be-ko
21.01.13, 15:15
Witam serdecznie
W przypływie czasu (dziecko odchowane, ustabilizowana sytuacja zawodowa :-)) postanowiłam sie ukulturalnić. Mąż znalazł swoje miejsce w literaturze, gustując w książkach Kinga, Mastertona i Koontz`a. Niestety ja szukam ...
Przejrzałam kilka forów i stron typu Lubimyczytac.pl, ponotowałam autorów, poszperałam w Empiku i... nic nie wiem.
Dlatego bardzo proszę o jakieś ukierunkowanie, propozycje. Co do moich preferencji, to w ostatnim czasie przeczytałam 3 pozycje (wiem, że diametralnie różne) ale na ich podstawie cos już wiem.
1) Masłowskiej - Kochanie zabiłam nasze koty (o dziwo nawet mi się spodobała, mimo, że do tej pory Masłowska kojarzyła mi się jedynie z filmem Wojna polsko-ruska...który wg mnie był pseudointeligenckim bełkotem) - ujęły mnie trafne i błyskotliwe opisy autorki, choć ksiązka w zasadzie o niczym, niemniej jednak fajne lekkie pióro. Moja ocena w skali 1-10 to 6
2) Rowling - Trafny wybór (nie znałam autorki harrypotterowo) - miejscami dłużyzna, ale książka podana w bardzo interesujący sposób - wszystko kleiło sie w jedną, nie naciąganą całość, barwne postaci, ocena: 8,5;
3) J. Bator - Chmurdalia - niby fajny, bo i taki polski i taki realistyczny, ale forma przekazu na dłuższą metę mnie drażnłai (brak monologów), momentami gubiłam sie wątkach, które zdawały sie nieistotne, miałam wrażenie, jakby książka silona na pewną swojskość. Moja ocena: 5,5.
Wiem jedno: nie dla mnie są ksiązki fantasy, horrory, poradnikowe, ale również romanse i stricte przygodowe. Lubię studium człowieka, o lekkim zabarwieniu psychologicznym, osadzone w rzeczywistości. Takie, które mogą opowiadać o czymś/kimś zza ściany, troszkę o zabarwieniu patologicznym.
Będę wdzęczna za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi, ku jakiemu autorowi mam się zwrócić.