Gość: dorabiamklucze IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.12, 10:28 Jaki jest jest/bedzie polski tytul wie ktos?:) booklips.pl/premiery-i-zapowiedzi/znak-polskim-wydawca-nowej-ksiazki-j-k-rowling/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shadow493 Re: J. K. Rowlling dla doroslych 21.08.12, 12:39 Chyba jeszcze nie ma tłumaczenia tytułu. A czytał to ktoś w oryginale ? Warto ? Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: J. K. Rowlling dla doroslych 21.08.12, 20:05 Oryginał ukaże się 27 września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.pools.arcor-ip.net 21.08.12, 20:38 Dobra na koniec lata i poczatek jesieni.:) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: J. K. Rowlling dla doroslych 02.09.12, 15:45 Ktoś czytał już po angielsku? Jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: J. K. Rowlling dla doroslych 02.09.12, 16:02 Książki jeszcze nie ma na rynku. Tak jak ktoś już wyżej napisał, premiera ma być 27 września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:03 W księgarniach nie, ale może jest już do ściągnięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:04 To pewnie będzie jej żyć albo umrzeć w literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skaj Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 16:01 Bzdura. To tak, jakby powiedzieć, że dopiero "dorosłe" książki miały sprawić, że Tove Jansson będzie żyć w literaturze. Albo umrze, jeśli będą gniotami. Czytelniku, ile znasz tych dorosłych książek TJ? Bo zakładam, że o Muminkach słyszałeś :) Czy się to komuś podoba, czy nie - Rowling MA już swoje miejsce w literaturze. Co piszę, wcale nie będąc wielkim admiratorem jej twórczości. Ale też jej po prostu nie lekceważąc. A ta powieść zapowiada się ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Nie 03.09.12, 22:08 Może się źle wyraziłam, ugruntuje swoją pozycję jeśli książka się spodoba. Będzie to rzutowało na jej powiedzmy pisarską przyszłość. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 10:41 Sądząc po tym to zdecydowała się jednak być zapamiętana tylko jako autorka Harry'ego Pottera. Inna sprawa, że ostatnie 2 tomy tylko podpisywała bo zatrudniła ludzi, którzy za nią je napisali. bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,12417370,J_K__Rowling_buduje_domki_w_stylu_Hogwarts.html Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Nie 06.09.12, 15:19 Bardzo to nieładnie tak oczerniać ludzi, i to bez cienia dowodów. Ty w ogóle czytałeś serię o Harrym Potterze? Nie sądzę. Gdybyś czytał, wiedziałbyś, że takie teorie to bzdury, bo wszystkie książki w serii mają doskonałą zgodność stylu, charakteryzacji świata przedstawionego, prezentowanego poczucia humoru i widać wyraźnie, że zostały napisane przez jedną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_m_zuza_m Re: Nie 15.09.12, 16:20 "Córkę rzeźbiarza" chyba można nazwać książką dla dorosłych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nie 16.09.12, 10:50 zdecydowanie jednak wiecęj osób kojarzy Muminki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorabiamklucze Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze IP: *.pools.arcor-ip.net 01.12.12, 16:15 jak pachnie gosc w lozku wetyweria i starym potem.....pierwsze nieznane moim zmyslom a mieszanka to i tamto totalnie abstrakcyjna - to z polskiego tekstu ksiazki:( Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 01.12.12, 21:45 Wetyweria to jakiś olejek eteryczny :-) Nie zrażaj się niezręcznościami, ich nie ma zbyt wiele, możliwe, że w tłumaczeniu trochę więcej niż w oryginale, ale książka warta jest odrobiny wysiłku we wczytaniu się. Wiele opinii, jakie widziałam, określała początek jako trudny/irytujący/nużący, ale z czasem się rozkręca w naprawdę dobrą lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 01:48 szczegolnie za takie perelki J.K.R. zasluguje na wyroznienie: He retained a memory of her bare pink vulva; it was as though Father Christmas had popped up in their midst... he forced his way inside her, determined to accomplish what he had come for... Krystal moaned a little. Her head thrown back, her nose became broad and snout-like. (fragment za ktory J.K.R. zostala nominowana do nagrody za najgorsza scene seksualna w powiesci 2012) Ksiazki J.K.R. nie sa dobre, po prostu wypelnily pewna luke. Za jakis czas beda jedynie znane z fenomenu popularnosci z przelomu XX i XXIw nie za wartosci literackie. To taki Justin Bieber literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 01:53 Ta scena seksualna wcale nie miała być dobra. To element społecznego przesłania tej książki, wydawało mi się to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 02:08 eeela napisała: > Ta scena seksualna wcale nie miała być dobra. To element społecznego przesłania > tej książki, wydawało mi się to oczywiste. > zaraz, chcesz mnie rozsmieszyc z tym przeslaniem spolecznym? Oczywiscie nawet Night of the living dead moze byc uznany za glebsza krytyke wspolczesnego konsumeryzmu. Ostatecznie jednak Romero i Rowling az tak sie nie roznia. Slabe kino kiepska literatura z dorabiana glebia. J.K.R. nie napisala jednej dobrej ksiazki ale teraz ma problem co zrobic z czytelnikami? Podejrzewam ze wroci do pisania rownie slabej literatury dla nastolatkow ostatecznie mlodziez ma mniejsze wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 12:59 > zaraz, chcesz mnie rozsmieszyc z tym przeslaniem spolecznym? Jeśli sam go nie widzisz, to nawet nie muszę próbować ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorabiamklucze Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.12, 14:38 przeslania przeslaniaja czesto kreatywnosc i ciekawosc wazny dla mnie kanon, aby piszac nie nudzic a niestety literackie ikony polskie i uznawane w polsce za ikony to dete nudziarstwo pierwszej wody, najczesciej:( ale to troche z tematem glownym sie rozminelo, ale tylko troche. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 15:05 Nie uważam, żeby Rowling przynudzała w tej książce. Owszem, rozkręcenie się zabiera trochę czasu i stron, ale historia okazuje się (dla większości czytelników, mam wrażenie) mocno wciągająca. Niby nie ma tam postaci, które można bezwarunkowo polubić, a jednak człowiek się angażuje w ich problemy i przeżywa ich historie. Mimo pewnych stylistycznych niedociągnięć, jest to książka mocna, wstrząsająca, zmuszająca do autorefleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorabiamklucze Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.12, 15:46 nie przynudza, lecz lapie za struny emocji i szarp szarp mimo, ze tlumaczenie przeszkadza - prymitywna zlepka Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 02.12.12, 23:10 powiesci Siesickiej tez maja przeslanie. Niepotrzebnie tak sie starasz reklamowac J.K.R. Jej powiesci radza sobie swietnie nawet jesli to mialka literatura (moze wlasnie dlatego sobie dobrze radza). Za kilka lat nikt tego wyskoku nie bedzie pamietal bo pojawia sie inne rownie zaangazowane, niezbyt wymagajace powiastki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorabiamklucze Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze IP: *.pools.arcor-ip.net 03.12.12, 12:49 jakies jeb...te te potyczki Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 03.12.12, 13:17 Wiesz, jeśli nie jesteś w stanie dostrzec różnicy między Rowling a Siesicką, to rzeczywiście nie ma sensu strzępić klawiatury na próżne spory :-) Za kilka lat nikt tego wyskoku nie bed > zie pamietal bo pojawia sie inne rownie zaangazowane, niezbyt wymagajace powias > tki. Tak jak przedtem rozmnożyły się na rynku naśladownictwa książek o HP. Jedni mogliby w tym widzieć rynkowy objaw uznania dla jakości, ale ty wiesz lepiej niż wszyscy, co jest miałkie, a co nie. P.S. Nie zajmuję się reklamą, nikt mi (niestety) nie płaci za wygłaszanie opinii o książkach. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 04.12.12, 04:04 "Tak jak przedtem rozmnożyły się na rynku naśladownictwa książek o HP. Jedni mogliby w tym widzieć rynkowy objaw uznania dla jakości, ale ty wiesz lepiej niż wszyscy, co jest miałkie, a co nie." uwazasz ze liczne podrobki podrobki Fifty shades of Grey swiadcza o jakosci ksiazki? Rozumiem dlaczego Tobie ksiazka Rowling sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: niech mi ktos swiatowy dopomoze 04.12.12, 12:30 50 Shades of Grey podobno samo jest podróbką, która po prostu trafiła w niszę czytelniczą. Przecież to zdaje się powstało jako fan fiction? No ale widzę, że lubisz, jak w pisarstwie i czytelnictwie wszystko jest proste i jasne - to jest gniot, tamto nie, a odcienie pomiędzy nie zasługują na uwagę - więc prawda, w obliczu takiej postawy to wszystko jedno, co jest podróbką, a co inspiracją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 16:44 Stylistycznie ta powieść to typowy dziewiętnastowieczny realizm. Rowling przespała Joyce'a, Kafkę i Prousta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fields Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.pools.arcor-ip.net 07.12.12, 15:06 Patologia spoleczna nie rozni sie niczym od tej z polskiej strefy - np lodzkiej, prasko-warszawskiej i co kto zna.... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: J. K. Rowlling dla doroslych 07.12.12, 15:15 Zgadza się. I dlatego ta książka jest nie tylko o jednej małej mieścince, tylko o całym świecie ;-) Mieścinka i jej historia są po prostu exemplum. Odpowiedz Link Zgłoś
kogoko Re: J. K. Rowlling dla doroslych 02.01.13, 03:55 Najlepsza powieść wszechczasów!!! Nie mogę uwierzyć, że tak prawdziwą książkę mogła napisać kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: J. K. Rowlling dla doroslych 07.01.13, 01:32 Bardzo dobra książka, bardzo gorzka w przesłaniu i na pewno z nie tak porywającą fabulą jak Potter ale i tak bardzo dobra. Im bliżej finału tym bardziej wciąga, chociaż jest momentami nawet baaardzo przewidywalna. Właściwie zaskoczyło mnie tylko zakończenie historii Crystal i Robbiego, reszta była do przewidzenia ;) Natomiast potwierdziła że jest dobrą obserwatorką i potrafi pisać. Trochę się bałam że będzie pisarką 1 książki ale na szczęście na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogoko Re: J. K. Rowlling dla doroslych IP: *.esnet.pl 07.01.13, 18:19 Tak książka jest bardziej do studiowania. Genialnie opisuje ludzkie postawy i motywacje. Sam mieszkam w małym mieście i wiem dobrze, ze ta książka jest bardzo prawdziwa. Myślałem, że dużo wiem o ludziach, ale ta książka uświadomiła mi jeszcze wiele spraw, na które zwracałem mniejsza uwagę lub nawet o nich nie wiedziałem. Polecam każdemu, ale to faktycznie chyba nie jest ksiażka dla każdego, bo częśc osób ją krytykuje. Myśleli pewnie, że będzie to kolejna część przygód Harrego Pottera, że wyjmie pałeczkę, zaświecą się kolorowe światełka i bedzie czarował... Odpowiedz Link Zgłoś