Dodaj do ulubionych

co czytamy w maju

02.05.13, 17:54
Nie ma jeszcze wątku! A ja wreszcie skończyłam powtórkę Pieśni Lodu i Ognia, i teraz czytam (po raz pierwszy) Paragraf 22 Hellera. Kocham tę książkę i nienawidzę zarazem. Nienawidzę, bo jest o amerykańskich żołnierzach i drugiej wojnie światowej, która to tematyka mnie zawsze z jakiegoś powodu mocno odrzuca. Ale też i kocham, bo jest genialnie napisana, i mimo że mnie świat i postacie wkurzają, to muszę czytać dalej ;-)
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: co czytamy w maju 02.05.13, 18:11
      Ja wczoraj skorzystalem z tego, ze bratanek zostawil u mnie swoja ksiazke i zrobilem sobie powtorke z "Tomka na czarnym lądzie". Ach, ten dyskretny urok kolonializmu ;)

A na tapecie mam rozgrzebane dramaty T. Williamsa w przekladzie Jacka Poniedziałka. Kiedyś słyszałem dobre opinie o jego przekładzie "Kruma" na potrzeby Teatru Rozmaitości. Williamsa pogrążył całkowicie i czytam chyba tylko z rozpędu (i masochizmu), a potem wrócę do tekstów oryginalnych.
      Do tego w kolejce czekają: "Bracia Sisters", "Kielonek", "Kroniki marsjańskie", "Fiasko", "I była miłość w getcie", "Clash of Kings" i "Wicked". Czyli tradycyjny misz-masz ;)
      • donatta Re: co czytamy w maju 02.05.13, 19:36
        Przeczytałam uroczą "Moskwę - Pietuszki" W. Jerofiewa oraz młodzieżową, acz niezwykle romantyczną i wzruszającą powieść "Dotyk Julii" T. Mafi. Teraz czytam kontynuację, w oryginale, bo nie tłumaczona jeszcze na polski "Unravel Me". W kolejce czekają "Księgi Nomów" Pratchetta, kilka powieści z serii Gorzka Czekolada Media Rodziny, "Wyznaję" J. Cabre oraz cały stos rozmaitości.
    • mliscie Re: co czytamy w maju 02.05.13, 19:48
      Ja skończyłam właśnie Towarzyszkę Panienkę, kończę Opowieści chłodnego morza P. Huelle i zacznę - o zgrozo! - wywiad z Urbanem. Czeka biografia Heleny Rubinstein i Trawa Śpiewa Doris Lessing
      • eeela Re: co czytamy w maju 02.05.13, 20:24
        > i zacznę - o zgrozo! - wywiad z Urbanem.

Też bym chętnie i bez zgrozy przeczytała ;-) Kto to wydał i pod jakim tytułem?
        • mliscie Re: co czytamy w maju 02.05.13, 20:45
          Jerzy Urban, rozmawia Marta Stremecka, Wyd. Czerwone i Czarne, 2013
          • eeela Re: co czytamy w maju 02.05.13, 21:11
            Dzięki :-)
          • Gość: Alcina Re: Leila Marouane - "Życie seksualne muzułmanina IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 22:33
            w Paryżu ". Chwilami bardzo śmieszna, ale też smutna. Inteligentna i dwuznaczna. Polecam, bo jest co przemyśleć po przeczytaniu.
    • gosiownik Re: co czytamy w maju 03.05.13, 14:03
      Czytam obecnie "Szarancze" Marqueza. Podoba mi sie srednio, mimo, ze to jeden z moich ulubionych autorow.
    • ksiezna_pani1 Re: co czytamy w maju 03.05.13, 14:59
      Żywoty Cezarów, Swetoniusza.
    • maitresse.d.un.francais Re: co czytamy w maju 03.05.13, 17:18
      Próbowałam najnowszą Chmielewską, ale to taki gniot, w dodatku chamski, ordynarny i poniżej wszelkiej krytyki (że o przedowcipnych uwagach odnośnie trafiania do Tworek już nie wspomnę), że wzięłam się za starą dobrą Agathę Christie. Aktualnie "Tajemnica rezydencji w Chimneys". Wydawnictwo uparło się przy prostackich i krwawych okładkach.
    • agrat59 Re: co czytamy w maju 06.05.13, 14:33
      Ja ostatnio czytałam książkę "Mężczyzna od A do Z". Książkę czyta się świetnie, jest bardzo ciekawa, szczególnie dla kobiet, które chcą poznac elementy męskiej psychiki.

Zapraszam na mojego bloga: zyciowewartosci.blogspot.com/
      • gosiownik Re: co czytamy w maju 08.05.13, 12:16
        Czytam teraz "Grona Gniewu" Steinbecka i "Ja, Klaudiusz" Gravesa. Obie swietne. Te druga polecala niedawno eeela, wiec niniejszym dziekuje za inspiracje :)
        • eeela Re: co czytamy w maju 08.05.13, 12:32
          Bardzo się cieszę, że czytasz Gravesa i że ci się podoba. Cały świat powinien poznać tę książkę, jest wspaniała! ;-)
    • ofelia1982 Re: co czytamy w maju 08.05.13, 12:45
      W dwa dni pochłonęłam "Złodziejkę książek" (GENIALNA), zabrałam się za "Dżentelmeni i gracze" Harris, ale mi nie wchodzi kompletnie. WIęc chyba zrobię coś co robię rzadko - rzucę w kąt - i zacznę "Grę anioła" Zafona, która to uśmiecha się do mnie już od jakiegoś czasu:)
      • gosiownik Re: co czytamy w maju 22.05.13, 12:17
        Klaudiusza skoczylam i czytam teraz drugi tom, "Klaudiusz i Messalina". Czytam rozwniez "Sciezki chwaly" Archera - fabularyzowana biografie George'a Mallory'ego. A z Polski przywiozlam sobie "My, wlasciciele Teksasu" Malgorzaty Szejnert i to ona chyba bedzie nastepna w kolejce do czytania.
        • solaris_1971 Re: co czytamy w maju 22.05.13, 12:36
          Zgadzam sie co do Gravesa. Polecam tez jego opowiadania o starozytnym Rzymie.
          Ale juz jego " Belizariusz " mi sie juz nie podobal.
          • eeela Re: co czytamy w maju 22.05.13, 12:44
            Jak zaczęłam niefortunnie Gravesa od "Córki Homera", to myślałam, że biedaka już na zawsze skreślę ;-) Ale ciekawość mnie jednak zmogła i zabrałam się za Klaudiusza, i byłam zachwycona. Bardzo nierówny pisarz.
        • eeela Re: co czytamy w maju 22.05.13, 12:39
          > Klaudiusza skoczylam i czytam teraz drugi tom, "Klaudiusz i Messalina".

I co, dalej ci się podoba? Mnie bardzo oczarowały obydwie części.

Ja teraz kończę "Legendę o Sigurdzie i Gudrun" Tolkiena (w opracowaniu jego syna, Christophera). Komentarz bardzo ciekawy, w samą pieśń też się zdołałam wczytać i się nią przejąć, chociaż miałam z tym tekstem problem, bo on jest zdecydowanie przeznaczony do głośnego czytania - przy cichym i szybkim rytmika tekstu tak się narzuca, że trudno się skupić na treści. Trzeba po prostu wolniej czytać ;-)

A w pracy podczytuję w wolnych chwilach "Pauperes. O mieszkańcach Warszawy XVI i XVII w." Karpińskiego - książka dostępna w pełni legalnie online w formacie pdf, napisana przystępnie i lekko, i bardzo ciekawa :-)
          • gosiownik Re: co czytamy w maju 22.05.13, 13:52
            > > Klaudiusza skoczylam i czytam teraz drugi tom, "Klaudiusz i Messalina".
            >
            > I co, dalej ci się podoba? Mnie bardzo oczarowały obydwie części.

Dalej mi sie bardzo podoba. Czyta sie swietnie - te zwroty akcji, knowania, spiski, otrucia, szczesliwe i nieszczesliwe przypadki, morderstwa i samobojstwa - lepsze od niejednego wspolczesnego thriillera. Boje sie tylko, ze Herod okaze sie zdrajca, a bardzo go polubilam :)
        • stella25b Re: co czytamy w maju 22.05.13, 12:39
          Przedwczoraj skonczylam "Kobiety z czerwonych bagien" i wczoraj nie zdazylam sie jeszcze zabrac za cos nowego. Prawdopodobnie padnie na "Chlopiec w pasiastej pizamie". Jesli jednak nie, to wroce tu i z reka na sercu przyznam sie do tego, co czytam;)
          • solaris_1971 Re: co czytamy w maju 22.05.13, 13:50
            Co do " Chlopca w pasiastej pizamie " to film podobal mi sie o wiele bardziej od ksiazki.
            • konopielka80 Re: co czytamy w maju 23.05.13, 00:20

W maju przeczytalam
              "Dzienniki kołymskie" - Jacek Hugo Bader,
              "Dieta (nie) życia" - KarolinaOtwinowska
              "Zapiski polskiej sprzątaczki" - Polanska Justyna (przeczytalam może z połowę i odpuściłam)
              "Syberia" - Jacek Pałkiewicz
              Jutro zabieram się za kolejną książkę, ale jeszcze nie wiem którą;-)
    • staua Re: co czytamy w maju 24.05.13, 00:39
      Josef Skvorecky "Historia Kukułki" - opowiadania. Książkę miałam na półce już kilka lat, ale zaczęłam dopiero dwa dni temu - rewelacja.
    • broch Re: co czytamy w maju 24.05.13, 05:31
      wlasnie skonczylem The island of Second Sight Thelena i zabieram sie za The Instructions Levina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka