Dodaj do ulubionych

"Kod Leonarda da Vinci"

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 18:42
Co myślicie o książce "Kod Leonarda da Vinci"? Jestem ciekawa waszych opinie
na ten temat. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 19:10
      ''Kodu Leonarda da Vinci'' nie czytałam, przeczytałam
      natomiast recenzję tej książki w internetowym wydaniu
      francuskiego czasopisma ''Lire''.
      .

www.lire.fr/.

Owóż czasopismo to zadało sobie trud zbadania, jaka książka
      jest najbardziej obecnie czytana w 24 krajach europejskich.
      I co się okazuje ? Ano okazuje się, że najbardziej popularny
      jest właśnie ''Kod...''. Jak pisze redakcja ''To Amerykanin
      jednoczy nas wszystkich''. Nas , Europejczyków, jednoczy
      w czytaniu, znaczy. Amerykanin :-)
      a.
    • Gość: blue_velvet1 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 19:37
      przeczytalam Kod... i jego poprzednia ksiazke Anioly i demony. obie mi sie
      podobaly,czyta sie z zapartym tchem, ale takie ksiazki na jedna noc. wiadomo ze
      to literatura popularna a nie jakas klasyka ale obie ksiazki sa ciekawe i
      trzymajace w napieciu(choc momentami przebajerzone). oczywiscie zaraz pojawi
      sie tu mnostwo osob ktore ta ksiazke ostro skrytykuja,zjada i nie pozostawia
      ani na niej ani na autorze suchej nitki,bo szanowni panstwo nie znizaja sie do
      takiej literatury i na co dzien,do poduszki czytaja wybitnych pisarzy na
      swiatowym poziomie,a wszystko co jest choc troche popularne czy nie zawsze z
      gorej polki musi byc poddane surowe krytyce. sadze ze to po prostu maniera bo
      nie wierze ze taki wysublimowany gust forumowiczow-czytelnikow.
      • marija78 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 20:06
        Zgadzam się z blue_velvet1. Książka jest po prostu "fajna". Nie podobalo mi
        sie zakonczenie. Jak napisala velvet, ksiazka byla przebajerzona. Najwiekszych
        fajerwerków oczekiwalam na koncu i troche sie zawiodlam, moze najbardziej
        tozsamoscia sprawcy 'calego zmieszania".Ale z checia siegne po Anioły i demony.
        • Gość: blue_velvet1 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:11
          dzieki:)chociaz jedna bratnia dusza:)troszke ostrzegam przed Aniolami..,nie
          chce nic zdradzac ale to autor dosc przewidywalny i Anioly sa moze nawet
          bardziej przebajerzone ,pomimo tego czyta sie b.dobrze.no i Rzym..:)
          pozdrawiam
    • urtiko Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 20:29
      Gość portalu: Laura napisał(a):

> Co myślicie o książce "Kod Leonarda da Vinci"? Jestem ciekawa waszych opinie
      > na ten temat. Pozdrawiam

Przereklamowana przez media.
    • Gość: b Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 13:34
      chała
    • uiek Re: "Kod Leonarda da Vinci" 18.07.04, 21:24
      Ksiązkę czyta się miło, niemniej jednak moim zdaniem jest to kolejna książka,
      której zaszkodziła nadmierna reklama. Są natomiast wspaniałe smaczki jak
      opis "ostatniej wieczerzy". Przyjemna lektura na wakacje dla relaksu
    • Gość: kinkiet Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:06
      Z podobnymi emocjami 20-kilka lat temu czytałem Pana Samochodzika.Nie szkodzi
      poczytać - a trochę tego jest - kilka wakacyjnych dzionków z głowy.Trochę
      ciekawych informacji wzbudzających apetyt do dalszych poszukawać.Ja trafiłem na
      strone autora z ciekawym zadaniem dla lubiących rozrywki umysłowe oraz
      zdjęciami miejsc z książki - polecam.
      www.randomhouse.com/doubleday/davinci/index-ctc.html
      www.danbrown.com/secrets/davinci_code/gallery.html
    • Gość: templariusz Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.itpp.pl 19.07.04, 04:18
      Plusy: bardzo sprawnie napisana. każdy rozdział z puenta. Trudno sie oderwać,
      chce się zaobaczyc co będzie dalej. W zasadzie gotowy scenariusz filmowy.
      Minusy: cała akcja jest żywcem zerżnięta z kontrowersyjnej książki popularno
      naukowej "Święty Graal Święta krew". Do tego stopnia, że to w zasadzie plagiat.
      Poza tym, Kod Leonarda to brat blizniak Aniołoów i Demonów (dokładnie taka sama
      akcja zauwazcie zaczyna się od dziwnej śmierci. Postać kobieca to krewna
      zamordowanego oczywiscie piekna. Oficer policji wydaje się zły a jest dobry,
      czarny charakter to dziwak albo śniadoskóry fanatyk asasyn, albo albinos
      fanatyk. jeszcze rudego fanatyka nie było :)).
      Poza tym ograniczenie akcji w zasadzie do kilku osób co jest strasznie sztuczne
      skoro to taka wielka afera (to dobre dla scenariusz ale dla ksiązki zabójcze).
      Ogółem: literacki hamburger. Kiedy jesz to ci smakuje, ale potem jestes głodny.
      Ja czytałem z przyjemnością, ale zirytowałem się kiedy wszystko szło jak
      w "Swietym Graalu" i zirytowałem sie że to takie płaskie.
      Tak jak Anioly idemony. pamietacie sekwencje wybuchu tej bomby?
      Skojarzylo mi sie z Dniem Niepodleglosci. Tez patos, tez jednostka zbawia
      świat. Bardzo irytujące, bardzo amerykańskie.
      • Gość: ania Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: 212.244.242.* 19.07.04, 13:47
        jestem w trakcie i bardzo mi się podoba,taki Pan Samochodzik dla
        dorosłych...bardzo przy niej odpoczywam i wyłączam się totalnie ...czasem
        włąśnie tego oczekuje od ksiązki.......osobiście polecam!!!!!
    • Gość: Kasienia Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:22
      Przeczytałam "Kod.." i "Anioły.." jednym tchem.Język i styl na wysokim
      poziomie, spora dawka suspens'u, no i duża wiedza autora odnośnie historii
      sztuki. Trochę fantazji nie szkodzi tym tekstom, chociaz zakończeniem "Kodu"
      byłam szczerze rozczarowana. Teraz czekam na "Cyfrową Fortecę"- ma się ukazać w
      sierpniu.
    • Gość: mejsi Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 08:20
      książka, którą "lekko i szybko "się czyta. Wartka akcja, zawiła intryga,
      wątki "historyczne" no i oczywiście .....niepokonany Robert Langdon ( nie wiem
      czy dobrze napisane nazwisko). Idealna książka na wakacyjne popołudnia.
      Czytałam też "Anioły i demony." Początek wydawał mi się identyczny z "Kodem..."
      Z niecierpliwością czekam na kolejną powieść Browna.
    • harriet_makepeace Re: "Kod Leonarda da Vinci" 22.07.04, 08:53
      jak dla mnie idealna ksiazka do czytania w oryginale - na tyle wciagajaca ze
      się nie meczysz czytajac w obcym jezyku i dosc prosto napisana. podobala mi
      sie, trzymala w napieciu, lekka i relaksujaca spiskowa teoria dziejow ;))))).
      akurat na wakacje :)
    • caipirinha Re: "Kod Leonarda da Vinci" 22.07.04, 09:09
      Przeczytałam zarówno "Kod...", jak i "Anioły i demony" i mówiąc krótko jestem
      rozczarowana. Obie książki mają w zasadzie identyczny schemat fabularny.
      Końcówki są naprawdę nieciekawe. Akcja w wielu miejscach jest mało wiarygodna
      (np. w "Aniołach..." za parę godzin Watykan ma wylecieć w powietrze, a dwójka
      bohaterów prowadzi dysputy nt. ciekawostek historycznych itp.). No, ale czyta
      się szybko i można się dowiedzieć paru interesujących rzeczy z historii
      kultury. Niemniej jednak nie wiem, dlaczego ta książka zyskała aż taką
      popularność.
    • Gość: taka jedna Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:33
      Fajne czytadło, warto się zapoznać, o historii sztuki trochu podowiadywać -
      wszyscy komentujący ten wątek na forum mają rację:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka