Dodaj do ulubionych

francuscy pisarze współcześni

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:13
Czy możecie polecić jakiś współczesnych pisarzy francuskich - oprócz
Beigbedera i Houellebecqa - wartych przeczytania i do zakupienia w polskich
ksiegarniach?
Obserwuj wątek
    • piccolo_diavolo Roland Topor 15.07.04, 11:19
      Niewątpliwie z trochę innej beczki niż Houellebecq i ś. p. ;-)
    • apollo Re: francuscy pisarze współcześni 15.07.04, 11:25

Georges-Olivier Chateaureynaud

PIW w '87 wydał 'Fakultet Snów'.
      • Gość: Zdanka Re: francuscy pisarze współcześni IP: *.devs.futuro.pl 15.07.04, 12:23
        Hmmm...Ja wiem,że to głupie pytanie,ale dawno nie słyszałam tak intrygującego
        tytułu...o czym jest ten "Fakultet snów"? Jaki to typ prozy?
    • Gość: dolthy Re: francuscy pisarze współcześni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:06
      "Kłębowisko żmij", nie jestem pewna czy to współczene, ale na pewno watre
      przeczytania. Pozdrawiam!
    • vilya1 Philipe Besson 15.07.04, 14:49
      Autor rewelacyjnej "Pod nieobecnosc mezczyzn" - subtelnej, zmyslowej i bardzo
      poetyckiej opowiesci o relacji trojki mezczyzn, tym ciekawszej, ze jednym z
      bohaterow jest Marcel Proust. :) (Recenzja w Merlinie chociazby:
      www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=275737&ret=wys55068287)
      Muza wydalo rowniez ostatnio kolejna powiesc tego autora ("Chlopca z Wloch"),
      ale tej jeszcze nie czytalam, wiec wypowiadac sie nie sposob. ;)
      Pozdrawiam
    • Gość: Nina Dzieki za sugestie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:23
      • Gość: turz Annick Cojean IP: *.centertel.pl 08.05.13, 12:08
        Kobiety Kaddafiego, warto przeczytac i warto wiedziec
    • eeela Re: francuscy pisarze współcześni 08.05.13, 12:18
      Nie jestem do końca pewna, czego szukasz pod hasłem "literatura współczesna" - czy obecnie martwi acz piszący w XX wieku autorzy też mogą być? :-) Jeśli tak, to polecam Borisa Viana i Rolanda Topora - mocno odrealnione, fantastyczne, oniryczne klimaty, dużo surrealistycznego humoru, dużo refleksyjności. Dobrze i lekko się czyta.
      • morgen_stern Re: francuscy pisarze współcześni 08.05.13, 16:32
        Ach, wspomnienia... szczególnie Vianem zaczytywałam się w młodości namiętnie, ciekawe, jak teraz wyglądałby powrót do boskiego Borisa. Może jednak nie będę sobie psuła pięknych literackich wspomnień :)
        • eeela Re: francuscy pisarze współcześni 08.05.13, 16:44
          Ja poznałam Viana w wieku 24 lat, więc już pierwsze wzloty naiwnej młodości miałam za sobą, ale i tak zrobił na mnie wrażenie :-) Obiecuję sobie, że kiedyś do niego (i Topora też) wrócę, żeby zobaczyć, jak działa i jakie robi wrażenie w następnej dekadzie życia - no ale mam jeszcze trochę czasu ;-)
    • broch groch z kapusta 09.05.13, 00:18
      Obaldia, Ollier, Simon, Oster, Pennac, Perec, Amette, Audeguy, Carrere, Claudel, Duras, Echenoz, Ernaux, Fabre, Jean-Louis Fournier (nie Alain-Fournier ktory jest ciekawy ale wiekowy - XIX - XXw), Klossowski, Modiano, Nemirovsky (Rosja/Francja), Pinget, Quefelec, Quignard, Redonnet, Rolin, Le Clezio, Leve, Michaux, Salvayre, Sarraute, Sollers, Soupault, Tournier, Vercors, Vian, Yourcenar, Maurois, Mouriac, Malraux, Decoin, Blanchot, Gary, Duras, Grimbert, Jouet, Bernanos, Cossery (Egipt/Francja), Breton, Michon, Roubaud, Sagan, Celine, Houellebecq, Gary, Gracq, Robbe-Grillet

Francuzi maja duzo pisarzy, Srednie pokolenie moim zdaniem ciekawsze od najbardziej wspolczesnych
      • solaris_1971 Re: groch z kapusta 13.05.13, 16:07
        Alexandre Dujardin

Philippe Djian - przede wszystkim polecam jego powiesc "37°" - to tytul oryginalu oraz film nakrecony na podstawie tej ksiazki.

Wspomne moze o Daji Sijie - to Chinczyk piszacy po francusku. Najbardziej mi sie podobala , tez sfilmowana, " Blzac et la petite tailleuse chinoise ".

Wspomne jeszcze Maurice Druon. Znany glownie z " Krolow przekletych ". Ja polecam jego trylogie " la fin des hommes ", jesli ktos moze czytac po francusku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka