Dodaj do ulubionych

Biała księżniczka - Philippa Gregory

IP: *.9.175.46.ng.pl 14.09.13, 21:02
Czy ktoś zna może orientacyjną datę premiery? bo widzę, że wersja anglojęzyczna jest już w empikach, a ja z wielką niecierpliwością czekam na wersję polską. Uwielbiam Ryszarda Yorka, a szczególnie jego portret w "Córce Twórcy Królów", a książka jest o jego romansie z Elżbietą. Będę wdzięczna za wszelkie informacje...
Obserwuj wątek
    • attiya Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 08.10.13, 11:35
      można zapytac w wydawnictwie Publicat ale sądzę, że zapewne jeśli już coś, to nei wcześniej niż w kwietniu przyszłego roku - tak Publicat a dokładniej Książnica rozkładała do tej pory czasowo kolejne książki Gregory - druga ukazywala się w ostatnim kwartale roku - tak jak ostatni książka Gregory o Marii Stuart
      • Gość: tyda Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory IP: *.9.175.46.ng.pl 08.10.13, 21:08
        dziękuję za odpowiedź. Szkoda, że tak późno, miałam nadzieję, że wyjdzie lada dzień, bo wersja anglojęzyczna jest już w empikach od jakiegoś czasu. A "Uwięzioną królową" czytałaś ? warto? pozdrawiam serdecznie
        • attiya Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 09.10.13, 10:54
          ujdzie :P choć genereralnie moje sympatie rozkładają się inaczej, niż Philippy
          co do ukazania się tej książki na naszym rynku, to myślę, że trzeba też dać czas na przetłumacznie tejże, więc na pewno trochę czasu to zajmie
          zdążyłam się już dowiedzieć, że następną książkę Philippa napisze o Margaret Salisbury - córce księcia Clarence i Izabeli Warwick - tej, co została skazana z rozkazu Henryka VIII
          • Gość: tyda Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory IP: *.9.175.46.ng.pl 09.10.13, 17:27
            O, dziękuję za informację! Do moich faworytek póki co naleza "Córka Twórcy królów", "Kochanice króla" i "Dwie królowe". Ciekawa jestem, czy saga rodu Lacey również aż tak mnie wciągnie. Co do kolejnych książek Philippy, to mam nadzieję, że utrzyma pisarka utrzyma poziom...
            • Gość: Tyda Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory IP: *.9.175.46.ng.pl 24.03.14, 19:51
              Odmawiam wątek, gdzie ta Biała księżniczka? Napalilam się na tę książkę, zdążyłam już zapomnieć sporo faktów z Corki twórcy królów, a o książce ani słuchu. Myślałam, ze będzie chociaż w zapowiedziach na kwiecień. Póki co czytam Dziedzictwo i jestem rozczarowana. Książki historyczne pani Phillippy wole o wiele bardziej! Tutaj niestety momentami naiwność aż razi. Czy pozostałe części są podobne? Bo nie wiem, czy kontynuować, czy łudzić się, ze autorka się rozwinęła?
              • attiya Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 09.04.14, 11:56
                hihi miło wiedzieć, że nie tylko ja mam bzika na tym punkcie :P
                też czekam i czekam i zasypuję jak nie jedno wydawnictwo pytaniami o nowe książki z tej epoki to inne wydawnictwo męczę pytaniami czy coś nowego się ukaże :P
                tak apropos okresu wojny dwóch róż, to polecam "niebezpieczne dziedzictwo" Alison Weir
                aaa - Publicat odpowiedziało mi, że dopiero w czerwcu ta książka się ukaże, patrzyłam kilka dni temu na ich zapowiedzi wydawnicze, na razie nic nie widać, szkoda
                a wiesz, że ponoć ostatnią z tej serii ma być książka o Margaret York - córce księcia Clarence - tej, co to Henryk VIII w wieku 70 kilku lat kazał ściąć.
                a jakie Dziedzictwo czytasz? te, które wyżej wymieniłaś?
                Alison Weir bardzo starannie przygotowuje się do wydania każdej nowej książki, jeśli chodzi tę o Katarzynie Plantagenet i o Katarzynie Grey, to pamiętaj, że one są pisane z punktu widzenia tych dwóch kobiet - osobiście wolę Weir niż Gregory, tym bardziej, że prawdy u Gregory czasem nie dojdziesz, no i wkręty robi takie, że czasem żal pisać - a to odmładza bohaterów, a to ich postarza a to wrzuca wątki, które w ogóle w historii nie miały miejsca itd itd itd
                p.s. możesz na meila gazetowego odezwać się?
                • Gość: tyda Do attiyi IP: *.9.175.46.ng.pl 13.04.14, 11:19
                  Witam. Ja z książek Gregory, co już wielokrotnie pisałam, niektóre książki uwielbiam, ale tez uważam, ze autorka pisze nierówno. Moim osobistym zdaniem najlepsze są Kochanice króla, Dwie królowe, Córka twórcy królów. Dlatego tak z niecierpliwością czekam na Biała księżniczkę. Póki co trochę mniej podobały mi się Biała królowa, Czerwona królowa i Władczyni rzek, ale ogólnie wszystkie książki historyczne Gregory podobały mi się. Dziedzictwo, czyli 1 cześć sagi rodu Lacey, to już zupełnie inna bajka i - niestety - nie podchodzi mi. Chyba nie skończę całej trylogii. Jakaś taka naiwność bije z każdej strony, widać, ze to początki Gregory. Czytałam tez Ostatnia królową Gortnera, ale wole styl Phillippy. Spróbuje z tą druga polecana przez Ciebie autorka. Szkoda, ze Biała księżniczka ma być dopiero w czerwcu;( mi z wydawnictwa nie odpisali. Mój mail gazetowy to tyda82@gazeta.pl. Pozdrawiam
    • abranova Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 09.12.14, 22:08
      Przeczytałam niedawno ze sporą przyjemnością :) Nie znałam w zasadzie historii rządów Henryka VII, więc akcja powieści nie była dla mnie przewidywalna i nawet się wciągnęłam. Ale największą satysfakcję sprawił mi powrót postaci Elżbiety Woodville. Autorka też ma chyba do niej słabość, bo wdowa po Edwardzie Yorku jest w książce znacznie ciekawsza i bardziej charyzmatyczną bohaterką niż jej córka Elżbieta. I tym razem można uspokoić tych czytelników, którym elementy magii psuje odbiór cyklu o wojnie dwóch róż, że w tej części właściwie jej nie ma.

A z innej beczki: ciekawa jestem, czy ktoś na forum oglądał już bądź ogląda serial "Biała królowa"? Ja jestem w trakcie oglądania (na AXN White). Jak na razie dosyć sprawnie udramatyzowano akcję książek. Dzięki temu, że podstawą scenariusza są zarówno "Biała Królowa" jak i "Córka twórcy królów" to sporo się dzieje. Choć nie potrafię powiedzieć czy widz nie znający książek nie pogubi się w tym wszystkim. Aktorka grająca Elżbietę pasuje mi wyglądem, Jakobina jest trochę dziwna (bardzo wysoka!) ale wyrazista. Ale jeśli chodzi o grę, to serial "robią" przede wszystkim aktor grający Hrabiego Warwick i Małgorzata Beaufort. Tą ostatnią z wyglądu dobrali wręcz genialnie. Ta blada cera, zaczerwienione oczy o nawiedzonym spojrzeniu - rewelka! :)
      • eeela Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 10.12.14, 01:42
        > A z innej beczki: ciekawa jestem, czy ktoś na forum oglądał już bądź ogląda ser
        > ial "Biała królowa"?

Obejrzałam chyba z osiem czy dziewięć pierwszych odcinków na BBC w czasie premierowym. Na początku bardzo mi się podobało, ale dość szybko zaczęły mnie nudzić powtórzenia i dłużyzny. W każdym odcinku Elżbieta musiała obszernie gorączkować się, że Warwick to zły człowiek. Ale wizualnie rzeczywiście fajnie zrobione, przyzwoita gra aktorska, niezły powiew autentyczności czasów i emocji. No i cover muzyczny bardzo mi się podoba :-)

• nchyb Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 10.12.14, 11:45
          ja obejrzalam 3 :)
          • eeela Re: Biała księżniczka - Philippa Gregory 10.12.14, 13:50
            No proszę, to chyba masz jeszcze mniej cierpliwości niż ja ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka