Gość: itek IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 00:20 Moja ulubiona to Ksiega smiechu i zapomnienia- nieco lepsza moim zdaniem niz Zart i Nieznosna lekkosc bytu. Najwieksze odkrycie w zwiazku z nia-litosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lostdog Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 01:03 a ja najbardziej lubię chyba "życie jest gdzie indziej"... za niesamowity klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 05:32 > Moja ulubiona to Ksiega smiechu i zapomnienia Ostatni rozdzial jest bardzo dobry. Reszta - to taki przeciagniety wstep. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 06:11 dziwne to moje odczucie "ulubionej", bo jakoś niespieszno mi je czytac drugi raz (za bardzo bolało przy pierwszym czytaniu?): WAlc pożegnalny i Śmieszne miłosci. Pozniej Życie jest gdzie indziej a moze Nieznośna lekkość...? Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 11:34 najbardziej przywiązana jestem do "Nieznośnej lekkości bytu". ją pierwszą przeczytałam i największą ilość razy. poza tym - to odniesienie do filozofii Nietzschego na samym początku, niezapomniana postać Sabiny, scena z melonikiem, czy opis miłości Tomasza do Teresy! z drugiej strony bardzi mi się także podoba forma "Nieśmiertelności" i postać profesora Avenariusa. ale "Nieśmiertelność" nie jest jeszcze przeze mnie przetrawiona należycie. muszę do niej wrócić. nie będzie to łatwe, bo kilka nieczytanych jeszcze książek czeka na mnie, m.in. "Niewiedza". Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 12:59 Żart - najpiekniejsza, najlepiej przemyslana, najbardziej konsekwentna - no i pijana orkiestra idąca przez miasto... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
belle Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 21:45 1) ,,Nieznośna lekkość bytu" - chyba nie potrzeba tłumaczyć:):) 2) trudny wybór, ale chyba ,,Śmieszne miłości" 3) ,,Księga śmiechu i zapomnienia" oraz ,,Tożsamość". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:15 Ulubioną książką Kundery są "Przygody Lorda Ślizgacza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 22:24 Dlaczego wlasnie ..lekkosc..??- to nie jest oczywiste :)), dobrze jest wytlumaczyc wybor, poniewaz mamy do czynienia z pisarzem, ktorego praktycznie kazda ksiazka moze byc ulubiona- patrz posty wczesniejsze. Pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 11:35 No właśnie. Moja ulubiona to "Nieśmiertelność"- chyba ze względu na postać Agnes. Odpowiedz Link Zgłoś
anieatak Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 00:11 Gość portalu: noida napisał(a): > No właśnie. Moja ulubiona to "Nieśmiertelność"- chyba ze względu na postać > Agnes. najlepszą postacią kobiecą kundery jest według mnie jednak Chantal.. (Identity 1996) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belle Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 00:05 Dlaczego ,,nieznośna lekkość bytu"? - nie wiem dokładnie, a może nie potrafię sformułować mojego zachwytu nad ta książką?! Naprawdę trudno mi teraz napisać coś sensownego. Ale pomyśle. pozdrawiam ciepło, Odpowiedz Link Zgłoś
anieatak Re: ulubiona ksiazka Kundery 21.07.04, 23:50 z całą pewnością `Żart`../ a to się fajnie czyta..świetny fragment choć tłumaczenie chyba horvatskie.. `Ono sto je odjednom liseno pretpostavljenog smisla, mjesta koje mu je oznaceno u toboznjem poretku stvari (marksist, skolovan u Moskvi, vjeruje u horoskope) pobudjuje smijeh. Smijeh, dakle, izvorno pripada djavlu. Ima u njemu nesto zlonamjernosti (stvari su se nenadano pokazale drukcijim nego sto su izgledale), ali ima i nesto blagotvornog olaksanja (stvari su lakse nego sto su se cinile, dopustaju nam da zivimo slobodnije, ne pritiscu nas svojom strogom ozbiljnoscu). ` ktoś odgadł z czego to? student.math.hr/~bivo/kundera/knjiga.html teraz to już raczej tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 22.07.04, 00:25 "Rzeczy pozbawione nagle oczekiwanego sensu, miejsca przydzielonego im w przypuszczalnym porzadku rzeczy (marksista szkolony w Moskwie wierzy w horoskop) budza nasz smiech.Smiech poczatkowo wiec nalezy do diabla.Jest w nim odrobina zlosliwosci (rzecz okazala sie inna, niz mi sie wydawalo), ale takze odrobina ulgi (rzecz jest lzejsza niz oczekiwalismy, mozna z nia zyc swobodniej, nie uciska nas jej zbyt wielka powaga)". Ale to nie Zart Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 00:44 "Niesmiertelnosc", a "Zart" zaraz potem (ogladalam nawet film! Ktos widzial?). I "Walc Pozegnalny". Ale lubie wszystko, nawet te nowsze, mocno krytykowane powiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 22.07.04, 00:48 Ja tez lubie nowsze powiesci, a Ignorancja jest z nich najlepsza. A Zart to kto nakrecil?? Wart jest obejrzenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 01:28 To bardzo stary film, czarno-bialy, wiedzialam, ze czeski, ale nie wiedzialam, kto nakrecil i znalazlam tutaj: www2.arts.gla.ac.uk/Slavonic/Kundera.htm Jaromil Jires. Nie znam tego rezysera w ogole. Ale film warto zobaczyc, jak sie zna ksiazke. Z nowych powiesci mnie sie chyba najbardziej podoba "Identity" ("Tozsamosc"? Nie jestem pewna, bo mam po angielsku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.utp.pl 23.09.04, 08:10 nie ma Ignorancji tylko Niewiedza w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo_diavolo Niestety... 22.07.04, 11:35 nie dowiedzialem sie jaka ksiazke najbardziej lubi Kundera ;-) Odpowiedz Link Zgłoś