Gość: grrrrw IP: 80.51.242.* 24.07.04, 21:27 Równo rok temu rzuciłam ten temat, ale ponieważ mnie tajemnica tej książki wrećz fascynuje, rzucam raz jeszcze. Problem: podróbka czy oryginał ? A poza tym, czy ktos to czytał i jakie wrażenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 22:40 podrobka- byl o tym artykul w magazynie wyborczej kilka lat temu- pisal to jakis urzednik z poznania- nie pamietam czy to byla fantazja czy na faktach ... Życie finansowe i erotyczne (05-12-1997) , Stenogramy Anny Jambor (13-01-2001)- w tych wyborczych byly artykuly o ksiazce /pierwszy w magazynie, drugi GWOBC- nie wiem co to za skrot/... a tak w ogole warto to przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 25.07.04, 12:18 Dzieki za namiary. Postaram się dotrzeć. Mnie ta książka fascynuje. I trudno mi uwierzyć, ze jest to podróba. Zbyt naturalne. Trudno uwierzyc, zeby ktoś to pisał do szuflady, trzy opasłe tomiska notatek ni w pieć ni w dziewięć. Sa to jakby zapiski robione na goraco przez młoda dziewczynę, później kobietę, historia jej kariery, zdobycia kolosalnego majątku, małżeństwa. Rzecz o tyle , jesli to podróba, napisana genialnie, bo poczatek w sposób naturalny bardzo słaby, w notatkach trudno sie połapać kto jest kim, przecież pisała to dla siebie. Pojawiają się niespodziewanie jakies postacie i wątki, znikaja - wyglada az zbyt naturalnie. Kolejne tomy - rzecz się rozkręca, nabiera rumieńców,jakby Anna dojrzewajac, zdobywając wykształcenie i przecierajac się w salonach nabiera stylu i dystansu do własnych spraw. Pojawia sie postać nieslubnej córki ojca, która się po kryjomu opiekuje, później mąż, rozwód...Ksiązka zaczyna wciągać dzieki akcji, a poczatkowo ciekawa była raczej dzieki realiom zycia ludzi ze srednich i wyzszych sfer w miedzywojennej Polsce czyli aspekt obyczajowo-plotkarski. Moim zdaniem ktoś wykorzystał prawdziwe pamietniki, tylko pozmieniał personalia, szczegóły topograficzne... Mam w domu pierwsze, wycofane ze sklepów wydanie, z lat pięćdziesiątych, opatrzone posłowiem jakieś pani Kazimiery Różyc. Nie wiem, czy ten dodatek znalazł się w drugiem wydaniu. W tym posłowiu ta pani wprost pisze, ze przed opracowaniem ksiazki dotarła do osób wystepujacych w książce, podaje co się stało z osobami wystepujacymi w pamietnikach - kto zginał na wojnie, kto uciekł z Polski... Rzekomo rozmawiała wrecz z siostra Anny (Zofią Strękocinską), która po wojnie miała byc ekspedientka w Szczecinie. Przeczytac bardzo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manimania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:37 "Do mistyfikacji przyznał się po kilku latach sam "dostawca": Kazimierz Bieroński, z zawodu ekonomista. Znajomość "kobiecych niuansów" zawdzięczał prawdopodobnie swojej żonie Róży." Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 26.07.04, 09:23 Gość portalu: manimania napisał(a): > "Do mistyfikacji przyznał się po kilku latach sam "dostawca": Kazimierz > Bieroński, z zawodu ekonomista. Znajomość "kobiecych niuansów" zawdzięczał > prawdopodobnie swojej żonie Róży." Zrecznie to napisal, dopiero w polowie zorientowalam sie, ze to mezczyzna pisal bo sie tapnaw w jednym akapicie. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 26.07.04, 10:01 Gdzie konkretnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 26.07.04, 13:03 Gość portalu: grrrw napisał(a): > Gdzie konkretnie ? Przykro mi bardzo ale wiedzialam kiedy przeczytalam a to bylo czas jakis temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszula Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.07.04, 18:12 witam, Nareszcie znalazłam jakaś dyskusję na temat tej książki; jestem w trakcie czytania ostatniego 6 tomu i mi\usze przyznać, że książka mnie zafascynowała i strasznie jestem ciekawa co stało się po wojnie z Anną, ale mam obawy, ze jest małoprawdopodobne aby znaleźć gdzieś w internecie jakieś informacje. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat - recenje itp to proszę o wskazówki ula_j@op.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor IP: 80.51.242.* 28.07.04, 18:59 A czy w nowym wydaniu na kńcu jest posłowie p/w w którym rzekoma znalaszczyni stenogramów podaje, co się z kim stało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:50 po lekturze fragmentow z roznych tomow jestem rozczarowany 'stenogramami' ;]... to rzeczywiscie tylko codzienne zapiski, troche nuzace po kilku stronach, sa ciekawe obserwacje, ale chyba tylko dla badacza/zainteresowanego miedzywojniem i owczesnym spoleczenstwem... polecam autentyczne zapiski ktore robila janina zoltowska, sa wybrane fragmenty w ksiazkach 'inne czasy, inni ludzie' i 'fragmenty wielkopolskie'/ chwalil jej inteligencje kot jelenski/ Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 12:26 A ja jestem ciekawa czy w nowym wydaniu jest dołączone drzewo genealogiczne rodziny Jamborów ? Bo w moim było i zginęło, a bez tego trudno się połapać, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:11 jest drzewo genealogiczne na koncu kazdego tomu-jak mieszkasz we wszawej to w buwie jest w wolnym dostepie to sobie mozna skserowac Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 17:31 Niestety nie mieszkam, co gorsza nie wiem co to "buwie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniamania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:36 buw to biblioteka w warszawie ;], ale mysle ze stenogramy z 1997 powinny byc w kazdej wiekszej miejskiej albo wojewodzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Stenogramy Anny Jambor 03.08.04, 21:10 Są nawet w mojej podrzednej bibliotece osiedlowej, bo ze trzy lata temu poszły do przwceny i wiele bibliotek kupiło. Jednak zapewniam cię, że na 100% to podróba. Moja przyjaciółka pisała książkę o rodzinach inteligenckich w 20-leciu i szczegółowo zbadała sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:18 jasne, ze podroba, w buwie jest to pod nazwiskiem goscia w katalogu- bieronski... ale fakt, ze taka ksiazke ktos napisal- podrabiane dzienniki i to ktos innej plci i wogle jest dosyc zabawno-absurdalny tak poza wszystkiem ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arr3 Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:56 KOCHANI!!! OD ROKU POSZUKUJĘ TEJ KSIĄŻKI, A KONKRETNIE CZĘSCI ,,LATA UNIWERSYTECKIE,, I ,,MINISTERIALNE KONKIETY,,.NIE MA JEJ W ŻADNEJ DOSTĘPNEJ MI BIBLIOTECE ANI KSIĘGARNI. PROSZE JESLI KTOŚ MÓGŁBY MI JEJ UŻYCZYC BYŁABYM WDZIECZNA. AGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 20:28 obydwa te tomy sa w warszawskim buwie w wolnym dostepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.pai.net.pl 07.08.04, 21:51 www.antykwariat.literacki.com - Lata uniwersyteckie za 15 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arr3 Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:28 DZIEKI SERDECZNE ZA ODPOWIEDŻ NA MÓJ APEL!!!!! DO WARSZAWY MAM TOCHĘ DALEKO, BO PONAD 400 KILOMETRÓW, ALE SPRÓBUJĘ W ANTYKWARIACIE. Odpowiedz Link Zgłoś