IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.12, 17:47
Poszukuję tytułów książek, których akcja dzieje się na Syberii.Tylko nie reportaży w stylu Romualda Koperskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: f Re: Syberia IP: *.cnow.pl 10.08.12, 19:25
      Np Petra Hůlová: "Stacja tajga". Czytałem kilka miesięcy temu. Dziwna opowieść z dość niesamowitym zakończeniem. Bardzo polecano mi ją w bibliotece, więc i ja mogę chyba polecić innym.
      • matt.cobosco Re: Syberia 10.08.12, 19:37
        Domyślam się, że to ma być Syberia jako miejsce zesłania podczas drugiej wojny światowej, a nie Syberia jako atrakcja turystyczna. Polecam w każdym razie dwie książki:

- Sławomir Rawicz - "Długi marsz"
        - Ruta Sepetys - "Szare śniegi Syberii"
    • davidsilva Re: Syberia 11.08.12, 09:49
      joanna szczęsna w niedawnym tekście przypominającym postać igora newerly’ego (w związku z ukazaniem się jego biografii) mocno się zachwyca ostatnią powieścią tegoż, „wzgórze błękitnego snu” (1986), której tematem są syberyjskie losy polskiego socjalisty, uczestnika zamachu na cara: „Tradycyjna narracja, epicki rozmach, piękni bohaterowie, wartka fabuła i olśniewające opisy przyrody - to dobra recepta na powieść, lepszej nie wymyślono”.
      • gazeta_mi_placi Re: Syberia 11.08.12, 12:04
        Igor Neverly "Chłopiec z Salskich Stepów".
        • Gość: Anna Re: Syberia IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.12, 19:34
          Ruta Sepetys - "Szare śniegi Syberii"
          Tę książkę czytałam i bardzo mi się podobała . Może coś jeszcze w tym stylu mi polecicie.
          Dziękuję za pozostałe tytuły na pewno przeczytam.
    • reptar Re: Syberia 13.08.12, 13:02
      Andreï Makine - "Rzeka miłości" (tę szczególnie polecam)
      Borys Pasternak - "Doktor Żywago" (tę też)
      Jules Verne - "Michał Strogow - kurier carski"
      Andriej Skałon - "Żywe pieniądze" (zbiór opowiadań)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka