Gość: Anna IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.12, 17:47 Poszukuję tytułów książek, których akcja dzieje się na Syberii.Tylko nie reportaży w stylu Romualda Koperskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: f Re: Syberia IP: *.cnow.pl 10.08.12, 19:25 Np Petra Hůlová: "Stacja tajga". Czytałem kilka miesięcy temu. Dziwna opowieść z dość niesamowitym zakończeniem. Bardzo polecano mi ją w bibliotece, więc i ja mogę chyba polecić innym. Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosco Re: Syberia 10.08.12, 19:37 Domyślam się, że to ma być Syberia jako miejsce zesłania podczas drugiej wojny światowej, a nie Syberia jako atrakcja turystyczna. Polecam w każdym razie dwie książki: - Sławomir Rawicz - "Długi marsz" - Ruta Sepetys - "Szare śniegi Syberii" Odpowiedz Link Zgłoś
davidsilva Re: Syberia 11.08.12, 09:49 joanna szczęsna w niedawnym tekście przypominającym postać igora newerly’ego (w związku z ukazaniem się jego biografii) mocno się zachwyca ostatnią powieścią tegoż, „wzgórze błękitnego snu” (1986), której tematem są syberyjskie losy polskiego socjalisty, uczestnika zamachu na cara: „Tradycyjna narracja, epicki rozmach, piękni bohaterowie, wartka fabuła i olśniewające opisy przyrody - to dobra recepta na powieść, lepszej nie wymyślono”. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Syberia 11.08.12, 12:04 Igor Neverly "Chłopiec z Salskich Stepów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Syberia IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.12, 19:34 Ruta Sepetys - "Szare śniegi Syberii" Tę książkę czytałam i bardzo mi się podobała . Może coś jeszcze w tym stylu mi polecicie. Dziękuję za pozostałe tytuły na pewno przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Syberia 13.08.12, 13:02 Andreï Makine - "Rzeka miłości" (tę szczególnie polecam) Borys Pasternak - "Doktor Żywago" (tę też) Jules Verne - "Michał Strogow - kurier carski" Andriej Skałon - "Żywe pieniądze" (zbiór opowiadań) Odpowiedz Link Zgłoś