobę, która celowo wypowiada się
                      > w sposób kontrowersyjny lub obraźliwy.

Kontrowersyjny jak najbardziej. Obraźliwy - chyba, że nieświadomie, za co
                      przepraszam. Czy kontrowersyjność, choćby i świadoma jest powodem do
                      ignorowania? Wybacz anonimowy :-) ale od zawsze mam alergię na towarzystwa
                      wzajemnej adoracji i nie lubię bezrozumnego konformizmu.

> Jeśli zostaniesz uznany(a) za trolla, to nikt nie będzie traktował cię
                      > poważnie. Najlepszy sposób na trolla – ignorować.”

Jeżeli definicja trolla jest taka jak opwyżej, to po części jestem trollem.
                      Jeżeli uważasz, że osoby kontrowersyjny trzeba ignorować to tylko twój problem.
                      • klymenystra Re: j_karolak = troll n/t 29.06.04, 15:28
                        >ale od zawsze mam alergię na towarzystwa
                        > wzajemnej adoracji i nie lubię bezrozumnego konformizmu.

to czemu w takim razie paredziasiat postow wczesniej pisales, ze szukasz
                        ludzie, ktorzy sie z Toba zgadzaja hmm?
                        • krooll Re: j_karolak = troll n/t 02.07.04, 11:03
                          szuka szuka i cos znalezc nie moze. nawet behemot sie na niego wypial
                          • j_karolak Re: j_karolak = troll n/t 02.07.04, 14:41
                            Nie szukam. Ja lubię dyskutować. Nie ma dyskusji bez różnicy zdań.
            • klymenystra Re: :((((((( 28.06.04, 16:58
              to sie nazywa niekonstruktywna krytyka- cos za co juz dzieci w college`u na
              zachodzie sa ganione.
              • miltonia Re: :((((((( 28.06.04, 17:29
                Na Karolaka ganienie nie dziala. Gdybys obiecala mu ze dwa kebeby z podwojnym
                serem i zgrzewke taniego piwa, to by sie zgodzil z Toba i zmienil zdanie w
                kwestii wzmiankowanych ksiazek o 180 stopni.
                Nie potrafi podac swojego kanonu literatury z prostej przyczyny, ze zadnej
                ksiazki oprocz elementarza jeszcze nie przeczytal, co mu nie przeszkadza
                kryrykowac te wydane przez Wyborcza. Krytykuje je wylacznie dlatego, ze nie
                lubi Gazety bo nie dali mu kubka a taki taki Mmpm, na ten przyklad, dostal dwa.
                • j_karolak Re: :((((((( 29.06.04, 09:00
                  Fakt, kubka nie dali. Dali za to "elementarz pedofila, czyli czym
                  usprawiedliwić własną słabość".
                  • miltonia Re: :((((((( 29.06.04, 10:29
                    Karolak a Twoja slabosc do mnie skad sie wziela, bo przeciez nie z literatury?
                  • fucek Re: :((((((( 02.07.04, 09:13
                    > Fakt, kubka nie dali. Dali za to "elementarz pedofila, czyli czym
                    > usprawiedliwić własną słabość".

Przpraszam p.Karolak ale o jakim "elementarzu pedofila" pan mówi, bo chyba nie
                    chodzi o Lolitę. A tak na marginesie czy pan którąkolwiek z tych książek czytał?
                    • krooll Re: :((((((( 02.07.04, 11:08
                      witam panie j_karolak ponownie. przygladalem sie ostatnim postom i caly czas
                      utwierdzam sie w przekonaniu ze jednak jak juz ktos zdecyduje sie na polemike z
                      panem to pan ucieka od dyskusji. dlaczego nie poda pan chciaz kilku tytulow
                      ktore wg pana powinny znalezc sie w kolekcji XX wieku? krytykowac moze kazdy,
                      byle dzieciak. ale zaproponowac cod od siebie juz nie. dlatego z
                      niecierpliwosci czekam na panskie propozycje.
                      • j_karolak Re: :((((((( 02.07.04, 11:13
                        Dysku8sja dotyczyła tego, że omawiana kolekcja zawiera książki, które mogą
                        poczynić wiele zła. Dowiodłem tego niejednokrotnie. Temat doboru pozycji do
                        alternatywnej listy, to już temat na inną dyskusję, w której nie zamierzam brać
                        udziału.
                        • krooll Re: :((((((( 02.07.04, 13:07
                          I wlasnie w ten spsobo unikasz odpowiedzi na pytania. nawet jesli ktos sklonny
                          bylby ci uwierzyc, zgodzic sie z twoimi pogladami, to bylby ciekaw ktore to
                          ksiazki nie sa "zle". ja na przyklad bardzo jestm ciekaw. skoro czytam tylko
                          zle ksiazki to chcialbym poznac tytuly, ktore mnie nie zgorsza. nie rozumiem
                          dlaczego nie mozesz tego zrobic. prosze o chociazby 3 pozycje. to chyba nie
                          wykracza poza twoje mozliwosci? moze boisz sie ze nie bedziemy znali tych
                          ksiazek? alez smialo!
                          • j_karolak Re: :((((((( 02.07.04, 14:43
                            Dalej mnie nie rozumiesz. Tematem dyskucji jest : "Czy książki z kolekcji GW są
                            złe, czy nie?". W temacie nie ma słowa o innych książkach.
                    • j_karolak Re: :((((((( 02.07.04, 11:12
                      Tak czytałem. Wystarczy odrobina wyobraźni i umiejętność krytycznego myślenia,
                      by dostrzec w Lolicie treści jeżeli nie wychwalające, to co najmniej,
                      usprawiedliwiające zachowania pedofilskie.
                      • klymenystra Re: :((((((( 02.07.04, 11:33
                        a troche wiecej wyobrazni- wrecz bardzo bogatej i umiejetnosc krytycznego i
                        rozsadnego myslenia potrafi dostrzec piekno tej ksiazki i to, ze nic w niej nie
                        ma o wychwalaniu , a wrecz przeciwnie.dla kazdej postawy mozna znalezc
                        usprawiedliwienie, co nie zmienia faktu, ze dana postawa obiektywnie jest
                        zla. "lolita" wlasnie taka jest.
                        • j_karolak Re: :((((((( 02.07.04, 14:42
                          Lolita jest obiektywnie zła?!

Ja bym ją raczej nazwał skrzywdzoną.
                          • klymenystra Re: :((((((( 03.07.04, 11:58
                            rrrrany... pisalam o ksiazce a nie o postaci i mialam na mysli humberta. TY
                            bardzo lubisz czytac miedzy wierszami, karolak
    • josehl szykuja sie nowe stosy plonacych ksiazek?? 01.07.04, 09:43
      przypuszczam, ze autor takiej krytyki (jesli mozna to nazwac krytyka!) oczami
      wyobrazni widzi te ksiazki plonace na stosach. takie obrazki znamy juz z
      historii. moze ten pan po prostu lubi inny rodzaj literatury, a moze nie ma
      pojecia czym jest literatura i w rezultacie owych powiesci nie zrozumial...
      posuwanie sie do tak skrajnych analiz jest smieszne, bo faktycznie mozna tez
      wyciagnac wiele groteskowo przerazajacych motywow s samej Biblii. ale hipokryzja
      i slepota to w tych czasach nic nowego. juz nie chce mi sie mowic...
      • j_karolak Re: szykuja sie nowe stosy plonacych ksiazek?? 02.07.04, 11:16
        Prostacki sposob dyskusji. Przejaskrawianie i wmawianie oponentowi, że jest
        ekstremistą.

Jestem przeciw paleniu jakichkolwiek książek. Jestem natomiast za
        reglamentowaniem dzieł trudnych.
        • Gość: Virginia Reglamentacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 11:20
          "Reglamentowanie dzieł trudnych?" Fascynujący pomysł! A na jakich zasadach ta reglamentacja miałaby się odbywać? I kto by decydował, jakie dzieła do "trudnych" zaliczyć?
          • j_karolak Re: Reglamentacja? 02.07.04, 14:44
            Najlepiej żebym to ja decydował. :)))
            • agi75 Re: Reglamentacja? 02.07.04, 18:05
              j_karolak napisał:

> Najlepiej żebym to ja decydował. :)))

A KIMŻE PAN JEST, ŻE POCZUWA SIE DO REGLAMENTACJI DZIEŁ TRUDNYCH???
              JAK JUŻ WSPOMNIAŁAM MA PAN CHYBA JAKIEŚ ZAPĘDY DO CENZUROWANIA KSIĄG?WZOROWAŁBY
              SIĘ PAN NA INKWIZYCJI CZY TEŻ NA PRZYKŁADACH Z LAT PRL?
    • Gość: Ewa :-))))))))) IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 13:23
    • Gość: aleksandra Re: Książki w GW - zgroza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:44
      Panski list jest łagodnie mowiac krzywdzacy.Abstrachuje juz nawet od fatu
      dopatrywania sie w kanonie niniejszych lektur podtekstow politycznych...
      pozostawiam to bez komentarza.Prosze jednak nie obrażac czytelnikow.Teoria
      spiskowa, którą Pan wysnuł, dowodzi po prostu, że nie umie "Pan" iterpretować
      tej wielkiej literatury, z której przecież wyłania się geniusz pisarski
      propagujący bardzo wiele wartości moralnych.
      • j_karolak Re: Książki w GW - zgroza!!! 02.07.04, 16:08
        Cóż za nowatorskie podejście do języka polskiego!!!

Jestem Pani fanem!
        • klymenystra !!!!!! 03.07.04, 11:59
          i oto Twoje glebokie argumenty w dyskusji, co karolak???? nie znalazles
          odpowiedzi, to obrazasz... hipokryta.
          • j_karolak Re: !!!!!! 05.07.04, 08:52
            klymenystra napisała:

> i oto Twoje glebokie argumenty w dyskusji, co karolak???? nie znalazles
            > odpowiedzi, to obrazasz... hipokryta.

To nie ja obrażam, tylko ta pani. Obraża język polski.
            • klymenystra Re: !!!!!! 05.07.04, 09:00
              ta-ak> Ty tez w swojej pierwszej wypowiedzi zapomniales o znaku zapytania. a
              moj argument wyzej podrzymuje.
    • Gość: Natalia Re: Książki w GW - zgroza!!! IP: *.icpnet.pl 02.07.04, 16:43
      Z całym szacunkiem, ale czy nie przesadzasz?? To są arcydzieła literatury
      światowej, piękne książki, które wpływają POZYTYWNIE na ludzi, na ich
      wrażliwość. A Ty sprowadziłeś to do jakichś szmatławców. Myślę że niewiele
      wiesz o lietarturze...a raczej niewiele czujesz.
    • wlodekbar Re: Książki w GW - zgroza!!! 02.07.04, 17:19
      Karolak-Zgroza
    • agi75 ODPOWIADAM J_KAROLAKOWI 02.07.04, 18:02
      "SZTUKA-Każdy odbiera ją w subiektywny, indywidualny sposób. Tym się różni od
      nauk
      ścisłych. Nie istnieją jedyne interpretracje. To jest największa zaleta sztuki.

Nie wiem po co odpowiadam. I tak nie zrozumiesz."

TO PANA SŁOWA!!!!!!DLACZEGO WIĘC PAN ICH NIE ODNIESIE DO SIEBIE I PRZESTANIE
      NAS GNĘBIĆ SWOIMI WYWODAMI?KAŻDY MOŻE ODBIERAĆ LIERATURĘ JAK MU SIĘ
      PODOBA.SUBIEKTYWNIE!DLATEGO TEŻ POWSTAŁ KANON GAZETY. WCALE PAN NIE MUSI PO
      NIEGO SIĘGAĆ ANI NAS PRZED NIM "RATOWAĆ".MYSLĘ, ŻE PAN CZUJE SIĘ
      DOWARTOŚCIOWANY JAK KTOŚ INTERESUJE SIĘ PANA WYPOWIEDZIĄ?PO TO TA PROWOKACJA?
      CZYŻBY ODCZUWAŁ PAN BRAK DYSKUTOWANIA?WSZAK DO PANA I TAK ŻADNE ARGUMENTY NIE
      TRAFIAJĄ!!!

ALE ZRESZTĄ NIE WIEM PO CO ODPOWIADAM I TAK PAN NIE ZROZUMIE......!!!!!!!!!!!

• j_karolak Re: ODPOWIADAM J_KAROLAKOWI 05.07.04, 08:54
        Zrozumieć - zrozumiałem, ale nie usłyszałem. Czy można trochę głośniej i
        większymi literami?
        • krooll Koniec dyskusji!!! 05.07.04, 19:03
          Tylko na tyle cie stac Karolak? Skad ta ironia? Brakuje ci juz argumentow?
          agi75 trafil/a w sedno, po prostu cie zagiela i nie wiesz co powiedziec. I cale
          szczecie. Mam nadzieje ze to juz koniec tej beznadziejnej dyskusji.

Do calej reszty forumowiczow, ktorzy osmielili sie nie zgodzic z teoria
          j_karolaka: proponuje bojkot tego tematu. Tu juz i tak zostalo powiedziane za
          duzo! Pozdrawiam.
          • j_karolak Oj, kroollu, kroollu 06.07.04, 08:53
            Śmieszny jesteś krooll. Prowokacja szyta baaaardzo grubymi nićmi. W dodatku
            wielokrotnie demaskowana. A ty wciąż się burzysz.

Z trollim pozdrowieniem, j_karolak
    • Gość: NowyNietzshe Re: Książki w GW - zgroza!!! IP: 217.97.144.* 03.07.04, 17:26
      Ksiazki te maja rzeczywscie swoj specyficzny charakter, typ dekadencji-
      michnikowskiej, spodziewac sie mozna bylo wlasnie takich tytulow. Z pewnoscia
      gdyby ktos przeczytal w swoim zyciu tylko to co prezentuje owa kolekcja, jego
      charakter zostal by spaczony na wieki, umoczony w tej liberalnej zgniliznie,
      snul by kolejne sceny upadku wartosci, upanku naszej zachodniej kultury, ktora
      pozbawiona vitalnej mocy ginie na naszych oczach. Ale warto bylo czytac <--> "A
      jednak sie obraca" .NIE ROZNICAJMY STOSOW.
    • ajsch Re: Książki w GW - zgroza!!! 06.07.04, 10:15
      dobrze ze nie ma rysunkow z Misiem Uszatkiem toz to zoofilia pierwszej wody :)
    • Gość: ona Re: Książki w GW - zgroza!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 16:32
      Jestes z LPR ??? zastanów się co piszesz; przecież to literacka fikcja !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka