Dodaj do ulubionych

Kryminały retro.

18.09.13, 23:32
Uwielbiam :) Ostatnio zachwycam się Akuninem (teraz akurat czytam powieść Walet pikowy) ale szukam czegoś na podobnym poziomie - co jeszcze jest warte uwagi? Mogą być też te z czasów PRL, byle nie osadzone wyłącznie w czasach Gomułki/Gierka. Oczywiście cały Krajewski i Lewandowski jest mi dobrze znany.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Kryminały retro. 18.09.13, 23:57
      caleb carr z "alienistą" i tym drugim kryminałem z serii, co zapomniałam tytułu:) nowy jork pod koniec 19 wieku.

niektóre (ale całkiem sporo) powieści roberta goddarda, to nie są klasyczne kryminały, ale taka mieszanka z powieścią niesamowitą - często akcja biegnie dwutorowo, współcześnie i kiedyś tam.

ellis peters z braciszkiem cadfaelem, ale nie wiem, czy aż o takie retro ci chodzi:)

podobnie steven saylor i jego rzymski detektyw

ann perry i cykl wiktoriański, parę tych powieści jest już po polsku.

po polsku jest jeszcze piotr schmandt z "pruską zagadką" i kontynuacją, to nie ta klasa, co wyżej wymienieni, ale z racji tego, że rodak oraz że całkiem miło się to czyta, można zarekomendować.

a w ogóle popatrz po wątkach na forum kryminałów, bo mam wrażenie, że były tego typu poszukiwania.
      • shiva772 Re: Kryminały retro. 19.09.13, 00:13
        Dzięki :) Jakoś kryminalne forum mi nie leży, wolę pytać tutaj, tam się nacięłam - zdecydowanie gust mam inny niż "wytrawni" fani kryminałów ot choćby po Fryczkowskiej sądząc.
    • jeepwdyzlu z Finlandii 19.09.13, 10:40
      Mika Waltari i seria książek z komisarzem Palmu
      Zanim się zajął historią - popełnił kilka klasycznych kryminałów w stylu Agaty Christi - na świecie znanych (i filmowanych)
      Ta trylogia to: "Kto zabił Panią Skrof" i "Błąd Komisarza Palmu" oraz "Tak mówią gwiazdy Panie Komisarzu"
      Czytałem pierwsze dwie - moim zdaniem - są świetne. Dobre intrygi,suspens, krwiste postacie, zabawne dialogi pełne wysublimowanego humoru. Kawał literatury.
      Całość napisana w latach 1937 - 1940.
      Pozdrawiam
      jeep
    • maniaczytania Re: Kryminały retro. 19.09.13, 17:29
      Fandorina czytalam lata temu i baaardzo mi sie podobal!

Polecic moge Pawla Jaszczuka i jego przedwojenny Lwow, w ktorym dziala Jakub Stern (nie jest to na pewno poziom Akunina, ale znosny) - "Plan Sary", "Marionetki", teraz wychodzi najnowsza "Akuszer smierci", i podobno byla jeszcze jedna wczesniej "Foresta Umbra", ale tej nie dorwalam.
      • jottka Re: Kryminały retro. 19.09.13, 20:53
        hm. "foresta umbra" mnie znudziła straszliwie parę lat temu, ale niedawno czytałam "plan sary" i może bez okrzyków zachwytu, ale to już da się przeczytać, choć rozwiązanie fabuły jest boleśnie naciągane. ale kawałki rodzajowe są w porządku.

natomiast mika waltari jest jak dla mnie wydany o te sześćdziesiąt lat za późno - potwornie trąci myszką:( to nie jest kryminał retro (tzn. powieść osadzona w dawnych realiach przez dzisiejszego autora), tylko kryminał niegdyś współczesny, wyrwany ze swojej epoki i zaprezentowany bez ostrzeżeń ponad pół wieku później. z trudem przebrnęłam przez "kto zabił panią s.", bo ani zachowania i motywacje bohaterów, ani prezentowane poczucie humoru do mnie zdecydowanie nie przemawiają. to już lepiej polecić dorothy sayers, bo to teksty dużo lepiej napisane.

a zupełnie odczapnie i nie wiem czemu skojarzyła mi się "tajemna historia" donny tartt, nie wiem, czy znasz? to jest wprawdzie współczesny, amerykański kryminał, ale rozgrywa się w koledżu wśród miłośników kultury antycznej i przedziwne rzeczy tam się dzieją:) bardzo nastrojowe, że tak powiem. z tym że nie znam polskiego przekładu, ale myślę, że autorka obroni się w razie czego.
      • stella25b Re: Kryminały retro. 20.09.13, 15:33
        "Fandorina czytalam lata temu i baaardzo mi sie podobal!"

Ja mialam jedynie tluczenie niemieckie i niestety absolutnie mnie nie zachwycilo. Zreszta to juz nie pierwszy raz mam okazje doswiadczyc, jak ogromna role odgrywa tlumacz.
        • shiva772 Re: Kryminały retro. 22.09.13, 01:15
          Polskie tłumaczenie Akunina jest idealne, moim zdaniem oczywiście. Został zachowany lekki i żartobliwy styl, trochę trącący myszką ale przy tym całkowicie zrozumiały.
          • zooba Re: Kryminały retro. 24.09.13, 15:08
            Zgadzam się z oceną polskiego tłumaczenia - dawno nie widziałam takich smaczków językowych. Do tego, jeśli ma się okazje słuchać książek słuchanych w interpretacji Krzysztofa Gosztyły, to ma się dodatkową przyjemność :-)
    • Gość: BaBa Re: Kryminały retro. IP: *.tel.tkb.net.pl 20.09.13, 22:39
      Joe Alex – pseudonim Macieja Słomczyńskiego, a zarazem postać literacka, główny bohater kilku powieści kryminalnych wydanych pod tym pseudonimem. Jako bohater książkowy jest detektywem i pisarzem powieści kryminalnych, który w swoich książkach opisuje własne przygody.
      Cykl powieści kryminalnych o przygodach Joe Alexa

Powiem wam jak zginął
      Śmierć mówi w moim imieniu
      Jesteś tylko diabłem
      Cichym ścigałam go lotem
      Zmącony spokój Pani Labiryntu
      Gdzie przykazań brak dziesięciu
      Piekło jest we mnie
      Cicha jak ostatnie tchnienie

• Gość: młoda Re: Kryminały retro. IP: *.147.181.10.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.09.13, 14:34
      Bardzo lubię kryminały napisane dawno temu. Ponieważ podobają mi się kryminały polskie to podaję nazwiska autorów których książki bardzo lubię czytać. Są to między innymi: Z. Zeydler Zborowski, T.Kostecki, E.Niziurski, J.Edigey, K.Korkozowicz. Ponieważ w mojej bibliotece jest ich dość mało, to niestety muszę je zdobywać w inny sposób.
      • zorija Re: Kryminały retro. 22.09.13, 08:57
        Anne Perry - wiktoriańska Anglia
        Steven Saylor - starożytny Rzym z okresu zmierzchu republiki
        Linsday Davies - starożytny Rzym, panowanie Wespezjana yna
        Katarzyna Kwiatkowska Wielkie Księstwo Poznańskie, koniec XIX W.
        Jakub Szamałek - starożytna Grecja, wojny peloponeskie
        Kiedy wyeliminuje się niemożliwe wówczas to, co zostanie, bez względu na to, jak byłoby nieprawdopodobne, musi być prawdą.
    • shiva772 Re: Kryminały retro. 22.09.13, 01:09
      Najnowszego Krajewskiego jeszcze nie czytałam ale już zamówiłam, mam nadzieję ,że z formy nie wyjdzie jeszcze przez długie lata choć... już teraz zastanawia mnie ta częstotliwość - powinien trochę potrzymać czytelników w niepewności :)
    • vi_san Re: Kryminały retro. 22.09.13, 09:45
      Polecam sprawy inspektora Brauna - autor: Piotr Schmandt. Dotychczas ukazały się co najmniej dwie "Pruska zagadka" i "Fotografia". Miejsce akcji to Wejherowo, małe miasteczko, niemal wieś, na początku XX wieku. Bardzo dobrze się czyta, choć nie jest tak "głośny" jak sprawy w Breslau Krajewskiego.
      • shiva772 Re: Kryminały retro. 24.09.13, 14:52
        Dzięki za wszelkie sugestie, wczoraj zaczęłam już czytać Joe Alexa - dostępny od ręki w lokalnej bibliotece. Czytam na raz 6 książek: Akunina, Alexa, Iwaszkiewicza, Nasz mały PRL, Zagadki przeszłości oraz Życie artystek w PRL. Na razie mi się akcje nie mieszają ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka