Gość: Laura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 18:42 Co myślicie o książce "Kod Leonarda da Vinci"? Jestem ciekawa waszych opinie na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 19:10 ''Kodu Leonarda da Vinci'' nie czytałam, przeczytałam natomiast recenzję tej książki w internetowym wydaniu francuskiego czasopisma ''Lire''. . www.lire.fr/. Owóż czasopismo to zadało sobie trud zbadania, jaka książka jest najbardziej obecnie czytana w 24 krajach europejskich. I co się okazuje ? Ano okazuje się, że najbardziej popularny jest właśnie ''Kod...''. Jak pisze redakcja ''To Amerykanin jednoczy nas wszystkich''. Nas , Europejczyków, jednoczy w czytaniu, znaczy. Amerykanin :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue_velvet1 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 19:37 przeczytalam Kod... i jego poprzednia ksiazke Anioly i demony. obie mi sie podobaly,czyta sie z zapartym tchem, ale takie ksiazki na jedna noc. wiadomo ze to literatura popularna a nie jakas klasyka ale obie ksiazki sa ciekawe i trzymajace w napieciu(choc momentami przebajerzone). oczywiscie zaraz pojawi sie tu mnostwo osob ktore ta ksiazke ostro skrytykuja,zjada i nie pozostawia ani na niej ani na autorze suchej nitki,bo szanowni panstwo nie znizaja sie do takiej literatury i na co dzien,do poduszki czytaja wybitnych pisarzy na swiatowym poziomie,a wszystko co jest choc troche popularne czy nie zawsze z gorej polki musi byc poddane surowe krytyce. sadze ze to po prostu maniera bo nie wierze ze taki wysublimowany gust forumowiczow-czytelnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
marija78 Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 20:06 Zgadzam się z blue_velvet1. Książka jest po prostu "fajna". Nie podobalo mi sie zakonczenie. Jak napisala velvet, ksiazka byla przebajerzona. Najwiekszych fajerwerków oczekiwalam na koncu i troche sie zawiodlam, moze najbardziej tozsamoscia sprawcy 'calego zmieszania".Ale z checia siegne po Anioły i demony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue_velvet1 Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:11 dzieki:)chociaz jedna bratnia dusza:)troszke ostrzegam przed Aniolami..,nie chce nic zdradzac ale to autor dosc przewidywalny i Anioly sa moze nawet bardziej przebajerzone ,pomimo tego czyta sie b.dobrze.no i Rzym..:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
urtiko Re: "Kod Leonarda da Vinci" 12.07.04, 20:29 Gość portalu: Laura napisał(a): > Co myślicie o książce "Kod Leonarda da Vinci"? Jestem ciekawa waszych opinie > na ten temat. Pozdrawiam Przereklamowana przez media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 13:34 chała Odpowiedz Link Zgłoś
uiek Re: "Kod Leonarda da Vinci" 18.07.04, 21:24 Ksiązkę czyta się miło, niemniej jednak moim zdaniem jest to kolejna książka, której zaszkodziła nadmierna reklama. Są natomiast wspaniałe smaczki jak opis "ostatniej wieczerzy". Przyjemna lektura na wakacje dla relaksu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinkiet Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:06 Z podobnymi emocjami 20-kilka lat temu czytałem Pana Samochodzika.Nie szkodzi poczytać - a trochę tego jest - kilka wakacyjnych dzionków z głowy.Trochę ciekawych informacji wzbudzających apetyt do dalszych poszukawać.Ja trafiłem na strone autora z ciekawym zadaniem dla lubiących rozrywki umysłowe oraz zdjęciami miejsc z książki - polecam. www.randomhouse.com/doubleday/davinci/index-ctc.html www.danbrown.com/secrets/davinci_code/gallery.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.itpp.pl 19.07.04, 04:18 Plusy: bardzo sprawnie napisana. każdy rozdział z puenta. Trudno sie oderwać, chce się zaobaczyc co będzie dalej. W zasadzie gotowy scenariusz filmowy. Minusy: cała akcja jest żywcem zerżnięta z kontrowersyjnej książki popularno naukowej "Święty Graal Święta krew". Do tego stopnia, że to w zasadzie plagiat. Poza tym, Kod Leonarda to brat blizniak Aniołoów i Demonów (dokładnie taka sama akcja zauwazcie zaczyna się od dziwnej śmierci. Postać kobieca to krewna zamordowanego oczywiscie piekna. Oficer policji wydaje się zły a jest dobry, czarny charakter to dziwak albo śniadoskóry fanatyk asasyn, albo albinos fanatyk. jeszcze rudego fanatyka nie było :)). Poza tym ograniczenie akcji w zasadzie do kilku osób co jest strasznie sztuczne skoro to taka wielka afera (to dobre dla scenariusz ale dla ksiązki zabójcze). Ogółem: literacki hamburger. Kiedy jesz to ci smakuje, ale potem jestes głodny. Ja czytałem z przyjemnością, ale zirytowałem się kiedy wszystko szło jak w "Swietym Graalu" i zirytowałem sie że to takie płaskie. Tak jak Anioly idemony. pamietacie sekwencje wybuchu tej bomby? Skojarzylo mi sie z Dniem Niepodleglosci. Tez patos, tez jednostka zbawia świat. Bardzo irytujące, bardzo amerykańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: 212.244.242.* 19.07.04, 13:47 jestem w trakcie i bardzo mi się podoba,taki Pan Samochodzik dla dorosłych...bardzo przy niej odpoczywam i wyłączam się totalnie ...czasem włąśnie tego oczekuje od ksiązki.......osobiście polecam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:22 Przeczytałam "Kod.." i "Anioły.." jednym tchem.Język i styl na wysokim poziomie, spora dawka suspens'u, no i duża wiedza autora odnośnie historii sztuki. Trochę fantazji nie szkodzi tym tekstom, chociaz zakończeniem "Kodu" byłam szczerze rozczarowana. Teraz czekam na "Cyfrową Fortecę"- ma się ukazać w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejsi Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 08:20 książka, którą "lekko i szybko "się czyta. Wartka akcja, zawiła intryga, wątki "historyczne" no i oczywiście .....niepokonany Robert Langdon ( nie wiem czy dobrze napisane nazwisko). Idealna książka na wakacyjne popołudnia. Czytałam też "Anioły i demony." Początek wydawał mi się identyczny z "Kodem..." Z niecierpliwością czekam na kolejną powieść Browna. Odpowiedz Link Zgłoś
harriet_makepeace Re: "Kod Leonarda da Vinci" 22.07.04, 08:53 jak dla mnie idealna ksiazka do czytania w oryginale - na tyle wciagajaca ze się nie meczysz czytajac w obcym jezyku i dosc prosto napisana. podobala mi sie, trzymala w napieciu, lekka i relaksujaca spiskowa teoria dziejow ;))))). akurat na wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
caipirinha Re: "Kod Leonarda da Vinci" 22.07.04, 09:09 Przeczytałam zarówno "Kod...", jak i "Anioły i demony" i mówiąc krótko jestem rozczarowana. Obie książki mają w zasadzie identyczny schemat fabularny. Końcówki są naprawdę nieciekawe. Akcja w wielu miejscach jest mało wiarygodna (np. w "Aniołach..." za parę godzin Watykan ma wylecieć w powietrze, a dwójka bohaterów prowadzi dysputy nt. ciekawostek historycznych itp.). No, ale czyta się szybko i można się dowiedzieć paru interesujących rzeczy z historii kultury. Niemniej jednak nie wiem, dlaczego ta książka zyskała aż taką popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Re: "Kod Leonarda da Vinci" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:33 Fajne czytadło, warto się zapoznać, o historii sztuki trochu podowiadywać - wszyscy komentujący ten wątek na forum mają rację:))) Odpowiedz Link Zgłoś