Dodaj do ulubionych

Wasze odkrycia literackie

07.06.13, 21:05
Czy zdarzylo Wam sie "odkryc " ksiazke ? tak jak nauczycielowi z Berna z " Nocnego pociagu do Lizbony "? Odkryc, tzn znalezc, wpasc przypadkiem na jakas nieznana powiesc, ktora na Was zrobila wrazenie ? Albo znalezc ksiazke niedoceniana, zapomniana a warta przeczytania.

Ja ze swej strony polecam Laxnessa. Taki nieznany to on nie jest bo jest w koncu noblista, ale zapomniany a nieslusznie. Polecam zwlaszcza ksiazke " Niezalezni".

Chcialabym tez wspomniec o Druonie. Jest znany z " Krolow przekletych ". Ale tym, ktorzy znaja francuski, goraco polecam jego trylogie " La fin des hommes ". Wielka powiesc. No coz, w polsce ukazala sie tylko pierwsza czesc " Potentaci ".

Poleccie Wasze " odkrycia ".
Obserwuj wątek
    • kosssma Elsa Morante 07.06.13, 21:47
      Jej książki są już zupełnie zapomniane, a na mnie zrobiły ogromne wrażenie. Polecam Kłamstwo i czary i Wyspę Artura - obie bardzo głębokie i klimatyczne.
      Autorka była żoną Alberta Moravii.
    • jeepwdyzlu Re: Wasze odkrycia literackie 09.06.13, 09:20
      Alberto Moravia "Pogarda"
      Vladimir Paral "Zawód Kobieta"
      John LeCarre "Bardzo poszukiwany człowiek"
      Johann Huizinga "Jesień Średniowiecza"
      Igor Newerly "Leśne morze"
      Piotr Siemion "Niskie Łąki"
      Jan Gehl "Życie między budynkami"

Pozdrawiam
      jeep
    • jarka63 Re: Wasze odkrycia literackie 09.06.13, 13:22
      Jako nastolatka uwielbiałam książki Erica Malpassa (zupełnie chyba już zapomnianego, tak w rodzinnej Wlk.Brytanii, jak i w Polsce): "Kochaną córeczkę" i "Od siódmej rano".

No i mam paru ulubionych autorów brytyjskich nietłumaczonych na polski, np. Shena Mackay czy Isla Dewar.
    • broch Re: Wasze odkrycia literackie 10.06.13, 02:10
      rozumiem ze chodzi o ksiazki malopopularne w Polsce ktore odkrylem dla siebie?
      Cabrera Infante: Three trapped tigers
      Lezama Lima: Raj
      Gutersloh: Slonce i ksiezyc
      von Doderer: Schody Strudelhofu
      McElroy: Smuggler's Bible
      Nadas: A Book of memories
      Cohen: Cadenza for the Schneidermann violin concerto
      Benet: Medytacje
      • ada08 Re: Wasze odkrycia literackie 10.06.13, 17:27
        broch napisał:

> von Doderer: Schody Strudelhofu

A "Demony"?
        a.

PS Przepraszam, ale te schody to Strudlhof, a nie Strudelhof
        Oczywiście to literówka, ale jednak... :-)
        a.
        • broch Re: Wasze odkrycia literackie 10.06.13, 19:32
          klawiatura niestety czesto sprawia mi problemy (po ponad cwiercwieczu pracowania z kompuretem ciagle popelniam bledy)

Jesli idzie o Demony to nie wymienialem poniewaz to juz nie bylo moje odkrycie. "Schody" byly pierwsze. Potem byly "Demony", "Wodospady Slunj", "Merowingowie albo rodzina totalna" oraz opowiadania "Diwertimenti i wariacje" ('muzyczny' zbior opowiadan)
          • ada08 Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 12:29
            broch napisał:

>
            > Jesli idzie o Demony to nie wymienialem poniewaz to juz nie bylo moje odkrycie.
            > "Schody" byly pierwsze. Potem byly "Demony", "Wodospady Slunj", "Merowingowie
            > albo rodzina totalna" oraz opowiadania "Diwertimenti i wariacje" ('muzyczny' zb
            > ior opowiadan)

A u mnie pierwsze były "Demony". I to naprawdę było dla mnie wielkie odkrycie. Potem "Schody...", które podczytuję co jakiś czas...
            Teraz nawet wolę "Schody..." od "Demonów".
            Właściwie to uwielbiam "Schody...", że się tak z egzaltacją wyrażę :-)

Czasem, tu i ówdzie, napotykam na wzmianki o Dodererze w polskiej publicystyce. On nie jest u nas bardzo mało znany. Powiedziałabym, że jest tak znany jak Musil czy Broch, czyli tak sobie, średnio. Jak zresztą cała literatura niemieckojęzyczna, może poza T.Mannem.

Spotkałam się z opinią, że Doderer to "austriacki Proust". No, ale on miał ten swój życiorys, powiedzmy, kontrowersyjny (oficer Wehrmachtu), ponoć dlatego w Polsce były trudności z wydawaniem jego książek.

Dla mnie to teraz jeden z najważniejszych "moich pisarzy". Poza "Demonami" i "Schodami..." czytałam jeszcze "Każdy może być mordercą", to wszystko co udało mi się kupić na aukcjach.
            a.
            • broch Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 14:11
              Jesli Schody podobaja sie Tobie to na pewno polubilabys Wodospady Slunj (piewsza czesc nieukonczonej tetralogii wzorowanej na VII symfonii Beethovena).
              Merowingowie to jedna z najbardziej zwariowanych powiesci jakie czytalem. Obie chyba w Polsce nie byly wydane. Za to przynajmniej czesc zbioru Diwertimenti i wariacje na pewno ukazala sie po polsku: nowela Traby Jerychonskie.

Trudno jest cos Doderera dzisiaj znalezc bo chyba nie jest juz wydawany i czasem mozna na cos trafic jedynie w antykwariacie. Podobnie z reszta z Guterslohem. Moze po prostu dzisiaj jest to nudna i staromodna literatura stad male szanse ze druk oplaci sie finansowo.

Każdy może być mordercą nie czytalem i pewnie bedzie trudno ze wzgledu na dostep
              • solaris_1971 Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 16:19
                Narobiliscie mi smaka na tego Doderera. Znajde na pewno w bibliotece uniwersyteckiej, oni tam trzymaja takie stare gnioty. Wlasnie do mnie dotarlo, ze mieszkajac w kraju niemieckojezycznym musze, no po prostu musze czytac po niemiecku. Ale tu dostep do kultury jest ogromny, moge sobie czytac rowniez po francusku, angielsku, wlosku, a jak sie naucze to i po turecku oraz serbsko - chorwacku :))
                No nie wiem z czego mam taki wstret do niemeickiego. Gazety i czasopisma czytam bez problemu. Kryminaly tez. No jakos mi ten jezyk nie pasuje do czytania.

Wlasnie w ramach przywracania mozliwosci czyatnia po niemiecku przypomnial mi sie jeszcze zapomniany, a mianowicie Stefan Zweig. Jego opowiadania sa genialne, lubie tez jego biografie a przede wszystkim jego autobiografie " Swiat wczorajszy ".

Jeep, no wiesz, Moravia zapomniany ??? Ja w kazdym razie nie zapomnialam. Mam w domu wszystkie jego ksiazki. Na ostatnia wycieczke do Rzymu zabralam obowiazkowo jego
                " Opowiadania rzymskie ".
                Morante tez znam, ale najbardziej podobala mi sie " La storia ".
                • eeela Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 16:53
                  > Jeep, no wiesz, Moravia zapomniany ??? Ja w kazdym razie nie zapomnialam. Mam w
                  > domu wszystkie jego ksiazki. Na ostatnia wycieczke do Rzymu zabralam obowiazko
                  > wo jego
                  > " Opowiadania rzymskie ".

Ja się bardziej zdziwiłam "Jesienią średniowiecza" Huizingi, która nie tylko nie jest zapomniana, ale jest po prostu klasyką :-)
                  • solaris_1971 Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 20:21
                    Tak, tez to zauwazylam. Zapomnialam dopisac, ze to klasyk ale nie literatury tzn beletrystyki tylko raczej podrecznik historyczny.
                    • solaris_1971 Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 20:28
                      Wlasnie zerknelam do katalogu. Sa " Schody " Doderera i " Kazdy moze byc morderca ".
                      Jaki jest oryginalny tytul " Demonow " ?

Musze wiedziec zeby zamowic.
                      • broch Re: Wasze odkrycia literackie 12.06.13, 00:38
                        Za wikipedia (wiec lepiej sprawdzic ale chyba mniej wiecej tak: )
                        Die Dämonen. Nach der Chronik des Sektionsrates Geyrenhoff
                    • eeela Re: Wasze odkrycia literackie 11.06.13, 21:50
                      Zapomnialam dopisac, ze to klasyk ale nie literatury tz
                      > n beletrystyki tylko raczej podrecznik historyczny.

Literatura popularnonaukowa :-)
                  • ada08 Re: Wasze odkrycia literackie 12.06.13, 15:25
                    eeela napisała:

>
                    > Ja się bardziej zdziwiłam "Jesienią średniowiecza" Huizingi, która nie tylko ni
                    > e jest zapomniana, ale jest po prostu klasyką :-)
                    >

Również filmową klasyką stała się "jesień średniowiecza", dzieki filmowi "Pulp fiction" :-)
                    a.
                    • eeela Re: Wasze odkrycia literackie 12.06.13, 16:32
                      To tylko w Polsce, dzięki pomysłowości tłumaczki. W oryginale nie ma aluzji do książki Huizingi, jest tylko do dupy i do średniowiecza ;-)
                • tomaszjamroz Re: Wasze odkrycia literackie 16.10.14, 09:08
                  A nic chciałbyś mi sprzedać Świata Wczorajszego - Zweiga ?
              • ada08 Re: Wasze odkrycia literackie 12.06.13, 15:21
                broch napisał:

> Trudno jest cos Doderera dzisiaj znalezc bo chyba nie jest juz wydawany i czase
                > m mozna na cos trafic jedynie w antykwariacie. Podobnie z reszta z Guterslohem.

"Demony" mam kupione na Allegro, za kilka złotych, trzy tomy w miękkiej okładce, nieużywane, za to rozpadające się, rozsypujące się kartki przy gwałtowniejszym przewróceniu strony. Rok wydania 1985. Ależ to musiał być kryzys, że nawet nie można było porządnie kartek ksiązki skleić!
                Na tytułowej stronie jest okrągła pieczątka z napisem "Wiejska i Gminna Biblioteka Publiczna w (dalej nieczytelnie). A w środku napis "Do obrotu rynkowego". Rok wydania 1985 (nakład 30 000+300 egz.)
                Doderer, jak widać, trafił pod strzechy (polskie), ale nie spotkał się tam z odzewem :-)
                Dużo było na Allegro tych "Demonów", ale... może to było tylko tych "300 egz."? A reszta, te 30 000, zasila nasze domowe biblioteki, wiernych 30tys. polskich wielbicieli Doderera?:-)

Natomiast "Schody Strudlhofu", też kupione na Allegro mają rok wydania 1980. I jednak są dużo porządniej wydane, niż te "Demony" wydane w roku 1985, nie rozpadają sie w rękach, takie bardziej solidne są z wyglądu i w dotyku, a przecież wtedy też był kryzys. Jak widać - kryzys kryzysowi nierówny, prawda ;-)

A "Każdy może być mordercą" - mam wydanie z 1997, też na allegro kupiona, całkiem porządna edytorsko książka :-) Co prawda to już kilkanaście lat, ale jednak wydają co jakiś czas.

> Moze po prostu dzisiaj jest to nudna i staromodna literatura stad male szanse
                > ze druk oplaci sie finansowo.

No, jest nudna i staromodna, ale ja kocham takich nudziarzy :-)

Dzieki, broch, za inne tytuły Doderera, będę szukała.
                a.
                • pavvka Re: Wasze odkrycia literackie 12.06.13, 17:30
                  ada08 napisała:

> nieużywane, za to rozpadające się, rozsypujące się kartki przy gwałtowniejszy
                  > m przewróceniu strony. Rok wydania 1985. Ależ to musiał być kryzys, że nawet ni
                  > e można było porządnie kartek ksiązki skleić!

Nie przesadzaj, mam książki wydane na zgniłym Zachodzie, które podobnie się rozpadają w rękach.
                  • ach_dama_byc_z_kanady Re: Wasze odkrycia literackie 27.06.13, 07:57
                    aktualnie to"
                    Ransom Riggs

super!! cos innego.. nie moge sie doczekac cdn.!

Minnie
                    • broch Re: Wasze odkrycia literackie 27.06.13, 13:57
                      dla mnie Miss Peregrine's Home for Peculiar Children bylo raczej rozczarowaniem. Okladka wygladala bardziej interesujaco niz zawartosc. Uwazam ze powiastka miala potencjal, niestety kompletnie zmarnowany.
                      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Wasze odkrycia literackie 28.06.13, 01:19
                        broch napisał:

> dla mnie Miss Peregrine's Home for Peculiar Children bylo raczej rozczarowaniem
                        > . Okladka wygladala bardziej interesujaco niz zawartosc. Uwazam ze powiastka mi
                        > ala potencjal, niestety kompletnie zmarnowany.

nie, dlaczego ???
                        ja bylam zachwycona, i czekam na dalsze czesci!!
                        a czytales ksiazki z serii Magladena corka kata Oliver Potzsch?

Oliver Potzsch
                        juz kilka razy o tym pisalam, nawet zalozylam watek ale jakos nikt nic niczym niczego :(

w lipcu wychodzi kolejna z tej serii. nie moge sie doczekac https://www.freesmileys.org/smileys/smiley-excited002.gif

Minnie
    • Gość: evulka2 Re: Wasze odkrycia literackie IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.13, 21:56
      Moje odkrycie ostatnich tygodni to: "Zmysłowy urok krótkich myśli" i "Tajemnice Krasnego Lasu" (ta ostatnia to dla dzieci, ale i doroslych, bo treści uniwersalne). Nie znałam tych książek, ale na allegro szukając "wszystkiego" natknęłam się na informację, ze to książki z autografem autorki i ten element mnie przekonał, bo zbieram autografy...trochę to infantylne, ale... :-). Potem okazalo się, że książki są REWELACYJNE!!
      • shiva772 Re: Wasze odkrycia literackie 27.06.13, 22:43
        Nigdy nie przepadałam za klasycznymi kryminałami typu Agata Christie i ostatnio odkryłam, że świetny jest Borys Akunin, heheh rychło w czas ale... lepiej teraz niż nigdy. Baaardzo mi odpowiada ten styl.
    • monikamigow [...] 03.07.13, 11:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • solaris_1971 Re: Wasze odkrycia literackie 03.07.13, 14:50
        Jesli cos jest na liscie bestselerow, tzn ze masy ludzi pare tygodni przed Toba to wlasnie odkryly :)
    • potworia Re: Wasze odkrycia literackie 17.11.14, 22:59
      Laszlo Krasznahorkai "Szatańskie tango"
      Calasso "Ka"
      Fleur Jaeggy, (żona powyższego, o ile dobrze kojarzę) "Szczęśliwe lata udręki",
      "Proleterka", "Gniew niebios"
      Richard Brautigan "Łowienie Pstrągów w Ameryce".
      Bardzo mnie ucieszyło, że tyle osób wymienia Doderera. Żyłam w przekonaniu, że monumentalne "Demony" funkcjonują w jakiejś czasoprzestrzennej niszy, do której jakimś cudem tylko ja znalazłam wejście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka