sandra1301 17.03.06, 23:12 Szukam osoby, która brała kredyt mieszkaniowy w Santanderze. W sumie mają dogodne warunki, aż boję się że to jakaś podpucha. Kto korzystał i jakie ma doświadczenia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renatap28 Re: Santander - opinie 18.03.06, 20:35 Dlugo rozpatruja wniosek kredytowy, zdolnosc raz masz raz nie masz w zaleznosci od widzi mi sie doradcy. w umowie wiele zabezpieczen , jak dla mnie przesadzonych. mnie osobiscie nie podoba sie wymaganie corocznego dostarczania pitow oraz mozliwosc zerwania umowy przez bank w przypadku pogorszenia sie zdolnosci po kiku latach??? Bank wydaje sie byc wiarygodny ale doradzam wybranie odpowiedniego doradcy bo ja niestety mialam pecha. Odpowiedz Link
arfer Re: Santander - opinie 18.03.06, 21:49 Fakt, ostatnio się odrobinkę zablokowali, ale to kwestia czasu.. Zdolności raz masz raz nie masz ?? Pod tym względem akurat niesposób się zgodzić - doradca, czy to u strategicznego pośrednika, czy w banku praktycznie od razu może Ci powiedzieć (jeśli Twoje dane są prawdziwe, a on zna się na tym banku), czy kredyt w 90 % dostaniesz, czy też nie. Obowiązek dostarczenia PITów to fikcja do momentu, kiedy spłacasz kredyt w miarę terminowo. Ale za to bank oferuje różne istotne szczegóły, których nie ma u konkurencji, no i trwa permamentna promocja na zdolność kredytową. Swoją drogą - wybaczcie doradcy, bo to straszliwie upierdliwy bank, czepialscy analitycy, zagmatwane procedury.. Jesli jest akurat nowy pracownik bezpośrednio w banku albo doradca pośrednika, który ma za sobą dopiero kilka wniosków do Santandera, to ma prawo sie w NOSie pogubić. Odpowiedz Link
renatap28 Re: Santander - opinie 20.03.06, 20:02 Jak moze byc fikcja cos co ma sie w umowie , z informacji doradcy oraz umowy wynika , ze isnieje coroczna koniecznosc dostarczania pitu rocznego pod zagrozeniem kary pienieznej. Zas w umowie jest wyraznie napisane, w odrebnym podpunkcie , ze bank moze wypowiedziec umowe w momencie pogorszenia sie samej sytuacji finansowej kredytobiorcy . Jesli nie jest tak jak napisano to mozna to bylo napisac inaczej. Jesli byloby napisane ze moze zawiesic jesli nie splacane sa raty w wyniku pogorszenia sie sytuacji finansowej ok. ,,Zdolności raz masz raz nie masz ?? Pod tym względem akurat niesposób się > zgodzić - doradca, czy to u strategicznego pośrednika, czy w banku praktycznie > od razu może Ci powiedzieć (jeśli Twoje dane są prawdziwe, a on zna się na tym > banku), czy kredyt w 90 % dostaniesz, czy też nie.,, Byloby milo gdyby tak wlasnie bylo. Ja tez uwazam , ze doradca jakby sie nie zwal powinien byc doradca i wiedziec co doradza. To doradca powinien zadbac o to by klient nie tracil czasu ktorego ma malo. Doradca powienien doradzic i zaproponowac rozwiazanie w skomplikowanych sytuacjach.A nie dzialac tylko w momencie upomnienia przez przelozonego. Takie sytuacje sa zbedne. I tu musze podkreslic ze nie czepialabym sie samej niewiedzy lub bledow wynikajacych z przepracowania doradcy gdyby byl on mily i wykazywal choc odrobine pozytywnego podejscia do sprawy. Moje uwagi dotycza wiec samej obslugi i podejscia do klienta, oczywiscie mozna to potraktowac jednostkowo byc moze. Co do samego banku to zgodze sie z tym , ze w Hiszpani to byc moze jeden z czolowych bankow. W Palmie mija sie odzialy na kazdym rogu ulicy. Tyle ode mnie. pozdrawiam Odpowiedz Link
arfer Re: Santander - opinie 20.03.06, 21:52 Zapis o konieczności dostarczania PITów to fikcja, tym się nie przejmujcie. Gdybyś słyszała, co nieoficjalnie opowiada dział windykacji w banku Taką samą fikcją jest np. kredyt na remont do 30 tys. zł, którego nie trzeba rozliczać i in.. Niestety, szeregowi doradcy w placówkach takich banków często nie mają odpowiedniej wiedzy i doświadczenia w bankowości. To ich "I linia" w karierze bankowej, nie ma co się dziwić, że nie do końca znają procedury, które w Santanderze są cholernie skomplikowane. Odpowiedz Link
keff_123 Re: Santander - opinie 21.03.06, 22:09 Taką samą fikcją jest np. kredyt na remont do 30 tys. zł, którego nie trzeba > rozliczać mam pytanie do after - jak jest naprawde z rozliczaniem sie z kredytu na remont do 30 tys.? pytam bo wlasnie chcialbym sie o taki starac w Santander... Odpowiedz Link
mc.robbie Re: Santander - opinie 19.03.06, 20:20 Staram sie o kredyt mieszkaniowy w tym banku jest to jedyny bank w moim miescie ktury sie nie czepia o zdolnosc kredytową wystarczy zarobek około 1100 netto na 2 osoby ja staram sie o kredyt na 100% nieruchomosci z tego co sie dowiedziałem to jeden z najwiekszych banków w Hiszpanii u mas zastąpił taki bank jak (PTF)Polskie Towarzystwo Finansowe Odpowiedz Link
ivonne76 Re: Santander - opinie 20.03.06, 09:43 Ja też złożyłam wniosek w Santanderze - byłam juz w Millenium i PKO BP - zniechęcili mnie totalnie swoimi wymaganiami i krętactwem - koszmar. Santander zdecydowanie ma dobre opcje. Zobaczymy, jak bedzie przy podpisaniu umowy. Odpowiedz Link
renatap28 Re: Santander - opinie 20.03.06, 18:26 Jasne , gdyby nie wygladalo to w miare wiarygodnie nie bralabym kredytu w tym banku . Zgodze sie , ze same wstepne warunki , sa konkurencyjne w stosunku do innych bankow ale jesli ktos nie ma cierpliwosci , to zedecydowanie przestrzegam. Nie mozna przez ponad miesiac zwodzic a pozniej raptem zauwazyc , ze nie ma zdolnosci, by po odwolaniu sie do dyrekcji stwierdzic ponownie zdolnosc i wydac decyzje w 3 dni.Od tego powinien byc doradca by doradzil a nie zniechecił. I jesli tu sie wypowiadaja przedstawiciele banku(mam takie dziwne wrazenie) to doradzam zwocic uwage na obsluge. Niemila , niekompetentna i zniechecajaca. Fakt , ze to moze dotyczyc konkretnych placowek, ale efekt ogolny nieciekawy. Odpowiedz Link
al9 małe uzupełnienie 20.03.06, 21:45 Co do samego banku to zgodze sie z tym , ze w Hiszpani to byc moze jeden z czolowych bankow. W Palmie mija sie odzialy na kazdym rogu ulicy. -------------- jeden z wiekszych bankó na świecie. Najwiekszy w Hiszpani, jeden z większych a całej Ameryce Południowej. Ma aktywa wieksze niż cały nasz system bankowy.. A i nasz rynek traktuja poważnie - zwiększaja kapitał akcyjny spółki, zwiększaja kację kredytową, rozbudowują placówki... Wada - przytkali się, ale dlatego, że mają mnóstwo wniosków... Generalnie - są ok! pozdr al Odpowiedz Link
gadulka77 A co z oprocentowaniem??? 20.03.06, 23:24 Nikt nie pisze jakie Sanatander proponuje oprocentowanie. Bierzemy kredyt na 300 tys z 20% wkłądem własnym i z tego co sie orientowałam w innych bankach, poza zdolnością nie widzę, aż tak wyraźnych superlatyw. Bierzemy z uwagi na zdolność. Obecenie % dla nas to 3.18%. Marża ok 1.8 i libor 6m. Prowizja 1,5%. Nie wiecie czy wogole w tym banku można negocjować %? bo doradca powiedział nam, że to absolutnie nie wchdozi w grę. Odpowiedz Link
al9 to wada 20.03.06, 23:28 Miał rację. Można negocjować, tylko to nic nie da. Mają taką a nie inną siatkę marż i koniec. al Odpowiedz Link
renatap28 Re: A co z oprocentowaniem??? 21.03.06, 13:43 Mnie tez to powiedziano:,, Nie ma mowy o negocjacjach,,. Sa to slowa doradcy, nie wiem jak jest w rzeczywistosci.Mnie gonil czas, wiec to pytanie zadalam raczej z czystej ciekawosci , pozatym realistycznie ocenilam swoja pozycje wiec nie wysilalam sie z negocjowaniem. Warunki podobne do opisanych przez gadulka77 Odpowiedz Link
ivonne76 Re: Santander - opinie 31.03.06, 13:42 Dostałam pozytywną odpowiedź z Santandera po zlozeniu wniosku - w poniedziałek podpisuję umowę na 30 lat, kredyt hipoteczny na budowę domu (mam już fundamenty) i spłatę kredytu na działkę pod tą budowę. W sumie 225,000 zł: - prowizja banku - 0 zł - ubezpieczenie kredytu: 990 zł - ubezpieczenie na życie na 5 lat - 4500 zł - 4 transze, - oprocentowanie 3,16% w CHF, - wkład własny poniżej 20% - ja umowa na czas nieokreślony, mąż na okreslony (potem nieokreslony), - zdolność: 3300 brutto za dwoje, - marża banku: 1,8 % Inne banki dawały nam przy tej zdolnosci mniejszą kwotę nawet o 50,000 zł., co nas nie urządzało. Poza tym, nie odpowadało im to, ze mąż ma umowę na czas określony i dla wielu była to bariera nie do przejścia. Wiem, ze marża trochę wysoka, ale w sumie dostalismy to co chcieliśmy. Całosć trwała 6 dni od zlozenia wniosku. Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Santander - opinie 03.04.06, 13:47 czy ktos korzystal z procedury uproszczonej: 30% wkladu wlasnego, dowolne zatrudnienie, nie badanie zdolnosci, kwota do 300kPLN lub 150kCHF? pzdr Odpowiedz Link
ala261 Re: Santander - opinie 04.04.06, 16:26 podnoszę bo tez mnie interesuje procedura uproszczona!!! Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Santander - opinie 05.04.06, 13:52 dokladnie to jest rownowartosc 150kPLN jesli sie bierze w CHF i limity sa na osobe lacznie, czyli mozna miec dwa kredyty po 150kPLN jesli sie bierze w PLN ogolnie koncepcja jest taka: pracujesz? masz firme? mozesz to potwierdzic? masz mieszkanie? to zamien je na 3 razy wieksze albo dokup jeszcze 2 takie same pzdr Odpowiedz Link
ala261 Re: Santander - opinie 05.04.06, 20:59 hm..nie rozumiem za bardzo....mozesz jeszcze raz mi to wytłumaczyć. Prowadzę działalnośc gospodarczą od 6 lat. Jestem męzątką,ale mam rozdzielnosc majątkową. Mam kupioną działkę budowlaną o wartosci 80 tyś. Chcę wziąc kredyt w złotowkach na 30 lat o wys.300 tyś własnie w tej procedurze uproszczonej!!!Czy to jest mozliwe?Czy to jest tak,ze moge wziąc tylko na 150 tyś{taka kwota mnie nie urządza ] Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Santander - opinie 07.04.06, 16:57 wykladasz 30% wkladu wlasnego i na pozostalem 70% dostajesz kredyt skoro 300tysi to tylko w PLN nikt nie pyta ile zarabiasz, jak czesto itp masz po prostu albo pracowac (potwierdzaja fakt zatrudnienia) albo miec zarejestrowana firma (musisz sie dowiedziec jakie dokumenty) ================== z innej beczki oferty Santandera: Kredyt Duet: oswiadczasz, ze masz kredyt hipoteczny i masz zamiar go splacic w ciagu 12 miesiecy (np sprzedajesz mieszkanie), oni odliczaja Ci biezaca rate od biezacych zobowiazan, tak jakbys juz nie miala tego kredytu i dadza Ci drugi potrzebna jest wycena rzeczoznawcy tego mieszkania co masz zamiar sprzedac oraz fakt zgloszenia do sprzedazy np potwierdzenie zawarcia umowy z agencja nieruchomosci... ----------------- ciekawa opcja jest rowniez mozliwosc wniesienia wkladu wlasnego PO uruchomieniu kredytu... jednakze musi to byc znaczacy wklad wlasny ... inaczej bedzie trzeba cos wplacic przed uruchomieniem ----------------- tak czy siak jesli masz zamiar sprzedac mieszkanie i juz masz upatrzone inne i na dodatek masz na glowie kredyt hipoteczny idz do Santandera a najlepiej tak: kredyt ze zdolnosci + kredyt duet ze zdolnosci + kredyt w procedurze uproszczonej sie zaczelo cos wreszcie krecic na tym nudnym rynku kredytow hipotecznych Odpowiedz Link
ala261 Re: Santander - opinie 08.04.06, 11:38 ok dzięki za odpowiedz.wreszcie ktoś konkretny coś mi tu powiedział!!Jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link
monanan Re: Santander - opinie 14.04.06, 20:36 Jest jedna kwestia o której nie piszecie - o ile pamietam w Santanderze o oprocentowaniu decyduje zarzad, nie ma stalej marzy. Poki kredyty w CHF sa w miare dostepne to konkurencyjnosc wymaga na nich sensownego oprocentowania, ale jesli ograniczą kredyty to chyba marze bedą sobie mogli niexle podniesc Odpowiedz Link